Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Mielenkiintoisia tilastoja Nordnetin asiakkaista. :cowboy_hat_face:

Sijoitetun pääoman ja säästöasteen määrä riippuu aina henkilöstä, ja on täysin yksilöllistä. Joskus on kuitenkin kiva tietää, miten muilla saman ikäisillä menee ja miten itse sijoittuu ryhmässään. Saatatkin joskus miettiä: sijoitanko samalla tavalla kuin muut ikäiseni?

Hienosti lähtee iän myötä nousemaan osakkeiden määrä salkussa :smiley:

12 tykkäystä

Tarkoitat ymmärtääkseni lainoitusasteen pyytämistä kohteelle, jolle sitä ei ole entuudestaan määritelty. Minä puhuin tilanteesta, jossa Nordnet itse näkee perusteita muuttaa aiemmin määrittelemäänsä lainoitusastetta. Mutta joo, hieman kieli poskessa minä tämän ‘sijoitusidean’ heitinkin.

1 tykkäys

Yhdistä samalla myös bluetooth-hiiri ja näppäimistö telkkariin :slight_smile:

2 tykkäystä

Kyllähän näitä elämää helpottavia keinoja riittää, mutta on myös yritettävä pitää luddiitin maineen rippestä kiinni!

1 tykkäys

Välillä on hyvä katsoa taaksepäin ja kerrata omia onnistumisia. Tästäkin muutama satanen taskuun.

57 tykkäystä

Nyt on kyllä poikkeuksellisen rohkea otsikko Wittedin yhtiökokouksen puhujalla :smiley:

22 tykkäystä

Jotain jäi minullakin taskuun, mutta olisihan tää voinut mennä paremminkin


Noiden arvo olisi tänään 70k. :slightly_smiling_face:

18 tykkäystä

Samanlainen tilanne. Kiinteistövero melkoisen kohtuuton 3300eur/vuosi ja omakotitalo Helsinki

1 tykkäys

Onko kokemusta riidoista taloyhtiön kanssa :smiley: 2001 ostettu osake ja 2000 tehty sinne kylpyhuoneen täys remontti. 2015 ilmoitettiin taloyhtiölle kopo laatoista lattiassa. Pientä kosteutta oli silloin mutta tarkastajan mielestä normaalia(löytyy raportti).

Syksyllä vuokralainen ilmoitti kopo alueen laajentuneen. Nyt revittiin lattia auki.
Löydöt:
Ei vesieristettä,vanhat muovimaton liimat betonissa. Laatta märkä (laattojen alla seisoi vesi).
Seinän alajuoksussa kosteutta.

Miten teidän mielestä taloyhtiön korvausvelvollisuus menee näissä tapauksissa?

Kuluttajaliitosta kysyin asiasta niin heidän mielestä selvä tapaus.Taloyhtiö on laiminlyönyt valvonna koska vuonna 2000 vesieristys on ollut pakollinen. Ja 2015 ilmoitettu mahdollisesta kosteusvauriosta.
Totesi että kallis tapaus taloyhtiölle.

Putkityöt ja pinnat yrittäävät saada minun maksettavaksi mutta liiton mielestä taloyhtiölle kuuluisi kylpyhuoneen remontointi alkuperäiseen tasoon saakka.

Kiinteistövero on ainakin potentiaaliseti harvinaisen tasapuolinen ja reilu vero ja tulonlähde valtiolle/julkiselle sektorille. Maa-ala on nollasummapeliä (yksi omistettu neliö on pois joltain muulta koska maata ei tehdä lisää) ja on harvinaisen tarkasti tiedossa kuka omistaa minkäkin neliömetrin joten vero on hyvin suoraviivaista kerätä (kun taas esim. yhteisöverojen kanssa pitää aina tapella siitä minkä maan verottajalle mikäkin osuus kuuluu).

12 tykkäystä

Niin, taloyhtön vastuulla on vedeneristykset ja että ne toimii. Jos osakas ei ole tuottamuksella tilannetta aiheuttanut/pahentanut ja kylppäriin on jätetty laittamatta vesieristykset ajankohtana, jolloin ne on olleet jo lakisääteiset, niin vaikea olla juurikin muuta kuin tätä mieltä:

Tällöin taloyhtiön on korjattava myös kylpyhuone perustasoiseen kuntoon saakka.

