Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Pitää tietää mikä on tärkeää! :smile:

7 tykkäystä

Juttu on maksumuurin takana, joten en pysty arvioimaan sitä millään tavoin.

En jaksa millään uskoa, että Oregoniin muutti miljoonia ihmisiä EU-maista ja että he romahduttivat sikäläisen terveydenhuollon. Et toki tarkoittanut, että Oregoniin muutti ihmisiä EU-maista, mutta kuitenkin kirjoitit “juurikin noin tapahtuneen”. Suomi ja muut EU-maat vs. USA ja sen osavaltiot ja kaupungit… kuin vertaisi omenoita ja appelsiineja.

6 tykkäystä

Sepi Saarion kuuluisa sutkautus:

“Osakkeen arvonnousun peruste on kasvava osingonjako”

Minä olen tässä osinkokerääjien luvatussa maassa alkanut ajatella, että näistä osingoista ja niiden merkityksistä puhutaan vähän epämääräisin käsittein, ja siksi tuntuu tulevan paljon osinko-kiivailua.

Otetaan esimerkiksi tuo Saarion lentävä lause. Siinähän kirjaimellisesti - ainakin minun tulkinnan mukaan - sanotaan, että kun osinko kasvaa (kasvava osinko) niin se on syy (on) sille, että osakkeen arvo nousee (arvonnousun peruste). Jos tuon lauseen ymmärtää siten kuin se on kirjoitettu, niin ainoa järkevä tapa suhtautua lauseeseen lienee sama kuin Vernerillä.

Kasvavissa määrin tuntuu kuitenkin siltä, että moni osinkojen nimeen vannova käyttääkin osinkoa signaalina. Kun yhtiö maksaa (tai lupaa maksaa, kuten Suomessa tavoitteita asetettaessa tapana on) kasvavaa osinkoa, niin se on signaali sille, että myös yhtiön tulos kasvaa. Bisnes rullaa ja osakkeenkin arvo nousee.

Vertailukohtaa voisi hakea vaikka koulutuksen merkityksestä työnhaussa. Aika iso osa meidänkin maan väestöstä tekee sellaisia töitä, joissa koulutus ei ole antanut täsmällistä oppia varsinaisen työn tekemiseen. Silti työhön oli pätevyysvaatimuksena jokin tietty tai soveltuva koulutus(taso). Tämä siksi, että koulutuksen katsotaan signaloivan sitä, että hakija ymmärtää jostakin etäisesti kyseiseen työhön liittyvästä riittävästi, mutta ennen kaikkea on hän osoittanut pitkäjänteisyyttä, päämäärätietoisuutta, kunnianhimoa ja ahkeruutta siinä määrin, että on jonkinlaisen tutkinnon saanut pakettiin.

Ennen kuin menee taas sivuraiteelle, niin palataan osinkoihin.

Tuntuu siis siltä, että keskustelussa menee syy ja seuraus vähän minkälaiseen järjestykseen sattuu. Lisäksi ei ole aina ihan selvää, että puhutaanko jo toteutuneesta kasvavan osingon historiasta vai lupauksesta kasvattaa osinkoa myös jatkossa.

Vernerin pomo meni kirjoittamaan jokin aika sitten blogin, jossa sanoi asiasta seuraavaa:

Kypsemmän kehitysvaiheen saavuttaneilla yhtiöillä tasainen voitonjako pakottaa yhtiön johdon huolehtimaan siitä, että yrityksen liiketoiminta ja aiemmin tehdyt investoinnit tuottavat osingonjaon mahdollistavaa kassavirtaa niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä.

Piti päättää tämä teksti johonkin tyylikkääseen johtopäätökseen, mutta nyt huomaan, etten keksikään perhana mitään viisasta sutkautusta.

Ehkä Saario voisi muuttaa iskulauseensa muotoon

“kasvava osingonjako - tai lupaus siitä - voi olla osakkeen arvonnousun peruste”

@Mikael_Rautanen voisi tuleviin muistelmiinsa tokaista vaikkapa

“kasvava osingonmaksu edellyttää yhtiöltä kassavirrasta huolehtimista”

Ja erään suomalaisen tilitoimistoyhtiön hallitus voisi naulata asian lopullisesti pakettiin - case-closed - toteamalla, että

“kasvava osinko on suomalaisen sijoittajan perusoikeus”.

31 tykkäystä

No tämä! Ei salkun kivijalkaa ole minun mielestäni järkeä rakentaa arvoansojen varaan, joilta ei voi odottaa tulevaisuudessa kasvavaa osinkoa. Katsokaa esimerkiksi Valmetin ja Keskon osinkovirran kehitystä ja kuinka se korreloi liikevaihdon ja tuloksen kasvun kanssa :sunglasses: Pelkkä korkea osinkotuotto ei ole avain onneen.

1 tykkäys

No nyt on hyvä uutinen meille suomalaisille

Ehkä innostuin liikaa???

8 tykkäystä

Minusta pitkäjänteinen pörssiyhtiön johtaminen on vähän kuin maatilan pitämistä. Osa sadosta syödään (voitonjako) ja samaan aikaan kylvetään seuraavan sadon siemenet tai kasvatetaan viljelyalaa (investoinnit).

Mielestäni tuo @Verneri_Pulkkinen ja Aswath Damodaranin usein korostama ajatus että kaikki yhtiöt ovat matkalla kohti vääjäämätöntä konkurssia on vähän turhan kyyninen.

31 tykkäystä

Kannattiko hän oikieasti kaikkien huumeiden laillistamista vai oliko kyse kannabiksesta?

2 tykkäystä

Naton drone-osaamiskeskus Suomeen? - Uusiteknologia.fi

Ehkä innostuin liikaa???

