KH Group - Sievi Capital muutosmatkalla

Puhuin tuossa lainaamassasi kohtaa Veijalaisen siirtämisestä pelkästään Indoorin toimariksi. Mielestäni se tapahtui “etuajassa” mikäli listaaminen on ainoa syy Veijalaisen “alentamiseen”.
Indoorin listaaminen olisi pitänyt tapahtua jo ajat sitten. :sweat_smile:

1 tykkäys

Aivan, väärinkäsitys. Anyways kyllä Groupille uusi toimari mahdollisen Spinoffin yhteydessä joka tapauksessa tarvitaan, mikäli Veijalainen on tarkoitus pitää Indoorin ruorissa, johon vahvasti uskon sillä hänen erikoisalaansa tuo pitäisi CV:n perusteella olla. Siinä mielessä oli “alentamisen” perimmäinen syy mikä tahansa niin lähempänä jakautumista ollaan kun Groupilla ja Indoorilla ei ole sama toimitusjohtaja vs. aikaisempi malli Veijalaisesta ajamassa kaksilla rattailla.

3 tykkäystä

Ehkä KH Groupin hallitus ei halunnut taas aloittaa toimitusjohtajarumbaa alusta sekä konsernissa että Indoorissa? Mistä me tiedämme tyytyykö Veijalainen ainoastaan Indoorin johtamiseen vai etsiikö aktiivisesti uutta pestiä? Melkoista jossittelua tämä on kun näkyvyys on nolla ja iso työ on roikkua ajopuussa… Se lienee varma, että ei Veijalaista palkattu 1.8.2023 olemaan pestissä vajaata vuotta vaan homma meni pieleen ja jotain muutosta oli tehtävä.

Sievin / KH Groupin toimitusjohtajan pesti on ollut viime vuosina melko tuulinen. Vastaavasti ajanjaksolla on ollut isoa strategista myllerrystä alkaen Boreo-fuusiosta keskittymiseen KH Koneisiin. Toimitusjohtaja kun vaihtuu 0,5 - 1,5 vuoden välein ja talousjohtajakin vaihtunut, niin ei siinä pitkäjänteistä kehitystä pääse tapahtumaan.

Jussi Majamaa 1.9.2021 - 22.3.2023
Ville Nikulainen (va) 22.3.2023 – 31.7.2023
Lauri Veijalainen 1.8.2023 - ?

4 tykkäystä

Moi Thomas. Kiitokset ensinnäkin hyvästä analyysistä ja aktiivisesta vastailusta täällä foorumilla! Kysyisin pientä selvennystä tähän alla olevaan laskelmaasi.

Onko tuossa laskemassasi 200 MEUR yritysarvossa otettu huomioon Indoorin koko nettovelka, vai vain se joku reilu 50% osuus siitä Indoorin velasta joka kohdistuisi KH Groupille? Itse yritin toistaa laskelmaasi ottamalla kohdeyhtiöiden velasta sen KH Groupiin kohdistuvan osan, mutta en oikein päässyt samaan lopputulokseen, siksi kyselen. Ehkä olen itse ymmärtänyt laskelmasi väärin. Olettaisin itse, että koska markkina-arvo ottaa huomioon vain KH Groupin omistaman osan Indoorista, niin yritysarvo pitäisi laskea samalla periaatteella?

15 tykkäystä

Tämähän on sijoittajille vain hyvä vaihtoehto saada kerrankin kunnolla ‘ilmaista’ vipua sijoitukseen, koska yhtiöön ei ole pakko sijoittaa ellei omaa näkemystä siitä että osakkeella tienaa rahaa. Mikäli tämän 200 M€ yritysarvo kasvaa vain +15%, niin 33 M€ markkina-arvolla osakekurssi pomppaa ylös melkein +100%. Harvalla firmalla saa noin kovan kurssinousun noin pienellä arvonmuutoksella :muscle:

Toki se velkavipu toimii sit tietty molempiin suuntiin:
kuva

48 tykkäystä

Tuloskausikiireiden keskellä ehdin nyt vasta vastaamaan. Alla turhan pitkäksi venynyt viesti, joten kannattaa lukea ajan kanssa. :coffee:

