Kysy kullasta, asiantuntija vastaa! #Kulta

Saat kysyä mitä tahansa kullasta ja pyrin vastaamaan parhaan tietämykseni mukaan. Jos löydät jonkun suomalaisen, joka ymmärtää kultaa paremmin / tietää enemmä kullasta kuin minä, haluan ehdottomasti tavata tämän henkilön!

3 tykkäystä

Tuskin. Elämä on yhtä oppimista, mutta se ei tarkoita etteikö eri ihmisillä olisi eri oppimiskäytät. Kaikki olemme yksilöitä. :slight_smile:

För våra svensktalande läsare :slight_smile: :sweden:

Noh noh, kultaa olen pitänyt hedgenä jo 2-3 vuotta. Nyt oli aika taas ostaa pikku satsi että pysyy about painotus samana kuin aiemminkin. Enkä myöskään ostanut ketjun aloittajan edustamasta liikkeestä – vaikka heidän säilytysdiilinsä on mielestäni ihan hyvä. Minulla ei kuitenkaan ole sellaisia määriä (vielä;) että pitäisi maksullisessa holvissa pitää.

Minun suhtautumiseni kultaan sijoituksena tulee selväksi aiemmista viesteistäni tähän ketjuun.

3 tykkäystä

Ketju on siinä mielessä tervetullut, että Suomesta tuntuu puuttuvan järkevä(?) keskustelu arvometalleista. En ole törmännyt sellaiseen. Mutta en ole urakalla kaivellutkaan. Keskustelun vähäisyys johtunee osin siitä, että tässä maassa ei ole laajamittaista kaivostoimintaa vrt. esim Kanada, Australia. Toimiala ei tietenkään ole kaikkien huulilla, kun metallinjalostusta ei täällä enemmälti ole. Ihmisillä ei esimerkiksi ole omakohtaista kokemusta siitä, että kaivokset ja muut metallinjalostuksen vaiheet tarjoavat työpaikkoja. Useimmille tulee mieleen vain Talvivaaran epäonnistuminen.

Toivon monipuolisen keskustelun jatkuvan, eiköhän tämä asiantuntijuusteema ole jo taputeltu.

6 tykkäystä

@Aston_Livingstone kertoi toisaalla Inderesväen omat salkut - #18 by N.K , että @Sauli_Vilen tutkii kultasijoituksien mahdollisuutta ja @Juha_Kinnunen on sijoittanut kultaan.

Nämä kaksi voisivat valaista, mitä instrumentteja ovat käyttäneet tai suunnittelevat käyttävänsä ja miksi?

Mikä sai lähtemään kullan kyytiin?

Millaisena sijoituksena\spekulaationa toverit kullan näkevät?

Jos runosuoni sattuu pulppuamaan, niin voi toki tarinoida kaikenlaista muutakin, mitä mieleen juolahtaa.

Intressiriita ei tällöin olisi ehkä aivan yhtä suuri kuin joillain muilla henkilöillä täällä.

2 tykkäystä

Totta puhut.

Tämäkin on sinänsä jännä juttu sillä Suomessa tuotetaan Euroopan eniten kultaa vuositasolla mikäli Venäjää ei huomioida. Suomessa tuotettiin viime vuonna 8,3 tonnia kultaa siinä missä Euroopan toiseksi suurimmassa kullantuottajamaassa Ruotsissa tuotettiin noin 7,9 tonnia kultaa. Kolmantena on Bulgaria 6,8 tonnissa.

Harmiksi Suomessa ei ole vielä laajamittaista kullan jalostustoimintaa ja käytännössä kaikki Suomesta kaivettu kulta lennätetään suoraan Sveitsiin jalostettavaksi, jolloin Suomeen jää vain pari työpaikkaa ja tyhjä monttu. Suomi on kullan tuotannossa periferiaa.

Oikeastaan kerroin jo InderesPodissa kultasijoituksestani lyhyesti, mutta ohessa kertauksena:

  1. Olen ostanut fyysistä kultaa, pääasiassa kultakolikoita. Nämä ovat epälikvidi ja suhteellisen kallis (spread) tapa sijoittaa kultaan, mutta kun en ole ajatellut käydä näillä kauppaa, minulle se oli ihan toimiva ratkaisu. Periaatteessa voisin sijoittaa myös jonkun Gold Bullion ETF:n kautta, mutta toistaiseksi en ole näin tehnyt enkä välttämättä teekään.

