Inderesin kahvihuone (Osa 9)

No hesulissa se pallo olisi saman arvoinen, kuin 10v sitten ja lisäksi sulanut aikoja sitten :grin:

3 tykkäystä

Tämä on aivan totta, erilaisia erityistapauksia on prosentuaalisesti todella vähän ja jossain tapauksissa puhutaan promillejengeistä. Suomessakin on paljon ihmisiä, niin lukumääräisesti voi olla aina huipputapauksia paljon, mutta loppujen lopuksi heitä voi olla väestöstä prosentin tai vaikkapa alle promillen. Ja tulee muistaa, että nämä prosentit ja promillet ovat aina eniten esillä ihan ymmärrettävistä syistä.

Jossain porukoissa ollessa kokee virheellisesti, että onpa tosi pieni salkku, mutta sitten taas kuplan ulkopuolella jonkun porukan kanssa ollessa pidetään melkeinpä jopa rikkaana ja luullaan ettei omaisuutta ole itse kerätty.

Saliesimerkki: Yhdellä tavallisten kuntoilijoiden salilla voit olla salin selvästi vahvin, mutta jos menet jonkun rajatun porukan “yksityissalille”, jossa on kisaajia, niin tunnet itsesi heikoksi. Sadan kilon penkin loppujen lopuksi väestöstä saa aika harva, mutta Mayor’s Gymillä pieni osa porukasta ei saa sitä. Kuplia on siellä ja täällä. :slight_smile:

Varmaan yleisesti ottaen on hyvä, että ei ainakaan liikaa vertaile muihin, vaan yrittää tehdä asiat hyvin ja sillä tavalla, että tuntuu mukavalle pidemmässäkin juoksussa. :slight_smile:

35 tykkäystä

Kovin on lyhyt näemmä tämä video muihin verrattuna. Onkohan sisältö lähinnä kiroilua ja huuto ”IMPOSSIBLE!!” ennen kuin näppis lentää seinään :thinking:

8 tykkäystä

Tilastokeskuksen sivuilta

Tuolta voi hakea vaikka mitä [Kotitalouksien varallisuus - Tilastokeskus (stat.fi)] Kotitalouksien varallisuus - Tilastokeskus

Keskeisiä poimintoja

  • Asuntoväestön henkilöistä 34,7 % omisti sijoitusrahastoja, pörssiosakkeita tai molempia vuoden 2022 lopussa. Osuus on kasvanut noin viisi prosenttiyksikköä vuodesta 2019.

  • Sijoitusrahastoja, pörssiosakkeita tai molempia omistaneiden omistusten arvon mediaani vuoden 2022 lopussa oli 5 400 euroa. Vuoteen 2021 verrattuna mediaani laski reaalisesti lähes viidenneksen (19,2 %).

  • Sijoitusrahastoja omisti 27,8 % asuntoväestöstä vuoden 2022 lopussa. Osuus oli lähes sama miehillä ja naisilla.

  • Pörssiosakkeita omisti 16,2 % asuntoväestöstä vuoden 2022 lopussa. Miehillä osuus oli suurempi (19,5 %) kuin naisilla (12,1 %).

5 tykkäystä

Hyvä muistutus siitä, että Youtuben sijoitussisällöt ovat aika lailla järjestään ajanhukkaa.

Inderes on tässäkin asiassa valtavasti muita edellä - aina voidaan toki toivoa, että firmojen edustajille esitettäisiin ihan oikeitakin kysymyksiä lässytyksen sijaan, tai että analyytikkohaastiksissa olisi enemmän asiaaa XYZ, mutta ero keskimääräiseen “tässä firman nimi ja P/E ja osinkotuottoprosentti, ihan hyvä firma” -pätkään on aivan karmean iso.

4 tykkäystä

Kuulostaa takuuvarmalta keissiltä:

Eräs sheikki kuuluisasta suvusta lähtisi mukaan tähän firmaan, Vuorio sanoo.

5 tykkäystä

Ei ole mikään ihme, jos rahastojen omistajien määrä kasvaa, kun jotain S-bonuksiakin voi nykyään ohjata suoraan rahastoihin. Näissä korkeakuluisissa rahastoissa on sitten vuosien jälkeen jotain 200-300 ekee rahaa ja olet rahastosijoittajana mukana tilastoissa.

4 tykkäystä

Meillä on täällä jenkeissä kans ihan oma kupla. Olisin Suomen mittarilla varakas, mutta täällä olen Kalifornian köyhin miljonääri. Omalta alueelta ei ole varaa ostaa pienintäkään omakotitaloa. Asiat on kuitenkin toki hyvin, jos vertaa työläisluokkaan, jotka joutuu asumaan 1-2h ajomatkan päässä josta käyvät täällä töissä.

