Inderesin kahvihuone (Osa 9)

ROE:ta tärkeämpää on melkeinpä arvioida sitä, kuinka paljon yhtiö pystyy uudelleen investoimaan voittojaan takaisin liiketoimintaan ja siten kasvuun.

Korkea ROE johtuu pääomakevyestä bisnesmallista. Mutta firma ei pystyt voittojaan tunkemaan takaisin liiketoimintaan, koska ala ei kasva alla riittävästi. Firman bisnes ei ole pääomanintensiivistä ja kasvu ei ole kiinni pääomasta varsinaisesti.

Korkea ROE (paremmin ehkä ROIC) on tuottoisaa, kun se yhdistyy korkeisiin investointeihin ja siten (orgaaniseen) kasvuun.

6 tykkäystä

Eli jos Aasiassa kaadetaan jätteet jokiin ja mereen, niin asiaa auttaa jollain maagisella tavalla se, että Euroopassa aletaan toimivien muovipillien (jotka siis päätyivät täällä kierrätykseen tai poltettiin energiaksi) sijaan käyttää kelvottomia paperipillejä? Merissä olevan muoviroskan määrä ei muutu tällä toimella promillenkaan vertaa, mutta riittävän yksinkertaisille ihmisille tulee hyvä mieli, kun tuntuu että nyt tehdään jotain. Me muut sitten joudutaan vaan kärsimään idioottimaisesta byrokratiasta.

29 tykkäystä

Lue viestini uudelleen niin ymmärrät miten homma toimii.

1 tykkäys

Näyttäisi tuo ROIC myös olevan ihan kiitettävästi 20% paremmalla puolella

1 tykkäys

Uudelleenkäyttö kestoesineellä vs poisheittoesineen vertailu voi joskus olla tylsää ja helposti puoltaa kertakäyttöä… Mutta itsellä on aika montakin käyttöesinettä mitkä ovat käytännössä 30v vanhoja…

Reppu mitä käytän kaikkiin matkoihin ja kauppareissuihin (emäntä korjannut kiristyshihnaa kerran). Isältä saatu verkkaripuku (miten vanhat vaatteet ylipäätään on tuhoutumattomia??). Toyota Corolla 96 on aika lähellä tuota 30v (ruoste-rempat merkityksettömissä paikoissa alkaa olla kivuliaita koska katsastus valittaa). Oloasuja mitkä saanut 25v sitten mitkä on ihan jees viikoittaisessa käytössä…

On myös hankittu noita metallipillejä ja lasiastioita… Ellei niitä joku onnistu rikkomaan niin kyllä ne sen 30v ikään pääsee.

4 tykkäystä

Tarkoittaa tämä sitä, että kerrot pitkästi et musta tulee rikas?

Treenatulla miehellä on sininen lippalakki, lippalakissa keltainen sydän. Hän juhlii rikastumistaan PayPalin osakkeilla.

4 tykkäystä

Kyllä. Tai sitten vaihtoehtoisesti Paypal rojahtaa heti perjantaina avauksesta gap down minun 55.00$ stoppiin. Unohdin, että olet Paypal:n kyydissä.

11 tykkäystä

Ootko koskaan käynyt helsinkiä eteläisemmässä euroopassa?

1 tykkäys

Asiahan ei mitenkään tähän keskusteluun liity, mutta olen viitisen vuotta asunut “Helsinkiä eteläisemmässä Euroopassa”.

Tämä keskustelu riittäköön omalta osaltani. Ne joita kiinnostaa asioiden todellinen tila hyvesignalloinnin ja öyhötyksen sijaan, voivat aloittaa esim täältä: Where does the plastic in our oceans come from? - Our World in Data

48 tykkäystä

Toki jos itse tekee ongelmalle jotain, lienee hieman helpompi mennä sanomaan jossain neuvottelupöydässä muille maille, että voisitteko tehdä jotain.

9 tykkäystä

sorry vähän heviä kahvihuoneeseen, mistä tuota liiketoiminnan kassavirtaa kauhotaan tässä esimerkissä kun bruttokate on kuitenkin paljon pienempi? Ehkä tälläisille olisi sopivampikin palsta, pahoittelen avuttomuuttani.

image

E: kiitos black swan vastauksesta, tässä vielä tase

image

1 tykkäys

Hiljaista foorumilla. Yhä harvempaa kiinnostaa osakepoiminta. Mallisalkku miinuksella. Edes Inderesin ammattilaiset eivät onnistu osakepoiminnassa. Kaikki puhuvat ETF:stä ja sijoittamisesta jenkkeihin ja Intiaan. :man_shrugging:

Onko nyt syytä sulkea foorumi ja lopettaa osakesijoittaminen? Kun ei edes veri virtaa kaduilla, eikä siksikään voi ostaa mitään?