Toimarin vaihdoskuvioon liittyen Veijalaista tuomitaan mielestäni turhan tylysti täällä foorumilla. KH Groupin ja Indoor Groupin toimarin hommat ovat kumpikin huomattavan kuormittavia tehtäviä, joten melkoinen yli-ihminen saa olla, että kykenee kumpaankin. Oma riidi on, että Veijalaisen aloittaessa strateginen muutosmatka vaikutti suoraviivaisemmalta ja tässä vaiheessa oletuksena olisi, että irtautumiset olisi jo aloitettu ja Indoor olisi tuloskuntonsa puolesta jo jaloillaan. Tämähän olisi laskenut väliaikaisen pestin työmäärää. Todellisuus on valitettavasti usein suunnitelmia mutkikkaampi ja uskoisin, että Indoorin kääntäminen on osoittautunut ennakoitua haastavammaksi (huonekalumarkkina on edelleen erittäin heikko ja Ikea todella aggressiivinen, mikä ajaa muita toimijoita ahtaalle).

Uskon että Veijalaisen kädet ovat olleet niin täynnä Indoorin kanssa, että muiden tytäryhtiöiden kuulumisten seuraaminen jäi vähemmälle kuin tilanteessa, jossa hänellä olisi ainoastaan Groupin toimarin hattu päässä. Vaikea nähdä, että hallituksen luotto Veijalaiseen olisi mennyt (vaikuttaa omaan silmään oikein hyvältä fitiltä Indoorille), mutta Q1:n myötä saatettiin havahtua siihen, että Indoor vaatii odotettua enemmän aikaa ja huomioita toimitusjohtajaltaan. En kuitenkaan usko, että spinoff olisi uutisen myötä lähempänä.

Nythän uutta toimaria etsitään KH Groupille, mutta Teppo Sakarin on käsittääkseni tarkoitus jatkaa KH-Koneiden toimarina konsernirakenteen purkautumisen myötä. KH-Koneet toki tarvitsee tiettyjä uusia resursseja, kun siitä tulee julkisesti listattu yhtiö, mutta uuden groupin toimarin rooli jäi minulle hieman epäselväksi strategisen muutosmatkan jälkeisessä ajassa. IR:n paikka olisi varmasti tarjolla, mutta löytyykö henkilöä, jota kiinnostaisi ja jonka kyvyt riittävät alkuun hoitamaan toimitusjohtajan vastuut ja sitten siirtyä KH-Koneissa pienempään rooliin?

Moi Molsikis, todella hyvä kysymys, johon varasin hieman enemmän aikaa, jotta se olisi hyödyllinen mahdollisimman monelle.

Laskelmassani olin käyttänyt tylysti vain KH Groupin markkina-arvoa ja konsernitaseen nettovelkaa. Toisin sanoen, se huomioi myös vähemmistöjen osuuden nettovelasta, mikä voi KH Groupin kohdalla olla ongelmallista tytäryhtiöiden poikkeavien taserakenteiden ja tuloskuntojen vuoksi. Käytin kuitenkin kyseistä lukua hämmennyksen välttämiseksi, sillä näin mallimme laskee yritysarvon, joten kyseinen luku löytyy myös raporteistamme.

Jos mietitään kyseiseen lukuun liittyvää problematiikkaa, on hyvä pitää mielessä, että yhtiöiden kirjanpidolliset luvut esittävät yhden näkemyksen/mielipiteen yhtiön taloudellisesta asemasta. Sijoittajana arvonmäärityksen kannalta et kuitenkaan välttämättä ole kyseisen luvun kanssa samaa mieltä, mikä pakottaa tekemään oikaisuja/ suhtautumaan niihin eri tavalla. Yksi esimerkki voi olla osana omaa pääomaa majaileva kallis hybridilaina ja toinen on juuri mainitsemasi vähemmistöosuudet.

KH Groupin noudattaman IFRS:n alla tytäryhtiöt konsolidoidaan täysmääräisesti konsernin lukuihin, jos emoyhtiön katsotaan omaavan määräysvallan tytäryhtiössä. Tyypillisesti määritelmä edellyttää yli 50 %:n äänivaltaa/osakeomistusta, mutta tulkinta voi myös toteutua muilla kriteereillä, vaikka omistusosuus olisi pienempi. Konsolidoiminen tarkoittaa, että tytäryhtiön luvut lisätään täysmääräisesti osaksi konsernin lukuja omistusosuudesta riippumatta. Olen pohtinut palvelisiko osittainen konsolidoiminen omistusosuuden mukaan sijoittajia paremmin, mutta minua paremmin kirjanpitoa ymmärtävä foorumilainen osaa varmasti nostaa esille siihen liittyvää problematiikkaa (laittakaa ihmeessä ideoita tulemaan!).

