Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Paremman makuinen ruoka on varsin usein aitojen raaka-aineiden taustalla.

2 tykkäystä

aika mielenkiintoista, että venäjäymmärtäjiä löytyy. ei kai kukaan ole esittänyt usa:ta täydelliseksi. ei se silti ole sama asia kuin diktatuuri roistovaltio joita suomen lähettyviltäkin löytyy. jostain syystä moni maa on halunnut päästä naton suojaan, mutta käsittääkseni yksimään maa ei ole halunnut päästä idän maan suojeltavaksi vappaehtoisesti. johtuisikohan tämä arvoista, joihin tämä yhteisö kuitenkin pyrkii.

13 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Pörssien suunta (Osa 3)

:rofl:

Nyt joku lähde tälle! Putin ei kelpaa.

Kuolonkorinoissaan olevalle Neuvostoliitolle ei ole tällaista luvattu.

10 tykkäystä

Mun käteisen määrä on taas tippunut vuosien saatossa. :smiley:

https://x.com/StockMKTNewz/status/1819712458782601361

9 tykkäystä

Kerroppa, tuleeko minun vihata kaikkia Venäläisiä sodan takia vai tuleeko minun vihata Putinia?

Sama koskee oikeastaan tilannetta Yhdysvalloissakin.

Tuleeko minun vihata kaikkia Amerikkalaisia koska puolet väestöstä siellä kannattaa Trumppia?

Ja perustelujen kera kiitos.

Olen mennyt hämilleni jo asiasta enkä osaa päättää, johtunee ehkä median uutisoinnista ja fanaatikko laumasta jotka ovat saaneet pääni pyörölle vihatakko johtajia vai kansalaisia vai molempia, tähänasti en lievästi sanottuna ainakaan ole perustanut ; Putinista,Trumpista,Busheista,Erdoğanista,XIsta,Kim Jong-un,Pidenistä jne.

Merenkulkuun liittyviä luokkia (tutustun aihepiiriin tässä Olympialaisten aikana)

Nacra 17 -luokka:

Narco-sub -luokka:

13 tykkäystä

Tässä on pari tviittiä liittyen smallcapsiyhtiöiden “tuottavuuksista”, ja ylemmässä tviitissä pohditaan sitä, että niitä on suhteessa enemmän kuin teknologiakuplassa.

https://x.com/MikeZaccardi/status/1819706621993312663

image

image

https://x.com/JeremyDSchwartz/status/1819708493663768892

image

EDIT:

Tämä Henrin tviitti sopinee tähän:

https://x.com/HenriHuovinen2/status/1819753488508911676

7 tykkäystä

Youtube suositteli jostain syystä Inderesin muutaman kuukauden takaista lyhytpätkää. Videossa vilahtava “ostin nestettä dipistä” pisti hymähtämään. Sattuu sitä ammattilaisillekin.

9 tykkäystä

Revisionismi kylläkin kuuluu historiaan, koska jokainen sukupolvi joutuu tulkitsemaan faktoja omasta näkökulmastaan ja heitä vastustaa aiempi sukupolvi, joka toimii auktoriteettina.

Minun lapsuudessani opetettiin että Talvisota oli Neuvostoliiton täysin provosoimaton hyökkäys ja Jatkosotaan päädyttiin ajopuun lailla, eikä Heimosodista, vuoden 1920 “häpeärauhasta” tai Suur-Suomesta haluttu oikein puhua. Toivottavasti nykyään osataan jo kertoa että Neuvostoliitolla oli erittäin hyvät syyt suhtautua vihamielisesti Suomen vahvoihin ambitioihin laajentua syvälle Karjalaan.

Onko esimerkiksi Aleksanteri II suomalaisille niin hyvä hallitsija, että hän ansaitsee patsaan Suomen keskeisemmästä paikasta, vai korostammeko sillä asemaamme Venäjän vaikutuspiiriin historiallisesti kuuluvana valtiona, jonka länsivoimat ovat kaapanneet pois äiti-Venäjän sylistä?

Milloin tapahtuu lustraatio ja Kekkonen lentää suomalaisen historian häpeäpaluun, minne hän kuuluu? Kekkosen kuolema oli parasta mitä Suomelle saattoi tapahtua, sillä hän onneksi ehti kuolla ennen kuin Suomen valtion diktaturisaatio saatiin päätökseensä. Vielä muutama kausi lisää, niin olisimme voineet hyvinkin luisua pysyvästi venäläistyyliseksi vahvojen johtajien valtiojohtoiseksi ‘demokratiaksi’.

Toivottavasti saamme lukea historiallista revisionismia jatkossakin! :cowboy_hat_face:

20 tykkäystä

Isot ja keskisuuret ovat huomattavasti paremmassa jamassa taas, mikä luo toivoa kevyeen taantumaan. Tämän kun yhdistää vielä arvostustasoihin, niin kyykyn pitäisi olla pienempi kuin teknokuplassa, jos sellainen tulee. Eri asia sitten taas jos jokin menee oikeasti rikki, kuten -08, mitä vähän pelkään.