31 tykkäystä

kuva

Huutista Markun deluusioille :joy: Kyberturvallisuus on ehkä surkein mahdollinen sektori mitä pörssistä löytyy ja kaikki siihen sijoittavat ovat mustalla listallani. Sulla on palvelu joka ei tuota mitään mitattavissa olevaa konkreettista hyötyä, paitsi silloin jos mokaat, ja jossa ei ole mahdollista muodostaa kilpailuetuja. Lisäksi digiasiat ovat varsin abstrakteja eikä niitä oteta mitenkään yhtä vakavasti kuin vaikkapa fyysistä turvallisuutta ja omaisuutta. Vahva myy-suositus!

kuva

Tämä aihe muuten kyllä kiinnostaa kovasti. Vieläkös Voxturiitit on paossa siellä foorumin privaattiketjussa, kun eivät jaksaneet julkikeskusteluun liittyvää huutelua firman huonoudesta virallisessa Voxtur-ketjussa? :smiley:

26 tykkäystä

Piti ostaa hieno mustekynä (fountain pen, onko parempaa suomennosta?), kun salkun arvo ylitti maagisen rajapyykin. Jäi ostamatta, mutta ehkä sitten seuraavan rajapyykin kohdalla😀

10 tykkäystä

Onkohan Hesarissa painettu liian aikasee julkasunappia. Kun puhutaa menneessä muodossa em-kisojen ottelusta, joka alkaa tunnin päästä?

Lauantaina EM-turnauksen toisena päivänä Westfalenstadion oli yhtä punamustaa muuria.

Westfalenstadion on Saksan suurin stadion, jonka yleisökapasiteetti Dortmundin otteluissa on tavallisesti 81 000 katsojaa. EM-turnauksessa kapasiteetti on ”vain” 62 000 katsojaa, ja siitä 80 prosenttia oli Albanian kannattajien hallussa lauantaina.

Piti myös ostaa viskipullo, kun varallisuus ylitti tietyn rajapyykin, mutta ei se toteutuessaan tuntunutkaan miltään niin jätin ostamatta :sweat_smile: Ehkä sitten salkun seuraavassa rajapyykissä voi yrittää jotain hankkia itselle. :thinking:

4 tykkäystä

Itse olen hurahtamassa pikkuhiljaa kelloihin, ja kun salkkuni ylittää seuraavan maagisen rajapyykin olen päättänyt palkita itseni uudella kellolla ja perheeni lomamatkalla. Tällä hetkellä olen erittäin kiinnostunut näistä Breitlingin Top Time kelloista:

Vaikka omalla kohdallani on tarkoitus sijoittamalla kasvattaa itselle kunnon eläkesalkku ja päästä ehkä sen turvin eläkkeelle etuajassa, niin en pidä pahana asiana silloin tällöin myydä vaikka 10k siivua ja ostaa esim. tuollaista kelloa ja varata lomamatkaa perheelle. Kumminkin koen että elämä on myös elämistä varten ja voihan olla niinkin että en pääse ikinä edes lähellekkään eläköitymistä :man_shrugging:

Edit. Voihan toki olla että onnistunkin vain tuhoamaan omaa sijoitusvarallisuuttani eikä tästä koidu ikinä mitään palkintoa :sweat_smile:

7 tykkäystä

Se on kieltämättä erikoista, kuinka helposti sitä ihminen kuplautuu. Täällä foorumilla pyöriessä jää nopeasti se mielikuva, että alle miljoonan osakesalkulla joutuu eläkkeellä käytännössä köyhäintaloon, kun taas vastaavasti täysin sijoitusmaailman ulkopuolella olevassa työelämässä tilanne on aivan toinen. Työkaveri totesi kerran, että 300 000 euron osakesalkkuhan on aivan utopiaa, ei mitenkään mahdollista. Lause oli niin kummallinen, etten osannut edes vastata tähän mitään, vaikka täyttä tottahan tuo on suurimmalle osalle suomalaisista.

41 tykkäystä

Oli unohtunut koko firma ja sen ketjun seuraaminen oli kyllä huippu viihdettä!

Piti oikein käydä kurssia katsomassa. TL:DR Päin persettä mennyt!

Ilmeisesti privaketjut ei nosta kurssia ja ilkeät ihmiset oli oikeassa. Kannattaa ehkä kasvattaa paksumpi nahka, niin voi sijoitukset mennä paremmin.

