Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Jos joku viittii kuluttaa energiaansa foorumeilla väitelläkseen yleisluonteisesti sijoittamisesta, niin antaa vaan. Mitäpä siitä sen enempiä pahoittamaan mieltä. :blush: Tyylejä kyllä riittää ja yksikään niistä ei ole yleisluonteisesti oikea tahi väärä.

21 tykkäystä

Sinkkohan tämän aloitti vaatimalla omien osakkeiden ostoa kiellettäväksi ja kehui yhtiöitä jotka ”säälistä” jakavat osinkoa vaikka tulos on huono.
Kuinka usein lehtien otsikoissa vaaditaan osinkojen kieltoa?

17 tykkäystä

Rahasto sillä huomiolla alkuperäiselle kysyjälle, että tuosta puuttuu juuri noi em. Fortum ja Neste. (ESG)

3 tykkäystä

Onkohan verohallinnolla kerättynä dataa kuinka kauan kansalainen keskimäärin editoi veroehdotustaan? No ehkä sitten jo ensi vuonna tekoäly hoitaa tämänkin homman…

No joo,lehdet kirjottaa mitä kirjottaa,ei välitetä siitä :grinning:

Hyvin sanottu @Divinesia :+1:

45 tykkäystä

Ei minusta ole mitään väärää jos Fortum tai Nordea tms jakaa osinkoja, mutta firmat jotka voisivat käyttää rahat tuottoisiin investointeihin maksavat osinkoa ”koska maan tapa” ei ole kovin fiksua.

Onhan se nyt surkuhupaisaa miten puuilo tai talenom operoi. Maksetaan melkein koko tulos osinkoina ja laajennutaan kokonaan velkarahalla tai omia osakkeita printtaamalla. Omistajan tuotto on sitten ne osingot ja toivo siitä, että joku Grafton tulee ja ostaa firman pois pörssistä jolloin juhlitaan 38% preemiota.

8 tykkäystä

Graftonin osakkeenomistajana mietin, että miksi se ostaisi Talenomin.

2 tykkäystä

Ei siinä mitään jos sijoittajat haluavat olla irrationaalisia. Itseasiassa tämä on äärimmäisen hyvä, koska tällöin fiksuille on tarjolla ylituottoa näiden samaisten taskusta.

Se mikä hapokasta on, että Pöhölässä yritysjohdoissa ja hallituksissa ei ilmeisesti ymmärretä buybackejä.

Itse jos olisin yritysjohtaja tekisin päinvastoin kuin mitä yleensä on tapana: puhuisin valuaation aivan roskakoriin. PE on 9? Ei hätää liioitellaan vaikeuksia ja tehdään siitä 6!

Seuraava esimerkki mitä seuraa vaatii stabiilin tuloksen (ei tippaakaan kasvua) ja hyvän kassakonversion.

Sanotaanko, että tämä yritykseni tekee nettotulosta 100 rahaa. Osakkeita on 100 kappaletta. PE on se 6. Markkina-arvo on siis 600. Kassakonversion ollessa 1:1 nettotulokseen ostamme koko tuloksella pois omia osakkeitamme eli ostamme pois n.17 osaketta.

Osakkeita on nyt jäljellä 83. EPS kasvu napsahti 20%:iin. Simsalabim. 20% EPS kasvu (nettotulos 100 ja 100->83 osaketta) ja tuloskavua ei ole. Seuraavana vuonna puhun valuaation PE vitoseen ja nostan EPS:n 25%:iin.

Tervetuloa kyytiin, me ollaan matkalla kuuhun ja Sinkolle terveisiä ! (Saa vapaasti toteuttaa! Minut voi myös palkata konsulttina hoitamaan asiaa, laskutan viisinumeroisen summan per tunti)

32 tykkäystä

Haha puuilon saattaisi ostaa. Ikh meni jo saarelaisille.

1 tykkäys

Elämä on niin lyhyt. Kannattaa käyttää aika internetissä osingoista tappelemiseen tuntemattomien kanssa.

