Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Se on tehtynä. Tämä tuli oikeasti sekunnissa ja mikään sähköposti ei oikeasti kilahda minulle näin nopeasti, eli silkkaa tuuria.

2 tykkäystä

Niin mulla on ollut N57 moottorilla 530d ja menee todella vähällä potkusta huolimatta. Ja pakoputken päästä ei tule mitään paskaa eikä nokea, pilalle viritetyt onkin eri asia, nehän nyt laittomia. Typen oksideja hiukan dieselissä syntyy mutta niitäkin E6 vehkeillä todella vähän.
ja autovero tuossa linkin vehkeessä 16000€, mikä toki sekin on ihan törkeää.

3 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu vallihautayhtiöistä. :slight_smile:

Alitotsikot:

  1. Syitä vallihautaan
  2. Esimerkkejä vallihautayrityksistä
  3. Vallihautayritys sijoituskohteena
  4. Vallihautayrityksiä seuraava indeksi
5 tykkäystä

Kaikki autot jotka kiihtyvät 0-100 yli 3 sekunnissa ovat laiskoja paskoja.

Oli pakko kokeilla tätä omassa salkussani. Datan perusteella näyttäisi, ettei ainakaan 10% stop loss missään nimessä kannata. Stoppareihin tässä simulaatiossa jääneistä ostoeristä suunnilleen yhtä moni kääntyi ylös kuin mitä jatkoi alaspäin matelua. Menetetyt voitot olisivat olleet kuitenkin yhteensä paljon isompia kuin pienentyneet tappiot. Olisin menettänyt tällä taktiikalla yli 10 000 euroa, joka on n. 15% salkkuni nykykoosta.

Stop loss
Ostoeriä yhteensä 137
Stoppariin osuneet ostoerät 75
Tappiota ehkäisseet stop lossit 38
Voittoja vieneet stop lossit 37
Stop lossin ehkäisemät tappiot 8 446 €
Stop lossin viemät voitot -19 076 €
Stop lossin nettohyöty -10 631 €

Yksittäisenä esimerkkinä voi mainita vaikkapa Alphabetin. Positio on nykyisin yli 50% ja yli 4000 euroa voitolla. Jos olisin asettanut 10% stop lossin ostoerille, olisi positio kokonaisuudessaan hieman tappiollinen. Ympyröidyt ostoerät olisivat menneet stoppariin 2022 montussa aivan turhaan, koska yhtiön fundamentit eivät huonontuneet ainakaan merkittävästi, dippi johtui vain turhasta markkinapaniikista.

Stop lossista saattaisi olla hyötyä, jos tekee jatkuvasti sijoituksia, jotka painuvat useita kymmeniä prosentteja tappiolle, eivätkä palaudu sieltä. Väittäisin kyllä, että se ongelma pitää ratkaista jollain muulla keinolla, kuin asettamalla stop loss.

37 tykkäystä

Oletko kuullut tämän, että Talenom on tilitoimistojen KAMUX?
En muista kuka tuollaista heittoa täällä palstoilla viljeli…

4 tykkäystä

Brianilla on ihan kiintoisia tviittejä mm. tämä:

https://x.com/BrianFeroldi/status/1810663870609928669

7 tykkäystä

Puhut tästä kuin jostain fiktiivisestä tai harvinaislaatuisesta tilanteesta. :smiling_face_with_tear:

19 tykkäystä

Vontier oli tosiaan parin vuoden ajan suurin positio! Yhteensä omistin vajaan neljän vuoden ajan.

Tällä hetkellä en omista enää yhtiötä merkittävimmän aliarvostuksen purkautuessa ja nykyvaluaatiota perustelevan kasvupolun tosiaan ollessa kiven alla. Vontier ei niinkään valmista latausinfrastruktuuria vaan tarjoaa maksupäätepalveluja ja muita lisäarvopalveluita osana muiden hallinnoimaa huoltoasemainfraa. Näin ollen en sitä pitäisi Kempowerin kilpailijana.

Yksinkertaisimmillaan omistus perustui mielestäni hävyttömän alhaiseen arvostukseen, joka oli vajaan vuoden ajan EV/EBIT 7-9 haarukassa, sekä järkevään pääoman allokaatioon (osti omia osakkeita $250m+ edestä arvostuksen ollessa alimmillaan). Ei se nytkään mikään kallis missään nimessä ole, mutta löytynyt vain muuta mielenkiintoisempaa tilalle.

30 tykkäystä

Voisitko avata hieman mitä mielenkiintoista löytynyt niin voisi muutkin (= minä:)) tutkiskella olisiko niistä kenties salkuntäytteeksi?