2 tykkäystä

Seuraako kukaan rallia? :slight_smile:

Kalle Rovanperä on ylivoimaisessa johdossa Jyväskylän MM-rallissa kahden pitkän ajopäivän jälkeen. Hän johtaa ennen päätöspäivää 44,2 sekunnilla ennen tiimikaveriaan Sebastien Ogieria .

10 tykkäystä

Yksi hauska esimerkki historian revisionismista löytyy sankarihaudoista.

Ruotsin Birkasta, tunnetusta viikinkikylästä, löytyi hautakammio, jonka vainaja oli saanut mukaansa täyden sotavarustuksen hevosia myöten.

Vainajan lanteilla oli lautapeli, jonka tulkittiin viittaavaan strategiseen ajatteluun.

Yli sadan vuoden ajan vainajan tulkittiin olevan viikinkisoturi ja ehkäpä jopa tärkeä sotapäällikkö. DNA testien kehittyessä vainaja paljastui kolmekymppiseksi naiseksi.

On mielenkiintoista, miten historian tutkijat niin miehet kuin naiset, hylkäsivät aluksi DNA-testin perusteella ajatuksen, että kyseessä olisi sotapäällikkö tai edes soturi. Selitystä hautavarustukselle lähdettiin etsimään esimerkiksi siitä, että täydellä sotavarustuksella pyrittiin suojaamaan vainajan matkaa Valhallaan. Eihän nainen olisi voinut olla merkittävä sotapäällikkö. On oltava jokin muu selitys.

On kyllä totta, ettei sotavarustuksen hautaaminen ole todiste vainajan osallistumisesta sotimiseen. Eipä nuo miespuolisetkaan sotapäälliköt ole sotatantereen eturintamassa aikaansa viettäneet.

Nykyään historian tutkijat pitävät mahdollisena, että viikingeillä oli sotapäällikköinä myös naisia. Nykyään wikipedia tuntee tapauksen Birkan viikinkisoturinaisena. Nykyinen käsityksemme naisten kyvyistä johtaa on varsin tuore.

Mutta ehkä näin pitkälle määrittävä tulkinta joutaa jonain päivänä romukoppaan.

Mielestäni tämä esimerkkinä kuvastaa hyvin sitä, miten se, miten historian tulkintamme on usein riippuvainen meidän omasta arvomaailmastamme ja muuttuu sen mukaan, mitä satumme olemaan mieltä asioista tietyllä hetkellä.

Eräs foorumilainen sanoikin kerran loistavasti, että historian kirjoitus tapahtuu siten, että yhdessä sovitaan miten asiat meni ja yhdessä sitten päätetään myös unohtaa, miten ne todella meni. Selitykset keksitään vasta jälkikäteen.

Olen tykännyt reissuillani kovasti kierrellä tomuisia kivikasoja. Vaikuttunut monenlaisista ihmisen muovaamista rakennelmista. Tyypillisesti perheeni kävelee museossa edellä ja kiertää kaikki paikat kun itse jään lukemaan ja kuuntelemaan opasteita.

Korona-aikana vierailimme Norjassa Viikinki-museossa. Pitäähän se ensin todeta, kun olet vieraillut Roomassa ja nähnyt Lontoon British Museumin kaikki sen jälkeen tuntuu turhalta.

Kuitenkin kuunnellessani Viikinki-museon arkeologien tarinaa siitä, miten historia tutkimusta tehdään ja miten erilaisia tulkintoja niiden pohjalle rakennetaan.

KYNNESTÄ LEIJONA!

Silloinhan se iski omaankin ymmärrykseen. Muahan on huijattu.

Aika pirun pienistä vihjeistä paisutellaan massiivisia tarinoita ja päätelmäketjuja. Pidän luotettavampana sitä analyytikon antamaa Nesteen 60€ tavoitehintaa kuin kaikkia niitä tarinoita, joita olen matkoillani itseeni imenyt.

Kyllä minua on huijattu. Jätän kyltit lukematta ja keskityn esineiden ja rakennusten ihailuun.

Tai no… Kyllähän tarinoita on aina mukava kuunnella ja jokin totuuden siemen niissä usein on. Voihan ne asiat olleet aivan päälaellaan ja riimuja on kirjoitettu tsemppaamaan ja ylistämään, jotta jatkossa asiat menisi edes jotenkin sinne päin. Todellisuus sitten jotain muuta.

Ei se siis mikään ihme ole, että historiaa pitää aika ajoin keksiä ja revisioida uudestaan.

31 tykkäystä

Noh noh, kyllä noita naissukupuolen sotilasjohtajia ovat kaikki historiaa vähänkään lukeneet aina tienneet olevan olemassa. Amanirenas, Boudica, Zenobia ja Jeanne d’ Arc nyt muutama mainitakseni. Naissotureista viikinkien rivissä löytyy myös mainintoja tuhannen vuoden takaa, joten mistään uudesta teoriasta tässä tuskin on kyse :smiley:

En myöskään liikaa panettelisi arkeologeja jotka olettivat luiden kuuluvan miessoturille, koska se on ihan looginen perusoletus kautta historian. Yksinkertainen selitys näille vanhoille sukupuolirooleille löytynee siitä, että ennen ehkäisyä kun tehtiin se 6 - 8 lasta, niin kodin pyörittäminen ilman kodinkoneita oli silloin aika hurja ja täysipäiväinen työ. Siihen päälle huono hygienia kentällä kuukautiskierron aikaan ja sodankäynnin fyysisyys ja testosteronin aiheuttama aggressiivisuus, niin eipä tuo ole kovinkaan kummallista ettei naisia hirveästi taistelukentällä aiemmin nähty.

