Inderesin kahvihuone (Osa 9)

Täällä oli rahasta pohdintaa, maksumuuri:

”Nuorempana, kun rahaa on vähän tai ei ollenkaan, sen marginaalihyöty on suurempi. Ja mitä enemmän rahaa on, sitä alhaisempi marginaalihyöty on, eli rahan tuoma hyöty alenee. On myös tärkeä muistaa, että raha on vain vaihdon väline. Jos erehtyy uskomaan, että rahalla on itseisarvo, on riskinä, että saattaa saada riesakseen riippuvuuden, joka muistuttaa ihmisiä piinaavia muita ikäviä riippuvuuksia.”

Ehkä kulutus on muuttunut sillä tavalla, että käytän enemmän rahaa elämyksiin yhdessä muiden kanssa ja yhä vähemmän tavaroihin. Tavaran marginaalihyöty on laskenut aika lähelle nollaa. Tuntuu, ettei ole oikein mitään iloa ostaa sitä lisää.”

20 tykkäystä

Kyllä elämää pidentävät hoidot saa toistaiseksi julkiselta. Toivottavasti näin on jatkossakin vaikka kehitys pahalta näyttää.

1 tykkäys

Pentti Jokinen on kirjoittanut mielenkiintoisen kolumnin kuluttajatuoteyhtiöistä.:slightly_smiling_face:

‐------

Jännittävää kaksintaistelua😱

4 tykkäystä

Jenkeissä ollaan kaikkien aikojen kuplassa. Kirjoitin kaikenlaisia analyyttisempiäkin viestejä joita en julkaissut. Tämä tuntui oikemmalta.

Verratkaa vaikka omaa tulokehitystänne jenkkien indekseihin? Tähän on helppo tarttua kriittisesti, mutta ei kai se loppujen lopuksi kuitenkaan mistään muualta tule se raha yrityksille tulokseen tule?

1 tykkäys

Kuinkahan kauan tuota ai-kiimaa vielä jatkuu… Ihan kuin maailmassa ei muita pörssiyhtiöitä olekaan kuin NVIDIA ja Apple. Applen tuotteet ovat muutenkin ylihintaista roskaa. Käsittämätön tuuri käynyt heillä, jotka rahansa ovat noihin yhtiöihin sijoittaneet.

T. Katkera Neste-piensijoittaja

6 tykkäystä

Kyllä on tuossa postauksessa sen verran hyvältä näyttäviä pizzoja, että pitäisi @Mikael_Rautanen lopettaa nämä toimariharrastelut ja keskittyä pizzan paistoon.

7 tykkäystä

Sijoittamisessahan ei tyylipisteitä juuri jaella, mutta kuulisin mielelläni argumentteja sen puolesta, että miksi yksikään Costcoa omistava taho ei dumppaisi 2026e P/E 45x -ruokavarastojaan pää märkänä helvettiin salkuistaan. Olen piikitellyt enemmän tai vähemmän Teslan analyysejä totaaliseen haihatteluun perustuvista väittämistään ja skenaarioistaan, mutta on tuokin kyllä kohtalaisen vaikea perustella.

Jos tässä markkinassa löytää edullisesti yhtiötä, jonka epävarmoista ja vaikeasti ennustettavista kassavirroista tulee varmoja ja ennustettavia, niin luulisi olevan aika vaikea tehdä huonoa sijoitusta. Sen verran poskettomia summia maksetaan varmuudesta, että kertoimien avulla tulee jo melkoiset tuotot.

Ja ei, Helsinki on väärä paikka etsiä. :grin:

6 tykkäystä

Oikeampi paikka Helsinki on varmaankin kun suurin osa muista.

7 tykkäystä

Kaverin pitäs vaihtaa sijoittaminen shorttaamiseen sillä selkeästi lahjoja myydä osakkeet tappiolla kuin voitolla.

Lisäksi impulsiivisuus auttaa riskienhallinnassa koska shorttipositio tuskin on päivää kauemmin auki.

10 tykkäystä

Tai vähintään lopettaa Hesuliin sijoittaminen ja keskittyä pizzaan. Se voisi olla taloudellisestikin kannattava siirto🍕

25 tykkäystä

Onko Helsingissä firmoja, joille voi ennustaa merkittävällä todennäköisyydellä osakekohtaista kassavirtojen kasvua vaikkapa seuraavalle viidelle vuodelle? Jenkeistä jos löydät tuollaisia firmoja - olkoon kasvu vaikka luokkaa 5-10 % CAGR - niin arvostukset nousevat aivan pilviin.

Onko Hesulissa mitään vastaavaa? Kun yrittää etsiä, niin lähes aina törmää samoihin ongelmiin - liika syklisyys, ei panosteta kasvuun, heikko toimiala, osinkohulluus.

5 tykkäystä

Itseäni turhauttaa vielä enemmän kun pahimmillaan näpit rasvassa yrittää nopeasti vilkaista youtubesta vinkkiä johonkin tiettyyn juttuun ja tubettaja alkaa itse asian sijaan kertomaan minkä väristä ketsuppia tuli syötyä. Jokainen toki tekee videonsa omista (ja kaupallisista intresseistä) ja niin kauan kun niitä saa ilmaiseksi katsella niin ei ole varaa valittaa.

