Inderesin kahvihuone (Osa 1)

Eikös Saksassa ollut aika samanlaiset rajoitukset? Eli käytännössä laitetaan ravintolat ja baarit kiinni ja ei pidetä tapahtumia jne

Toivotaan, että näitä nyt sitten noudatetaan. Vanhempi väestö käyttää maskeja kiitettävästi. Valitettavasti nuorten joukossa maskien käyttö on satunnaisempaa.

Olen itse sitä mieltä, että koulujen ja yliopistot ym olisi pitänyt siirtyä etäopetukseen, että virus saataisiin nopeammin tukahdutettua.

Furlough maksujen jatkuminen on hyvä asia, mutta onko joulukuussa kuinka monta ravintola- tai kaupan työpaikkaa jäljellä mihin palata?

Joulu on täällä iso kulutusjuhla. Kaupat tullaan varmasti avaamaan uudestaan joulukuun alussa vaikka tilanne olisi mikä.

4 tykkäystä

Tätä ei voi laskea näin yksinkertaisesti. Kaikki uusiutuva mikä on mahdollista tuottaa nykyisellä kapasiteetilla tuotetaan jo. Jos sähkönkulut lisääntyisi ensi viikoksi +50% mistä puhdasta energiaa saataisiin sen verran lisää? Ei mistään. Silloin käynnistettäisiin ne kaikista likaisimmat voimalat.

Muista pointeista samaa mieltä.

3 tykkäystä

Tässä pitää huomioida, että vaikka puolet olisi sähköntuotannosta c02 vapaata nyt, niin autot liiketetaan maankuorenalta pumpattavalla öljyllä, tämä ev autoihin tuotettava sähkö pitää siis tuottaa myös jollain ja öljyä tai hiiltä ei varmaan ole tarkoitus käyttää, koska silloin ei saataisi vastaavaa hyötyä ev autosta vs. Polttomoottori.
Se takia uusiutuvia tullaan rakentamaan massiivisesti ja aurinko sekä tuuli ovat jo edullisimmat tavat rakentaa uutta energiaa ja lisäksi ovat hajautettavissa vs. Ydinvoima esim.

Akkujen kierrätystä taitaa tehdä jo nyt mm. Umicore, joka pystyy talteenottamaan myös harvinaisia maametalleja. (voi korjata jos väärin). Heillä on useampi kierrätyslaitos valmistumassa lisää (olen sijoittanut). Valmistaa myös akkujen komponentteja ja asioita polttokenno puolelle muistelen.

Vetyajoneuvoissa taas on sähkömoottori, mutta polttokenno tuottaa siihen sähköä, jolloin akkuja ei siinä määrin tarvita kuin ev ajoneuvoihin.

Ps. Auringon ja tuulen rakentaminen voidaan hajauttaa eri paikkoihin, jolloin ehkä siirto verkkojen kuormitus ei ole niin massiivinen ja ylimääräistä sähköä joka tuotetaan näin voidaan käyttää tuottamaan vedestä elektrolyysi avulla vetyä polttoaineeksi, ensin raskaaseen liikenteeseen ja mm. Laivaliikenteeseen, jotka ovat saastuttavia.

Raskaassaliikenteessä rekat ja bussit on se hyvä puoli, että niille voidaan rakentaa vetytankkaussasemia terminaalien ja logistiikkakeskuksen liepeille, joissa ne voidaan tankata, tämä taas edistää vety taloutta ja infraa, jolloin mahdollisesti voidaan myöhemmin saavuttaa myös henkilöautoliikenne.

Vety projekteja on myös ilmailussa ja ensimmäiset lentokoneet lentävät jo vety voimalla. Ilmailukin on merkittävä saastuttaja kun lentelee siellä ilmakehässä.

Airbus + Erlinglinger

Tuulipuistojen mittakaavaa Reuters | Breaking International News & Views : Denmark is moving forward with plans to build an artificial island tying in power from offshore wind farms of up to 10 gigawatts (GW) of capacity, more than enough to supply all households, as part of efforts to meet ambitious climate change targets.

