Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Pieni teoreettinen rant hajautuksesta, koska mielestäni harvemmin nostetaan esille sitä miksi hajautuksesta puhutaan teoriassa ilmaisena lounaana.

Teoriassa markkina ei palkitse yhtiökohtaisesta riskistä, vaan vain markkinariskin kantamisesta. Esimerkki - jos on all in Nesteessä ja jalostamo palaa, niin ei tätä ole hinnoiteltu osakkeen tuotto-odotukseen, koska kyseessä on riski joka on helppo hajauttaa pois - jalostamot eivät pala kaikkialla samaan aikaan. Vain markkinariskit (öljyn hinta, talouskasvu jne.) vaikuttavat kaikkeen ja hinnoitellaan.

Eli jos menet all in yhteen osakkeeseen, otat teoriassa riskiä ilman tuottoa. Tuon yhtiökohtaisen riskin pois hajauttaminen ei maksa mitään - “ilmainen” lounas.

Lisäksi matemaattisesti, jos tuotto-odotus pysyy samana, mutta lisää kohteita salkkuun, jotka eivät täysin korreloi siellä jo olevien sijoitusten kanssa, kasvaa salkun geometrinen keskiarvotuotto tai CAGR. Eli oikeastaan hajauttamalla myös tuotot kasvaa jos kohteiden aritmeettinen tuotto-odotus on sama.

14 tykkäystä

Juuri näin. Mutta kun iso osa ihmisistä on uhkapelaajia niin minkäs teet.

2 tykkäystä

Siitä voidaan toki puhua paljonko hajauttaa, jos on sijoitustaitoa. 10 osakkeeseen, 20 vai 30 vai hyvin laajat indeksit. Markku Kurtilla on ollut hyviä graafeja tästä mm. X:ssä muistaakseni. Periaatteessa tuollainen iso “katastrofiriski” saadaan hajautettua jo aika vähällä määrällä osakkeita, mutta tuottomielessä lähdetään yllättävän isolta takamatkalta juuri tuon CAGR-efektin (nk. volatility drag) takia.

Mutta en keksi tilannetta, jossa vaikkapa all in yhteen osakkeeseen olisi millään tavalla järkevää.

4 tykkäystä

Itseasiassa päivätreidaajan tuotot eivät ole edes suhteessa indeksiin vaan se on oikeasti nollasummapeliä. Pörssi nousee käytännössä vain kun se on kiinni ja heiluu päivisin. Jos ei kanna markkinariskiä kun uutiset tapahtuu myös menettää riskipreemion.

36 tykkäystä

Saattaa se meno olla Ruotsinkin pörssin taustalla aikamoista.

Samalla Valoe, Paljas Air (mikä ny olikaan), Afarak ja Oma Säätöpankki miettiessään Ruotsin pörssin potentiaalia:

24 tykkäystä

Tärkeä kysymys: mistä saa hyviä pizza- tai leipälapioita? Satunnaisella etsimisellä en ole löytänyt.

Niin, nämä satunnaiset etsimiset ovat tapahtuneet kaupassa, ei esimerkiksi metsässä. :face_with_raised_eyebrow:

7 tykkäystä

… kaupasta lähtisin itse etsimään, mutta muualtakin voi yrittää löytää :wink:

2 tykkäystä

Rautakaupat (tai no K-rauta), Tokmannit, Rusta ja Biltema ainakin taitaa kaikki myydä noita.

Jos kaupassa on grillaustuotteita niin ollu pizzalapioitakin yleensä.

1 tykkäys

Tämä ei ole ollut kokemukseni. Metallisia härpäkkeitä toki löytyy monestakin paikasta, mutta kunnollisia puisia ei mistään.

Joskus katselin eri kauppojen verkkokaupoistakin huonolla menestyksellä. Nyt näkyy Puuilolta ja K-Raudalta löytyvän lupaavaa, pitää mennä joskus paikan päälle etsimään. Saatavuus näyttää tosin aika heikolta.

1 tykkäys

Tässä on Pekan ajatuksia herättävä tviitti. :slight_smile:

https://x.com/vontuchman/status/1803346118379499539

8 tykkäystä

Scanfill antoin negarin 10.06.2024.
Agressiiviset sisäpiirin myynnit ja negari kombinaatio ei tullut kovinkaan isona yllätyksenä. Kuka pyöräyttää ekat meemit?

