Inderesin kahvihuone (Osa 8)

Aivan. Jatkan edelleen, miten tuo shorttaaminen käytännössä tapahtuu osakkeissa, joille ei ole tarjolla suoraa shorttipositiota? Instikat pyörittää/lainaa jollain tavalla vai miten?

Itse en instikoiden käytännöistä tiedä. Yleensäkin tuo shorttaus on hieman vaiettu asia, tekninen puoli siinä itseäkin kiinnostaa. Esimerkiksi se, että kuinka lyhyellä varoitusajalla instikka saa käyttöönsä lainaosakkeita eli onko ihan minuuttipeliä, joka mahdollistaisi sitten position sylkemisen markkinoille heti!? Varmaan @DayTraderXL ja ehkä myös @Lexus tietäisi asiasta enemmän!?

Laitetaan tähän vielä rahoitusteorian mielipide asiasta edellä mainitusta artikkelista:

"Shorttaaminen saattaa jakaa mielipiteet, mutta rahoitusteorian mukaan siitä on markkinoille hyötyä. Likviditeetti lisääntyy kaupankäynnin lisääntyessä, jolloin ostajat ja myyjät löytävät toisensa helpommin hinnanmuodostuksen ollessa tehokasta.

Toinen hyöty liittyy shorttaajien markkinoille tuomaan pessimistiseen näkemykseen, joka voi hillitä hintakuplia. Shorttaajien suosio saattaa myös viestiä markkinoille siitä, että kyseisen yhtiön liiketoiminnassa tai osakkeen hinnoittelussa on jokin pielessä.

Ongelmaksi shorttaaminen voi muodostua, mikäli yhtiöiden kurssia pyritään tarkoituksenmukaisesti puskemaan alas esimerkiksi huhujen tai valheellisten tietojen avulla."

Pyysing on artikkelissa yksiselitteisesti sitä mieltä, että shorttaaminen on hyvä asia. Itse taas pidän sitä Helsingin tapaisessa reunamarkkinapörssissä toisinaan jopa arveluttavana, on mielestäni täysin selvää, että instikat käyttävät tätä myös hyväksi eli myyntipaineen aiheuttaminen ei aina liity osakkeen arvonmuodostamiseen vaan takana on selkeä halu vain hyötyä hinnanmuutoksista.

Tässä vielä Nordnetin tietoisku lyhyeksi myynnistä:

11 tykkäystä

Eiköhän tuo isoilla pelureilla toimi niin että heillä välittäjä mahdollistaa shorttaamisen kunhan päivän lopuksi tilanne on tasattu niin että joko lyhyeksi myydyt osakkeet on lainattu jostain (johon välittäjä voi osallistua) tai ostettu markkinoilta niin että kun T+2 kaupat selvitetään, on sekä myynti että osto olemassa jotka sitten kattavat kaupan - tai jos ei ole ostettu, on lainattu jostain.

“Karvalakkisjoittajille” shorttaaminen on aika lailla omasta välittäjästä kiinni - mihin lappuihin on lainalappuja tarjolla ja millä ehdoilla.

2 tykkäystä

Sehän vääristäisi kilpailua, jos maallikoilla olisi sama informaatio kuin isoilla toimijoilla. Eihän saavutettuja etuja toki voi mennä härkkimään. :laughing:

3 tykkäystä

Laitetaan vaikka tänne:

Osaako joku sanoa, millä kaavalla saa tämän päivän kurssimuutoksen toimimaan Google Docsissa? Kaava alkaa varmastikin =GOOGLEFINANCE(“neste”;“changepct”), mutta en saa mitenkään aikaperiodia toimimaan. Tulee joko erroria tai sitten kaikille 0,0% :rage:

Kiitos, tämäpä imartelevaa. Olis hauska keskustella näiden kahden tietäväisen kaverin kanssa.

Tämä olisi oikeasti kyl kivaa itselleni. :slight_smile:

Mulla ei olisi kyllä sijoittamiseen liittyvää järkevää sanottavaa, mutta varmasti Eka ja Jarnis saisivat paljon pajon kysymyksiä sekä roastia osakseen. :smiley:

Muistan, kun olin Vepun “haastattelussa” tähän nykyiseen sivuhommaan, niin taisin kysyä 90-95 prosenttia kysymyksiä mm. heikkouksista sijoittajana.

Tapanani on keskustella ja kysellä aika randomeista aiheista, kun kaikenlaista tulee yhtäkkiä mieleeni. Kaverini totesi kerran juteltuaan kanssani, että “päivän random-kiintiöni on nyt täynnä.”. :upside_down_face:

Esittymistaitoni ja “puheenlahjani” ovat aika luokattomat - kouluissa tuli paljon aiheellista palautetta esityksistä, siis ei välttämättä niiden sisällöstä. :slight_smile:

16 tykkäystä

Tästä on jo aikaa kun itse olen ollut lähellä noita operaatioita, mutta toki voin kirjoitella omasta käsityksestä.

