Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Paras summaus Tecnotreen kohuista löytyy foorumin sammakkolangasta :frog:

6 tykkäystä

Minä eilen:

Vepu tänään:

Thanks For The Follow GIFs - Find & Share on GIPHY

22 tykkäystä

Mietin että kun nuo kaupankäyntirobotit vähävaihtoisissa siirtävät toimeksiantoaan edellä aina alimpaan laidalla, ja ostoaan korkeimpaan tasoon, jos ihminen siirtää omaansa niin siirtävät edellä.

Yksinkertaistettu mutta myös käytännössä toimiva esimerkki:
Osakkeessa x jonka hinta pyörii 10€ nurkilla, on robotin myyntitoimeksianto 10,30€, siirtämällä omaa pientä myyntitoimeksiantoa hintaan 9,90€, robotti siirtää edellä omansa kärkeen hintaan 9,80€, tuosta ostat sitten laidan tyhjäksi.
Robotti on aina myös ostolaidalla samassa osakkeessa, aluksi tasolla 9,40€, ja omalla 10,20€ osatoimeksiannolla ohjaat robotin siirtämään jälleen kärkeen oman ostotoimeksiantona 10,30€ tasolle ja myyt robotilta ostamasi osakkeet pääosan siihen. Tulee robotin algoritmin yksinkertaisuuden vuoksi ihmiselle 5% voitto, käytännössä riskittömästi.
Mutta onko sallittua, ymmärtääkseni Norjassa tätä harrastivat ja saivat isot tuomiot kurssimanipulaatiosta, joka on erikoista kun itse robotit koko ajan manipuloi kursseja ilman mitään rajoituksia, ostava halvalla ja myyvät kalliimmalla laidoista koko ajan.

7 tykkäystä

Mitä ihmettä? Onko @Pohjolan_Eka Antarktiksen kansalainen?

21 tykkäystä

Jos minulta kysytään, niin kaikki sellainen on sallittua, jonka seurauksena nuo botinperkeleet näyttää tältä:

Botti halki

(Vastaus ei sisältänyt tippaakaan lakiin tai sääntöihin perustuvaa tietoa)

5 tykkäystä

Oooh :star_struck: Vihdoinkin pääsee kaikki edustajainhuoneen köyhät äänestämään tällaisista! :smiling_face_with_three_hearts:

3 tykkäystä

Jos laittaa tarjouksia, joiden ei ole edes tarkoitus toteutua, syyllistyy kurssimanipulaatioon.

Robotit taas toimivat vain markkinatakaustyyppisesti eli spreadin ollessa iso ne pitävät tarjouksia kummallakin laidalla (tai vain toisella) parhaalla tasolla. Vaikka nokitetuksi tuleminen toisinaan ärsyttääkin, kyse ei ole manipulaatiosta.

2 tykkäystä

En kyllä osaa sanoa mitä tästä ajattelisi. Ei toki mikään hyvä uutinen. Kurssi otti hieman alaspäin, muttei paljoa. Tarkoitus oli tätä lisäillä, mutta jäi lisäämättä toistaiseksi tämän myötä.

En laita lappuja laitaan tämän vuoksi…katsotaan miten firman tarina etenee.

2 tykkäystä

No niin, foorumistivelvollisuus on suoritettu, eli äänestin pitch… pits… pich… no siinä -kisassa.

Luonnollisesti vain ja ainoastaan yhtä, sillä vaikka itse kisa onkin Nuori Suomi-henkinen kaikki pelaa juttu, niin voittajaahan siinä haetaan. Kuten eräälle vanhahkolle rouvalle vastattiin aikoinaan hänen tiedusteltuaan kuka tuli toiseksi: There is no second.

2 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu potentiaalisista tulosvaroittajista. :slight_smile:

”Helsingin pörssi on tällä hetkellä todella edullinen suhteessa muihin pörsseihin ja sen omana historiaan”, toteaa OP:n pääanalyytikko Antti Saari. Kotimaisen pörssi-indeksin arvostustaso on Saaren mukaan noin 10 prosenttia alle pitkän aikavälin keskimääräisen tason.

Alaotsikot:

  1. Helsingin pörssin positiivisilla tulosvaroittajilla vahva etumatka

  2. Mahdollisia positiivisia ja negatiivisia tulosvaroittajia

7 tykkäystä

Saako esittää pyynön?