Samaan aikaa osakesäästötilin käyttäjänä

22 tykkäystä

Voisit kysyä nyt itseltäsi onko Talenomin viiden euron hintalappu sen syytä, että yhtiö on epäonnistunut ulkomaan liiketoimintojen kannattavuuden parantamisessa vaiko sitten osingonmaksun suuruuden vika?

Puuilo ei pysty määräänsä enempää avaamaan uusia myyymälöitä. Pitää löytää sopivat kiinteistöt, henkilöstö, huolehtia logistiikkaketjusta ja muutenkin pitää homma hanskassa

Sitten jos jättää kassaa ja pelivaraa niin täällä on forumin gurut valittamassa kuinka pääoma pitää laittaa heti poikimaan. Ostaa vaikka niitä omia osakkeita tai mitä tahansa

Anteeksi vain purkaus. Välillä keskustelu on vain vähän yksiulotteista ja voisi luulla kaikkien firmojen ongelmien syynä olevan osingonmaksu

17 tykkäystä

Lisäksi Puuilo käytti Q3 paisunutta kassaansa yritysostoon ja velan lyhentämiseen. Ei ylimääräiseen osinkoon.

3 tykkäystä

Hei,

Talenomin kohdalla nettovelkaisuus kasvanut vuoden 2020 90,3 prosentista vuoden 2023 134,7 prosenttiin. Samana aikana osakkeiden määrä on lisääntynyt 43,2m → 45,4m. Samana aikana on maksettu 70% tuloksesta osinkoina ja viime vuoden tuloksesta maksetaan 257% osinkoina iloisille omistajille.

Puuilon kohdalla olet ihan oikeassa. Ei se ole helppoa se laajentuminen mutta firman konsepti on hyvä ja mielestäni osingonmaksu hidastaa sitä.

Mitä tulee kassaan ja pelivaraan. Siitä saat syytellä muita experttejä foorumilla. Minä kannatan vahvasti pelivaraa tiettyyn pisteeseen saakka. Ehkä Buffetin 160mrd kassa alkaa ampumaan vähän yli mutta muuten mikäs sitä hieman myös kassaa omistaessa.

Kritiikkini pointti ei kohdistu osinkosijoittajiin, onhan minullakin esimerkiksi BATsia salkussa 10% osinkotuotolla.

Kritiikkini kohdistuu siihen, että ehkei tässä maassa joka nakkikioskin tarvitse olla ennenkaikkea osinkoautomaatti. Tämä kevät on näyttänyt miten ne osinkorahat otetaan vaikka suunnatulla annilla, jotta ne saadaan väkisin maksuun. Samalla voimme kurkkia vaikka pohjois-amerikkoihin, jossa paukutellaan vuodesta toiseen ath lukuja, isosti sen takia kun niiden sp500 firmojen epsit nousee vuodesta toiseen investointien, tuottavuuden parantumisen ja myös omien osakkeiden oston seurauksena.

No joka tapauksessa. Mukavaa pääsiäisviikkoa ja pidetään pää kylmänä.

26 tykkäystä

Jos esimerkiksi Talenomin tapauksessa tutkiskelisit kassavirtoja IFRS-tuloksen sijaan niin maailma näyttäisi kovin erilaiselta. Yhtiö on tehnyt sen verran reilusti yritysostoja, että poistot eivät ole mitenkään linjassa investointien kanssa. Rahaa kyllä liikkuu, vaikka vähemmällä voitonjaolla oltaisiin varmasti pärjätty

Kokonaiset viisi prosenttia lisääntynyt osakekanta kolmen vuoden aikana, joka on kaiken lisäksi käytetty sitouttamaan ostettujen yritysten johtoa. Tuo kolme prosenttia menee perus jenkkifirmassa henkilöstön palkitsemiseen joka ikinen vuosi ja ei edes riitä. Samoin voi spekuloida onko kyseessä hyvä arbitraasi, kun ostetaan reilusti arvostetulla osakkeella kohtalaisesti kannattavia kotimaan tilitoimistoja. Toki muualtakin on ostettu

