Innofactorin käänne edennyt hyvin

Pakko tarttua tähän sen verran että IT-sektori on kyllä jo vuosia painiskellut kustannusinflaation kanssa alalla kovasti nousevien palkkojen muodossa. Vaikka ala on ollut kovassa buumissa niin voitot ei näillä konsulttitaloilla ole olleet mitään huikeita kun iso osa voitoista on valunut työntekijöiden taskuihin.

12 tykkäystä

Hyvä nosto @Sijoitusseppo. Alalla pitkään toimineena olen kivuliaan tietoinen tästä palkkainflaatiosta. Konsulttien työstä laskutettavat tuntihinnat sitä vastoin ovat polkeneet paikoillaan noin 30 vuotta. Jo vuonna -90-luvun alussa laskutettiin 600 markkaa/tunti (100 EUR/tunti) ja nyt IT-konsulttien tuntihinnat vastaavissa tehtävissä ovat edelleen noin 100-150 EUR/tunti. Offshore-palvelut mm. Intiasta ja nearshore mm. Puolasta ja Unkarista painavat hintoja.

Suuret suomalaiset toimijat eivät uskalla nostaa edes paikallisen konsultin tuntihintoja. Tilanne on IT-talojen kannalta erikoinen. Voit pärjätä vain nostamalla rohkeasti tuntihintaa tai palkkaamalla offshore- ja nearshoretekijoitä tai alihankkijoita. Oman kokemukseni mukaan asiakkaat haluavat aina mieluummin paikallisen konsultin.

Odota sitä päivää, kun nähdään merkit siitä, Innofactor ja muut IT-talot ovat nostaneet hintojaan. Offshoren ja nearshoren hinnat eivät laske. IT-talojen kate nousee vain tuntihintoja nostamalla, tai tuotteistamalla palvelut, mutta silloin ei puhuta enää konsultoinnista.

1 tykkäys

Kuitenkin moni on pitänyt ihan kohtuullista vakaata kannattavuutta, oletamme ko tämän muuttuvan? Toisaalta esim historiassa digia alkoi saamaan laskutus asteita kuntoon ja projekti ylitykset pois. Mistä tämä johtuu, etenkin onko projektien muoto jotenkin muuttunut vai onko nuo jotain pysyvämmin hallinnoitava silloin pystytettyjä järjestelmiä?

Innofactorillakin pitäisi olla tuotepuolta ja orgaaninen kasvu oli 8%, Jonikin (minusta) kommentoi tämän olevan ennusteissa olevan tulos kasvun taustalla, siis johtaisi myös kannattavuuden parantumiseen?

Joni: "Tuo operatiivinen tuloskasvu ensi vuonna (19%), tulee tosiaan pääosin noin 3/4-osaa kannattavuusparannuksesta ja loput liikevaihdon kasvusta. Liikevaihdon kasvua tukee juuri mainitsemasi tilauskanta ja muutenkin sektorin hyvät kysyntänäkymät. Tuota kannattavuusparannusta ajaa edelleen nousevat laskutusasteet, joka on hyvin herkkä orgaaniselle kasvulle ja tulee hyvällä vivulla läpi kannattavuudessa. Orgaaninen kasvu nousi Q2:lla parhaalle tasolle vuosiin, kun liikevaihto kasvoi orgaanisesti 8 %, toki vertailukausi oli myös heikko.

Lisäksi oik. P/E.kerrointa tarkastellessa sitä tukee hieman pienemmät rahoituskulut."

@SijoitusSeppo @MoneyWalker onko sinulla fiilistä tuosta palkkojen noususta ja voisiko tämä Innofactorin osalta suistaa tuota kannattavuus parannusta raiteiltaan?

5 tykkäystä

Innofactor ei käytä off- eikä nearshorea toiminnoissaan, vaan korostavat juuri tuota paikallisuutta. Fiksu lähestymiskulma.

Kyberturvakonsultoinnin hinnoista ei liene kellään tietoa ?