  2. Keskuspankkien rahapolitiikka menee koko ajan syvemmälle tuntemattomille vesille, ja kaikkia seuraamuksia on mielestäni tässä vaiheessa lähes mahdotonta ennustaa. En ennusta fiat-valuuttojen kriisiä tai romahdusta, mutta minulle kulta on tapa suojautua mahdollista epäluottamusta ja rahan arvon laskua vastaan. Epäluottamus keskuspankkien rahapolitiikkaa vastaan voi kasvaa myös ilman mitään kriisiä, mikä mahdollisesti tukisi kullan hintaa. Kultaa parempaa instrumenttia en ole tähän keksinyt. Kulta ei myöskään korreloi, ainakaan yleensä, kovin paljoa muiden sijoituksieni kanssa. Näin pienen osuuden voi mielestäni perustella osana kokonaisportfoliota.

  3. Itse näen kullan enemmän vakuutuksena kuin tuottohakuisena sijoituksena. Minulla ole mitään sivistynyttä arviota kullan “oikeasta arvosta” tai mitään tuottotavoitetta tuleville vuosille. Siinä mielessä kyseessä on spekulatiivinen sijoitus, mutta kun tarkoituksena on kuitenkin enemmänkin pitää pieni osa portfoliosta kultana ainakin rahoitusmarkkinoiden tiettyyn normalisointiin asti, luonnehtisin kuitenkin sitä vakuutukseksi. Kullan osuus kokonaisportfoliosta on nyt ja tulee lähtökohtaisesti aina olemaan pieni, ellei sitten tuo vakuutuksien arvo jostain syystä lähde kovasti nousemaan. Lähtökohtaisesti en tykkää kultaan sijoittamisesta, koska se ei tuota mitään eikä rakenna mitään - paljon mieluummin sijoitan hyödyllisiin ja omistaja-arvoa luoviin yhtiöihin.

Korostan vielä, ettei tämä ole minkäänlaista sijoitusneuvontaa. Minä en ole kulta-asiantuntija, ja kehotan kaikkia yleensäkin arvioimaan tämän ketjun keskustelua hyvin kriittisesti. Kaikki tekee sitten omat johtopäätöksensä, ja kantaa omat riskinsä.

13 tykkäystä

Omat ajatukset käytännössä täysin linjassa Juhan kanssa. Ollaan oman osaamiseni ulkopuolella ja kyseessä enemmänkin vakuutus, kun aggressiivinen&tuottohakuinen sijoitus.

Omiin ajatuksiini vaikuttanut myös tiettyjen gurujen (mm. Ray Dalion) näkemykset. Kun ollaan oman ydin osaamisalueen ulkopuolella on hyvä kuunnella nöyränä asiasta enemmän tietäviä (esim. Dalio).

Btw, ohessa mielenkiintoinen kirja jossa sivuutetaan myös kultaa sijoituskohteena. En ole kirjan kanssa läheskään kaikeasta samaa mieltä, mutta se antoi kuitenkin todella paljon ajattelemisen aihetta: https://www.amazon.com/Road-Ruin-Global-Elites-Financial/dp/1591848083

EDIT: Vernerin kanssa juteltiin tuossa ja selvyyden vuoksi vielä, en todellakaan usko tuohon kirjan isoon kuvaan (tuskin omistaisi osakkeita jos uskoisin). Pointti oli lähinnä se, että kirja oli mielenkiintoisesti kirjoitettu ja antoi paljon ajattelemisen aihetta sekä uusia näkökulmia :slight_smile:

10 tykkäystä

Kiina rajoittaa kullan tuontia (=lue rahan virtausta ulos maasta)

Kiinasta tuppaa pääomat pakenemaan ongelmien tullen ulos:

”They said China’s likely motive for restricting gold shipments was to help limit the amount of money leaving the country amid a plunge in the value of the yuan.

Beijing has previously taken steps to curb capital outflows when its currency weakened, such as squeezing the supply of offshore yuan, clamping down on import invoicing and encouraging banks to send home dollars held overseas.

It has also restricted gold import quotas before - most recently in 2016 after the yuan weakened sharply, bullion bankers said.

But not to this degree. It’s “unprecedented,” said an industry source in Asia.

“Gold going in is money going out,” said one of the people, adding that Chinese buyers tend buy dollars to pay for metal. “It’s all linked to what’s going on in terms of how the central bank is handling the currency,” the person said.”