PÄINVASTOIN :love_you_gesture: Tyttäreni näyttää mallia, kuinka SP500 biitataan Suomi, Saksa ja Ruotsi-osakkeilla. OST:lla suuruusjärjestyksessä: Rheinmetal, Wärtsilä, Aktia, Sampo, Huhtamäki, Gofore, Remedy, Kalmar, Verve, Tecnotree. :rocket:

65 tykkäystä

Euroopasta tulee jo lähes kymmenen kertaa vähemmän muovijätettä kun väkiluvultaan pienemmästä Pohjois-Amerikasta.

Euroopan suurin synti on kärrätä jo kerättyä muovijätettä Aasiaan ”kierrätettäväksi”. Tämä pitäisi kieltää.

Edit: Korjattu kirjoitusasua.

37 tykkäystä

Liiketoiminnan kassavirtaan vaikuttaa tulorahoituksen (tulos korjattunua ei rahamääräisillä erillä) lisäksi käyttöpääoman muutos, jonka voi laskea taseen perusteella (jota tässä ei näy).

2 tykkäystä

Moni täällä pari vuotta sitten sekoitti sijoittamisen ja uhkapelaamisen. Moni osta/myy- ketjuissa vuosina 2020 ja 2021 mylvinyt nimimerkki on kadonnut keskuudestamme. Mikä on suuri sääli, mutta kyllähän tämäkin palsta viihteellistyi silmittömästi näiden “Hyzoneiden” johdosta. Joka viikko oli uusi hypelappu, joita maniassa ostettiin, vain vaihteekseen lappu tappiolla seuraavan viikon hypelappuun.

Valitettavasti valtaosa hävisi, jotkut varmasti vieläpä koko sijoitusomaisuudensa.

18 tykkäystä

Entäs yritykset, joilla ei ole liikevaihtoa? :wink: Jää ihan paitsi hyzoneista…

1 tykkäys

Lapset yleensä pärjää hyvin kun ne osaa aina poimia niitä tylsiä tasaista tuottoa tuovia osakkeita :smiley:

5 tykkäystä

Hyvä kysymys!

Tätä syytä ei voi suoraan ylätasolta kertoa katsomatta tarkemmin rapsasta että mistä komponenteista liiketoiminnan rahavirta koostuu. @Black_Swan ehdotus käyttöpääoman muutoksesta on hyvä ja yksi yleisimmistä paljon heiluvista osista liiketoiminnan rahavirtaa, mutta ulkomailla näkee paljon sitä että mm. yritysjohdon ylisuuret osakepalkkiot voivat helposti heittää raskaasti tappiollisenkin liiketoiminnan rahavirran positiiviseksi.

Esimerkkinä vaikkapa Snowflake, jonka tappiollinen liiketoiminta kääntyy positiiviseksi liiketoiminnan rahavirraksi johdon palkkioiden vuoksi:

Tulosrapsojen rahavirtalaskelmat ovat yleensä mainio ensimmäinen kohta, mistä aloittaa tutustuminen uuteen yhtiöön. Pääsääntöisesti sjoittajat luottavat aivan liikaa laskentatoimen mielikuvituslukuihin, kuten tulokseen, kun pitäisi aina lähteä pureutumaan siihen että mistä ne yrityksen rahat aidosti tulevat ja mihin ne menevät.

21 tykkäystä

Harvia,Solteq,Neste,Kamux,Qt jne.

Ihan noissakin lapuissa voi olla hävinnyt 50-80% varallisuudestaan 3vuoteen. Pitää osata ostaa halvalla ja myydä huipulla ja moni teki Hyzonillakin suuret rahat ja moni hävisi suuret rahat, kuten joka lapulla.

20 tykkäystä

Toki tuo snowflake hyvä esimerkki myös siitä miten se rahavirtakin voi näyttää liian hyvältä jos esim. osakepalkkioita ei huomioi. Myös tosi yleistä kasvulapuissa jäätävä stock based comp. Noin ylipäätään minusta osakemäärän seuraaminen voisi olla yksi hyvä luku seurata lisää. Jos se kasvaa joka vuosi niin ei niin kiva. Jos taas selvä laskutrendi niin nannaa omistajille.

Omien ostojen määrä tai summat ei välttämättä vielä kerro koko totuutta, koska yllättävän iso osa voi mennä vain osakepalkkioiden kattamiseen.

Minusta tuloskin on ihan käyttökelpoinen luku, mutta pitää aina tarkistaa että konvertoituuko kassavirta tulokseksi. Vai onko tulosta, muttei rahaa, jolloin pitäisi alkaa epäilyttää.

2 tykkäystä