Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Juuri näin. Tasainen säästäjä saa halvalla enemmän. Tuo siis vieläpä Nikkei 225, joka ei sisällä osinkoja! Total returnia ei löytynyt äkkiseltään kuin 2002 alusta niin käytin tuota.

1 tykkäys

Aina välillä tullut interwebissä vastaan tilastoja S&P 500 noususta maaliskuun pohjilta/YTD ilman FANGMAN -yhtiöitä (Facebook, Apple, Netflix, Google, Microsoft, Amazon, Nvidia). Onko kellään takataskussa linkkiä tällaiseen graafiin? Ei tarvitse olla ilman juuri näitä yhtiöitä vaan käy myös ilman esim. viittä suurinta yhtiötä.

1 tykkäys

Tuntuu olevan piikki auki valtiolla joka suuntaan. Selvitysmieskin sitä mieltä, että kilpailuttamalla saadaan kustannustehokkain ratkaisu. Silti toimintaa ollaan ottamassa valtiolle?

“Viime vuoden lopussa Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama selvitysmies Jyri Lilja päätyi raportissaan siihen, että valtion pitäisi luopua omien lääkärihelikoptereiden ostosta ja jatkaa toiminnan ulkoistamista julkisen kilpailuttamisen keinoin.”

4 tykkäystä

Niinpä! Katsopas, mitä setä vuodatti juuri äsken Valtio nimeltä Suomi ketjussa…

Masse-setä, FA, juhlat sen kun jatkuvat …

1 tykkäys

Itse olen ennusteessani synkempi. Kun kaikilla on jo kaikkea, kaiken tuottaminen on ennätystehokasta ja halpaa, ihmisiä on vähemmän, kasvu hidastuu ja pääomaa tunkee ovista ja ikkunoista, olemme siirtymässä sijoittamisen multa-aikaan. Osakepoiminnalla kenties pärjää, mutta tuotoista joutuu kilpailemaan kovemmin tai tyytymään vähempään.

@Masse -sukupolvi on tottunut siihen, että talous keskimäärin aina kasvaa, pörssi keskimäärin menee ylös pitkällä aikavälillä ja että indeksi on taattua vaurastumista keskimäärin.

Mitä jos ei?

Historia tuntee sellaisiakin 30 vuoden jaksoja, jolloin indeksituotto olisi jäänyt hyvin pieneksi, eli yksinumeroiseen lukuun (reaalisesti). Muutenkin markkinoilla on ikävä tapa sahata poikki sellaiset vihreät oksat, jolle liian moni kiipeää.

12 tykkäystä

Tästä S&P vs FAANG aiheesta huomasin tällaisen tänään (7.9.) julkaistun jutun.

Tuon artikkelin mukaan YTD-tuotot olisi seuraavat:
"If we look at the chart below, we can see that all five tech stocks beat the S&P 500 performance in the year-to-date. It isn’t by a small margin either. Here are the returns for each of them:
S&P 500 – 6.9%
Apple – 64.7%
Microsoft – 37.8%
Amazon – 82.3%
Alphabet – 22.8%
Facebook – 41.84%

Tällainen kuvaaja tuotoista oli mukana jutussa:

Yardeni Research seuranta FAANG-yhtiöistä sisältää myös hyvää vertailua: www.yardeni.com/pub/yardenifangoverview.pdf

Vanhoista viesteistä täytyy nostaa esille tällainen kiinnostava @Verneri_Pulkkinen viesti vuodelta 2018 FANGMAN-ketjusta. Historiallisesti Top 5 yhtiöiden paino S&P 500 osalta on ollut korkea aiemminkin.

8 tykkäystä

Ameriikan vapaapäivä osoittautunut rauhallisen hyväksi nousupäiväksi. On se vaan mielenkiintoista, kuinka rapakon takainen elämä määrittelee kaiken. Huomenna sitten varuillaan ja alkuillasta kaikki mahdollista.

Pienenä kevennyksenä voi lainata Rammsteinin “Amerika” -biisiä:

“We are all living in Amerika”

Sanoituksissa on totuuden siemen, aika monessa asiassa Yhdysvallat johtaa ja muu maailma seuraa perässä :smiley:

3 tykkäystä

Turhauttava päivä sijoitusmielessä, mutta aina sitä löytyy jotain, mikä piristää mieltä. :slight_smile:

image

9 tykkäystä

Liikaa ollut päiviä kun kotimaan pörssi vihreellä ja kerrankin ois myyntipaikka syklisistä ja muista salkun riippakivistä. Juuri kun pääset töistä ja vaihdat myyntihousut niin jenkit aukeaa hirveellä pakkasella. Myyntipaikat peruttu. Sitten kun laitetaan pörssi kiinni Helsingissä niin rapakon takana on lupa nousta. Rallatellaan yöhön asti ja sama kuvio sitten seuraavana päivänä.

2 tykkäystä

Heh olen todennut aivan sama viime viikkoina. Aamulla vihertää mutta myymään et ehdi kun puoli viideltä romistaan jo. No ehkä se tästä taas kääntyy.

1 tykkäys

Voin kuvitella onnesi, kun Trump juhlii voittoa parin kuukauden päästä x)

3 tykkäystä

Ei USA:n presidentinvaalien tulos - suuntaan tai toiseen - saa minua onnelliseksi. Tiedän, että maassa on huonosti koulutettuja, propagandalle alttiita ja omassa kuplassaan eläviä, kapeakatseisia äänestäjiä niin paljon, että Trump voi hyvinkin voittaa toistamiseen.