Voispa joku kirjoittaa tuosta Boeing - Space X hauisten poksuttelusta. Mitä se tarkoittaa yritysten liiketoiminnassa? Onko ne edes kannattavia puljuja vai todella kannattavia?

Itseä kiinnostaa, mutta ihan liikaa tekemistä ja pohjatietoa liian vähän.

Tägätkää, jos joku innostuu oikein tutkimaan tai löytää hyvän tiukan artikkelin. :grinning:

4 tykkäystä

Ei se Nvidia olekaan työntekijöille täydellinen onnela.

Tällaista on it-alan kärkiyrityksessä: 7 päivän työviikot ja huutokokouksia | Talouselämä (talouselama.fi)

Tuollainen alkaa rassaamaan omaa kovalevyä melko nopeasti.

8 tykkäystä

Starliner on Boeingin uusi miehitetty avaruusalus jonka tehtävänä on kuljettaa astronautteja kansainväliselle avaruusasemalle ja takaisin. Ohjelma on kuitenkin viivästynyt ja mennyt runsaasti yli budjetin. Nyt kesäkuussa ensimmäinen miehitetty lento vei kaksi astronauttia asemalle mutta alus meni rikki joten sillä ei uskalla palata takaisin. Kilpailija SpaceX on lentänyt omalla Dragon-aluksellaan jo muutaman kerran onnistuneesti asemalle ja takaisin joten saivat tehtävän hakea asemalle jumiin jääneet astronautit takaisin.

SpaceX:stä ja niiden uudesta Starship-aluksesta kirjoitin vähän tähän ketjuun pari kuukautta sitten josta saa vãhän taustaa SpaceX:stä joskaan Starship ei liity tähän keissiin: Inderesin kahvihuone (Osa 9) - #602 käyttäjältä Ilkka6

Tuossa viestissä mainitun kaupallisen avaruuslaukaisubisneksen (ja uuden Starshipin) sekä Dragonin ym. lisäksi SpaceX:llä on myös satelliitti-internetliiketoiminta Starlink.

SpaceX:n kannattavuudesta ei ole kunnolla julkista tietoa koska Yhdysvalloissa listaamattomien yhtiöiden taloustiedot eivät ole julkisia mutta se on luultavasti ollut kannattava jo hyvän aikaa ja julkaistujen sisäpiirikauppojen perusteella viimeisin valuaatio olisi ~$210 miljardia. Investointi- ja tuotekehitystahti on kuitenkin hurja joten viivan alle ei turhia jätetä huolimatta ylivoimaisesta (miltei monopolimaisesta) markkinajohtajuudesta.

Boeingilla suurin bisnes ovat matkustajalentokoneet (2023 liikevaihto $34 miljardia). avaruus raportoidaan Defense, Space & Security -segmentissä (2023 liikevaihto $25 miljardia). Avaruus on kuitenkin tuossa segmentissä pieni osa puolustusteollisuuteen verrattuna. Kumpikaan Boeingin pääsegmenteistä ei ole ollut kannattava hyvään toviin.

SpaceX:n on avaruusbisneksessä valtavasti Boeingia suurempi. (Ja tuo SpaceX:n listaamaton valuaatio on melkein 2x koko Boeingin markkina-arvo).

27 tykkäystä

Breaking news! Juhana Brotheruksen mukaan koroissa “prosenttiyksikönkin muutos tuo merkittäviä säästöjä korkomenoihin”.

Kiitokset tästä oivalluksesta kuuluu tosin erityisesti teksti-tv:n toimittajalle…

20 tykkäystä

Todella paljon kiitoksia. Vastaus tuli todella nopeasti.

Kyl mulla olisi kestänyt tovi ihmetellessä, miten nuo yritykset suhteutuu toisiinsa ja onko tuo vain mainoskikka Space X:ltä. Musk on aika hyvä noissa.

Tästä pääsee aika hyvin vauhtiin.

4 tykkäystä

Ei tässä ole mitään mainoskikkaa. Ei tuo ole edes SpaceX:n idea. NASA päättää miten heidän miehistö liikkuu. Tekivät päätöksen että riski Starlinerillä takaisin tulossa on sen verran koholla että valitsevat toisein vaihtoehdon. Boeingin mielestä alus olisi pystynyt palaamaan turvallisesti (ja se tehdään nyt miehittämättömänä).

