Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Ehkä salainen Occamin partaveitsi pienyhtiöiden kohdalla voisi olla, että kun konkretian sijaan kuvaillaan työpöytää, kyseessä on kuuluisan kansanfilosofin sanoin “vaaran paikka”. :thinking: :smile:

8 tykkäystä

Näinpä, mutta nimenomaan tuo kuukausisäästämisen periaatteen ymmärtäminen on ollut aivan mahdotonta.
Olen useaan kertaan yrittänyt selittää tätä auki, mutta saanut vaan kehotuksen lopettaa oma kuukausisäästämiseni “ennenkuin menetät kaiken”.

4 tykkäystä

If you live in Lincoln, drive a Lincoln and look like Lincoln…you propably are Lincoln (Abraham, Martin and John | Marvin Gaye).

»”SCA:ta hinnoitellaan Rolls Roycena, kun todellisuudessa se on Volvo.”

Näin lataa tutkimusyhtiönä ja shorttaajana tunnetun Viceroyn perustaja Fraser Perring videoyhteyden välityksellä kotoaan Englannin Lincolnista.

Tammikuun lopulla pahamaineinen Viceroy iski ruotsalaisen metsäjätin Svenska Cellulosan eli SCA:n kimppuun.«

Metsään menijöille artikkeli löytyy Kauppalehdestä (KL Digi, tilaajille).

Omaan korvaani 70-vuotiaana säästäminen kuulostaa oudolta. Mihin hän säästää?

Jos ylimääräistä tuossakin vaiheessa on niin ei muuta kuin raha kiertoon ja lapselle vaikka viikkorahaa :grinning:

Ajattelin tätä itsekin. Keskimäärin eläkkeet ovat 70-vuotiailla melko kehnot ja pörssi ei ole paras paikka laittaa rahaa sivuun yllättäviä menoja varten. Lisäksi 80-90 vuoden ikä ei ole enää parasta aikaa missään suhteessa.

Itseäni vähän yököttää lapset, jotka alkavat hyöriä vanhempiensa rahojen kimpussa.

24 tykkäystä

Jos hänellä olisi parin vuoden ajan jauhanut maailmaindeksi kuukausisäästöllä olisi hän reilusti plussalla. Mikään ei muuta sentimenttiä niin kuin osakekurssit.

2 tykkäystä

Mielenkiintoinen maksumuurin takana oleva artikkeli Kauppalehdessä aktivistishorttaajasta eli laativat näitä sijoittajia pelottavia shorttiraportteja: Tuhoisaa jälkeä useissa yhtiöissä tehnyt shorttaaja löysi uuden kohteen läheltä – ”Katsomme myös suomalaisyhtiöitä”, hän kertoo KL:n haastattelussa | Kauppalehti

Ovat siis iskeneet silmänsä ruotsalaisiin osakkeisiin, mutta ehkä kiinnostaa nämä kommentit, mitä tulee suomalaisiin osakkeisiin:, äänessä siis Viceroyn Frazer Perring, ovat ottaneet silmätikukseen ruotsalaisen metsäjätin eli SCA:n:

Myös SCA:n suomalaisverrokki Stora Enso otti vuoden 2020 viimeisestä neljänneksestä alkaen metsäomaisuutensa arvostamisessa käyttöön markkinatransaktioihin perustuvan hinnoittelun. Metsäomaisuuden arvo pomppasi kymmeniä prosentteja. Kaikkiaan yhtiöllä on metsää lähes saman verran kuin SCA:lla.

Onko myös Stora Enso Perringin mielestä ylihinnoiteltu?

”Sen yliarvostukseen minulla ei ole erityistä kantaa. Uskon, että koko markkina tarvitsee korjausta. Eivät vain yksittäiset yhtiöt vaan yleiset oletukset.”

Yhtiöiden ja niiden johdon lisäksi Perringin hampaisiin ovat joutuneet yhtenään myös yhtiöitä seuraavat analyytikot, jotka eivät säästy suorasanaiselta kritiikiltä. Hänen mielestään Pohjoismaissa analyytikot näyttävät uskovan paljon herkemmin yhtiöiden johtoa kuin millään muilla markkinoilla.

Perring kertoo Viceroyn silmäilleen myös suomalaisia yhtiöitä.

”Katsomme ajoittain myös niitä, mutta meidän kannaltamme kyse on oikeasta riski-tuotto-suhteesta. Sellaista ei ole löytynyt. Suomalaiset eivät liioittele ihan samalla tavalla kuin ruotsalaiset.”

Vielä meidän @Antti_Viljakainen helpottava kommentti:

Analyysitalo Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen kertoo lukeneensa Viceroyn raportin.

Viljakaisen mukaan metsän tasearvolla on lopulta iso merkitys vain silloin, jos koko yhtiötä hinnoitellaan sen mukaan. Viljakaisen mukaan ainakaan Inderes ei näin Stora Enson kohdalla tee.