Lähtökohta on siis että pitää löytää taho joka lainaa osakkeita (jos kyseessä siis pidempi shorttipositio). Ja toki kontaktit on meklaritahoilla olemassa, sekä melkoisen hyvä käsitys siitä että kuka voisi lainaajana toimia. Eli periaatteessa prosessi on parhaimmillaan hyvin nopea.

Ei näitä paljoa vastaan tullut, ja en muista että varsinkaan kotimaisten suurien toimijoiden taholta - vaan enemmän jotain pientä sälää. Lähtökohtaisesti noiden suurien shortpositioiden takana on siis ulkomaalaiset instituutiot - yllätyksettömästi. Je heillä on omat väylänsä hoitaa asioita. Sitten asia erikseen että noudatetaanko tätä kaavaa että ensin varmistetaan lainaaja (kun sitä tarvitaan) ja vasta sen jälkeen lyödään markkinoille laitaan. Tästähän on paljon todisteita jenkkitahojen osalta että kovin on nakuiltu, eli lainaa ei ole kyselty tai saatu. Mutta hyödyt ovat olleet sakkoja suuremmat.

Shorttaus on varmasti lähtökohtaisesti myönteinen asia, mutta ei se omasta mielestäni ole ihan näin yksiselitteinen asia. Kaikki hyvin mikäli nämä tahot eivät ala manipuloimaan kurssia edukseen. Tätä rajaa on vaikeaa määrittää, ja joidenkin mielestä voidaan mennä foliohattuilun puolelle.

3 tykkäystä

Itsellä ei kokemusta googlesheetista, mutta mielenkiinnosta googlettelin.

Tuon changepct atribuutin selite on dokumentoinnin mukaan: “The percentage change in price since the previous trading day’s close”.

Pikaisella googlettelulla ei löytynyt yhtään esimerkkiä jossa tuota olisi käytetty noiden aikaperiodien kanssa. Tässä alla yksi esimerkki. Prosentit lasketaan hakemalla hintatieto halutusta historian ajankohdasta ja siitä sitten perusmatikalla.

1 tykkäys

Ei tällainen onnistu ilman välittäjän suosiollista avustusta koska jostain ne osakkeet on pieraistavat jotka kaupan selvityspäivänä siirtyvät shorttaajalta ostajalle. Käytännössä vain päivän sisällä voi hetkellisesti olla tilanteessa jossa on jo myyty lyhyeksi jotain mutta lappu on vielä haussa että mistä lainataan. Jos ei lainaa löydy päivän loppuun mennessä, eiköhän välittäjä vaadi että laput sitten ostetaan markkinalta.

Riippuu tietenkin miten iso peluri, miten syvät taskut, miten hyvät suhteet välittäjään jne.

2 tykkäystä

Esim. Yara mitä mieltä ootte firmasta ja sen tulevaisuudesta ? entäs Telenorin ?

joo se on ikävä kylllä totta mutta norjalaiset ovat pärjännänneet siitä huolimatta paremmin kuin suomalaiset ainekin omassa salkussani, mitkäs on sun lempparit ruotsissa ja usassa ?

Itse ratkaisin tämä laiskasti ostamalla Nordnetista Norge -indeksirahastoa. Ei kannata pienen position takia nähdä vaivaa tai kärsiä osinkojen kanssa. Norjan kruunu on halventunut reippaasti verrattuna kesään 2022 jolloin eurolla sai alle 10 NOK, kun niitä saa eurolla nyt yli 11,5 NOK. Tämä kyllä on houkutellut kasvattamaan tuota Norjan positiota.

5 tykkäystä

Paras tuotto tehdään Lehdon osakkeilla, change my mind :chart: :chart: :chart:

8 tykkäystä

DAX indeksi on ollut kovassa vedossa marraskuussa. Vihreetä melkein joka päivä ihan mukavilla prosenteilla, eilen vähän hengähdettiin mutta tänään taas +0,38%.

Tämä indeksin voittaminen on aivan liian helppoa. Lisää vain käteistä nordnettiin aiemman turskan tilalle ja homma paketissa

52 tykkäystä

Foorumin lukeminen vaikuttaa hahmotuskykyyn. Luin sujuvasti veliposition myynnistä.

10 tykkäystä

Mistä sivustosta tuo kuva on peräisin? Inderes vai jokin muu?

Ajat muuttuvat ja suhteet myös sen myötä. Ennen koronaa Suomi-Venäjä -suhteet näyttivät ainakin teatraalisesti tältä: Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Suomessa - Presidentti

Surulliseksi on maailma muuttunut - kaikin puolin. (Kysymys ei ole Venäjän sympatisoimisesta vaan siitä, kuinka nopeasti turvallisuustilanne voi muuttua vain parin vuoden aikahaarukassa Euroopassa)

Vuodenpäästä voi todeta kumpi oli parempi. Ostaa nouseviin vai laskeviin kursseihin.

17 tykkäystä

Ei sillä ole väliä, jos myynnit osuu noin hyvin :+1:

12 tykkäystä