PS. Siis sellaisia osakkeita, jotka ovat ns. “lähtökuopissa” ja arvostustaso kohdillaan.

1 tykkäys

@Markku_Kurtti jakaa hyvää tietoa X:ssä, suosittelen laittamaan seurantaan. :slight_smile:

Markun tviiteissä ja kirjoituksissa on asiaa, jotka sopivat yleisesti ottaen ehkä paremmin kokeneemmille kuin ihan tuoreemmille sijoittajille, mutta esimerkiksi alla olevasta tviitistä varmaan jokainen saa jotain irti.

https://x.com/markku_kurtti/status/1810741105069281755

7 tykkäystä

Mutulla laittanut kaikkiin jenkkiteknoihin liukuvan stopparin 11% hujakoille. Olisi kiva kuulla/lukea muiden stoppari voodoosta. Ensimmäisenä tulee mieleen että on niin monta eri tyyliä ajoittaa jne että pitäisi ehkä olla vähintään 3 todella eri populaatiota ja heille jokaiselle oma resepti.

Hienoa ukkospilvikuvaa lauantaiaamulta (kesto 1 min 26 sek) :sun_behind_rain_cloud:

12 tykkäystä

Kiitos @Rehti_Renki, mielenkiintoista dataa!

Käytännössä pitää huomioida että olisit voinut sijoittaa '22 huonot (lyhyen aikavälin vinkkelistä) sijoitukset muualle niiden laskettua 10%, jossa ne olisivat tuottaneet mahdollisesti vuoden profittia ennen GOOGL:n '23 pohjaamista. Spekulaatiota toki, mutta opportunity cost on ihan todellinen asia.

Arvelisin että mitä parempia entryt ovat, sen enemmän stop-lossista on hyötyä (koska laukeaa harvemmin). Jos olisit ostanut osakkeita vain nouseviin kursseihin, tulokset voisivat näyttää hyvin erilaisilta. Se että 55% meni 10%:n stop-lossiin kuulostaa aika isolta osuudelta. Mulla on mennyt 59% stop-lossiin (tai manuaalisesti tappiolla myyntiin) treideissä YTD (428/730) ja stop-loss on ~1%.

Nyt sulla on paljon tapauksia ilmeisesti missä ostit laskevaa kurssia, ja joista osa N viikon päästä kääntyi nousuun ja nousi lopulta ostotason yläpuolelle, ja sulla oli strategiana antaa ajan kulua.

Minervini ilmeisesti luopui positioistaan aiemmin ja sijoitti muualle :). Pointtina treidauksessa/swingeissä joissa on ~50% onnistumistodennäköisyys (=kolikon heitto), mutta reilusti positiivinen odotusarvo (koska stop-loss tappaa heti väärään suuntaan lähteneet), on se että teet mahdollisimman monta kolikon heittoa tietyssä ajassa.

8 tykkäystä

Tämä on tavallaan päivätreidauksessa yksi kantava idea. Et ole makrotapahtumien ja uutisten (ja hesulin) armoilla (=worst days) jos et omista mitään yön yli. Toki missaat gap uppeja mutta yleensä suurimmalle osille päiviä löytyy muutama lappu jotka nousee tai laskee voimakkaasti ja josta nopeasorminen treidaaja voi napata 1-2% siivun. Kukaanhan ei mua täällä usko mutta palaan sitten todisteiden kanssa asiaan kun hakkaan Nvidian YTD:n :wink: (tavoitteet pitää asettaa korkealle prkl:))

13 tykkäystä

https://www.wsj.com/sports/soccer/lamine-yamal-spain-france-4484d63c?st=39ncrqzqxuocw0t&reflink=article_copyURL_share

Huippumaali…,

21 tykkäystä

Helkkari, tunnin ajoin tätä Thaimaan laivaston ylpeyttä katselemaan ja porteilla tylysti kerrotaan, että ulkomaalaisilta pääsy kielletty. Aktiivikäytössä olevaan alukseen toki nyt ihan ymmärrettävää. No, kelpaa tätä ulkoakin ihastella.

11 tykkäystä

Mites sitten välittäjän ottamat kulut tuosta 1%-2% siivusta? :thinking:

Googlaa tuo Hallqvist Ab niin saat tuosta asiasta selvän.

1 tykkäys

Tämä onkin mielenkiintoinen ajatusleikki. Jos kaikki olisivat olleet niin viisaita että olisivat ostaneet applen osakkeita tuotteiden sijaan olisi firma konkassa ja kaikilla nolla euroa-ei tuotteita eikä valtioilla verotuloja.

13 tykkäystä