Radiokanavien potpurit(?) missä soitetaan nopea kooste kanavan soittolistalta teaseriksi on myös takuuvarma tapa saada minut vaihtamaan autoradion kanavaa.

5 tykkäystä

Eilen joutui ensimmäisen kerran tekemään poliisin sivuilla rikosilmoituksen verkkohuijauksesta kun rouvan tilaus ( josta kyllä rouvaa varoitin) jäi tulematta,joku langasta tehty rannekoru tuli kirjekuoressa,näyttää olevan kyseisillä Helsinki päätteisillä verkkokaupoilla paljon uhreja ja sama kaava.Oma moka oli kun vahingossa vahvistin maksun Klarnan kautta,olin laittanut tiedot valmiiksi verkkopankkiin sikäli kun tilaus saapuu perille,meni sitten muitten seassa maksuun.Onneksi kyseessä ei suuri summa mutta vituttaa silti,tuttavapiirissä olevalle talousrikostutkijalle laitoin myös viestiä että jos on kiinnostusta ja aikaa saada joku vähän perehtymään näihin “verkkokauppoihin”.Sehän tässä vähän ihmetyttää miten Klarna ja Nordea Finans Sverige on vieläkin näissä maksun välittäjänä,kun tapauksia on ilmeisesti satoja kun kuuklettelee verkkokauppojen nimellä.Reklamaation tein tietysti Klarnalle,saa nähdä saako rahoja takaisin,hienosti kyllä mainostetaan ostajan turvaa.Näiden huijarikauppojen perustaminen myös ihmetyttää kun minkäänlaista Y-tunnusta niistä ei löydy,tai en ainakaan löytänyt.

6 tykkäystä

Tähän on olemassa yleisesti käytössä oleva ratkaisu:

Ostaa vaan huoletta luottokortilla kaikki nettiostokset ja jos joku nyt harvoin sattuukin huijaamaan, niin tarvittaessa rikosilmo ja rahat takaisin luottokorttifirmalta. Mulla kävi kerran jopa niin, että verkkokaupan myymäläpäällikkö pölli mun paketin, mutta hyvin tuli rahat takaisin tilille ilman sen kummempia huolia ja murheita. Ei noita liikaa kannata ressata tai tehdä asiasta ongelmaa itselleen.

Vielä kymmenisen vuotta sitten pankkeja ja rahanvälittäjiä vihattiin globaalisti, mutta kyllähän maksamiseen liittyvät asiat ovat menneet huimasti tänä aikana eteenpäin ja onnistunut propaganda on saanut ihmiset rakastamaan jopa pankkejaan:

Vielä kun noi pirulaiset Suomessa joskus oppisivat, että pääomatulot ovat ihan aitoa tuloa ja osakeomaisuus on aitoa varallisuutta, eivätkä antaisi lainoja vain puhtaasti ansiotulojen ja asuntovarallisuuden perusteella :angry:

26 tykkäystä

Tuo ”underbanked” on todellinen juttu myös rapakon toisella puolen. Nohevana sijoittajana lähdet vain etsimään sopivia sijoituskohteita :ok_hand:

3 tykkäystä

Sarastuksessa hyvä kirja-arvio aiheena venäjä-Ukraina konfliktista laajemmin.

Hännikäinen on niin hyvä kirjoittaja että on hämmentävää nähdä hänen ’näytä tissit’ - twiittejään kun kallistelee kuppia :woozy_face:

(En viitsinyt laittaa venäjä-ketjuun, toivon sinne vain tilannepäivityksiä)

1 tykkäys

On tämä aika ihmeellistä, että sitä ei meinaa oikein ymmärtää. :smiley:

https://x.com/alvinfoo/status/1801827098417631531

image

Kuva

9 tykkäystä

Itse olen Ebaysta tilannut kaikenlaista ilman huolia sen jälkeen, kun yksi paketti jäi tulematta eikä lähettäjään saanut yhteyttä, joten tein tästä valituksen Ebaylle ja rahat oli takaisin tilillä hetkessä. Ebay kuittasi.

Pitäisi varmaan jossain kohtaa kokeilla miten globaalisti kiinnostava militaria liikkuisi Ebayn kautta. Hitler- kamaa nimittäin löytyy laatikosta, sain joskus eräältä kotoaan käytettyä tavaraa myyvältä “ota noikin, saat kaupan päälle”. Kiitin ja pistin pensselisedän reppuuni. Ebayssa näyttäisi olevan militariaakin myynnissä, hyvin hinnoiteltuna, mutta ostaako niitä koskaan kukaan on ihan toinen juttu. Hinnan määritys toisaalta on erittäin vaikeaa.

Millä tällaista ulko-oven saranaa voi säätää kun alhaalla tuplaovissa väliä ja ylhäällä ovet lähes vastakkain (ovet lähes yhdessä). Saranassa ei näy mitään säätöä…

Vähän oudon näkönen sarana. Mikä ovi kyseessä? Puuovi, laminaatti tms.?
Saatko otettu kuvan saranan seudusta sieltä oven ja karmin välistä?