Ja kun NASA teki päätöksen että astronauttipari palaa toisella aluksella, vaihtoehdot olivat “Dragon” ja “Soyuz”. Yllättäen ei haluta maksaa veli venäläiselle extraa osittain tyhjän Soyuzin laukaisusta jossa olisi sitten paikkoja palaamiseen. Sen sijaan otetaan seuraava SpaceXn toimittama Dragon (Crew-9) jonka miehistöstä kaksi jää odottelemaan seuraavaa alusta ja alus pistetään matkaan kahden hengen miehistöllä kahden tyhjän penkin kanssa. Ja kun 6kk myöhemmin on tämän miehistön aika palata, Starlinerin miehistö tulee tällä kyydillä alas. Tuli siis käytännössä pikakomennus hoitaa tämä 6kk ISS-keikka sen sijaan että vierailu olisi ollut vain pari viikkoa koelennon merkeissä.

Jokainen otsikko joka huutaa kuinka “Musk pelastaa Astronautit kun Boeing kämmäsi” tms. on typerää clickbaittia. NASA uudelleenjärjesteli miehitettyjen alusten miehistöjen duunilistaa monimutkaisen riskiarvion jälkeen. SpaceX edelleen toimittaa ne Dragon-aluksien laukaisut jotka pitikin toimittaa, eikä siinä ole tullut muita muutoksia kuin että Crew-9 laukaisu viivästyi muutamalla viikolla kun säädettiin ja pohdittiin uskalletaanko Starlinerillä tulla takaisin miehistö kyydissä vai ei.

Boeingin uusi CEO on myös vahvasti ilmaissut tukensa Starliner-projektille, eli ilmeisesti pyyhettä ei olla heittämässä kehään vaan viat korjataan ja pistetään uusi yritys joskus ensi vuonna. NASA luonnollisesti vahtii hieman eri intensiteetillä näitä korjauksia koska seuraavankin keikan on tarkoitus olla miehitetty. Boeingin maineelle ei tee hyvää että tämä oli jo toinen epäonnistuminen. Ensimmäinen Starlinerin miehittämätön koelento kun ei koskaan päässyt asemalle asti softabugien vuoksi. Pääsivät tekemään sen uudestaan omaan piikkiin. Nyt päästään tekemään miehitetty koelento uudestaan, jälleen Boeingin omaan piikkiin. NASA on tässä vaiheessa hyvin tyytyväinen että teki fixed price-sopimuksen josta Boeing ei voi noin vain luikerrella pois.

24 tykkäystä

Inderes näyttää ohittaneen RedEyen seurannassa olevien yhtiöiden määrässä.
Inderes 173
RE 171
Gif Central - Funny Gifs!

43 tykkäystä

Nyt kun maissa, joissa on koulutus ollut nousujohteista vuosikymmeniä ja joissa nykyään syntyvyys laskee herättää kysymyksiä, miten arvopapereiden kasino voi jatkaa nousuaan.

Tähän se tärkein. Mielestäni se talouden kannalta tärkein, eli kuluttajien ikä jolloin kulutetaan eniten on ehkä jo muuttunut. Perheet perustettiin aiemmin nuorempana, hommattiin omistusasunto ja myöhemmin mökki ym. Tämä on muuttunut isosti viimevuosina. En tiedä onko kuinka globaali ilmiö, mutta voisi hyvinkin olla.

Ei ole mahdollista että suurin osa investoinneista, joita tavallisen ihmisen elämässä aiemmin isoimpina ovat olleet lapset, oma asunto ja vaikka mökki, korvataan osakesijoituksilla ym. sijoituksilla, jotka ovat nousseet suosituimmaksi kuin ehkä koskaan ja osakkeet ym sijoituskohteet jatkaa nousuaan.

Tämä Tecnotree-case kaikkine taustoineen muistuttaa mua XELA:sta (Exela Technologies).

Menetin kaiken siihen keissiin. Oli vähän eri tuote ja palvelu, mutta tää hallinto, sijoittajaviestintä yms. epäselvyydet ovat kartastotermein 1:1.

Et suosittelen varovaisuutta (juoskaa) viimeistään siinä vaiheessa, kun osakkeen hintaan kohdistuu diluution ja aletaan järjestään uutta antia.

2 tykkäystä

Saudi Aramco tai lyhyemmin Aramco, viralliselta nimeltään Saudi Arabian Oil Company on aikamoinen. :smiley:

https://x.com/Quartr_App/status/1828453970009866586

10 tykkäystä