Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Tässä alla on video, kun muutamaan otteeseen täällä mainittu Tuomas Hautala teki yhteistuloksen SE:n alle 120 kilon sarjaan.

Kyykky
285
302.5
307.5

Penkki
205
212.5
217.5

Maastaveto
350
381.5
*- *
En ottanut enää kolmatta vetoa.

17 tykkäystä

On noissa indeksirahastoissakin omat kierot koukkunsa, joita ei tule aina ajatelleeksi. Minulla on iSharesin Emerging Marketissa kiinni hiluja, joita en saa millään keinolla pois. Kas kun Nordea on keksinyt, että muutaman prosentin omistukset Venäjällä ovat niin paha juttu, että kyseisellä rahastolla nyt ei vaan saa käydä kauppaa.

Varmaan asiasta päättänyt virkailija on keksinyt jonkun hienolta kuulostavan selityksen, jonka mukaan tässä nyt jotenkin suojellaan sijoittajaparkaa. Lopputulos on kuitenkin sellainen, että tilillä on nolla-arvoiseksi merkittyä ETF:ää, jolle ei voi tehdä mitään. Vain muutaman prosentin tähden. No jotain tuottoja sieltä kilahtelee tilille kvartaaleittain, mutta noin periaatteessa harmituttaa. Mitäs jos olisikin paljon rahaa kiinni juuri kyseisessä ETF:ssä.

Suorissa osakesijoituksissa on ainakin se hyvä puoli, että kähinän alkaessa on helppo ihan itse ymmärtää, että kannattaa myydä GazPromit pois.

7 tykkäystä

Takaisinostot nousseet otsikoihin:

5 tykkäystä

Mukavaa maanantaita!

Muistakaa tarjota lapsille makuelämyksiä :hugs:

48 tykkäystä

Kääk, mikä ETF-tikkeri tarkalleen on kyseessä? IS3N:ssa ei käsittääkseni ole RU-exposurea onneksi.

Jos ostan yhden TT:n osakkeen niin mitä sille tulee käymään? Lunastaako Tecnotree sen yhdistymisen aikaiseen hintaan itselleen vai ostohintaan?

Erinomaista kirjoitustasi heijastellen käytän tilaisuuden hyväksi linkata tänne saate sanojen kanssa talteen lauantain Inderes-päivän “epävirallinen” Vartti, missä kävin läpi osakepoiminnan vaikeutta läpi.

Muutama nosto esityksestä.

Osakesijoituspropagandassa annetaan usein ymmärtää, että markkinatuotto (inflaatio huomioiden eli reaalisesti noin 5-7 % on osakkeiden historiallinen tuottotaso) on tyypillinen tuotto markkinalla.

Tällöin unohtuu, että osakepoimija ei sijoita osakemarkkinaan vaan osakkeiden markkinaa. Tutkimuksia on lukuisia, mutta esimerkiksi tässä 30 vuoden ajalta tuottoja tarkastelevassa paperissa (otos globaalisti yli 60 000 osaketta) havaittiin, että pari prosenttia firmoista vastasi kaikesta nettovarallisuuden luomisesta markkinasta. 55 % osakkeista jäi jälkeen käteisen tuotolle.

Slide6

Jopa eliitti-indeksi SP500:sen sisällä tuulikaapin ovet käyvät. 80 % jäsenistä on pudonnut veke viimeisen 40 vuoden aikana. Ja 44 % osakkeista koki “katastrofaalisen” (aika normi hesuli small cap kurssikorjaus sanoisin) yli 70 % laskun, mistä ne eivät ole enää elpyneet.

Slide10

Tuo aiemmin mainittu 5-7 % tuotto on mielikuva, mikä perustuu ainutlaatuisiin historiallisiin lopputulemiin ja poikkeuksellisiin markkinoihin. Käytännössä maailma ilman USA:ta on tuottanut päälle 4 %. USAn, Australian, Ruotsin (tai jopa Suomen) kaltaisia eliittipörssejä on ollut lopulta vähemmän. Italiassa osakkeiden 120 vuoden tuotto on ollut 2 %! :smiley:

Slide8

Osakepoiminta on todellakin vaikeaa, vaikkakin jos kun osuu taidolla tai vahingossa siihen neulaan heinäsuovasta niin kelpaa.

40 tykkäystä

Uskallan väittää, että maailma näyttäisi entistä huonommalta. Talenomilla on melko paljon eriä, jotka vaikuttavat kassavirtaan heti*, mutta tuloslaskelmalla vasta poistojen kautta mikä saa tuloksen näyttämään vapaita kassavirtoja ruusuisemmalta. Siinä missä Talenom jakanut nettotuloksesta noin 70% osinkoina ulos viimeisen kolmen tilikauden aikana on suhde vapaaseen kassavirtaan ollut noin 124%. Eli vapaa kassavirta ei ole ihan edes riittänyt kattamaan kokonaan osinkoja tuolla aikajänteellä saati sitten yritysostoja.

