Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Yhtiön omistaa se pääoma joka pystyy vaikuttamaan yhtiön tekemiseen. Me muut ollaan vaan mukana kyydissä. Osakkeet ovat puhtaasti sijoittamista varten ja sijoittamisesssa ainoa mikä ratkaisee on tuotto. Pääomaa ei ole syytä allokoida epäoptimaalisesti sentimentaalisista syistä, koska sellainen sijoittaja tekee työnsä huonosti ja on omiaan aiheuttamaan tehottomuutta markkinoilla.

Pitoajalla ei varsinaisesti ole väliä ja se voi hyvin olla 10 vuotta tai 10 minuuttia. Pitkän aikavälin omistamisessa pitää tosin yleensä tinkiä tuotosta, koska arvostuskertoimien muutoksen tuottovaikutus jakautuu silloin useamman vuoden kesken ja sijoittajan tuotto alkaa muistuttamaan yrityksen liiketoiminnan tuottoa, joka harvoin kilpailussa ympäristössä säilyy valtavana.

44 tykkäystä

Samaa mieltä että äänestäminen on tärkeää, vaan unionissa pitäisi olla mielestäni kaikilla valtioilla sama määrä edustajia koosta ja asukasmäärästä riippumatta. Kehnot on pienen maan vaikuttamismahdollisuudet jos isot tahtovat “jyrätä” jonkin asian läpi.

Ei vielä osunu uutista silmään, mutta onkohan tässä ne EU:n inflaatiomittarien lukemat, mitkä piti tulla puoliltapäivin?

Edit: No sieltä

Euroalueen pohjainflaatio kohosi hieman | Kauppalehti

3 tykkäystä

liian heviä kahvihuoneeseen mutta selvästi yli odotusten euroinflaatio ja core

6 tykkäystä

Tiukassa on. Ei siis Lamboa tänään. Tai viikonloppunakaan.

1 tykkäys

Tämän päivän haastiksessa on Vepu tarjoilee tietämättään silmänruokaa. (@Erno_Hilvenius ja @Yu_Gong)

9 tykkäystä

Jos sählyssä yksittäiset munaukset käyvät maksamaan tonneja, niin on syytäkin vaihtaa harrastusta. Vaikka varmasti viihdettä ja draamaa muulle joukkueelle tarjoaisikin.

Itsekin olen kohdannut kuolevaisuuteni sijoittajana ja päättänyt säästää kuukausittain pienen summan maailman indeksiin. Iän lisääntyessä ja/tai omien osakepoimintojen takutessa tätä summaa on tarkoitus asteittain kasvattaa.

21 tykkäystä

Olen vähän samalla linjalla.

Tosin, koen, että vaikutus se on pienikin vaikutus. Esimerkiksi Inderesissä koen olevani omistajana, ja pieni kontribuutioni NomCom-yhteisöjäsenenä, Inderesiä markkinoivana piensijoittajana ja Inderesin liiketoimintaa analysoivana somehäslääjänä on mielestäni jo vaikuttamista. NomComillahan on suorastaan paljon valtaa ja vaikutusmahdollisuuksia, mutta kokisin Inderesissä olevani omistaja myös ilman tuota roolia. Jos Ekan salkusta löytyy Inderesin osakkeita, niin Ekahan on some-presenssinsä perusteella suorastaan hyperaktiivinen omistaja markkinoidessaan Inderesin palveluja siellä sun täällä ja tuottaessaan Inderesin alustalle kiinnostavaa materiaalia. Kaverillehan pitäisi melkein maksaa palkkaa tuollaisesta sisällöntuotannosta.

Joissakin muissakin pienissä yhtiöissä voin sanoa kokevani jonkinlaista pienimuotoista omistajuutta. Näissä se aktiviteetti on niin ikään kohdeyhtiöstä kirjoittamista ja puhumista, ja sitä, että yrittää aktiivisesti ymmärtää bisnestä paremmin ja puristaa johdosta vastauksia tiukkoihin kysymyksiin sijoittajatilaisuuksissa jne. Onhan tämä tietysti pientä ja isojen omistajien mielestä varmasti myös hyvin suttuista omistajuutta, mutta ehkä jonain päivänä salkun kasvaessa myös vaikuttamisen ja omistamisen tavat pääsevät monipuolistumaan.

Sellainen tuli muuten mieleen, että olisi hauskaa jos foorumilla näkisi, että yhteisön aktiivien yhteenlaskettu omistusosuus vaikka jostain Fondiasta olisi 11 prosenttia. Siinä voisi sitten porukalla laatia tämän piensijoittajista koostuvan omistajakonsortion omistajastrategian/-politiikan parille AAneloselle (esim. näkemykset voitonjaosta, strategisista valinnoista, yritysostoista tai mitä perinteisesti isot omistajat näihin kirjoittavatkin) ja kiikuttaa sen hallituksen puheenjohtajalle. Näinhän sitä voisi piensijoittajat yhdistää voimansa ja osoittaa hallitukselle ja johdolle omistajan tahdon.


Tuli mieleen lisätä näin jälkikäteen vielä pieni vertauskuva.

Ehkä sinulla on omakotitalo tai pystyt asettumaan omakotitalon omistajan asemaan. Sen talonhan voi vaan ostaa, asua siinä ja ehkä joskus myydä pois. Jos et tee missään vaiheessa pienintäkään elettä tämän talon ylläpitämiseksi, kehittämiseksi tai hoitamiseksi, voisi sinua ehkä kuvata tässä tapauksessa sijoittajaksi. Voi toki olla, että juuri sinun omistusaikana (vai tässä tapauksessa sijoitusaikana) asuinalueesi suosio nousee, korot laskevat ja kysyntä kiihtyy, jolloin saat ilman minkäänlaista aktiviteettia talostasi paremman rahan kuin itse siitä maksoit. Voi käydä myös päinvastoin ja häviät sijoituksesi.