Artikkelin mukaan tällä ei vielä ole ollut kokonaiskysyntään dramaattista vaikutusta, kun länkkäri-instituutiot ja keskuspankit yleensä ovat ostelleet kultaa epävarmuuden vuoksi siinä missä kiinalainen kysyntä ilmeisesti alkaa toistaiseksi hiipua mitä kansalaisten ostoihin tulee.

Tässäpä vasta pulma onkin, koska kuvailemasi tapaus on melko tyypillinen.

Kaivosteollisuudessa on itseasiassa lähitulevaisuudessa edessä melkoinen automatisaation tuoma paradoksi. Tällä hetkellä esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja Afrikassa (sekä Suomessa) toimivat jalometallikaivokset ovat pääasiassa ulkomaalaisten omistamia ja noita kaivoslupia on haettu etenkin kaivoksen työllistävän vaikutuksen vuoksi. Suomi puolestaan antaa näitä lupia suunnilleen kaikille kysyville. Kohdemaa saa työllisyyttä, mutta luopuu luonnonvaroistaan (huono diili mielestäni jo nykyisellään). Mites käy kun kaivos ilmoittaa kaivoslupien hakuvaiheessa, että kaivos on 90% autonominen ja ne vähätkin korkeasti koulutetut työntekijät yhtiö lennättää Kanadasta? Kaivoslupien saanti vaikeutuu ja tästä syystä uskon että kaivosteollisuus on globaalisti siirtymässä verotuksellisesti kovempaan malliin kun periferiat eivät saakaan enää edes kaivosten työllistävää vaikutusta.

Mielestäni valtion tulisi saada verotuksen kautta osa maasta kaivettujen mineraalien arvosta, mutta tämä olisi maan kilpailukyvyn kannalta erittäin huono asia, koska aina löytyy joku Kongon diktaattori, jonka mailla ei moista veroa ole. Tosin tässä vaiheessa kannattaa kysyä, että so what? Ehkä olisikin parempi, jos Suomesta ei kaivettaisi arvokkaita metalleja ja tuhottaisi ympäristöä vain jotta ulkomaiset firmat saavat voittoa. Noille luonnonvaroille on todennäköisesti tulevaisuudessa enemmän kysyntää muutenkin.

Jalostustoiminta on melko niche business katteiden puolesta eli volyymit puhuvat. Eurooppa tuottaa kaikista maanosista vähiten kultaa ja jalostamotoiminnalla on pitkät juuret Sveitsissä, johon tuodaan kultaa kaikista maanosista. Jalostustoiminnassa kilpailu on globaalisti melko kovaa eikä Suomessa ole massiivista teknologiateollisuutta, joka kuluttaisi paljon kultaa. Kullan osalta ainoa kysynnän muoto, jonka puolesta Pohjoismaissa kannattaisi olla jalostustoimintaa on sijoituskulta.

Voimalla on itseasiassa suunnitteluvaiheessa jalostamo & logistiikkakeskus Rovaniemelle, jossa on tarkoitus hyödyntää Pohjoismaiden kullantuotantoa. Tätä varten Advisor Boardiin on valittu Outotecin ex toimitusjohtaja Tapani Järvinen, jolla on hyvät suhteet kaivosteollisuuteen. Katsotaan mitä Rovaniemelle keksitään :slight_smile:

1 tykkäys

Rickards on melko fiksu mies. Tosin hänen osittain vetämänsä Meraglim markkina-analyysiohjelmisto ei ole käsittääkseni ottanut tuulta alleen eli onko vika analyysissä vai analyytikossa.

Rickards on ollut oikeassa esim hänen ‘War on Cash’ teoriassa. Maat ympäri maailman pyrkivät eroon käteisestä. Toistaiseksi myös Rickardsin arvioima lopputulos on realisoitumassa, kun Saksassa varakkaiden kuluttajien talletuksille on asetettu negatiivisia korkoja. Huolestuttavaa kehitystä jos ei muuta.

Papua Uusi Guinea rajoittaa kultavientiä ja harkitsee Kinan kiinnityksen vaihtamista Yhdysvaltojen dollarista kultaan | Reuters

En näe että tällä uutisella on merkittävää vaikutusta muuhun kultamarkkinaan, mutta jälleen näitä kullan rahallistamisen trendejä.

Kinalle tällä puolestaan on varmasti iso vaikutus. PNG:n valuuttareservit alkavat olla vähissä ja tuon dollaripegin ylläpitäminen on käynyt ilmeisen kalliiksi.