Huyndai polttokennorekat tuotanto alkanut: XCIENT Fuel Cell | HYUNDAI Truck & Bus

Pyörät pyörivät jo, suunnitelmat ovat miljardeja ja miljardeja… Ilmastonmuutos uhkaa, mutta jos vihreästä energiasta tulee hyvää liiketoimintaa, saadaan edistystä aikaan!

https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/hydrogen_strategy.pdf

Useilla mailla on omat suuren vety ja uusiutuvien ohjelmat.

Toivottavasti Eurooppa ottaisi tässä johtavan aseman, kun ei ole niitä digijättejä täällä ollenkaan…

@Meri tiedätkö tuosta Umicore kierrätyspuolelta, että pystyvätkö he kierrättämään EV akkuja? Kaikenlaista elektroniikkaa ainakin. (vähän kuin oma kaivos ilman kaivosta :slight_smile: !

Umicore sivu 30-31.pdf (233,8 Kt)

5 tykkäystä

Nyt kyllä hyvät keskustelut ja linkit hukkuvat nopeasti kahvihuoneen hälinään.

Näitä voisi siirtää tai kopioida vaikka aiheeseen liittyviinkin ketjuihin. :thinking:

6 tykkäystä

En tiedä @OldFeki onko kukaan pitkään aikaan kiittänyt sinua noista huikeista aamukatsauksista, mitä teet Wuhan Coronavirus -ketjussa, joten nyt lienee hyvä hetki.

Kiitos aamukatsauksista! Lienevät Internetin paras suomenkielinen lähde Koronavirustilanteen kehittymisen seurannalle :smiling_face_with_three_hearts:

48 tykkäystä

Kiitos paljon! :smiley: Hienoa palautetta on tullut kuukausien varrella ja vaikka en – ehkä vähän vanhanaikaiseen tapaan – myönnä olevani erityisen perso palautteelle, niin onhan se tosi kivalta tuntunut. Pienellä ylpeydellä herään joka aamu kijoittelemaan tietäen, että moni lukija jaksaa aamukatsauksia aamusta toiseen lukea.

Mitään muuta en kuitenkaan toivo enempää, kuin että voisin lopettaa kirjoittamisen. Sama toive varmasti kaikilla lukijoillakin. :slight_smile:

87 tykkäystä

Laitoin huvikseni tuonne salkkujen tuotto osuuteen omista salkuista kaikki entryhinnasta tai holdaamalla tänä vuonna yli 100% tuottaneet osakkeet ja sain kasaan pienellä laskennalla 17 kpl :D, aika monta…
Suomesta löysin omasta salkusta min 100% tuotolla: QT, Enersense, Gofore ja remedy :slight_smile: Omassa salkussa näistä on suurin QT ja isolla panoksella oltiin Remedyssä myös (otettaessa huomioon, että kyseessä on peliyhtiö).

2 tykkäystä

Lisäsin Umicoren presentaatiosta Akkujen kierrätys sivut. viestini lopussa.

@SijoitusSeppo tarttuu ihan oikeutetusti hieman ylimalkaisesti heitettyyn kommenttiini. Kaikkihan toki tuntevat toisen Sepon(Saario) pörssiraamatussa lainaaman tutkimuksen(tri Harri Seppänen) erilaisten tunnuslukujen antamasta tuotosta Helsingin pörssissä vuosina 1988-2009. Esim. osakkeen yksikköhinnan ollessa alle 5 euroa, keskiarvotuotto oli jopa 24,9% kun taas osakkeen yksikköhinnan ollessa 10-20 euroa, tuotto jäi vaatimattomaan 8,3%:iin. Vanha Erkkikin(ei välttämättä viittaa Sinkkoon, toim.huom.) siis tajuaa, että ainakaan tätä kautta Nukuttajan sijoituspäätökset eivät synny.

Käännetäänpä asiaa sitten näin päin, maksaako SijoitusSeppo kaupassa kolikoilla vai seteleillä nykyään teoreettisessa käteismaksutilanteessa esim. 10 euron ostoksen!? Itse ainakin kaivan kupeestani mieluummin 10 tai 20 euron setelin sen sijaan, että onkisin taskunpohjiltani kymmenen Sievin osaketta, anteeksi siis tarkoitan euron kolikkoa :slight_smile: Myönnän, että yksikköhinnaltaan halpojen osakkeiden väheksyminen on silkkaa snobismia, mutta jokainen vastaa omista sijoituspäätöksistään. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kun ihan senttiosakkeisiin mennään, niin käsittääkseni kansainväliset rahastot vieroksuvat niitä.