KH Groupin kohdalla nykyinen käytäntö tarkoittaa, että kaikki Indoorin (ja muidenkin tytäryhtiöiden) velat ja varat näkyvät konsernin taseessa ja tunnusluvuissa täysmääräisesti, vaikka emoyhtiö omistaakin vain 58 % Indoorista.

@MolskisPabrai olet aivan oikeassa, että konsernin nettovelasta voisi oikaista vähemmistöille kuuluvan osuuden, sillä nehän eivät yksin ole KH Groupin harteilla. Jos teet sen sinun on kuitenkin EV-pohjaisia kertoimia arvioidessa poistettava vähemmistöjen osuus liikevaihdosta ja liiketuloksesta, sillä osa siitähän kuuluu vastaavasti vähemmistöille.

Mainitsemassasi laskussa käyttämäni EV ei ole täysin johdonmukainen, sillä se huomioi emoyhtiön oman pääoman markkina-arvon ja konsernin velat, muttei huomioi vähemmistöjen tytäryhtiökohtaisten omistusten markkina-arvoa. Näin ollen johdonmukaiset EV-pohjaiset konsernitason kertoimet vaatisivat joko 1) että tytäryhtiökohtaisista luvuista poistetaan vähemmistöjen osuus sekä tuloslaskelman luvuista (liikevaihto, EBIT, EBITDA) että vähemmistöjen osuus taseluvuista, mikä johtaisi täysmääräisen konsolidoinnin sijaan tytäryhtiöiden osittaiseen konsolidoimiseen omistusosuuden mukaan tai 2) Laskemaani EV:hen lisäisi vielä arvion tytäryhtiöiden vähemmistöjen osakeomistuksen markkina-arvosta (tässä voisi käyttää esim. osien summaa, tai taseella olevaa arviota tytäryhtiöiden lunastusvelvollisuuteen liittyvästä varauksesta KH-Koneiden ja HTJ:n kohdalla). Kyseisiä oikaisuja en ole erikseen tehnyt, sillä analyysi sisältää jo valmiiksi turhan paljon erilaisia lukuja ja näin laaja-alaiselle kokonaisuudelle on vaikea arvioida käypää kerroinhaarukkaa (valuaatiosta kiinnostuneelle kyseiset oikaistu voivat tarjota hauskan älyllisen haasteen sadepäivän varalle!).

Analyyseissä olen taklannut vähemmistöomistuksiin liittyvää problematiikkaa keskittymällä osien summaan ja tehnyt jokaisesta tytäryhtiöstä erikseen valuaatiot, jotta paketti säilyisi johdonmukaisena. Kertoimet ovat mielestäni kätevä tapa viestiä osakkeiden hinnoittelua, mutta joissain tapauksissa ne yksinkertaistavat herkästi liikaa. Einstein sanoi aikanaan, että asioista pitäisi tehdä mahdollisimman yksinkertaisia, muttei sitä yksinkertaisemmaksi. Osien summa on raskas lähestymistapa, mutta konsernitason kertoimilla tässä casessa mennään mielestäni herkästi metsään.

Vastaus venyi hieman odotettua pidemmäksi ja yksityiskohtaisemmaksi, mutta toivottavasti se tarjoaa raaka-ainetta ajattelulle :sweat_smile:

Toki näinkin. Joel Greenblattin kaltaiset nohevat sijoittajathan pelaavat vastaavia tilanteita pitkän juoksuajan omaavien optioiden kautta. Sitomalla rajallisen määrän pääomaa saat entistä enemmän vipua sijoitukseesi ja downside riski (-100 %) on selvästi määritelty (tämä ei missään nimessä ole sijoitussuositus).

52 tykkäystä

Näin myös itse näin että tuo Veijalaisen täysipäiväisesti siirtyminen indooriin on vain hyvä juttu ja näin saataisiin varmistumaan tuloskurssin kääntyminen kun on paukkuja keskittyä enemmän siihen.
Koska eiköhän näissä nyt sitten kaikissa yrityksissä ole johto kohdillaan ja tarvitaanko näin ollen enää grouppiin kovin paljoa kipparia? :sunglasses: Katsotaan mihin prosessi kääntyy.