Pitkän tähtäimen tuotot muodostuu pääosin kannattavasta kasvusta. Mitäpä sille voimme, että hesulibörsä on täynnä niin heikkoja bisneksiä, etteivät pärjää kuin täpärästi syklisellä konepajasektorilla ja kotimaassa myymässä toisilleen palveluja kuihtuvassa kansantaloudessa. Jos tuo on näkemys niin ei kannata sijoittaa tänne kuin poikkeuksellisen edullisella hintalapulla :wink:

6 tykkäystä

:warning: VAROITUS: luvassa Martin Paasin tasoista indeksipuolueen palvontaa :warning:

Tuli taas hiihtolenkillä mietittyä kuinka indeksisijoittaminen on lähes liian helppo tapa vaurastua ollakseen totta. Olen erittäin vakaasti sitä mieltä, että joitain poikkeuksia lukuunottamatta sijoittaminen matalakuluisiin maailmanlaajuisesti hajauttaviin ETF-rahastoihin olisi tuottoisin vaihtoehto meille kaikille. Olemme kuitenkin osakesijoittamiseen keskittyvällä foorumilla, joten voin hyväksyä ihmisten harrastuneisuuden ja mieltymyksen osakepoimintaan. Onhan muitakin harrastusfoorumeita olemassa. Massekin aikoinaan totesi, että sijoittaminen on harrastus, josta joutuu välillä maksamaan. Jos verrataan yksinkertaiseen indeksisijoittamiseen, suurin osa meistä maksaa osakepoiminnan harrastamisesta. Tässä tarkoitan nyt kuitenkin vain puhtaasti tuottoja, sillä osakepoiminta voi olla mitä kiehtovin harrastus, jolle kukin voi mieltää suuren arvon itsessään.

Haluan nyt kuitenkin yrittää perustella aloitteleville sijoittajille, miksi pidän indeksisijoittamista ylivertaisena strategiana suurimalle osalle ihmisiä. Kauppalehden foorumin kokeneemmat ohjasivat minut aikanaan ETF-rahastojen pariin ja siitä olen saanut olla kiitollinen. Laitetaan hyvä kiertämään. Tässä syyt mitkä tulee ensimmäisenä mieleen:

  • Harvalla meistä on oikeasti riittävästi aikaa panostaa osakepoimintaan voittaakseen indeksin. Voittaakseen indeksin säännöllisesti, asioita on tehtävä toisin ja paremmin kuin muut. Se ei tule kuin kovalla työllä. Työ vaatii aikaa ja silläkin on arvonsa. Indeksisijoittaminen ei vaadi omaa työpanosta lainkaan.

  • Kaikilla ei valitettavasti ole tarvittavia ominaisuuksia ollakseen menestyvä osakepoimija. Omat kyvyt tulevat aidosti ilmi vasta 10-20 vuoden aikajänteellä. Suurin osa autoilijoista kuvittelee olevansa keskivertoa parempi autoilija. Sama pätee sijoittamiseen ja monet kuvittelevat kuuluvansa juuri siihen porukkaan, jotka pystyvät päihittämään indeksin. Indeksisijoittaminen ei vaadi osaamista.

  • Usein sanotaan, että sijoittajan pahin vihollinen on sijoittaja itse. Lukuisat inhimilliset psykologiset ilmiöt voivat olla tuhoisia osakepoimijan tuottojen kannalta. Indeksisijoittajan oma pääkoppa ei pääse tekemään tuhoja tuotoille.

  • Osakepoiminta voi olla (etenkin laskumarkkinassa) henkisesti kuormittavaa ja pahimmassa tapauksessa se vaikuttaa terveyteen ja ihmissuhteisiin. Jotkut kestävät tätä paremmin kuin toiset, mutta indeksisijoittaminen on huomattavasti huolettomampaa, kun omilla päätöksillä ei ole vaikutusta tuottoihin.

  • Indeksisijoittaminen on strategia, jossa on helppo pysyä. Yksinkertaisimmillaan indeksisijoittaminen on säännöllistä kuukausisijoittamista, jolloin sijoittajan ei kirjaimellisesti tarvitse tehdä mitään. Sen sijaan osakepoimijan valitussa strategiassa voi olla haastava pysyä varsinkin silloin, kun toisella strategialla sijoittavat kaverit tekevät satumaisia tuottoja.