Kuten Sampo-lohen pakastaja @Masse -setäkin hyvin tietää, hinnalla on väliä ja pakastearkunkin tila rajattu. Ei se määrä vaan laatu :slight_smile:

Lisäys: Joku viitseliäs voisi siirtää tämän Kaffehuoneen puolelle, ettemme spämmää hyvää Sievi-ketjua. Kohteliaana ihmisenä kuitenkin yleensä vastaan, kun minulta jotakin kysytään. Voiko esim. @Johannes_Sippola tämän hoitaa puhdetöinään, ennen kuin tulee liputuksia.

5 tykkäystä

@NukkeNukuttaja viesti siirretty :slight_smile: Sori kun kesti näin kauan!

1 tykkäys

On kyllä mahtavaa tekstiä ja aunq ensimmäinen mitä aamulla tulee puhelimen kautta luettua aamiaispöydässä. Olen edelleen sitä mieltä, että sitten joskus kun korona on toivottavasti voitettu, noi tekstit voisi koota ihan kansien väliin ja laittaa myyntiin vaikka tittelillä ”Korona päiväkirja” tms😊 Ostaisin kyllä omaan hyllyyn.

6 tykkäystä

Kiitos paljon @Johannes_Sippola , sinuun voi luottaa. Itse asiassa lisäsin sinulle kohdistetun pyynnön vasta aamulla eli ei kestänyt edes kauaa🙂

2 tykkäystä

Uus yhtiö ehkä tulossa first northiin. :upside_down_face:

Tässä toimari Jarin haastateltavana

Nightingale Health

Nightingale Health on suomalainen terveysteknologiayritys, joka edistää ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa kehittämänsä verianalyysin avulla. Nightingalen asiakkaita ovat maailman johtavat lääketieteelliset tutkimuslaitokset sekä yliopistot. Vuonna 2013 perustetulla yrityksellä on kaksi laboratoriota Suomessa ja se on laajentamassa verianalyysipalveluaan terveydenhuoltoon.

7 tykkäystä

Mårten Mickos oli Ylen haastattelussa. Löytyy areenasta:

Sijoitusfoorumin kannalta kiinnostavia kohtia oli Mickosin näkemys tietoturvasta ja start-upeista.
Mickos tietoturvasta:
“Rakentamamme digitaalinen yhteiskunta on vasta prototyyppi. Yhteiskuntamme ei suostu uskomaan, ettei tämä kestä. Kaikki on rakennettava uusiksi paljon turvallisemmin. Tietoturvan parissa on oltava aktiivisempia, jotta murtojen riski pienenee. Tietomurrot eivät koskaan lopu. Riskiä on pienennettävä.”

HackerOnen hakkerit on kuin digipartiolaisia. Mickos vertasi myös start-upin johtamista partioon:
"Työ start-upissa on vapaaehtoista. Henkilökunta voi lähteä milloin vain, voimme antaa potkut milloin vain, minä voin lähteä milloin vain. Se on vapaaehtoista, kuten partiokin. Mukana ovat vain oikeasti innostuneimmat, muut häipyvät.

“Neuvoni yleensä on hakeutua ryhmiin, jossa on aikaansaavia, viisaita, hyviä, kilttejä ihmisiä. Sellaisessa ryhmässä voi tehdä mitä tahansa. Kunhan ne ihmiset suhtautuvat ammattiinsa vakavasti.”

Mickosin johtatamisfilosofian mukaan kaikki ovat pikkukaloja.
“Kaikkia tulee kohdalla silakoina. Parvena me silakat olemme paljon voimakkaampia kuin yksi iso hauki. Tämä on vastalauseeni Piilaaksolle, jossa johtajia jumaloidaan.”

9 tykkäystä

Vuosi sitten oli rahapodin vieraana myös, muistaakseni ihan hyvä jakso:

5 tykkäystä

Menikö siihen noin pari vuotta kun tajusin että tänne saa dark moden päälle. Vihdoin en enää sokeennu kun tämän aamulla ensimmäiseksi väsyneillä silmillä avaa :face_with_head_bandage:

13 tykkäystä

Miten???

Voi jumpe tämähän on hyvä!

Asetukset, tili, käyttöliittymä ja dark/tumma :grin:

17 tykkäystä