Kultaa noteerataan näköjään myös Suomen mediassa. Tässäkin toki olisi ollut järkevämpää puhua kullan hinnasta euroissa, joka on jo liki kaikkien aikojen huipuissa, siinä missä Yhdysvaltojen dollarissa mitattuna kullan hinta on vielä yli 20% päässä vuoden 2011 huipusta. Eurosijoittajalle eurot merkitsevät.

Kullan hinta All Time High euroissa tänään. Eka kerta seitsemään vuoteen :sunglasses:

4 tykkäystä

Eilen Yle Puheen Pörssipäivässä puhuttiin vaihtoehtoisista sijoitusmuodoista ja studiossa oli S-Pankin päästrategi Lippo Suominen sekä Inderesin @Sauli_Vilen. Lähetyksessä oli jonkin verran puhetta myös kullasta. Lippo oli ehkä hieman skeptisempi kullan roolista osana hajautettua portfoliota, mutta kuten tässä ketjussa on aiemmin mainittu, Sauli nosti esiin kullan ikään kuin vakuutuksena, joka on astetta parempi lähestymiskanta.

Kuunteliko joku tällä palstalla tuon lähetyksen? Mielipiteitä?

Linkki:

Jopa mr.Vilen oli ottanut pienen kulta position. On huolissaan rahoitus järjestelmän kestävyydestä…”Keskuspankkien rahan printtaaminen” Pitkää karhumarkkinaa seuraa…

1 tykkäys

Joo, mäkin näen kullan juurikin “vakuutuksena” tai hedgenä. Vaikka rahoitusjärjestelmä kaatuisi, silti rationaalisesti miellän kannattavan toiminnan (yritykset) parhaana omaisuusluokkana. Koska toiminta on kannattavaa, on sille myös tarve ja erityisesti defensiiviset sektorit tuottavat tuotteita tai palveluita joita joka markkinatilanteessa tarvitaan, toimi rahajärjestelmä tai ei. Eli pidemmällä aikavälillä nämä ovat minun logiikkani mukaan tuottoisimmat omistukset.

Mutta kuten tiedämme, markkinat ovat volatiilit, johtuen psykologiasta ja markkinatilanteista…

Kulta on historiallisesti reagoinut markkinasentimenttiin ja -häiriöihin kallistumalla kun ongelmia tulee ja osakkeet taas halpenevat, joten tämä yksinkertainen logiikka saa minut pitämään kultaa portfoliossa. Tällä hetkellä n. 15% painolla arvopaperisalkusta.

Kullalla lyhyt-/keskipitkä horisontti siis, kun pidän asunto- ja osakeomaisuutta pitkän tähtäimen sijoituksena. Mietin jo tällä viikolla laittaisinko puolet kultapositiosta lihoiksi kun se on nyt ~20% plussalla…

Mitenköhän sijoitusasuntovarallisuus kasvukeskuksissa muuten pärjää osakkeille ja kullalle jos lasketaan mukaan vuokratuotto? Tai vielä jos vuokratuotto “sijoitetaan takaisin asuntomarkkinaan”?

1 tykkäys

Uskoisin sijoitusasuntomarkkinoilla olevan mahtavia tilaisuuksia rohkeimmille tulevien vuosien aikana. Pienillä kunnilla tuntuu olevan entistä enemmän ongelmia, palvelut ja työt lähtevät kaupunkeihin, ikääntyminen yms. Voisi kuvitella, että pk-seutua ja Turkua lukuunottamatta muissa suurissa/keskisuurissa kaupungeissa voisi päästä hyvinkin omilleen, kun pienet kunnat pakottavat ihmisiä muuttamaan töiden ja palvelujen perässä muualle.

Äitini yritti myydä Savosta pienestä kylästä omakotitaloa yli vuoden mojovalla alennuksella, ennen kuin vihdoin tärppäsi. Sinänsä kävi hyvä tuuri, kun olen kuullut kokemuksia ihmisiltä joilla on kestänyt monia vuosia myydä, eikä edes omilleen pääse

1 tykkäys

Itse komppaan mr.Rick Rulea joka vuosikymmenien kokemuksella ennakoi kullan hinnan ainakin nousevan 2011 tasolle. Ja Trump twiittaa niin markkinat reagoi, silloin kultakaivoksen arvostukset ovat kultaakin kalliimpia.

1 tykkäys