4 tykkäystä

Oma käsitykseni on, että koska kilpailu työntekijöistä on ollut erityisesti viimeiset 5 vuotta kovaa niin palkkakehitys on ollut työntekijöille hyvä ja kun firman vaihtaminen konsulttitalosta toiseen on helppoa niin palkat on helppo kilpailuttaa. Tuntihintoja firmat on tosiaan huonosti saaneet nostettua joten lähinnä kannattavuutta on yritetty kohentaa laskutusasteita parantamalla. En usko että osaajapula alalla on helpottumassa lähivuosina, joten kustannuspaine palkkapuolella tulee jatkumaan. Koskee kaikkia alan yrityksiä, eli ei mtn Innofactor-spesifiä

3 tykkäystä

Vastasin laajemmin toiseen ketjuun:

Vastauksena Viljon kysymykseen en usko palkkojen kehityksen suistavan Innofactorin kannattavuusparannusta raiteiltaan. 130 514 eur lv/henk. on vielä kaukana täydestä potentiaalistaan. Kun vuodessa on 230 työpäivää ja päivässä 7,5 työtuntia, niin keskimääräinen tuntihinta olisi 75,66 eur (130514/230/7,5). Jos laskutettu tuntihinta olisi 100 eur, laskutusaste olisi siten vain noin 76%.

Innofactor on sijoittajaystävällinen seurattava. H1 2021 katsauksesta löytyy tämä hieno kuva, josta nostan esiin tämän tärkeän lauseen:

Tilauskannan kasvu vaikuttaa liikevaihtoon tyypillisesti 1–2 vuosineljänneksen viiveellä

Kasvua on siis lupa odottaa. Ikävästi vaan tuosta kuvasta näkee, että liikevaihto on polkenut paikoillaan, vaikka tilauskanta on kasvanut jatkuvasti. Toisaalta pidempi tilauskanta laskee riskejä ja helpottaa resurssointi sekä ennustamista.

Tämä toinen kuva vahvistaa ajatukseni. Jatkuvissa asiantuntijatöissä laskutusasteet voidaan nostaa hyvin lähelle 100%. Projektitoiminnassa tulee paljon helpommin 0-laskutusta projektien väleihin.

9 tykkäystä

Olisiko tuki lopulta löytynyt kun tuo gappikin tuli jo täytettyä?

10 tykkäystä

Jos tässä kiina ja jenkit rommaa kunnolla niin Innon gapeilla ei ole mitään merkitystä, IMHO.

5 tykkäystä

Menee aika lailla OT, mutta jos kiina ja jenkit rommaa kunnolla niin eihän millään yhtiökohtaisella ole enää mitään väliä minkään yhtiön kohdalla ja voidaan sulkea koko foorumi.

Ei nyt kuitenkaan vielä todeta niin tapahtuneen ja jatketaan siis ihan yhtiökohtaisiakin spekulaatioita? :slight_smile:

14 tykkäystä

Heh joo juuri tuota tarkoitin eli siis en uskalla tällä hetkellä koskea mihinkään Suomi-lappuun TA:n perusteella koska niin paljon isommat voimat jyllää.

Mutta Innoon kyytiin takas kun vähän rauhoittuu.

5 tykkäystä

Onko kukaan pitänyt kirjaa SEB:in myynneistä? Rimonnella oli 6.9. liputuksen jälkeen n. 1,7 M lappua, eli kuinkahan pitkään kestää, että kaikki on myyty?

1 tykkäys

Osaketutkan mukaan myytävänä olisi vielä n. 1,27 M tähän aamuun asti myydyistä eli aika hyvä mälli vielä jäljellä.

Saa nähdä kuinka pitkään SEB:in myynnit painaa kurssia alaspäin, pahasti näyttää ettei tukea ylöspäin löydy ellei markkina tarjoa jotain positiivista uutista tai analyytikot tule apuun. :sweat_smile:

image

Toisaalta ainakin tällä hetkellä laput näyttää kelpaavan ulkeille, jospa tässä viel jotain toivoa ois taistella laskevaa kurssia vastaan… :smirk:

6 tykkäystä

Innofactor roast olisi mukava nähdä olisiko Sellainen mahdollista ? @Joni_Gronqvist

6 tykkäystä

Innofactor on jo pidempään säilynyt piilossa suurelta yleisöltä. Goforet, Vincitit ja Solteqit herättävät innokasta keskustelua, mutta yleensä mielipiteet Innofactorista tuntuvat hieman kädenlämpöisiltä. Tässä ketjussa tosin näyttää olevan harvinaisen kovan luokan keskustelijoita että ehkä laatu korvaa määrän :sunglasses:

Moni on varmasti saattanut vilkaista kurssikäyrää pikaisesti ja todennut että nyt on liian myöhäistä ostaa Innofactoria, koska paras nousu on jo takanapäin ja muutenkin tämä koronadipista käyntiin lähtenyt markkinaeuforia tuntuu olevan hyytymään päin. Osakkeessa on käynnissä niin sanottu single-seller setup, jonka vuoksi SEB tulee näkymään myyntilaidalla vielä pitkään ja vaikka @Johannes_Sippola kovasti taistelee vastaan, näyttäisi osakkeen trendi olevan laskusuunnassa.

