Keskustelua välittäjistä

Paljonko Nordeassa on kulut, kun ostaa muista kuin Hesan pörssistä? Nordnetillä ainakin jenkkipörssin kulut (n. 18 taalaa tais olla, alle 200 taalan kaupasta) oli niin suolaiset, että jäi hyvä lottolappu ottamatta sieltä.

1 tykkäys

Kuluarviossa näkyy 5k sijoitukselle 50e jenkki.
Suomiosakkeella 20e.
Kauppalaskelmassa oli otettu sama välityspalkkio kuin suomiosakkeissa. En ole myynyt yhtään mutta tod. Näk. Otetaan valuutanvaihdot vasta myytäessä.
Eli noin 2.5 kertainen verrattuna suomiosakkeeseen.

Eriteltynä.
Välityspalkkio osto 0.2%
Välityspalkkio myynti 0.2%
Valuutanvaihto osto 0.3%
Valuutanvaihto myynti 0.3%

1 tykkäys

OP ja Nordea ovat kalliimpia valuutanvaihdossa kuin Nordnet, joka syö etua jos ostaa muita kuin euro-osakkeita. OP:lla on lisäksi 0.1% säilytysmaksu, joka sekin syö etua. Lisäksi tulee huomata kummallakin osingot, jotka eivät tule samalla 0.3% valuutanvaihtokululla kuin ostot ja myynnit. Osingoissa häviää valuutanvaihdossa 1.5-2% verran, sillä käytettävä kurssi on ilmeisesti tilivaluutan kurssi. Tätä ei mainita missään hinnastossa ja eikä asiakaspalvelukaan oikein tiedä asiasta. Tämä sitten tuli ilmi kun ensimmäiset osingot tulivat dollareissa. Pian sen jälkeen sitten kiltisti jatkoinkin IB:n asiakkaana. IB:llä kaupat jenkkeihin maksaa n. 0,35USD/kauppa ja euro-alueelle n. 1,80€/kauppa. Kaupankäyntipalkkiot kerryttävät 10USD/kk minimikulua ja erotus sitten maksetaan joka kk jos kaupankäyntikulut jäävät pienemmiksi.

1 tykkäys

Eli tässäkin pienemmillä summilla(satasilla)
Nordea ja op halvempia. Isommilla taas nordnet

Kannattaa myös IB ja Lynx huomioida vaihtoehtoja tarkasteltaessa. Lynxille saa Osakeliiton jäsenenä etujakin.

Sama askartelu oli edessä ja päätinpä sitten koodata excelin VBA-makron hoitamaan tuon laskutoimituksen. Sehän tästä on myös hyötyä, että voi katsella myös kuluvan vuoden tilannetta loppuvuoden vero-optimoinnin kannalta.
Testattu toimivaksi Excel versiolla:
kuva
Jos jotain kiinnostaa, niin pistetään jakoon:
DegiroTo9A.xlsm (72,7 Kt)

Ps. sellaisen havainnon tein, että Degiron transaktiot raportissa valuuttakurssit ovat pikkasen erit, kuin lopullisessa vuosiraportissa. Pieniä eroja siis on näiden summissa.
Ps2. pistäkääs palautetta, jos huomaatte jotain omituisuutta
Ps3. VBA-makro koodit ovat nähtävissä, jos jotain epäilyttää ajaa tämmöistä netistä ladattua koodia

Bugikorjaukset:

  • 14.4.2020 - raporttisivun rivilaskuri ja rivin kirjoitus eivät toimineet synkassa
  • 15.4.2020 - korjattu summien laskukaavoja
11 tykkäystä

Mulle tulee virheviesti ja ohjelma kaatuu. Eli hyvin menee siihen asti kun olen kopioinut Degiron excelistä taulukon A:sta R:n ja liittänyt sen sun tekemään macro-exceliin. Annan vuosiluvun 2020 ja painan “Luo 9A-raportti” painiketta. Sen jälkeen tulee alla olevan kuvan mukainen error prompt “Run-time error 13”. Debuggaus antaa syyksi btnCreateReport_Click() funktion. Jokin siinä mulla mättää, en ole mitään koodipuolella muokannut.

Sen huomasin vielä, että erroria ei tule, jos annan vuosiluvuksi 2019, vaikka kaikki Degiro transaktiot ovat vuodelta 2020. Ei se myöskään mitään 9A-raporttia luo, mutta ei tule erroria kuten vuosiluvulla 2020.