Tuo tarkastajan raportti on hyvä, koska kyllä maallikko voi uskoa tarkastajaa että kaikki on ok. Eli asiaan on reagoitu silloin kun on voitu ja asianmukaisella tavalla.

Suorastaan yllättyisin, jos tällaista kommenttia ei olisi tullut:

Putkityöt ja pinnat yrittäävät saada minun maksettavaksi :smile:

2 tykkäystä

Mikäli asia on noin, niin taloyhtiö vastaa perustasoon asti saattamiseen. Jos kylpyhuoneeseen on valittu aikanaan parempaa varustusta ja haluaa samaan tasoon, niin sitten joutuu itse myös maksamaan perustasoa paremmista valinnoista.

3 tykkäystä

Kyllä Rustalta tuli ihan kelpo tulos, ottaen huomioon Tietoevery:n kyberiskun vaikutukset:

Rusta increased sales in all segments and improved gross margin and profit during the third quarter, November to January. Net sales increased by 7.0 percent (8.8) compared to the same quarter last year and amounted to MSEK 3,247 (3,036). Adjusted EBITA amounted to MSEK 372, an increase of 22.6 percent compared to the same quarter last year. On January 20, Rusta was affected by an IT incident at the hosting provider Tietoevry, which in January caused total lost sales of MSEK 60 with a negative EBITA effect of MSEK 25 in the third quarter.

Summary of the third quarter 2023/2024:

 • Net sales increased by 7.0% (8.8%) and amounted to MSEK 3,247 (3,036)
 • LFL growth increased by 2.5% (3.7%)
 • Excluding the estimated lost sales as a result of the disruptions in Rusta’s IT systems, the net sales growth would had amounted to 8.9% and the LFL growth to 4.4%
 • Gross profit increased by 14.2% and amounted to MSEK 1,440 (1,261) and the gross margin was 44.3% (41.5%)
 • EBITA amounted to 369 MSEK (294) and the EBITA-margin was 11.4% (9.7%). EBITA includes the effects of the IT incident.
 • Operating profit (EBIT) amounted to MSEK 367 (292) and the operating profit margin was 11.3% (9.6%)
 • Net profit for the quarter amounted to MSEK 243 (200)
 • Cash flow for the quarter amounted to MSEK 321 (-13)
 • Three (two) new stores opened during the quarter
 • The negative effect in the fourth quarter due to the IT incident is estimated to be on par with the third quarter in terms of sales and its effect on EBITA. In addition, there are costs for system restoration and extraordinary measures of approx. MSEK 20.

Summary of the period May 2023 – January 2024:

 • Net sales increased by 10.6% (7.3%) and amounted to MSEK 8,848 MSEK (7,998)
 • LFL growth increased by 6.2% (2.0%)
 • Gross profit increased by 17.5% and amounted to MSEK 3,858 (3,283) and the gross margin was 43.6% (41.0%)
 • EBITA amounted to MSEK 808 (581) and the EBITA-margin was 9.1% (7.3%)
 • Operating profit (EBIT) amounted to MSEK 802 (575) and the operating profit margin was 9.1% (7.2%)
 • Net profit YTD amounted to MSEK 500 (359)
 • Cash flow for the period amounted to MSEK 238 (-50)
 • Seven (eight) new stores opened during the period
2 tykkäystä

huonosti jäsenneltynä tekstinä kahvihuonetapaan.

Lueskelin tuosta Tiktokin bannausmahiksesta jenkeissä joka on taas nytkähtänyt eteenpäin. En ole pro-kiina erityisesti, mutta kyllähän tässä voisi ottaa objektiivisen kantin ja miettiä, että pelissä on vahvaa piilaakson lobbausta. Tämähän kait periaatteessa johtaisi Tiktokin jenkkiosuuden myymiseen jollekin jenkkialustalle oletettavasti suht. pilkkahinnalla.

Kuuntelin myös jotain argumentteja että “Tiktokin käyttäjäikäryhmä on vahvasti Hamas:n puolella, eli syöttää Hamas-propagandaa tulee sieltä”.
…mmhm, milloin historiassa tämä Tiktok-ikäluokka on ollut mitään muuta kuin “eri mieltä kuin aikuiset?”