9 tykkäystä

Tuo 50 merkin raja on kyllä oikestaan välillä vähän ärsyttävä. Äskeinenkin hassun hauska video olisi jäänyt laittamatta ellen olisi sutkannut tuon lainauksen kanssa.

2 tykkäystä

Kempower aika hyvin uusia omistajia tammikuun listauksessa. Stora Enso sai jäädä taakse

5 tykkäystä

Yandex NV myy venäläisille Yandexin Venäjän liiketoiminnot eli 95 % koko toiminnasta.

Mäntsälän datakeskus jää hollantilaiselle Yandex NV:lle. Mutta olisipa kiinnostava tietää jääkö venäläinen Yandex datakeskuksen asiakkaaksi.

4 tykkäystä

Lasketaanko siis lainaustenkin teksti mukaan pakolliseen viestin merkkimäärään? Sittenhän resepti palstalla loistamiseen on selkeä: Viestin alkuun laitetaan megapitkä lainaus jonkun viitseliäämmän kirjoittajan viestistä ja sen perään oma muutaman sanan heitto - mahdollisesti jopa ketjun aihetta sivuten. Toistetaan tämä riittävän monta kertaa ja sitten jäädään vain odottelemaan, että algoritmit alkavat palkitsemaan aktiivikirjoittajaa kunniamerkkisateella :medal_military: :medal_sports: :1st_place_medal:

6 tykkäystä

Jos lainaa toista niin ei lasketa, mutta jos sutkaat ja otat osan tekstistä omaksi lainaukseksi, kuten tuossa yllä tein, niin tällöin lasketaan :grin:

3 tykkäystä

Kuvasta saa usein tarpeeksi merkkejä. :smiley:
image

31 tykkäystä

23 tykkäystä

Kiitos tarkennuksesta, @CitizenJ . Tuota siis tarkoitti se mainintasi sutkaamisesta.

Olisipa muuten kiva (tai no, jollain tapaa hyödyllistä kuitenkin), jos viestiä kirjoittaessa viesti-ikkunan alareunassa päivittyisi reaaliaikaisesti kirjoitettujen merkkien määrä.

1 tykkäys

Eikös sitä voisi jotenkin heittää pakotteisiin tai jotain?

1 tykkäys

Myönnettiinkö minulle juuri kunniamerkki vai haastemieskö se siinä vain esitti minulle virkamerkkinsä :thinking:

Edit. Pohdinnan tulos: foorumipoliisihan se siinä päätti ottaa allekirjoittaneen puhutteluun kyseenalaisen toimintamallin esittelyn vuoksi.

13 tykkäystä

Sivistysmaissahan noudatetaan pitkälti yrityksen elinkaarimallia ja niitä osinkoja aletaan maksamaan vasta kun yhtiö on jo kypsä ja hieman kulahtanut:


(Lähde: Damodaran)

Suomessa tätä ajatusta elinkaarimallista ei sitten ollenkaan allekirjoiteta ja meillä pääomaköyhät yksityissijoittajat ja eläkeyhtiöt vaativat jatkuvaa osinkovirtaa, vaikka tuoton kannalta kasvukykyisen yhtiön kannattaisi ehdottomasti jatkaa kannattavia investointeja. Niitä osinkoja voisi tietysti sitten myöhemmin jakaa isommin vaikkapa kun koko Euroopan markkinat on otettu haltuun, mutta siitäpä alkaisi hirmuinen huuto mikäli joku voitollinen pienempi listayhtiö pistäisi osingot paussille esimerkiksi kymmeneksi vuodeksi. Kempower on tähän sääntöön harvinainen poikkeus, mutta eiköhän sielläkin osinkohaukat pakota jakamaan osinkoa muutaman vuoden päästä.

Olen samaa mieltä että sijoittajat käyttävät osinkoa signaalina ja niin sitä kuuluukin käyttää, mutta kyseinen signaali on käsittämättömän väärinymmärretty täällä kotimaassa. Maksamalla osinkoa johto indikoi, että heillä ei ole kannattavia operatiivisia investointikohteita jäljellä ja että ylimääräiset rahat kannattaa mieluummin palauttaa omistajille, jotta nämä voivat allokoida ne uudelleen johonkin toiseen tuottavampaan yhtiöön.

Mikäli johto uskoisi että ylimääräiset pääomat kannattaa uudelleensijoittaa osakkeeseen, niin hehän ostaisivat omia osakkeita osingonjaon sijaan. Osingonmaksu on siis kiistatta negatiivinen signaali yrityksen tuloskasvupotentiaalin osalta, vaikka yleensä sen maksamisesta jostain syystä halutaankin osakkeen kurssia palkita :man_shrugging:

Osinkoa maksavat yhtiöt ovat kuin niitä Tinderin nelikymppisiä, joilla on jo lapsia ja paljon historian painolastia mukana. Tuottonälkäisen sijoittajan kannattaisi noudattaa Leonardo DiCaprion esimerkkiä ja swaipata aggressiivisesti vasemmalle heti kun firma näyttää rupsahtamisen merkkejä :cowboy_hat_face:

49 tykkäystä

Uusi viikko ja pörssi on taas auki. Inderesin aamari ystävällisesti kertoo, että jenkkipörssit poksuttaa.

Sitten vilkaisu kotipörssiin:

image

Sai taas miettimään isoa kuvaa. Yhdistelin kovinta osaamista teknisestä analyysistä ja pörssin suunnasta:

Ilmeisesti tulee menemään vielä noin 5-6 vuotta, kunnes S&P500 saavuttaa OMX Helsinki PI:n pisteluvun 10 000.

“On maamme köyhä, siksi jää”

26 tykkäystä