Jos kuitenkin olet omakotitalossasi (aktiivisena) omistajana, niin sinähän pidät siitä kodista huolta. Teet huollot, ylläpitotoimet ja ehkä vähän parannuksiakin. Pyrit itse vaikuttamaan omistamasi talon laatuun ja arvoon. Vaikka toimintaympäristössä tapahtuisi muutoksia, voivat toimenpiteesi vaikuttaa omistuksesi arvoon, mikäli joskus sen myyt tai käytät vaikka vakuutena.

OKT-esimerkki on ehkä hieman kankea, koska talon omistajuudesta maksaminen on hyvin konkreettista (uusi katto vaatii rahaa), mutta piensijoittajan pörssiosakkeen omistaminen ei (minkä arvoista on aikani, kun mainostan Inderesiä somessa). Ehkä se kuitenkin kuvaa jossain määrin tuota Ekan pointtia siitä, että omistaminen vaatii vaikutusvaltaa ja minun pointtia siitä, että omistaminen on tekemistä, ei olemista ja odottamista.

20 tykkäystä

Onneksi ei tarvitse ostaa tai myydä mitään - Mandatum jumissa :roll_eyes:

1 tykkäys

Tässä on kyseessä Salesforcen oma AI, mutta toimii itseasiassa yhdessä myös muiden AI ratkaisuiden kanssa, ja tämä on siinä mielessä mielenkiintoinen että rajapinnat on laajat lyödä vaikka ChatGPT kiinni, mutta vastaavasti pystyy myös devaamaan omia AI työkaluja Salesforceen.

Tässä simppeli esimerkki miten tätä esimerkiksi hyödynnetään asiakaspalvelussa, Salesforcen omaa Einsteinia: AI amplifies the Gucci voice across client service centers.

@jantze en usko että vaikuttaa lisenssimääriin, koska ainakin tässä vaiheessa vaikuttaa siltä että tämä AI feature tulee ostaa lisenssin päälle, ja nykyisen lisenssin hinta helposti tuplaantuu tai jopa triplaantuu

1 tykkäys

Näinhän se on! Kirjoitin myös päiväkirjaani, että oston kanssa tuli hutiloitua. Olisi kannattanut ihan rauhassa odottaa tuo RIN:ien kääntyminen ja katson kyllä tuon kortin loppuun, koska laput tulivat salkkuun pidemmällä horisontilla.

Ja pitää yrittää nähdä myös metsä puilta. Indeksisalkkuni puksuttaa kuitenkin jossain 8% YTD-tuotossa.

Vähän negatiivisempi lataus jäi tuohon aiempaam viestiin kuin sitä kirjoittaessa ajattelin :sweat_smile:

2 tykkäystä

Moro kaikille foorumilaisille! :v:

Nimeni on Mikael ja aloitin nyt osana Inderesin Community tiimiä. Olen itsekin innokas sijoittaja ja on tullut vuosien varrella täälläkin keskustelua seurattua eri yhtiöistä. Mahtavaa päästä osallistumaan jatkossakin keskusteluun. :blush:

96 tykkäystä


Löysitkö @Rauli_Juva kivat kengät?

23 tykkäystä

Kyllä sitä täytyy muina Lyncheinä käydä korkkareiden istuvuus ja taittuvuus testaamassa. Lindexin alushousut on naisten keskuudessa se suosituin artikkeli - ihan vaan vinkiksi Raulille.

7 tykkäystä

Ja saanti on varma? :thinking:

14 tykkäystä

Ainakin Ropeconissa. Vielä ehtii tilaamaan ennen tämän vuoden tapahtumaa.

1 tykkäys

Kiitos mainiosta keskustelun avauksesta.

Tälleen perjantaina “All Season” -juomaa siemailessani ynnäilin, että pörssiosakeportfoliossani “strategisten omistusten” osuus koko pörssiosakeportfolioistani on noin 71 % hankinta-arvoilla mitattuna, ja noin 81 % markkina-arvoilla mitattuna (eiliset kurssit). Mieltämäni “strategiset omistukset” ovat keskittyneet kuuteen hesulin pörssiyhtiöön.

Josko @Juha_Kinnunen vuorostasi avaisit pörssiosakeportfoliosi “strategisten omistusten” osuuksia, tietty pois lukien Inderes, mutta mukaan lukien esim. sijoitusyhtiösi muut pörssiosakkeet? Saa myös kertoa ne pörssiyhtiöt, joissa sinulla on “strategisia omistuksia”. :slight_smile:

Edit: kirjoitusvirheitä

7 tykkäystä

Ei jostain syystä ollut mun kokoa, mutta ko. brändillä oli melko yhtenäinen hinnoittelustrategia, jossa hintapiste oli vajaat 10x mun viimeisimpiin kenkäostoksiin nähden :sunglasses:

47 tykkäystä

Matlock on kova. Pitäs löytää semmonen samanlainen, valjun vaalea pikkutakki jostain :smiley:

2 tykkäystä

Ai saakeli mikä nostalgia päräytys Matlockista. Muistan kun lapsena vanhemmat lähti töihin, pikkubroidi päiväkotiin tai jonnekin ja käytiin naapurin pojan kanssa ostamassa 5mk litra vanilijajäätelöä. Syötiin sitä mansikkahillon kanssa kun katsottiin Matlockia tv:stä. Aamulla klo 10 tais alkaa.

Koko kesä, joka aamu

Best time of my life.

51 tykkäystä