Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Varmaan aika moni on myös aloittanut kesälomia, niin ei ole aikaa olla foorumilla, kun on muuta tekemistä, toisin kuin töiden lomas… eikun siis arkitöiden jälkeen.

15 tykkäystä

Ompas ruuhkaista. Kaippa se pitää paikkansa että Intistä ei kotiuduta koskaan vaikka toisin on luultu.

9 tykkäystä

Samanlaisia huomioita olen tehnyt. Myös ulkona on helteistä huolimatta ollut hiljaisempaa kuin viime vuonna tähän aikaan. Vähemmän ihmisiä liikkeellä. Tiukentuneet talousolosuhteet ovat varmasti ainakin yksi selittävä tekijä tälle. Samaan hengenvetoon täytyy kuitenkin todeta, että toki ne yhä piirtävät, joilla sitä liitua riittää. Mutta yleisilme on ainakin toistaiseksi viime kesää selvästi hiljaisempi.

Omalta kohdaltani voin sanoa, että into sijoitustoimintaan on myös viimeisen puolen vuoden aikana selvästi vähentynyt lähinnä siksi, että tämä Suomen ja oikeastaan koko Euroopan pörssiyhtiöiden heikko talouskasvu on alkanut syödä miestä. Olen kärsivällinen luonne, mutta kyllä tämä jo kolme vuotta jatkunut mörnintä alkaa näkyä henkisenä lamaantumisena.

Olen ehkä myös vähän pettynyt siihen, että on itse saanut tässä harrastuksessa huomata käytännön tasolla sen, miten paljon pörssikurssien arvostuksessa on kyse puhtaasti likviditeetistä. Tuottoja ei yksittäisiä yhtiöitä ja trendejä lukuunottamatta juuri ole tarjolla rahapolitiikan ollessa kireää. Vaikka tämä on monille toki itsestäänselvää, niin sen näkeminen käytännössä on vähän…masentavaa.

Toivoisin enemmän reaalista kasvua. Hieman mietityttää se, että miten se on näin kovassa monilla yhtiöillä?

13 tykkäystä

Jep. Kaikki muut paitsi osinkopuolue ovat jo lähes luovuttaneet. Jengi maksaa lomarahoilla mieluummin klarnalaskujaan kuin lähtee balille.

Yksi paikka mistä näkee kurjuuden on kirpparit, joissa tykkäämme rouvan kanssa käydä ja ainakin Tampereen seudulla pöytien tarjonta on kerta kerralta kamalampaa roinaa ja kalliilla. Vielä vuosi sitten löysi satunnaisesti jotain kivoja arabiaa tai ultima thulea edullisesti ja nyt on kaapin pohjien likaiset roinat myynnissä tai se marimekon tuote samaan hintaan kuin cittarista saa plussakortilla.

5 tykkäystä

Joka kesä tulee sama kysymys liittyen foorumin kävijämäärään. Olen osaltani ollut tässä mukana, kun taisin kysellä viime kesänä samaa. Verneri muistaakseni julkaisi hyvän datasetin, missä oli useamman vuoden ajalta dataa, joten mielenkiinnolla odotan, miltä taulukko nyt näyttää.

3 tykkäystä

Tottakai! :smiley:

Viimeiset pari viikkoa ovat olleet tosi hiljaisia, tai tuntuu siltä. Mutta se ei näy datassa, joskin epäilen tässä käyneen niin että siinä missä muut ketjut hiljenevät on Faron ketju räjähtänyt minkä takia ylätasolla näyttää “normaalilta”. :smiley:

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna. Foorumi on hiljentynyt 2021 verrattuna paljonkin, jolloin tuli pahimpina (kyllä, sanon tietoisesti pahimpina koska 2021 ei ollut hyvää aikaa foorumin laadulle :smiley: ) kuukausina tuli jopa 20 000 viestiä. Nyt 10 000 keskimäärin tai ruuhkakuukausina 15 000.

On jokseenkin vekkulia, että foorumiin näyttää iskeneen kunnolla masennus syksyllä 2023, kun Helsingin pörssi pohjasi, mutta kun pörssi on toipunut vähän ei foorumi ole niinkään toipunut. :smiley: Kenties Neste ja muutama muu iso nimi on masentanut väkeä.

54 tykkäystä

Mitkä olivat kultaisen vuoden 2021 suosituimmat ketjut? Olisi mielenkiintoista tietää onko Hyzonin, Harvian tai Kamuxin kosahduksella ollut vaikutusta foorumin kävijämäärään?

vitun kusetusmarkkinat ja kriisit saatana

13 tykkäystä

Olen odotellut ketjua “Hesuli vaurastumisen jarru”…autosta kun semmoinen jo on.

35 tykkäystä

Olisivatkohan ne nämä:

  1. Piippo
  2. PunaMusta media
  3. Kesla
12 tykkäystä

Lisätään tähän vielä Qt:n ATH ja siitä alkanut pulkkamäki. Hämärässä muistissa ne ajat, jolloin parikin tuntia riitti siihen, että Qt:n osiossa oli useita kymmeniä viestejä. Hyvä tuuri on, jos nykyisin tulee edes yksi viesti kuukautta kohti. :smiley:

5 tykkäystä

Synsam-foorumiketju on hiljennyt viime vuodesta. Myös uusi minimimerkkimäärä aiheuttaa hiljentymistä. Lisäksi kirjoitin pilkkalaulun Verneristä, mutta foorumisofta esti sen julkaisun ennalta.

