Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Juokse 15 vuotiaan tyttäresi perässä perjantai-iltana

8 tykkäystä

Vähän piti kaivaa, mutta löytyhän se sieltä. ;D

8 tykkäystä

Inderesin tyyliinhän se menee tälviisiin :smiley:

4 tykkäystä

Mielenkiintoinen listaus omien osakkeiden ostoista :slight_smile:

https://x.com/DividendTalks/status/1822237283761770589


Puunhalaajalla on monipuolista harjoitetta, ja vois kuvitella, että jaloissa ainakin on jonkin verran voimaa, kun loikkia sekä vetoharjoitteita löytyy ja jos vähän salillakin jumppaa. Jos Puunhalaaja ei ole testaillut justiinsa isommilla painoilla kyykkyjä, niin yllättävän hyvin voisi nousta, kun vetäisi muutaman kuukauden jakson salitreeniä. :slight_smile:

Tällaisena kestävyysharjoittelusta tietämättömänä olen välillä ollut yllättynyt, että painoonsa ja lajiin nähden ainakin jollakin kestävyysurheilijoilla on ollut musta hyvin voimaa. Muakin kiinnostaa, millaisia painoja esim. Puunhalaajalla liikkuu, jos on sattunut kokeilemaan. :slight_smile:


Vähän eri lajiin menen, mutta:

Huvittaa joskus, kun olen koko treeniurani tähdännyt maksimivoimaan ja vähän lihasmassaankin, niin monet crossfittaajat vetävät noissakin jutuissa itseni ohi, vaikka heillä pitää olla vähän jokaista ominaisuutta. Useat crossfittaajat vetäisivät järkyttäviä rautoja, kun keskittyisivät vuodeksi pariksi vain voimaan. :slight_smile:

Haisulin huiput todistettu - lapsilisämiljonääriteoria esitelty Kauppalehdessä.

Sell all :wink:

42 tykkäystä

Moni niistä ei välttämättä muuta edes siihen kuntaan asumaan. Ja moni etsii ehdoin tahdoin vuokra-asunnon, koska ymmärtää asuntojen arvonkehityksen ja myynnin haastavuuden, jos eteen tulee muutto muualle.

3 tykkäystä

Syksyllä 2021 kirjoitin näin:

Paperikultaa salkussa noin 1% tms (hatusta). Mitään ei tuota ja käteistäki on 50%(hatusta).

Tilannepäivitys tähän hetkeen: mikään ei edelleenkään tuota ja käteistä ehkä 15%.

Ei tee kyllä mieli ostaa mitään ja Warrenikin himmailee. Toisaalta hyvä tilanne; olen isosti (n.85% maksimista) osakkeissa, kuitenkin käteistäkin vähän on. Jos nousee, nousen. Jos laskee, on edes vähän ammuksia. Happy days ahead. Sama ku Warrenilla.

2 tykkäystä

Noh, kyllä yllättävän moni myöskin palaa kaupungista esimerkiksi omaan tai puolison vanhaan kotikuntaan ja asettuu sinne ja ostaa sen talon. Ei se 35-vuotias lääkäri tai opettaja enää halua asua missään vuokraluukuissa, vaan halutaan pysyvyyttä, omaa pihaa, rantasaunaa ja omaa rauhaa. Lapsetkin saa oman kylän kouluun ja isovanhemmat on vartin automatkan päässä.

Eihän ne välttämättä parhaita mahdollisia sijoituskohteita ole, mutta asuminen maksaa. Harva maalle muuttava haluaa maksimoida pääomansa tuoton ja tyytyy asumaan vuokrarivarissa.

10 tykkäystä

Ei palaa. Tuo on se keskustalainen utopia, josta lehdetkin jaksoivat joskus aikoinaan kirjoitella paljon, mutta mille ei löytynyt mitään katetta. Toki pahimpiin muuttotappiokuntiinkin aina joku muuttaa, mutta kaupungistumisen trendi on selkeä ja se ulottuu opiskelijoista työntekijöihin ja työttömistä eläkeläisiin.

Aikoinaan jopa maalailtiin kuvaa, että suurten ikäluokien eläköityessä väki ryntää takaisin synnyinseuduilleen asumaan. Moniko muutti?

Moni valitsee sen vuokra-asumisen tai sitten suuremmasta kaupungista käsin töissä käymisen vaihtoehdon. Tilanne toki muuttuu siinä vaiheessa, jos ajattelet että ko. paikkakunnalla asumisesta tulee vuosikymmenien jakso elämässä. Entistä harvempi lääkäri tai kunnanjohtaja nykyään taitaa niin ajatella.

10 tykkäystä

Juuri näin. Ja miksi palaisivatkaan kun sieltä on pientä kyläkauppaa lukuun ottamatta kaikki palvelutkin lähteneet. Ja varsinkin näinä aikoina kun terveydenhuoltoa keskitetään entisestään isompiin keskuksiin niin yhä harvempi eläkeläinen sinne maalle takaisin ryntää…

3 tykkäystä

Muistetaan myös että tämä ei ole mikään mustavalkoinen asia. Kokkolasta, Kuusamosta ja Kajaanista löytyy Citymarketit, Prismat ja muut leveän elämisen edellytykset. Kyllä sinne palaa myös korkeakoulutettua väkeä ja mitä tuli kesälomareissulla mm. Kokkolassa ajeltua, niin yllättävän paljon oli uutta rakennuskantaa ja jopa rakennustyömaita.