2 tykkäystä

Tämä kuuluisi ehkä enemmän spurgusijoittajien kaurahiutalevinkkiketjuun, enkä toisaalta halua kyseenalaistaa mökkisaunan 25 vuotta vanhan 90-asteisena tarjoiltavan Hyvän Suomalaisen Tervashamppoon merkitystä suomalaiselle identiteetille, mutta onko täällä ketään muuta joka on haastanut Big Shampoon Suuren Huijauksen ja kokeillut pestä itsensä vain vedellä?

Ymmärrän että ajatus herättää ensipuraisulta hygieniahuolia, mutta bear with me: Elimistömme on hyvä sopeutumaan ympäristön muutoksiin, kuten voimme huomata voima- ja kestävyysharjoittelussa, ruskettumisessa tai vaikka heikkenevissä alkoholin tai lääkkeiden vasteissa käytön jatkuessa. Sama pätee myös rasvanpoistoon; jos ympäristössä on ihon ja hiuspohjan rasvaa vähentäviä tekijöitä, kuten sukupuolesta riippuen joko hunajaisen tai hedelmäisen herkullinen, maistamaan houkutteleva aistikas tuote tai väriltään sininen, käyttökohteeltaan hiuksiin, kehoon, lavuaarin kalkkeumiin ja autovanteisiin soveltuva pakkaus jossa erikseen lukee että se on miehille tarkoitettu, ettei kukaan vaan luule että ostaja ostaisi jotain naisille tarkoitettua, keho reagoi tähän ympäristönmuutokseen tuottamalla lisää rasvaa, johtaen kiusalliseen rasva-rasvanpoisto -sykliin.

Itse peseydyn päivittäin ainoastaan raikkaalla vedellä ja - vaikka olen asian suhteen ilmeisen jäävi arvioimaan - maltillisestikin arvioituna ihoni on kuin antiikin jumalattarella ja hulmuava harjani herättää kateutta ja seksuaalissävytteisyyteen asti kohoavaa ihannointia sukupuoleen katsomatta. Big deodorantin pauloissa olen kuitenkin edelleen.

39 tykkäystä

Viimeksi Revenio ketjua lukiessa tuli taas puolitosissaan mieleen, että kurssikäyrät tulisi saada “covid-korjattuna”.

Kun poistaa 3/2020-12/2022 niin jää pahimmat keulimiset pois, eikä näytä siltä että on tultu hurjasti ATH-lukemista alas, ja että nythän on hyvä oston paikka.

2 tykkäystä

Tässä on OP:n Hännikäisen tviitti pääomaintensiivisten sektorien kurssikehityksistä. :slight_smile:

https://x.com/JariHnnikinen1/status/1803374794127126855

Kuva

9 tykkäystä

Täällä taitaa olla paras valikoima suomalaisista verkkokaupoista Suomen suurin pizzalapio valikoima - Pizzatarvike.fi

7 tykkäystä

Kysytään niin vastataan.

Olen kehittänyt aivan omanlaisen hiusten- ja ihonhoitomenetelmän, jota kutsun ‘Akvatiiniseksi Flowksi’. Käytän itseni puhdistamiseen vain vuoristopurojen neitseellistä vettä, jonka kerään täydenkuun aikana erityiseen kristallipulloon. Uskon, että näin hiukseni ja kehoni saavat parhaan mahdollisen energialatauksen ja ne pysyvät terveinä ja puhtaina ilman keinotekoisia aineita. Shampoot ovat minulle kuin marsilaisten keksintöjä – en tarvitse niitä maalliseen puhtausrituaaliini!

Aika ajoin joudun valitettavasti hieman tinkimään rituaalistani ja luottamaan tavallisiin vesihanoihin.

Näin on menty jo vuosikausia.

19 tykkäystä

Ymmärrän varsin hyvin. Taikaseinä on se, kun esimerkiksi nvidia on noussut satoja prosentteja. Eri aikaan myyjät ja ostajat voivat kaikki olla voittajia. Tämä piirakan kasvu pelin aikana on nollasummapelin määritelmän vastainen. Raha ei tule siis toisten taskusta, vaan piirakan kasvusta.

Treidaus ja sijoittaminen on muuten ihan sama asia, vain time frame on eri.

2 tykkäystä

Mitä jos treidaaja osallistuu myös outside RTH-kaupankäyntiin?

4 tykkäystä

Tykkään Alan Calin tyylistä tehdä hommaansa.
Se on virkistävää vastapainoa “hodlaan 10 v. ja tienaan -4%” -sijoittamis-ajattelulle!

:trophy:

30 tykkäystä

Foorumi kaipaisi kyllä sydämen/tykkäysten lisäksi seuraavaa reaktiota:

6 tykkäystä