Kiva kun täällä foorumilla on koodaustaitoinen ihminen :slightly_smiling_face:
Toivottavasti pystyt fiksaamaan. :pray:

runtime-error

Kummat lukemat lienee ne oikeat? Olettaisin että vuosiraportissa olevien olisi pakko olla? Onko mitään ajatusta miksi transaktioihin tulee eri arvo?

Hmmm…
Kokeileppa ajaa ensin noilla datoilla, mitkä jätin tuohon mallipohjaan.
Eli tyhjennä [9A-raportti]-välilehdeltä solut B3:K10 (jätä vai otsikko-rivin sarakkeet).
Tämän jälkeen paina [Degiro Transaktiot]-välilehdeltä [Luo 9A-raportti]-painiketta. Raportointivuodeksi anna 2019.
Lopputuloksena [Degiro Transaktiot]-välilehdelle jää kolme tapahtumaa ja [9A-raportti]-välilehdelle syntyy neljä riviä.

Extra testi: Siivoa jälleen [9A-raportti]-välilehdeltä solut B3:K10, paina tämän jälkeen [Luo 9A-raportti]-painiketta ja anna vuodeksi 2020.
Lopputuloksena [Degiro Transaktiot]-välilehdelle ei jää tapahtumia ja [9A-raportti]-välilehdelle syntyy kaksi riviä.

Jos onnistuu näillä mallipohjan datoilla, niin vertaa onko sinun Degirolta kopioimat arvot samalla formaatilla olevia.

1 tykkäys

Euro-valuutta tapahtumissa itselläni oli samat luvut tämän excelin generoimassa ja Degiron vuosiraportissa. Muilla valuutoilla tehdyissä muutaman sentin eroja johtuen juurikin valuuttakursseista jotka olivat erit Degiron raportilla ja Transaktiot-näkymän excel-exportissa. Mielestäni tuon Transaktio-exportin kurssit ovat oikeat sillä niillä arvoillahan todellinen kaupankäynti on tapahtunut. Ilmeisesti Degiron vuosiraporttiin tuleva valuuttakurssiksi tulee joku sen päivän “vakio”-valuuttakurssi. Eipä tuosta isoa eroa tule kokonaissummaan.

Voit tarkastaa, että raportilla ja excelillä ovat samat arvot näin:

  1. Sorttaa 9A-raportin rivit yrityksen mukaan
  2. Valitse sarakkeet Hx:Ix. Sum kentässä näkyy yhteenlasketut kaupnakäyntipalkkiot
  3. Valitse sarakkeet Hx:Kx. Sum kentässä näkyy yhteenlasketut kaupankäyntipalkkiot
  4. Degiron raportilta löytyvät samat summat EUR-valuutan tapahtumille (muille valuutoille tosiaan pieniä eroja, johtuen valuuttakurssista)
1 tykkäys

Testasin sun ohjeiden mukaan sun alkuperäisellä Revenio datalla ja vuodeksi 2019 ja 2020, mutta sama error tulee edelleen. Jos kukaan muu ei saa tätä samaa erroria niin ilmeisesti silloin ongelma on mun koneessa. Yritin jopa vaihtaa pilkut pisteiksi numerosoluissa (Degiro Transaktiot välilehdellä), mutta sekään ei auttanut.

Teeppäs vielä sellanen testi, että kun saat tuon virheen, niin paina [Debug]-painiketta. Tämän jälkeen kun aukeaa se koodi-näkymä, niin avaa [View] - [Locals Window] ikkuna.
kuva
Tämän jälkeen painelet F8-painiketta niin pitkään, että selviää, miltä riviltä virhe tulee. Kun tiedät rivin, mistä saat virheen, niin yritä saada napattua alla olevan kuvan mukainen kaappaus siltä riviltä, mikä menee virheeseen (kaappaus siis ennen viimeistä F8-painallusta, joka menee virheeseen).

1 tykkäys

Kuvankaappauksessa viimeinen rivi ennen Run-time error ‘13’ virheilmoitusta.

Degiron salkun tuottolaskelmista kysymys:

Myin salkustani Microsoftia pois, mutta en koko positiotani. Jos katsoo kyseinen arvopaperin realisoimaton ja realisoitu voitto/tappio -kenttiä, näyttäisi siltä että ne ei ole laskettu FIFO-periaatteen mukaan vaan paremminkin LIFO. Nyt laskevassa markkinassa ensimmäiset ostoeräni olivat eniten tappiolla, joten oletin saavani realisoitua niistä tappiot myymällä. Myös jäljellä olevan position BEP-kurssi (Break Even Price) ei ole FIFO:n mukaan laskettu. Onkohan muilla havaintoja näistä?