*Sopimuksesta aiheutuneiden menojen aktivointi, aineettomien käyttöomaisuushyödykkeiden hankinnat ja vuokrasopimusvelkojen lyhennykset ovat isoja merkittäviä eriä mitkä rasittavat kunkin tilikauden kassavirtaa ja nostavat vastaavasti tilikauden tulosta tuloslaskelmalla.

6 tykkäystä

Ei ole tullut ainakaan itselle vastaan täällä foorumilla, joten uskallan linkata tämän videon tänne:

Melkosen hyytävää settiä kyllä (tekoäly + robotti kombinaatiosta), jos yhtään antaa mielikuvitukselle tilaa.

3 tykkäystä

Tässä poimijallakin korostuu hajautus → laajemmalla hajautuksella todennäköisyys niiden hyvien osakkeiden nappaamiseen kuitenkin kasvaa, etenkin jos tähän vielä yhdistää jonkinlaista poimintataitoa.

Mutta todella keskittyneellä salkulla pelaa kyllä todennäköisyyksiä vastaan, saa olla aikamoinen guru että juuri ne harvat pickit osuu.

Toki jos 1000 osakepoimijaa koittaa laittaa all in multibaggeriin niin aina sieltä muutama onnistuu ja niistä 9900 epäonnistujasta ei kukaan kuule sanaakaan.
Hajauttaminen kunniaan :smiley:

5 tykkäystä

Tärkeä erottaa kasvuinvestoinnit välttämättömistä käyttöomaisuusinvestoinneista. Tilanne alkaakin näyttämään jo hivenen eriltä yhtiöillä, joilla varsinainen liiketoiminnan pyöritys ei paljoa niele pääomaa

2 tykkäystä

Jep, ja tuo hämää somessa koska väkeä piisaa. :smiley:

Venäläisen ruletinkin pelaamisessa on neroiksi luodinväistäjiksi leimattavia voittajia kymmenien kierroksien jälkeen, jos otoskoko on riittävän iso.

14 tykkäystä

Kuulostaa, että Nordea tässä on perseestä eikä etf:n liikkeellelaskija.

Ottaisin yhteyttä kuluttajaneuvontaan, ja harkitsisin vakavasti kaikkien pankkipalvelujen siirtoa muualle.

5 tykkäystä

Miettinyt myös noita historiallisia tuottolukuja, lopulta edes tuo 122 vuotta ei ole kovin pitkä aika. Jos varallisuuden kerryttämiseen korkoa korolle menee about 20v, niin tuossa on 6 toisistaan riippumatonta ajanjaksoa.

Teollistumisen aikakausi on myös lyhyt pätkä ihmiskunnan historiassa. Negatiivisia trendejä kuitenkin selkeästi olemassa, ilmastonmuutos ja vähenevät resurssit ja väestönkasvun aika rajultakin näyttävä hidastuminen. Teemmekö ylipäätään virheen jos ekstrapoloimme aika lailla “kultaisen aikakauden” kasvu ja tuottolukuja ?

Toisaalta jokerina joku tekoälyn tuoma tuottavuusloikka mahdollinen ja kestävämpään talouteen siirtyminen vaati investointeja, joista myös kasvua saatavissa :thinking:

4 tykkäystä

Se että yritys tarvitsee merkittävästi pääomaa kasvuinvestointeihin ei varsinaisesti saa anteliasta osinkonjako politiikkaa näyttämään yhtään paremmalta varsinkin, kun yhtiöllä alkaa olla niskassaan varsin iso velkalasti.

2 tykkäystä

Juuri näin. Ja ymmärtääkseni aika monesta etf:stä Venäjä omistukset on myyty tai mitätöity nollaan, jolloin moista ”Venäjä altistusta” ei pitäisi edes olla.

En todellakaan pidä tätä minkäänlaisena ongelmana imo.

3 tykkäystä

Jos hallituksen ehdotus menee läpi ja sinulla on 19.4.2024 yksi Tecnotreen osake, saat 19 ilmaista osaketta. Tämän jälkeen TT lunastaa 19 osakettasi. Jäljelle jäävän osakkeen arvo on tässä samalla 20-kertaistunut, koska yhtiön kaikkien osakkeiden lukumäärä on 1/20-kertaistunut.

1 tykkäys


:rofl::rofl::rofl:

42 tykkäystä

Noniin 2021 avattu OST painui vihdoin pakkaselle. Pelkkiä hesulin osakkeitta hankittu toki Nordean osingot eivät ole vielä kirjautuneet ja kurssi niiasi jo osingon irtoamisen johdosta eli varmaan sitten vielä napsun verran vihertää vielä. Paino tosin kokonaisuudessaan OST:llä vain n 15% mutta näyttäisi sekin olevan liian iso hesulipaino.

4 tykkäystä

Useat europörssit ovat ATH:ssa siinä missä Hesuli mörnii. Jopa Italian, jonka talous ei tunnetusti kasva, pörssi on ollut rajussa nousussa. Ei se vielä 2000-luvun taitteen tasoilla ole, mutta kuitenkin…

:coffee::it:

27 tykkäystä