11 tykkäystä

Kyllähän siinä on eroa miten Yhdysvalloissa ja Suomessa sijoituskeskustelua käydään. Semmoista CNBC tyylistä ohjelmaa ei oikein ole ja enemmän hajanaisia podcasteja/ohjelmia ja sitten pankkien/rahastojen sisältöä.

Inderesin analyytikot, roastit, osarit tuo oman lisän, se on arvokas, mutta itse toivoisin rennompaa, vapaamuotoisempaa keskustelua. Vähän kuin Heikkilä & Vilen mutta enemmän erilaisia ääniä. Sijoituskästi ja Keskiväli ihan ok kans, mutta tavallaan liian tiukka formaatti.

Mahtaa olla toiveunta, pieni on tää valtakunta.

4 tykkäystä

Tänne Hesuliin sijoittamisessa on kyllä se hyvä puoli, että pääsee moneen kertaan juhlimaan näitä samoja 100k~200k~300k yms. ylityksiä vuodesta toiseen. Pääsee moneen kertaan palkitsemaan itsensä :laughing::grin:

70 tykkäystä

Voxturin kohdalla joitain red flageja oli haistettavissa…

Heiskasen sijoituskäsky numero yksi:

Kun omistamasi yrityksen toimitusjohtaja pohtii itsemurhaa Inderesin foorumilla nettikirjoittelun vuoksi, myy osakkeet.

28 tykkäystä

Soppakattilan sijoituskäsky numero yksi: Jos Inderesin foorumilla halutaan firman ketju privaksi: vahva myy

17 tykkäystä

Me ollaan köyhää kansaa ja valtaosan historiasta ei olla osattu sijoittaa rahaa muuhun kuin metsään, maahan ja omistusasuntoon. Silti kun ollaan Suomen tärkeimmällä sijoitusfoorumilla, niin kyllä täällä tietysti on myös varakkaampaa väkeä. Jengin salkkujen kokoa voi henkisesti hahmottaa vaikkapa hyödyntämällä shakin arvonimiä:

10 M€+ Suurmestari
1 M€+ Kansainvälinen mestari
100 K€+ Inderes-mestari
10 K€+ Inderesin mestariehdokas

Salkun koolla on väliä. Pienemmällä salkulla on helpompi hyödyntää erikoistilanteita ja myös henkisesti helpompaa ottaa isoja riskejä. Monesti se tuotto heikkenee salkun koon kasvaessa ihan jo senkin vuoksi, että on sijoittajan mielenteveyden kannalta ihan eri asia menettää pörssisekoiluissa 100 K€, kuin 10 K€, puhumattakaan miljoonatappioista. Toisaalta koska pieniä salkkuja on lukumääräisesti valtavasti, niin on tilastollisesti väistämätöntä, että riittävän suuresta massasta löytyy aina joku, joka on ihan tuurilla osunut vuosia putkeen mahtavia sijoituksia ja saavuttanut korkeat tuottoprosentit.

Samaan aikaan on myös toki totta, että Suomessa on uskomattoman pieni määrä ihmisiä, jotka ovat aidosti tehneet rahansa sijoittamisella. Moni niistä jotka leveilevät isolla salkulla, ovat oikeasti tehneet ne rahansa yritystoiminnalla, perimällä, pokerilla tai ihan vain pitkäjänteisellä osakesäästämisellä palkkatöistä saaduilla tuloilla. Näistä mikään ei välttämättä auta saavuttamaan edes alkeellisia sijoitustaitoja, joten meillä esiintyy paljon myös sitä erityisesti mediassa, että palvotaan suuren salkun omaavia surkeita tai keskinkertaisia sijoittajia guruina.

Sijoittaminen on taito- ja tekniikkalaji, eikä huippusijoittajaksi voi päästä ilman määrätietoista ja aikaa vievää harjoittelua, vaikka olisi kuinka synnynnäinen luonnonlahjakkuus. Kuinka moni sijoittajaksi itseään kutsuva ihminen ylipäätään käyttää viikottain tunteja kehittääkseen omia sijoittajataitojaan? Kun pörsseillä (ei Hesuli) on luontainen taipumus mennä ylöspäin ja erityisesti viime vuosina arvostuskertoimet ovat paisuneet valtavasti, niin tässä lajissa pystyy pärjäämään yllättävän monta vuotta ihan vaan roiskimalla rahaa osakkeisiin varsin pintapuolisella tutustumisella ja kyseenalaisella päätöksenteolla. Me puhutaan yleisesti aivan liikaa salkkujen koosta ja vuosituotoista ja liian vähän siitä, että miten meistä tulee parempia sijoittajia, jonka kautta niitä isoja tuottoja ja salkkujen paisumista alkaa esiintymään :face_with_monocle:

78 tykkäystä