Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Hyvä kysymys!

Tätä syytä ei voi suoraan ylätasolta kertoa katsomatta tarkemmin rapsasta että mistä komponenteista liiketoiminnan rahavirta koostuu. @Black_Swan ehdotus käyttöpääoman muutoksesta on hyvä ja yksi yleisimmistä paljon heiluvista osista liiketoiminnan rahavirtaa, mutta ulkomailla näkee paljon sitä että mm. yritysjohdon ylisuuret osakepalkkiot voivat helposti heittää raskaasti tappiollisenkin liiketoiminnan rahavirran positiiviseksi.

Esimerkkinä vaikkapa Snowflake, jonka tappiollinen liiketoiminta kääntyy positiiviseksi liiketoiminnan rahavirraksi johdon palkkioiden vuoksi:

Tulosrapsojen rahavirtalaskelmat ovat yleensä mainio ensimmäinen kohta, mistä aloittaa tutustuminen uuteen yhtiöön. Pääsääntöisesti sjoittajat luottavat aivan liikaa laskentatoimen mielikuvituslukuihin, kuten tulokseen, kun pitäisi aina lähteä pureutumaan siihen että mistä ne yrityksen rahat aidosti tulevat ja mihin ne menevät.

21 tykkäystä

Harvia,Solteq,Neste,Kamux,Qt jne.

Ihan noissakin lapuissa voi olla hävinnyt 50-80% varallisuudestaan 3vuoteen. Pitää osata ostaa halvalla ja myydä huipulla ja moni teki Hyzonillakin suuret rahat ja moni hävisi suuret rahat, kuten joka lapulla.

20 tykkäystä

Toki tuo snowflake hyvä esimerkki myös siitä miten se rahavirtakin voi näyttää liian hyvältä jos esim. osakepalkkioita ei huomioi. Myös tosi yleistä kasvulapuissa jäätävä stock based comp. Noin ylipäätään minusta osakemäärän seuraaminen voisi olla yksi hyvä luku seurata lisää. Jos se kasvaa joka vuosi niin ei niin kiva. Jos taas selvä laskutrendi niin nannaa omistajille.

Omien ostojen määrä tai summat ei välttämättä vielä kerro koko totuutta, koska yllättävän iso osa voi mennä vain osakepalkkioiden kattamiseen.

Minusta tuloskin on ihan käyttökelpoinen luku, mutta pitää aina tarkistaa että konvertoituuko kassavirta tulokseksi. Vai onko tulosta, muttei rahaa, jolloin pitäisi alkaa epäilyttää.

2 tykkäystä

Joo mitä enemmän on salkussa rivejä, sitä varmemmin joukkoon osuu kunnon floppi. Toki hajauttamalla ei mene kaikki rahat, mutta tuotot floppaaja syö uudelleen ja uudelleen. Tämä näkyy Inden mallisalkussakin!

6 tykkäystä

Presidentti Stubb delegaatioineen Italiassa. Keskusteluissa käsitellään turvallisuuspoliittisia kysymyksiä ja maiden kahdenvälisiä suhteita.

https://x.com/TimoVuori/status/1808489323898998926

8 tykkäystä

Nyt on Kempon absoluuttiset pohjat saavutettu tai sitten sillä ei ole tulevaisuutta enää kun pyhä Kempowerin arkkipiispa keventää :fearful:. Taidan myydä oman positioni ihan vaan varmuuden vuoksi :cold_sweat:

17 tykkäystä

:grin: Kiitoksia. Nauroin ääneen. Ekaa kertaa pitkään aikaan. Lähisukulainen sai syöpädiagnoosin ja autot ja pelit hajoilee vuoron perään. Nauru tekee väliiä hyvää:grin:

Mut kyllä arkkipiispa vielä pysyy kempouskossa. Se vaan korkeintaan vähän horjuu välillä.

7 tykkäystä

Huvikseen perseilin tekoälyn musiikinteon kanssa. Oli sen verran hauskaa sanoitella näitä, että piti ihan jakaa.

Huikeaa aikaa olla elossa tekoälyn puolesta! :smiley:

Nyt on teossa biisi viimeisen tunnin “ostin ja myin” ketjun kommenteista. Linkkaan jahka valmis.

Noin, nyt on ikuistettu tämän päivän ostoja ja myyntejä:

29 tykkäystä

Hyvää kamaa, pienellä viilailulla olis saanu lyriikoista vähän sointuvampia jos ymmärrät mitä tarkoitan?

2 tykkäystä

Ehottomasti, paljonkin voi parantaa. Lyriikat osittain pikashufflena sekoitettu tekoälyllä myös enkä älynny tarkempaan tihrustella. Tätä täytyy masteroida kyllä paremmin. Tässähän se ilta meneekin. :smiley:

3 tykkäystä

@Jeremias_Makkonen on kirjoittanut blogitekstin, joka kiinnostanee erityisesti @Kale-possu:a ja @NukkeNukuttaja:a. :slight_smile:

Kale vs Nukuttaja

Resident Evil The Final Chapter official trailer 1 (2017) Milla Jovovich Movie HD animated gif, resident evil the final chapter trailer - thirstymag.com

16 tykkäystä

Vaikea uskoa että Jeremias on vasta tänä vuonna aloittanut shakkiharrastuksen, sen verran hienoa shakkikulttuuria juttu osoittaa. Suosittelen Jeremiakselle kirjaa The Soviet Chess Primer. Aivan liikaa keskitytään loputtomaan avausteorian ulkoaopetteluun. Tuossa kirjassa on juuri sitä oikeaa kulttuuria. Fundamentaalit loppupelit ja taktiikan perusteet ensimmäisenä haltuun.