Rohkenen olla kuitenkin esittää toisenlaisen mielipiteen ja uskonkin että Innofactor on oikeastaan elefantti (+100% kurssinousu 12kk sisällä) eli ainakin 3€ lappu (edellyttäen että makro ei petä, tämä ei ole sijoitussuositus, tee omat fundatutkimuksesi).

Aloitetaas tämä tutkimusmatka osakkeeseen aivan perusteista. Mikä on Innofactor? Kyseessä on yhdistelmä Pohjoismaisiin Microsoft-pohjaisiin palveluihin ja ratkaisuihin erikoistunutta IT-palveluyhtiötä ja IT-tuotetaloa. Eli selkosuomella yhtiöllä on konsultteja sekä muutama kappale tietokoneohjelmistotuotteita :slight_smile:

image

Kuten jokainen työelämässä oleva tietää, ovat Microsoftin tuotteet käytännössä pakollisia jokaiselle yritykselle ja sen vuoksi Microsoft-pohjaisen IT-palvelumarkkinan koko on merkittävä ja Innofactorin kokoisella putiikilla onkin tilaa kasvaa lähes rajattomasti. Yhtiö ei ulkoista työtä Puolaan tai Intiaan vaan panostaa vahvasti paikallisuuteen ja korkean tason osaamiseen. Tämä lienee yksi niistä syistä miksi Microsoft valitsi Innofactorin vuoden 2021 ohjelmistotalokumppaniksi Suomessa.

Jos Microsoftin markkina-asema kerta on varma ja vakaa niin mihin Innofactoria sitten tarvitaan? Koronan aikana yrityksille tuli hirmuinen kiire ottaa käyttöön erinäisiä koronan aikaisen työskentelyn mahdollistavia Microsoft-ratkaisuja. Firmalle asennettiin Teamsit, Azuret, Power platformit ja Dynamicsit. Jatkuvasti kasvavaa tarvetta osaamiselle on tullut myös erityisesti tietoturvan, data-analytiikan ja pilvi-infrastruktuurin puolella. Nyt ollaan monessa yhtiössä heräämässä siihen todellisuuteen että konsultteja tarvitaan kertomaan että MITEN näitä tuotteita pitäisi onnistuneesti käyttää ja kuinka työt, prosessit ja data saadaan sujuvasti organisoitua Microsoft-ratkaisujen ympärille. Yritykset ovat siis jatkossa yhä enenevissä määrin muuttamassa näitä tuotteita työnteon mahdollistajista aidon lisäarvon tuottajiksi. Innofactorin uudistetussa stragiassa liiketoiminta on organisoitu oheisten kasvualueiden mukaisesti:

image

Innofactorilla on myös kannattavaa tuotetoimintaa erityisesti julkisen ja kolmannen sektorin tarpeisiin suunnattujen ohjelmistojen osalta. Tärkein tuotteista on tiedon- ja asianhallinnanjärjestelmä Dynasty. Eli käytännössä ohjelmisto minne julkisen puolen työntekijät tallentavat erinäisiä dokumentteja paperiarkistojen sijaan. Dynasty on tuohon tarkoitukseen varsin toimiva tuote ja sillä onkin tilaa kasvaa erityisesti Suomen ulkopuolella muissa Pohjoismaissa. Yhtiöltä löytyy myös muita varsin lupaavia nichetuotteita, mutta Dynasty on nyt ja vielä lähitulevaisuudessakin yhtiön tuoteportfolion kruununjalokivi:

Innofactorin liikevaihdon jakauman piirakat ovat varsin kauniin tasaisesti jakautuneet eri osa-alueisiin. Jatkuviin sopimuksiin perustuvaa laskutusta on yli 50%! Ainoa kauneusvirhe on Suomen suuri osuus liikevaihdosta, mutta muissa Pohjoismaissa on tapahtunut selvää kehitystä viime vuosina ja yhtiö uskoo vahvasti muiden Pohjoismaiden ottavan isomman vetovastuun lähitulevaisuuden kasvun osalta.