Sitä en käsitä, että Trump saa kannatusta jopa Suomesta asti ilmeisesti “samalla tavalla ajattelevasta” ihmisryhmästä. Jo pelkästään sen kirjoittaminen lauseeksi tuntuu tyhmältä. Suomessahan on sentään lähes ilmainen ja tasapuolinen koulutus kaikille. :slight_smile: … muutama paikallinen tuttu ja entinen työkaveri on luvannut viettää juhlaviikon marraskuussa, jos valta vaihtuu.

10 tykkäystä

Näitä löytyy rekkalasteittain kaikenvärisenä. Sosiaalinen media ruokkii tätä tunkemalla esiin omaa näkökantaa vahvistavaa sisältöä. Jälleen, ihan yhtä lailla kummankin puolen kannattajille.

Se kohta mitä en ole tajunnut on miksi suomessa valtamedia suruttaa copypasteaa ja kääntää jenkkien valtamedian juttuja jotka ovat puhdasta loanheittoa. Ei täällä ole jenkkien pressanvaalissa äänestäviä joita pitäisi vaikuttaa.

5 tykkäystä

Tajuat tämän kun hylkäät valtamedian puolueettomuusolettaman ja hyväksyt, että suurin osa media-alan työntekijöistä on keskivertokansalaisesta vasemmalla. :slight_smile:

29 tykkäystä

On lähes ilmainen ja tasapuolinen ulkoinen mahdollisuus saada koulutusta, mutta kaikilla ei ole riittäviä lähtökohtia ponnistella koulutusta kohti tai viedä sitä loppuun kunnialla. Lisäksi on muita syitä.

Aina löytyy henkilökohtaisia tragedioita pilaamassa elämää, eikä koulutus ole kummoinen arvo jokaisessa perheessä. Voi olla, että nykyään on helpompi pudota yhteiskunnnan rattailta eikä kaikille tai kaikenlaiselle tarjonnalle ole kysyntää (jos työvoimaa ajatellaan hyödykkeenä). Joku saattaa tulkita tilanteen niin, että liiallinen “hyysääminen” aiheuttaa tätä poistamalla kehityspaineen pikemminkin kuin tarjonta-ongelmana.

Joka tapauksessa tyytymättömiin ihmisiin on helpompi vedota lupaamalla asioita. Keskimääräisellä korkealla hyvinvoinnin tasolla on taipumus lisäksi kärjistää pahoinvoinnin tunnetta niillä, jotka jäävät siitä paitsi, kun suhteellinen ero kasvaa.

Koulutettukaan ihminen ole immuuni, kun monimutkaisiin ongelmiin tarjotaan syyllistä ja helppoa ratkaisua. Kelkassa on myös opportunisteja, jotka ovat sitä mieltä, mikä kulloinkin on omasta mielestä hyödyllisintä.

14 tykkäystä

Väitän että erityisesti Suomessa on epätavallisen paljon typeriä koulutettuja ihmisiä. Tämä johtuu siitä että maassamme vallitsee suhteettoman korkea koulutuksen arvostus, sillä se on ollut keskivertokansalainen pääsylippu yläluokkaan. Monessa muussa maassa on vakiintuneempi ‘eliitti’ ja tämän vuoksi koulutuksella ei ole niin väliä, vaan persoonalla, taidoilla ja suhteilla. Siksi moni fiksu ihminen jättää ulkomailla käymättä kalliin ja työlään formaalin koulutuksen ja päätyy nopeammin työelämään.

Suomessa voit olla alasi huippua, mutta moni vakiintuneempi yritys sanoo silti ihan suoraan että “emme suostu maksamaan sinulle korkeahkoa palkkaa, koska et ole maisteri”. Juuri aikuistuneille sijoittajille neuvoisinkin että tähdätkää suoraan ylempään korkeakoulututkintoon, koska Suomessa ne paperit ovat statuksen ja korkeamman yhteiskuntaluokan alkulähde. Vaikka olisit huono koulussa niin paperit on hankittava, koska ne pitkälti määrittävät tässä maassa kaiken.

9 tykkäystä

Riippunee alasta ja julkkari/yksityinen? IT-alalla ei ole tähän mennessä kertaakaan tullut vastaan tilannetta, jossa työnantajaehdokas olisi kommentoinut palkkatoivetta muuten kuin “Ok, sovitaan niin” eri sanamuodoissaan. Kerran jopa löivät palkkaan vähän lisää, “ettei jää palkasta kiinni” (suora lainaus).

Nimim. ei-maisteri :smiley: AMK-insinööri :slight_smile:

Itse asiassa jossain vaiheessa oli jopa pientä juttelua, että DI/maisterin papereista olisi jopa haittaa IT-alalla, koska firmat ajattelevat ettei sinulle kuitenkaan löydy tarpeeksi haastavia tehtäviä ja vaihdat firmaa 6 kk jälkeen => no-go.

2 tykkäystä

https://www.google.fi/amp/s/www.pewresearch.org/fact-tank/2016/11/09/behind-trumps-victory-divisions-by-race-gender-education/%3Famp=1
Hauskasti visualisoi jakolinjoja demokraattien ja republikaanien välillä viimeisten vuosikymmenten aikana.

1 tykkäys

Voinet argumentoida, että koulutusta arvostetaan suhteettomasti yli varsinaisen osaamisen. Olisin kanssasi jopa samaa mieltä. Olen itse nuori, julkea kapinallinen, jolle kenenkään status ei paljon merkitse kuin he antavat näyttöjä asemansa vakuudeksi. :smiley:

Tästä ei kai silti johdu, että Suomessa olisi epätavallisen paljon typeriä korkeakoulutettuja. Suomessa on paljon korkeakoulutettuja, jolloin olisi oikeastaan luontevaa ja tavallista odottaa myös typerien korkeakoulutettujen määrän olevan suurehko.

7 tykkäystä