Sitten on tietysti kuntia luokkaa Savukoski, jonne kukaan ei rakenna mitään. Mutta Helsingin ja Savukosken väliin mahtuu valtava määrä harmaan sävyjä, osa kaupungeista/kunnista houkuttelee ihmisiä ja osa ei. Osa enemmän ja osa vähemmän. Isossa kuvassa muuttoliike käy maalta kaupunkeihin, mutta kyllä uusille ja idyllisille taloille on kysyntää muuallakin kuin kasvukolmion sisäpuolella. Alkuperäisessä viestissähän oli kyse juuri siitä että onko uusille taloille maalla kysyntää.

17 tykkäystä

Suomalaisittain heikohkosti (=varsin normaalisti) menneiden olympiakisojen paras suomalaissuoritus: Pihla Kaivo-oja jätti ottamatta 10 000 dollarin “Putin-palkinnon”, koska raha ei ole hänelle korkein arvo🏆

52 tykkäystä

Kokkkola taitaa olla edelleenkin muuttovoittokaupunki, eikä edes väestöennuste povaa mitään jyrkkää laskua. Kajaanissa ja Kuusamossa väkiluku on laskenut jo pitkään ja niihin povataan hurjaa väestömäärän laskua jatkossa. Toki turismi ja vapaa-ajan asuminen voi tuoda osille paikkakunnista sellaista elinvoimaa, jota toisilla ei ole.

Itse vastasin tähän ketjuun postaamassani kommentissa väitteeseen, jonka mukaan “Toisaalta uudesta omakotitalosta syrjäseudulla saada hyvin korkean hinna koska se on ainut uusi moderni omakotitalo myynnissä useampaan vuoteen 100k säteellä pikkukaupungin keskustasta koska grynderit ei sellaisia koskaan rakenna sinne ainuttakaan. Se uusi kunnanjohtaja tai terveysaseman johtava lääkäri, tai koulun rehtori+opettaja pariskunta, haluaa sellaisen valmiina kun muuttaa paikkakunnalle.”

Tosielämä sitten on sellainen, että kunnan johtoryhmän jäsenistä välttämättä kukaan ei edes asu paikkakunnalla. Ja varsin harvinainen tilanne taitaa olla se, että pikkupaikkakunnalla se uusi kunnanjohtaja ostaa sen kylän koreimman talon.

4 tykkäystä

Maailmanennätys sisäsoutu marathonilla on Suomalaista käsialaa. Keskivauhti alle 1:40/500m.

Sama kaveri on vetänyt myös 100km maailmanennätyksen 1:49/500m keskivauhtia :saluting_face:

8 tykkäystä

Älköön kukaan väittäkö ettei Pariisista tuotu mitään kotiin. :champagne:

https://x.com/Penttilehtio/status/1822355497560731752?s=19

Mutta missä oluet?

28 tykkäystä

Seuraavan viikon puheenaiheet tätä myöten selvät. Itseruoskintaa, syyttelyä, voivottelua, haukottelua. Entisten mestareiden haastattelua teemalla, ‘kyllä ennen oli paremmin’. Lopuksi unohdus ja paluu sähkönhintojen ja budjetin voivotteluun.

12 tykkäystä

Niin… Voisiko harvia ottaa mallia Kyöstilästä ja palata Venäjän markkinoille, edes varaosamyyntiä kuten ilmeisest Planmeca…
Rahan takia tehdään kaikenlaista. KL:ssä juttua mistä ao.ote

2 tykkäystä

Onneksi meillä on poikkeuksia, ei edes kunta vaan kylä.

Talkoilla rakennettu kyläkeskus:
image

Talkoilla rakennettu urheiluareena:

Ja viimeisimpänä uusi päiväkoti.

Muuttovoittoa viimeiset 10 vuotta, viime vuonna uusia omakotitaloja rakennettiin 6 kpl
Ja jotta lukija saa käsityksen kylän valtavasta koosta, niin asukkaita on kaikki reilu 500.

Kylän menestystä avittaa sijainti Päijänteen rannalla ja etäisyydet:

Vierumäki 11 km
Lahti 35 km
Helsinki 135 km ( moottoritietä 125km)

Vielä yksi mainitsemisen arvoinen artikkeli tuli vastaan:

24 tykkäystä

Hienoa. Mutta ei tuo kehitys kuntatasolla hyvältä näytä. 1990-luvun alussa Iitissä oli liki 8000 asukasta asukasta. Vuonna 2020 asukkaita oli 6689 ja viime vuoden lopulla enää 6444. Väestöennuste povaa surkean kehityksen jatkuvan.

Se on sinällään hienoa, että taantuvassa kunnassa virkeä kylä on pystynyt tuollaiseen. Kuntatason haasteita sekään ei silti pääse karkuun.

4 tykkäystä

Ei pääse ei, samat tuskat kuin muillakin pienillä kunnilla. Talous ei kuitenkaan ole ihan retuperällä vaikka vetovoimaisuus koko Iitissä tosiaan putoaa. Teollisuutta on onneksi jonkun verran, joten työpaikat ei kaikki ole maatalouden varassa. Aika näyttää miten lopulta käy, mutta ei tilanne hyvältä näytä.

3 tykkäystä