Nykyään tilanne taistelukentällä on toki paljon tasa-arvoisempi :cowboy_hat_face:

kuva

16 tykkäystä

Kah, joko Buffett on viimein siirtynyt seuraamaan meikän treidejä :wink: :smiley:

6 tykkäystä

Noh noh… Missasit pointin tai olet unohtanut.

DNA-tutkimus keksittiin 1953. Siinä vaiheessa, kun DNA-tutkimus tuli arkeologisiin oli vallallaan ”kotiäiti” -ideologia ja hyvin vahva ajatusmaailma ”Johtajaksi synnytään”.

Nykyään ajatellaan, että johtajaksi kasvetaan. Vapaan kasvatuksen ideologia ja sen nousu tarkoittaakin sitä, ettei sinun tarvitse seurata vanhempiasi ammatin valinnassa vaan saat valita sen itse.

Me ei vain oikein muisteta, miten vallankumouksellinen ajattelutavan muutos tämä on ollut, kun me ei olla vallankumousta itse eletty.

”Kotiäiti” -ideologiakin on mielenkiintoisen lyhyt periodi. Maallahan esimerkiksi lähinnä työt oli jaettu naisten ja miesten hommiin, mutta lapset ja aikuiset niin miehet kuin naiset joutuivat lähtemään toisinaan naapuriin töihin. Meidän on helppo hahmottaa viikingeillä työnjakoa kotiäitiyden kautta, koska se on joidenkin lapsuus ja mainosten kautta syötetty ”totuus”, joka me ollaan totuttu kuulemaan.

En ole itse keksinyt ajatusta, etteikö arkeologien reaktio olisi ollut hyvinkin humoristista ja kertonut hyvin paljon arkeologeista ja historian tutkijoista itsestään. Aiheesta löytyy paljonkin luettavaa.

Jos on ollut historiassa naisia soturina ja johtajina, mikä saa vakavasti otettavan tutkijan sulkemaan pois mahdollisuuksia ja olettamaan vahvasti jotakin. Rahoitus? Ylpeys ja ennakkoluulo on kirjoitettu Birkan systemaattisten kaivausten aikakaudelta?

Mikä puolestaan saa ”soturivarustuksen” kanssa haudatuista miehistä tutkijoiden tekemään oletuksen, että kyse on soturista, eikä vain varakkaasta henkilöstä, jolla on ollut mahdollisuus ostaa lisäapua Valhallaan. Onko kyseessä lopulta ollut vain tapa haudata varakkaat ja rakkaat vai soturit?

Yksi syy tietenkin voi olla, että tutkimuksen rahoittajat tarvitsevat tuloksia ja heille halutaan antaa omasta mielestään todennäköisin vaihtoehto. Kehitetään tarina jonkin esineen ympärille.

Hyvin paljon me tehdään oletuksia hyvin hatarin perustein. Suosittelen käymään siellä Viikinki-museossa ja kuuntelemaan ne videot. En päätymään itse tekemään liian nopeita päätelmiä.

4 tykkäystä

:grin:

(Politiikkaketju lienee taas suljettuna viikonloppuna, vaikka sopisi ehkä enemmän meemiketjuun, tosin ei liity sijoittamiseen joten kahvihuoneeseen)

5 tykkäystä

No olihan se nyt kyllä verrattoman kätevää ja kustannustehokasta, kun yhteiskuntaopin koulukirjassa luki, että Suomen presidentti on Kekkonen, eikä tarvinnut joka vaalikausi tehdä uusia kirjoja.

Nyt on kaikenmaailman digidägää, josta ei jää bittiäkään takkaan poltettavaksi.

1 tykkäys

Totta tosiaan. Samuel Colt jos kuka oli rauhantekijä:

2 tykkäystä

Kiva ajatus tuli tuosta historiasta mieleen kun kuvittelin mielessäni 3000 vuoden päähän tutkijoita selaamassa vasta löytyneitä Inderesin kadonneita keskustelupalstoja ja tulkitsemassa Hesulin olleen jonkinlainen Jumala jolle sijoittajiksi kutsuttu kultti uhrasi rahaa onnen maksimoimiseksi,mitä enemmän punaista sitä kiihkeämmin rahaa syydettiin tilanteen pelastamiseksi.Tarina ei vielä kerro kuinka sitten kävikään.Tulkinnoissa mainitaan suurina uhraajina mm.Sijoittaja Alokas jonka jo hieman kärsinyt patsas löydetään Helsingin pörssin raunioista.

32 tykkäystä