Hahhahhaa! Pystyn kuitenkin julkaisemaan screenshotin laulustani:

6 tykkäystä

Jos yhteen kuvaan pitäisi tiivistää foorumin hiljentymistä '21 lähtien. Tässä on mainiosti ennen ja jälkeen fiiliksiä varmasti monestakin osakkeesta humppahetkiltä eteenpäin. Vieläpä havainnollistaen että kyllä QT:llakin joku vielä on peleissä mukana.

24 tykkäystä

Tai saanut bannit ja siirtynyt lopullisesti toiselle foorumille.

1 tykkäys

Tässä on Salkunrakentajan juttu siitä, miten seitsikolla jatkossa saattaa mennä. :slight_smile:

Aktian sijoitusjohtaja Samu Lang jaksaa kuitenkin uskoa näihin yhtiöihin.

”En usko, että teknojättien vahva kehitys on ohi. Yhtiöt ovat resursseiltaan ylivertaisessa asemassa investoida käynnissä olevan AI-buumin aikana, ja tuloksentekomallit ovat kestäviä”, hän toteaa pankin markkinakatsauksessa.

Langin mukaan teknojättien hinnoittelukertoimet ovat järkevällä tasolla, kun huomioidaan tulevien vuosien kasvupotentiaali.

Alaotsikot:

  1. Teknojäteillä ylivoimaiset resurssit

  2. Onko pysyvä kilpailuetu sittenkin vain myytti?

2 tykkäystä

Juu, ja Faroniin on näemmä sijoittanut melkoinen joukko, jolla ei ollut “antikokemusta” :smile:

2 tykkäystä

Ihmekös tuo, eilen illalla ei klo 21 aikaan ollut asiaa foorumille. Kaikki muut sivut internetin ihmeellisessä maailmassa aukeni, vaan ei Inden foorumi. Harmituksen suuruus tuli yllätyksenä itsellenikin. Vaikea täällä on olla jos ei pääse sisään :laughing:

5 tykkäystä

Katselin nopeasti viimeisen vuoden tilastoja. Alokas on kirjoittanut kokopäivätyönsä ja sivutyönsä moderoinnin lomassa yli 6300 viestiä eli viitisen prosenttia kaikista foorumin viesteistä. Inderesin vakituisen henkilökunnan aktiivisimman kymmenikön kunniataulukko on:

Verneri 1300+ viestiä
Rauli 353
Marianne 326
Atte 241
Miikka 218
Juha 198
Petri 186
Tomi 182
Antti L. 175
Antti J. 165

Yhteensä noin 3400 viestiä. Tämän perusteella voidaan todeta että Alokas kirjoittaa paljon enemmän viestejä kuin koko Inderesin vakituinen henkilökunta yhteensä.

Toki viestien laajuudella ja laadulla on paljon merkitystä, ja Vernerin kädenjälki on syvempi kuin Alokkaan. Verneri on Teemu Selänne, sosiaalisen rento tehotykki joka kantaa foorumia reppuselässä yhdessä aisaparinsa, anonyyminä viihtyvän ja hieman eksentrisen Sijoittaja ”Paul Kariya” Alokkaan kanssa. Mikael Rautanen on Michael Eisner, pitkäaikainen toimari jolla on mielessä enemmän konsernin muut bisnekset kuin foorumin vieminen maailman huipulle.

71 tykkäystä

Anders Oldenburg sentään pistää vähän jäitä hattuun.

Buffetin mukaan on nimetty buffet-indikaattori: pörssin markkina-arvon suhde BKT:hen.
Kehittelin tässä ohimennen Kathy Wood-indikaattorin: Magnificient 7 market cap / globaali BKT

Globaali BKT näyttäisi olevan lähteestä riippuen luokkaa 100-110 tuhatta miljardia USD
Mag7 market cap näyttää olevan 12-13 tuhatta miljardia USD

Mag7 market cap on siis luokkaa 11-12 % maailman BKT:stä

Omaan korvaan kuulostaa kalliilta, mutta mielestäni joku Apple olisi ollut kallis jo kahdessa tuhannessa miljardissa markkina-arvoltaan :man_shrugging:

8 tykkäystä

Näinhän sitä kokemusta saa. Pienien, voittoa-sitten-joskus-tulevaisuudessa -firmojen kanssa tämä on aina mahdollista. Ylipäätään yksi syy moisilla firmoilla olla pörssissä on että pääomaa saa suhteellisen helposti lisää - nykyisten omistajien osuutta dilutoimalla, luonnollisesti.

Toivottavasti salkun hajautus on kunnossa ettei koko reppu ota hurjasti siipeensä kun osuu kohdalle.

11 tykkäystä

Ei ole. :cry:

“Faron -ne kahdeksannet oppirahat? Opinko vieläkään?”

6 tykkäystä