  • Indeksisijoittajan ei tarvitse itse osua tulevaisuuden voittajiin. Voittajat nousevat indeksiin ja saavat siellä painoarvoa, kun taas häviäjät poistuvat sieltä. Ei tarvitse tietää mikä sektori on nousussa tai mistä maasta saa hyviä tuottoja tulevaisuudessa. Indeksit hoitavat senkin sijoittajan puolesta.

  • Indeksisijoittamisessa laaja hajautus toteutuu todella helposti. Osakepoimijana hajauttaminen on hankalampaa. Jokainen uusi yhtiö salkussa vaatii säännöllistä seurantaa eli työtä. Myös mitä enemmän salkussa on yhtiöitä, sitä enemmän tulee maksettua kuluja ostoista ja myynneistä. Jos aikoo hajauttaa runsaasti, niin jo pelkästään kulujen kannalta on järkevämpi tehdä se sijoittamalla indeksirahastoihin.

  • Indeksisijoittaja saa korkoa korolle -ilmiöstä kaiken irti, varsinkin jos indeksirahasto/ETF uudelleensijoittaa kaikki osingot. Näin sijoittajan ei tarvitse maksaa veroja kuin vasta kaukana tulevaisuudessa myyntien yhteydessä. ETF-rahastojen matalien kulujen vaikutus pitkän aikajänteen tuottoihin voi olla yllättävänkin suuri. Näitä voi kokeilla erilaisilla laskureilla. Osakepoimijan toimeksiantokulujen vaikutusta vuosikymmenten tuottoihin tulee harvoin laskettua, mutta etenkin pienellä rahalla sijoittava aloittelija voi menettää ison siivun tulevaisuuden tuotoista maksamalla usein kaupankäyntikuluja pienistä kaupoista.

Mikäli kuitenkin haluaa harrastaa osakesijoittamista ja tulla siinä hyväksi, yksi hyvä tapa on allokoida suurimman osan sijoituksistaan ETF-rahastoihin (tai indeksirahastoihin) ja pitää siinä sivussa pienempää osakepoimintasalkkua. Näin pääsee oikealla rahalla kiinni osakesijoittamisen kiehtovaan maailmaan, mutta aloittelijana tehdyt virheet eivät pahimmassakaan tapauksessa kaada koko venettä. Toimii ainakin minulla.

98 tykkäystä

Tässä alla on video, kun muutamaan otteeseen täällä mainittu Tuomas Hautala teki yhteistuloksen SE:n alle 120 kilon sarjaan.

Kyykky
285
302.5
307.5

Penkki
205
212.5
217.5

Maastaveto
350
381.5
*- *
En ottanut enää kolmatta vetoa.

17 tykkäystä

On noissa indeksirahastoissakin omat kierot koukkunsa, joita ei tule aina ajatelleeksi. Minulla on iSharesin Emerging Marketissa kiinni hiluja, joita en saa millään keinolla pois. Kas kun Nordea on keksinyt, että muutaman prosentin omistukset Venäjällä ovat niin paha juttu, että kyseisellä rahastolla nyt ei vaan saa käydä kauppaa.

Varmaan asiasta päättänyt virkailija on keksinyt jonkun hienolta kuulostavan selityksen, jonka mukaan tässä nyt jotenkin suojellaan sijoittajaparkaa. Lopputulos on kuitenkin sellainen, että tilillä on nolla-arvoiseksi merkittyä ETF:ää, jolle ei voi tehdä mitään. Vain muutaman prosentin tähden. No jotain tuottoja sieltä kilahtelee tilille kvartaaleittain, mutta noin periaatteessa harmituttaa. Mitäs jos olisikin paljon rahaa kiinni juuri kyseisessä ETF:ssä.

Suorissa osakesijoituksissa on ainakin se hyvä puoli, että kähinän alkaessa on helppo ihan itse ymmärtää, että kannattaa myydä GazPromit pois.

7 tykkäystä

Takaisinostot nousseet otsikoihin:

5 tykkäystä

Mukavaa maanantaita!

Muistakaa tarjota lapsille makuelämyksiä :hugs:

48 tykkäystä