Ajatellaan asia myös toisinpäin ja mietitään mikä helevetin haloo saataisiin aikaiseksi, jos esim. Kiina bannaisi Facebookin ja instagramin?
Entä jos Venäjä (sodan sijaan) olisikin bannannut Fortumin vakoilulaitoksena ja pakottaisi myymään siellä olevat omistukset pois?

Tosiaan en ole pro-kiina, mutta onhan tämä hiukkasen harmaata aluetta… Raha siellä puhuu.

Muistetaan ihmiset astua sen oman ajattelun ja boksin ulkopuolelle välillä!
Voin taata, että pääsette nopeasti samaan johtopäätökseen kuin missä itse elän: “kaikki me ollaan todella väärissä ja tyhmiä kokoajan, including me”.

4 tykkäystä

Kiina on bannannut jo monet piilaakson jätit, ml. Facebookin. Käyttö onnistuu vain kikkailemalla. Erilaiset rajoitukset näihin piilaakson some- ja pilvijätteihin alkoi Kiinassa yli 10 vuotta sitten.

Venäjähän on nimenomaan nimennyt ulkomaisia yrityksiä ja johtajia vakoojiksi (tai ei toivotuiksi) jos intressit ei ole kohdannut ja ajanut heitä pois. Lue vaikka sijoittaja Bill Browderin Red Notice -kirja, niin saat käsityksen miten siellä toimitaan.

43 tykkäystä

Kiina on bannannut Facebookin, Instagramin ja Googlen, Youtuben ym. jo aikoja sitten.

Venäjä takavarikoi Fortumin omistukset maassa ilman korvausta joskus vuosi sitten.

21 tykkäystä

Pitäisi ilmeisesti vierailla kiinassa useamminkin niin olisi asioista selvemmin kärryillä, eikä tullut ollenkaan kaiveltua aivosoluja alunperin loppuun saakka.
No onneksi en ole päättämässä asioista ja kahvihuonehan tämä on.

Ja lainaan itseäni varoittavana esimerkkinä:

Eikös Fortumi takavarikoitu vasta sodan alkamisen jälkeen? :thinking:

Vielä kerran painotan, en ole pro-kiina tai venäjä laisinkaan, vaan ydinviesti oli se että harvoin päätökset ovat vain moraalisia, vaan eiköhän tässäkin ole massi ohjaamassa asiaa. Ja tämä viimeinen, että oman lodjun ulkopuolelle astuminen ja neutraali asioiden tarkastelu on kuitenkin usein järkevää.

EDIT: ja nyt toivotaan että joku avaa jonkin muun aiheen pian jotta trace tästä alkuperäisestä viestistäni katoaa pian eetteriin, mutta hyvän itsetunnon omaavana pidän alkuperäisen möläytykseni ennallaan. :ok_hand:

4 tykkäystä

Kiinassahan netin käyttö on helvetin rajoitettua ja siellä toimi melkein mikään länsimaalainen somenkaltainen. Siellä, kuten esim. Venäjällä on pitkälti ihan omat somet käytössä, kun kotimaisia toimijoita on helpompi rajoittaa.

Kiinalaisethan eivät käytä edes Googlea, kun jopa sen käyttö kiellettiin jossain välissä 2010-luvulla. Kiinan suuri palomuuri heitti dns-erroria kaikkiin googlehakuihin.

Ei käsittääkseni muuten YouTubekaan toimi Kiinassa. Länsimaissa ei aina tajuta kuinka vähällä käytöllä meille arkipäiväiset asiat ovat osassa Aasiassa.

3 tykkäystä

”Osta kun veri virtaa kaduilla” on hieno sanonta, mutta jostain kumman syystä lähes kaikki sijoittajat elävät joukkoharhassa, että kyseessä on jonkun toisen veri eikä oma veri :joy:

Ikävät asiathan tapahtuvat aina pelkästään muille ihmisille. Se on joku muu joka joutuu auto-onnettomuuteen, kaatuu talvella tai häviää isosti rahaa hesulin pörssissä laskumarkkinan aikana.

74 tykkäystä