Tällä hetkellä pidän itse Google Sheetissä kirjaa kaikista transaktioista ja niiden aiheuttamista voitoista/tappioista FIFO-periaatteella. Tämä jo senkin vuoksi, että käytän useampaa välittäjää ja oma laskelmani antaa koko ajan kokonaiskuvan verotuksellista positiosta sisältäen myös osingot.

Jos vuoden aikana tulee paljon transaktioita, pelkää jo etukäteen miten saan verottajalle oikein tehdyt FIFO-laskelmat. Tuleeko Degiron tammikuussa joku erillinen laskelma joka olisi tehty oikein?

Tää luultavasti johtuu nyt joko windowsin tai excelin kieliasetuksista. Katsoppa tän kuvan mukaisesti, onko sulla erotinmerkkinä “,” vai “.”
kuva

Tarkasta myös windowsin maa-asetuksista, miltä sulla näyttää nuo valinnat. Tuo [Customize Format] ikkuna löytyy [Additional settings]-napin takaa.

Testasin kyllä omalla koneella niin, että laitoin maa-asetukseksi Englanti (US) ja hyvin toimi koodi silti. :thinking:

Pistetäänpäs sut vielä vähän koodaamaan. :grinning:
Laita tohon yläpuolelle, missä tuo virhe sulla tulee nämä kolme riviä koodia:


MsgBox (“1: >” & Sheet1.Cells(intSelectedSellRow, 12).Value & “<”)
MsgBox (“2: " & CDbl(“1,2”))
MsgBox (“3: " & CDbl(”-1,3”))

Tämän jälkeen tallenna ja paina uudelleen [Luo 9A-raportti]. Pitäisi tulla kolme alla olevaa ilmoitusta:
kuva kuva kuva

Jos sattuu Excel-guruja oleen palstalla, niin saa antaa vinkkejä…

1 tykkäys

Täsmälleen sama havainto tuon BEP-kurssin näkymisen suhteen virheellisenä myynnin jälkeen. Pidän itse myös Google Sheetissä kirjaa transaktioista ja teen FIFO-myyntejä sen mukaisesti. Verottaja raportin suhteen pelkosi on aiheeton. Degirolta vuoden alussa tuleva edellisen vuoden raportti on FIFO-laskelmien mukainen. :partying_face:

1 tykkäys

Hieman taas tänäaamuna tuo Nordnetin koodi huolestuttaa. Yritän tässä nyt 5 vuoden kokemuksella ostaa OMXH:sta yhtä lappua niin saan tätä:

image

Näyttääpä olevan rampa sivusto muutenkin, seurantalistat ei toimi ym. ym. kivaa. Noh ei sitten.

6 tykkäystä

Nordnet vaihteeksi jumissa! :sweat_smile: Eikö ne nyt saa tota hommaa toimimaan… :pensive: :pensive:

2 tykkäystä

Mulla on näköjään aivan eri maa-asetukset ja desimaalina toimii piste.


Tein koodimuutokset ja painoin [Luo 9A-raportti], jonka jälkeen sain vain ensimmäisen ponnahdusikkunan, jonka jälkeen tuli se sama runtime error virheilmoitus.
1

Jottei sun aika menisi vain tän marginaalisen ongelman ratkomiseen (joka on ilmeisesti vain mun koneessa), niin mä voin koittaa etsiä komerosta mun vanhan koneen, jossa on nykyistä vanhempi MS Excel ja kokeilla siinä tätä sun tekemää exceliä. Tässä nykyisessä koneessa on hieman rajoitetut oikeudet tehdä mitään muutoksia.

Kiitos sulle avusta tän spesifisen ongelman ratkaisemisessa. :handshake:

1 tykkäys

Tälle aamua ihme tapahtunut, pääsen taas Sharevilleen koneella. Ei nakkaa pihalle.

Aamulla villi uusi tilanne. Jäi pyörittämään yleiskatsausta oikealle pitkäksi aikaa, ei päässyt mihinkään paitsi vanhaan Nordnettiin. :heart_eyes: :speak_no_evil: :supervillain:

Yritin katsella uusia rahastoja, mutta eipä onnistunut toimeksiannot, kun mitään ei näkynyt. Pysytään sitten vanhoissa tutuissa. Olen kerran saanut ne SPP:n uudet rahastot näkyviin, mutta kaksi kertaa ne eivät ole näkyneet. Vika voi toki olla käyttäjässä, mutta mielenkiintoista, että uutta Nordnettia mainostettiin helpolla käytettävyydellä. Aika mielenkiintoista, että tämmöinen tietokoneella suurelta osin dataa työkseen hakeva ja käpistelevä ei löydä haluamiaan tietoja. :thinking:

2 tykkäystä