Aiemmin Innofactor oli selkeästi käänneyhtiön kategoriassa, mutta nyt voidaan sanoa että yhtiön tilauskannan ja käyttökatteen osalta ollaan päästy eteenpäin takavuosien mörninnästä. Viimeisin kvartaali oli jo kymmenes tuloskasvukvartaali putkeen!


Vilkaistaampas seuraavaksi tiivistelmää viime kvartaalista:

Siis yli 5% orgaanista kasvua? Mikäs tässä nyt on hypen arvoista, kuulen sinun huutavan! Entäs jos kertoisin että firma on founder-led? Ai ei riitä? Ehkä tässä kohtaa pitää viimeinkin pureutua tarkemmin yhtiön matalaan arvostustasoon, josta löytyy tämän kirjoituksen pihvi.

Ohessa on @Joni_Gronqvist tekemä DCF-laskelma viimeisimmästä raportista. Koska meitä sijoittajia kiinnostaa vain meille kuuluva vapaa kassavirta, olen siivonnut laskelmasta pois kaiken epäoleellisen:

Oman pääoman arvo per osake 2,25€! Siis 50% nousuvara nykykurssiin!!! Tämä jo itsessään riittäisi oikeuttamaan sijoituksen ellemme eläisi ränta på ränta -maailmassa missä alle 100% potentiaalin lappuihin on turha koskea :cowboy_hat_face:

Tarkkasilmäisimmät huomasivat DCF-laskussa kummallisen tapahtuman vuoden 2027 kohdalla. Vapaa kassavirtahan näyttää romahtavan! Tälle löytyy raportista looginen selitys, nimittäin yhtiön oletetaan joutuvan maksamaan silloin vasta ensimmäistä kertaa veroja minkä vuoksi vapaa kassavirta alkaa heikkenemään. Tämä on kirjanpidollisesti oikein tehty analyysi, mutta se menee täysin yhtiön sijoitustarinaa ja liiketoiminnan nykyistä kehitystä vastaan, erityisesti kun markkinaa riittää otettavaksi ja digitalisaation tarve on kasvamaan päin. Onkin siis mielestäni täysin kohtuutonta ennustaa että Innofactorin liiketoiminta kokee näin merkittävän stagnaation ja että yhtiö tekisi vuonna 2030 vain alle 5 m€ vapaata kassavirtaa. Narratiivin ja numeroiden on kohdattava, jotta analyysi olisi uskottava!

Vertailun vuoksi pyöräytin nopeasti luvut Exceliin ja laskin miltä näyttäisi jos lähivuosien ennusteet menevät Jonin arvioiden mukaisesti (ja WACC 7,7%), mutta vuodesta 2024 eteenpäin vapaa kassavirta muuttuu tasaisesti.

-2%-kasvu 2021e 2022e 2023e 2024e 2025e 2026e 2027e 2028e 2029e 2030e TERM
FCF 8,0 6,9 7,2 7,5 7,4 7,2 7,1 6,9 6,8 6,6
DFCF 7,7 6,2 6,0 5,8 5,3 4,8 4,4 4,0 3,6 3,3 64,7
Velaton DCF 115,6
OPO DCF 105,8
OPO DCF/Osake 2,8€
0%-kasvu 2021e 2022e 2023e 2024e 2025e 2026e 2027e 2028e 2029e 2030e TERM
FCF 8 6,9 7,2 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5 7,5
DFCF 7,7 6,2 6,0 5,8 5,4 5,0 4,6 4,3 4,0 3,7 73,0
Velaton DCF 125,6
OPO DCF 115,8
OPO DCF/Osake 3,1€
2%-kasvu 2021e 2022e 2023e 2024e 2025e 2026e 2027e 2028e 2029e 2030e TERM
FCF 8,0 6,9 7,2 7,5 7,7 7,8 8,0 8,1 8,3 8,4
DFCF 7,7 6,2 6,0 5,8 5,5 5,2 4,9 4,7 4,4 4,2 82,2
Velaton DCF 136,7
OPO DCF 126,9
OPO DCF/Osake 3,4€
5%-kasvu 2021e 2022e 2023e 2024e 2025e 2026e 2027e 2028e 2029e 2030e TERM
FCF 8,0 6,9 7,2 7,5 7,9 8,3 8,7 9,1 9,6 10,1
DFCF 7,7 6,2 6,0 5,8 5,6 5,5 5,4 5,2 5,1 5,0 97,8
Velaton DCF 155,2
OPO DCF 145,4
OPO DCF/Osake 3,9€