4 tykkäystä

Arhi Kivilahden analyysiä kotimaisen huonekalukaupan tilasta.
https://x.com/ArhiKivilahti/status/1795688406606884895?t=55dRjz0VB1pBMXc1VW51RQ&s=19

4 tykkäystä

OP aloittanut tänään KH Groupin seurannan

Analyysi ladattavissa tuolta :point_down:

34 tykkäystä

@Thomas_Westerholm:ille taas pikanen kysymys tänne KH:n ketjuun:

HTJ:n vähemmistöjen myyntioptiosta. Koitin laskea auki, että minkälaisella valuaatiolla HTJ:ta hinnoitellaan siellä. Jos oon hiffannut oikein, niin sun osien summan rivillä “KH-Koneiden ja HTJ:n vähemmistö” on sekä KH-Koneiden, että HTJ:n vähemmistöjen myyntioptioiden arvo. Tätä kauttahan KH:n Q1-katsauksesta voidaan laskea auki HTJ:n myyntioptioiden arvo, kun tiedetään molemmat KH-Koneiden lunastusoptioiden arvot (tilinpäätöksen 31.12.2023 arvoilla, ks. alla olevat merkkaukset kuvassa)


Yksinkertasella plus-miinus -laskulla saadaan HTJ:n myyntioptioiden arvoks (7,8 - 2,9 - 3,4) m€ = 1,5 m€

josta edelleen saadaan HTJ:n valuaatioks huomioiden KH-Groupin omistusosuus 91,7 %:

1,5/(1-0,917) m€ = 18,072289… m€ ~ 18,1 m€

Tää n. 18,1 miljoonaa kuulostaa ihan järkevältä arvolta, mut nyt mua mietityttää et yhdistänkö oikeet luvut keskenään :thinking: Ku tosiaan ton 7,8 m€ pitäis tulla sun SOTP:ssa suoraan taseesta (?), ja sit noiden 2,9 m€ ja 3,4 m€ KH-Koneisiin liittyvät myyntioptioiden arvot pitäis kai olla johdonmukasesti tossa sisällä siten, vai missaanko jotain?

22 tykkäystä

Alla on lähes koko tiedote kopsattuna (lisätiedot, yhteystiedot yms. jätetty pois). :slight_smile:

"KH Group Oyj
Sisäpiiritieto 31.5.2024 klo 13.00

Sisäpiiritieto: KH Group Oyj:n uudeksi toimitusjohtajaksi Ville Nikulainen ja talousjohtajaksi Tommi Rötkin

KH Groupin toimitusjohtajaksi on 1.6.2024 alkaen nimitetty Ville Nikulainen, joka on toiminut aiemmin yhtiön talousjohtajana. Samassa yhteydessä uudeksi talousjohtajaksi nimitetään Tommi Rötkin. Hän on toiminut yhtiön sijoitusjohtajana toteuttamassa muutosstrategian mukaisia yritysjärjestelyitä sekä liiketoimintojen kehitystyötä.

KH Groupin toimitusjohtajan tehtävästä luopuva Lauri Veijalainen jatkaa Indoor Groupin toimitusjohtajana 14.5.2024 julkaistun pörssitiedotteen mukaisesti.

Tämä muutos tehtäväkuvissa selkeyttää konsernin hallintomallia ja suo Laurille mahdollisuuden keskittää ajankäyttönsä täysimääräisesti Indoor Groupin toimitusjohtajan tehtävään. ”Kiitän Lauria koko hallituksen puolesta hänen aktiivisesta työstään KH Group Oyj:n toimitusjohtajana. Samalla toivotan Villen ja Tommin tervetulleiksi jatkamaan yhtiön strategian määrätietoista toteuttamista uusissa rooleissaan”, sanoo KH Groupin hallituksen puheenjohtaja Juha Karttunen."