17 tykkäystä

image

Vois tietty kuvitella että CEO positiossa osaisit kunnolla lausua englantia. :smiley:

L ↔ R vielä ymmärrän kun se on ilmeisesti hankala

1 tykkäys

Itse olen työn puolesta ollut sen verran paljon tekemisissä kiinalaisten kollegoiden ja alihankkijoiden kanssa, että korvat on viritetty aika hyvin chinglishin ymmärtämiselle eikä itsellä jäänyt tuosta haastattelusta mitään ymmärtämättä. Sanoisin, että tuo toimari on omassa otannassa helposti parhaassa kymmenyksessä, jossa kuitenkin kaikki ovat kansainvälisen liiketoiminnan parissa työskenteleviä ammattilaisia. :smiley:

18 tykkäystä

Aivan tyypillinen aksentti, hyvin tuota ymmärtää kun on vähän kuullut vastaavia ennen joskin voi olla haastavaa jos ei ole. Muistan itselläni olleen joskus aikoinaan hankaluuksia ymmärtää vaikka vahvalla kiinalaisella tai intialaisella aksentilla puhuvia mutta kun olin ollut vähän aikaa tekemisissä niin hyvä kun ei ko. aksentit tarttuneet minuunkin. :smiley:

9 tykkäystä

Tässä pitää ajatella että ohjelman yleisö / kaikki sijoittajat ei välttämättä ymmärrä alan termistöä myöskään. Katsoin noita tekstityksiä (ei automaattinen), niin ei ollut nekään ihan mennyt nappiin. En tiedä oliko joku oma automatiikka vai tekstittäjä arvaillut sanoja. :smiley:

Aika sinnikäs saa olla virittäessään Nordnetit ja kuukausisäästöt henkilölle (vaikka olisikin oma äiti), jos asenne on luokkaa “ennen kuin menetät kaiken” osakkeisiin liittyen. Ja ikää vieläpä sen verran, ettei tiedä säästetäänkö edes vuosia. Jäljempänä mainitut oman pankin tuotteet olisivat varmasti olleet helpompi ratkaisu.

1 tykkäys

Bloombergin kohdeyleisö lienee paljolti kosmopoliittia ja urbaania raha-alan väkeä. New Yorkissa ja Lontoossa (ja Helsingissäkin jos ei puhuta suomea) ym. saa olla tekemisissä milloin minkäkin aksenttien kanssa joka päivä. :slight_smile:

…ja kyllähän sijoittaja ymmärtää vaikka klingonia kun on rahasta kyse!

1 tykkäys

Ainakin itse voin vielä kirjautua salasanalla, on vähän piilossa; QR-koodin alla on “Valitse
toinen kirjautumistapa” ja sitten pitää vielä painaa “Kirjaudu menetelmällä
käyttäjätunnus ja salasana”

8 tykkäystä

Oma äiti luki QR-koodia puhelimen kameran QR-koodin lukijalla ja ihmetteli, miten ei kirjautuminen Nordnetiin onnistu :smile: Pienellä opastuksella päästiin onneksi tällä kertaa eteenpäin. Kauhulla odotan sitä päivää kun vanhemmilla seuraavan kerran menee puhelimet vaihtoon ja pitää saada verkkopankkien tunnistussovellukset ynnä muut toimimaan uusissa puhelimissa.

1 tykkäys

Miksi Inderesin pörssikalenterissa on Merus Powerin vuosikatsaus merkitty tälle päivälle? Meikäläinen innolla odotteli, että mitä sieltä tulee. Sainkin huomata, että se on julkistettu 8. päivä. Tänään julkistetaan vuosikertomus. Vai onko minulla mennyt nyt termit tai joku muu sekaisin?

1 tykkäys

Ensin usein julkaistaan tärkeimmät luvut (mahdollisesti tilintarkastamattomina) ja sitten myöhemmin koko vuosikertomus kun se valmistuu.

2 tykkäystä

Tuo data taitaa tulla Millistreamiltä ja siinä on välillä häikkää. :S

Jep, tämä vuosikertomus selittänee miksi Merus on tuolla ollut pari kertaa.

2 tykkäystä

Tällaisilla hinnoilla alkaisi suomessakin sähköautokanta lisääntyä. Eiköhän nuo hinnat valu vielä useamman vuoden joten kiirusta kyytiin ei ole

7 tykkäystä

Allekirjoitin tänään elämäni ensimmäisen kokoaikaisen työsopimuksen. Ei alalle mihin kouluja käyty, mutta tässä firmassa tullut useat kesätyöt tehtyä opiskeluiden ohella ja nyt kun vakipaikkaa tarjottiin mikä tuli täysin yllätyksenä niin tuntu enemmän kun hyvältä ottaa se vastaan. Tykännyt täällä aina olla töissä ja mielellään nyt pidemmän pätkän tekee, ennen kuin alkaa muuta etsimään.

Ei tarvi enään käden lämpöisellä opintotuella kitkutella vaan elämäntapa on jatkossa rahvas :grinning:

105 tykkäystä

Nokia julkaisee tiedotteen, jossa mainittu sekä NVIDIA että AI otsikossa ja kurssi nousi vain 2 %. Muualla nousut lasketaan sadoissa prosenteissa, jos edes toinen mainitaan. Nokia pettää näissäkin. Erkkikin taisi nousta enemmän NVIDIA-uutisesta tässä aiemmin. Toki sekin Nokia-sijoittajalle tuttua, että naapurissa kaikki paremmin.

17 tykkäystä