11 tykkäystä

Iso kiitos kirjavinkistä, otan ehdottomasti lukulistalle :blush:

8 tykkäystä

Olen tästä asiasta melkein täysin samaa mieltä mutta avausteorial tuntemus auttaa navigoimaan laudalla ja säästää kallisarvoista aikaa kellossa.

Myöskin avausteorian tuntemus auttaa rankaisemaan mikäli vastustaja lähtee sivulinjoille jotka ovat kyseenalaisia.

Esimerkiksi mustan on ihan turha pelata sisilialaista mikäli mustalla pelaava ei tunne yhtään avausteoriaa sillä silloin kyseisen avauksen hyöty jää täysin saamatta ja voisi yhtä hyvin pelata 1.e4,e5

Vielä räikeämpi esimerkki on vanha kunnon fried liver attack jossa pelkästään avausteorialla musta pystyy tasoittamaan tai jopa saamaan edun siirrolla 6. Pelaamalla Ra5

Pointtini on että avausteoria ei ole yhtään vähäpätöisempi kuin loppupelit tai taktiikoiden hinkkaus pulmien avulla

11 tykkäystä

Hieno kirjoitus, siirtopakosta puheen ollen, myös tämä peli kuuluu jokaisen shakinpelaajan yleissivistykseen, lisäksi se on selkeydessään erinomaista oppimateriaalia, siinä suuri mestari Aron Nimzowitsch on oppipojan asemassa, kun shakkinero Alexander Aljechin käsittelee peliä mestarillisesti valkeilla väreillä. https://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1012683 Peli löytyy huomautuksin varustettuna muun muassa Kimmo Konsalan kirjasta “Kaksi shakkineroa”, kirja luonnollisesti kannattaa lukea kokonaan, löytynee kirjastosta.

11 tykkäystä

Iso kiitos palautteesta ja vinkeistä, täytyykin perehtyä näihin myös! :handshake:

3 tykkäystä

Toki on tärkeää tietää avauspelaamisen yleisperiaatteita ja oman avausrepertuaarin avausten filosofiaa ja tarkkojakin muunnelmia. Olen kuitenkin havainnut, että monilla shakinpelaajilla on aivan valtava epäsuhta siinä, kuinka paljon he tietävät avausteoriaa vs millainen osaaminen heillä on loppupeleissä. Ruokahalu erilaisten avauskurssien, avauksia käsittelevien youtubevideoiden ynnä muiden suhteen voi olla pohjaton. Tutkitaan tietokannoista, mitä uutuuksia Caruana on pelannut ja niin edelleen. Samalla kuitenkin vaikka sotilas- ja torniloppupelien perusteet ja muu loppupelien peruskallio saattaa olla hyvinkin höttöisellä pohjalla.

No, sattuu sitä paremmissakin piireissä. Vuonna 2013 hallitseva naisten maailmanmestari ei pitkässä turnauspelissä osannut voittaa peliä tästä asemasta:

Vuonna 2019 yksi maailman 30 parhaasta pelaajasta luovutti tässä asemassa nähdessään että hänen ratsunsa jää vangiksi.

Syntyvä asema on tasapeli. NukkeNukuttaja tarvitsee hajusuolaa ja neuvostoshakin patriarkka Mikhail Botvinnik kääntyy haudassaan. [Ja kuvaavasti, kun halusin kirjoittaa Botvinnik, puhelimeni muunsi sen sanaksi Bitcoin.]

22 tykkäystä

Suomen olympiakarsinnat jatkuu FIN - POL korismatsilla, joka nähtävissä Neloselta! Pallo ilmaan 21.30.

Voitolla jatkoon ja Espanjaa kaatamaan. Kaikki ruudun ääreen nauttimaan sportista. :slight_smile:

image

18 tykkäystä

Joo kyllähän niiden loppupelien harjoittelu (ja pelaaminen) vaatii psyykkeeltä kanttia koska onhan ne nyt aihan helvetin tylsiä asemia missä pitäisi vääntää itselleen voitto. (Varmaan siksi carlsen on niin kova loppupeleissä)

3 tykkäystä

Kiitos vinkistä!

Vaadin saada nähtäväksi myös inderesin shakkiturnauksen missä pelaa Nukuttaja , Kale ja Hentzu98.

Ai että. Vielä joku siihen selostamaan tietämättömälle mitä oikein tapahtuu. Shakki olisi mahtava laji ottaa haltuun. Niin kuin tennis ja golfkin. Onneksi on loppuelämä aikaa opetella.

9 tykkäystä