Samalla tuli tällainen tiedote ulos (alku vain kopsattu)

KH Group Oyj perusti suoriteperusteisen lisäosakejärjestelmän avainhenkilöille

KH Group Oyj:n hallitus päätti perustaa suoriteperusteisen lisäosakejärjestelmän KH Group Oyj:n ja KH-Koneet Group -konsernin avainhenkilöille. Uuden järjestelmän tarkoituksena on yhdistää omistajien ja avainhenkilöiden tavoitteet yhtiön arvon nostamiseksi pitkällä aikavälillä. Järjestelmän tarkoituksena on kannustaa avainhenkilöitä sijoittamaan henkilökohtaisesti yhtiön osakkeisiin, ohjata heitä yhtiön strategisten tavoitteiden saavuttamiseen, sitouttaa heitä yhtiöön ja tarjota heille kilpailukykyinen KH Groupin osakkeiden hankkimiseen, ansaintaan ja kertymiseen perustuva kannustinjärjestelmä.

23 tykkäystä

No niin seuraavat olennaiset stepit otettu kohti arvon purkua ja puhdasta “Pohjoismaalaisia” konekauppaa. Ville tuntee yhtiön. Oli mukava uutinen vkl alkuun. Lisää henkilöitä ei palkattu tämä meni kuten odotin. Nyt onkin sitten mielenkiintoinen puolivuotta edessä jäädään seuraamaan talouden parantumista yhtiössä ja arjessa. :+1::coffee:

8 tykkäystä

Ihan mielenkiintoinen kuvaus minkälaisia toimituksia voidaan ja tehdään

4 tykkäystä

Tässä on vielä Thomaksen kommentit johtoryhmän muutoksista. :slight_smile:

9 tykkäystä

Hyvää kesää.

Pelkkää lisäystä ja pari vero myyntiä :wink:

10 tykkäystä

Tämä taitaa olla KH-koneiden Sakareita:

Ihan merkittävä lisäys.

8 tykkäystä

KH-Koneiden nettisivujen yhteystietojen mukaan Timo Sakari työskentelee Klaukkalan myynnissä. Samalta sivulta käy ilmi, että omistajalistan 70. on KH-koneiden talouspäällikkö, joka myös ostolaidalla:

21 tykkäystä

Moi Johannes,

Yhdistit ihan oikeat luvut keskenään. Arvo on toistaiseksi hieman laskemaasi lukua pienempi, sillä luku jota käytin SOTP:issa perustui osareissa annettuun riviin, joka sisälsi pienen määrän muita velkoja.

2023 vuosikertomuksessa vähemmistöjen lunastusoptioon liittyvä varaus oli eritelty erikseen:

Korvaamalla 7,8 MEUR:n 7,2 MEUR:lla pääset lähemmäs oikeaa vastausta. Tässä hyvä pitää mielessä, että kyseinen erä elää HTJ:n kehityksen mukaan ja lunastusvelkojen suuruus kasvoi mm. Q4:llä tytäryhtiöiden suotuisan kehityksen seurauksena (lunastushinta todennäköisesti sovittu johonkin arvostuskertoimeen).

17 tykkäystä
35 tykkäystä

Sisäpiiritieto: KH Group myy HTJ:n ja päivittää ohjeistustaan vuodelle 2024

KH Group Oyj on yhdessä muiden HTJ Holding Oy:n (”HTJ”) osakkeenomistajien kanssa tänään allekirjoittanut kauppakirjan osakkeiden myynnistä XPartners-konserniin kuuluvalle XPartners Finland Holding Oy:lle. Kaupan täytäntöönpano edellyttää Suomen kilpailuviranomaisten hyväksyntää. HTJ:n myynti on tärkeä askel kohti KH Groupin tavoitetta muuntua maanrakennuskaluston toimittaja KH-Koneiden liiketoiminnan ympärille rakentuvaksi teolliseksi konserniksi.

Osakekauppana toteutettavan yrityskaupan velaton kauppahinta on 23,0 miljoonaa euroa. KH Groupin omistusosuus HTJ:n osakkeista on 91,7 % ja osuus kauppahinnasta nettovelan ja myyntiin liittyvien kulujen vähentämisen jälkeen arvioidaan olevan noin 13,2 miljoonaa euroa. Kaupan arvioidaan toteutuvan syyskuun loppuun mennessä ja myyntivoiton arvioidaan maaliskuun 2024 taseaseman perusteella olevan noin 2,6 miljoonaa euroa sisältäen kaupanteon yhteydessä taseesta poiskirjattavan vähemmistöosakkaiden 0,9 miljoonan euron lunastusvelan. Myyntivoitto on laskettu sillä oletuksella, että kauppa toteutuisi syyskuussa. Lopullinen kauppahinta täsmentyy kaupantekohetkellä.

28 tykkäystä