Kuten yllä olevista pyöräytyksistä näkee, ei osakkeelta vaadita mahdottomia että saavutetaan kolmen euron kurssitaso ja nykyinen puolentoista euron markkinahinta sisältää jo varsin kohtuuttoman määrän skeptisyyttä yhtiön kykyyn jatkaa tuloskäänteen tiellä. Pienestäkin onnistumisesta palkitaan varsin avokätisesti!

Tässä kohtaa on vielä pakko mainita että yhtiön omat tavoitteet ovat aivan kuin toisesta maailmasta ja jos näihin tavoitteisiin tai edes niiden lähelle päästään,niin kurssirakettia voidaan alkaa etsimään toiselta planeetalta.

Ovatko nämä tavoitteet mahdollista saavuttaa vai onko kyseessä vain houreuni? Innofactor on sijoituskohteena siinä mielessä erinomainen, että korkeaan tuottoon ei tarvita paljoakaan mielikuvitusta vaan riittää jo se että yhtiö ei epäonnistu kovin pahoin. Kaiken muun saa lähes ilmaiseksi kaupan päälle :sunglasses:

Bonus-optio:

Tässä onkin muuten varsin herkullinen yritysoston kohde, koska Microsoft-osaamista tarvitaan aina ja sitä on helppo integroida osaksi minkä tahansa muun IT-palvelutalon tarjontaa. Koska yhtiöllä on presenssi Pohjoismaissa, voi yritysostajana olla kotimaisten toimijoiden lisäksi pienet ja keskisuuret ulkomaiset toimijat, jotka haluavat laajentua Pohjoismaisille markkinoille. Nam!

111 tykkäystä

Erittäin hyvää analyysia, mutta miten on johdon laita? Se on vaihtunut aika tiuhaan ja pääomistaja tekee OTO:ssa muiden dirikoiden tehtäviä! Lisäksi on hieman kuulunut huhua että rekryjä ei mahda löytyä, ainakaan kokeneista ja tuottavista tekijöistä. Tilauskirjat ei itsessään vielä tuo rahaa sisään, vaan jonkun pitää se softat koodata ja projektit konsultoida.

10 tykkäystä

Tervetuloa Innofactor ketjuun @Pohjolan_Eka :wink: ! Täällä sitä ollaan jo vuosia juteltu @Kunhalvallasaa kanssa. Hyvä tiivistelmä, itse tosin ajattelin että 2 euroa olisi ajan kysymys 1-2 kvartaalia. en vielä ajatellut 3 euroa. Osinkokin jotain 4-5 % välissä.

12 tykkäystä

Joo täsä Innofactorilla rikastumisessa on nyt menossa pieni suvantovaihe, mutta emme luovuta.
Innon kertoimet ovat toimialalle matalat ja kun fiilasivat strategiaansa, parempa voidaan odottaa.
Itse käytän pitkät päivät Mikin Dynamic tuotteita ja mikäs tässä, ei firmat ilman näitä pärjää…
Innofactorilla on nyt tulos sellaisessa kunnossa, että pytyy maksaa hyville tekijöille niin et pysyvät talossa.
Raha on kuitenkin myös koodareita ohjaava juttu, suosittelen Innofactorilaisille maksettavan kunnolla.

8 tykkäystä

Mielenkiintoinen yksityiskohta omistajissa.

  1. suurin omistaja on Jyrki Hallikainen. Lienee sama kaveri joka on Uroksen takana.
3 tykkäystä

Kysyn ihan aidosti, kun en tiedä: miksi tämä olisi mielenkiintoista?

2 tykkäystä

Olet oikeassa, oli löysä heitto minulta.
Mutta siis harvinainen hahmo suomalaisessa liike-elämässä tämä Hallikainen. Mystinen. Ja mystisyys lisää kiinnostusta? :blush: Ja tuoreimpien uutisten perusteella mystisiä ovat valtaisasti kasvaneen Uroksen talousluvutkin.