LapWall - Puuelementoinnin edelläkävijä

Juurikin näin! Lisäksi uusi ohjeistus antaa luottoa loppuvuoden kasvuun. Liikevoiton pitäis kasvaa noin +8% Q2, Q3 ja Q4, jotta päästään ohjeistuksen keskelle. Eiköhän pohjat ole nähty ja kasvu jatkuu parempana 2025 aikana.

7 tykkäystä

Lievä ylitys tosiaan Q1:ltä liikevaihdon, oikaistun liikevoiton ja uuden kaupan osalta. Kuluvan vuoden ennusteetkin olivat ohjeistushaarukoissa (tosin haarukoiden ylälaidoilla). Olosuhteisiin nähden siis ihan hyvä raportti, kun syklinen tilanne on edelleen mikä on.

Jarmon haastattelu on tässä ja päivitetty raportti tehdään @Tommi_Saarinen kanssa huomiseksi.

23 tykkäystä

Tuolta näyttää EV-ennusteet viimeisimmästä raportista katsottuna. :thinking:

Taustaoletuksena oli 19 MEUR:n investoinnista 1/3 velkaa, 1/3 tulorahoitus, 1/3 ELY-tuki.

11 tykkäystä

Lyödääs vielä Jarmon kommentti laskeneista myyntihinnoista mitä Antin haastattelussakin käsiteltiin.


https://twitter.com/jarmope/status/1784912146108735809

9 tykkäystä

Lisäyksenä Tommin toistaiseksi tuoreimpiin lukuihin ja investoinnin mallinnettuun rahoitusrakenteeseen huomautan, että mallissamme EV lasketaan vuoden lopun nettovelasta. Vuoden aikana se voi käydä korkeammallakin.

10 tykkäystä

Tommilta ja Antilta tuli uusi yhtiöraportti LapWallista. :slight_smile:

LapWallin Q1-raportti on mielestämme tulkittavissa rakennussektorin haastavaan kokonaiskuvaan peilattuna kevyeksi torjuntavoitoksi. Emme tehneet oleellisia ennustemuutoksia LapWallin lähiaikojen ennusteisiimme, mutta osakkeen riskitasoa olosuhteisiin nähden hyvä vuoden alku ja ohjeistuksen antaminen pudotti piirun. Odotamme yhä LapWallin yltävän ripeään tuloskasvuun yli rakennussyklin.

Raportista lainattua:

Tase on valmis suureen investointiin

Rahavirtaan ja taseeseen suppea liiketoimintakatsaus tarjoaa heikon näkyvyyden, mutta suurempia liikkeitä ei taseessa nähty omavarisuusasteen noustua vuoden lopusta aavistuksen 65 %:iin. Näin ollen yhtiön tase on hyvässä kunnossa kookasta Pyhännän 19 MEUR:n tehdasinvestointia varten. Odotamme yhtiön rahoittavan hankkeesta noin 70 % tulorahoituksella ja velalla, kun taas loppuosan rahoituksesta koostuu arviomme mukaan ELYkeskuksen tukirahasta.

15 tykkäystä
14 tykkäystä

Rakennusalalla tapahtuu edelleen, vaikka asuntorakentaminen on syväjäässä.

Hanke kuulostaa ihan LapWallin hommalta :point_down:

Saikantalosta:

  • Lajuus noin 7 000 brm2
  • 6 päiväkotiryhmää, yhteensä 126 lasta
  • 3 sarjainen alakoulu (sarja = rinnakkaisluokka), yhteensä n. 500 lasta
  • Muuntojoustavat tilat perusopetukselle
  • Iltakäytön mahdollistaminen
  • Koulun ja päiväkodin yhteinen ja toimiva arki
  • Puurakentaminen
  • Asuntomessujen mukainen ympäristöystävällisyys, jossa pyritään vähentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä, sekä hyödyntämään energiatehokkaita ja ekologisia rakennusratkaisuja sekä materiaaleja.

Jäämme odottamaan tiedotetta tästä :sunglasses:

Lisäys: Viime kesänä tiedotettu 6,5 miljoonan euron sopimus kattoelementtiurakasta SRV:n kanssa Metsä Woodin kertopuutehtaalle Äänekoskelle oli muistaakseni suurin tähän asti tiedotettu sopimus. Nyt on siis mahkuja varmaan päästä ainakin lähelle samaa suuruusluokkaa.

  1. lisäys: Lapti Oy:n tiedote :point_down:
24 tykkäystä

Lapti Oy julkaisi eilen tiedotteen, jossa se kertoi aloittavansa Osuuskauppa Keskimaan lomahuoneistokokonaisuuden rakentamisen Himokselle tänä kesänä :point_down:

Lomahuoneisto- ja ravintolakokonaisuuden hintalappu on noin 32 milj. sisältäen kiinteistön ja kalusteet.

Näistä on vaikea arvioida, ensinnäkin onko esimerkiksi mahdolliset LapWallia koskevat kattoelememttijärjestelmäsopimukset jo nykyisessä tilauskannassa, ja toiseksi, kuinka paljon näissä on potentiaalia tilauskannan kasvattamiseen. Selvää kuitenkin lienee se, että kyseisen kaltainen liike- ja toimitilarakentaminen on se, mikä tällä hetkellä kannattelee LapWallia.

Sitten vastuutonta kurssispekulaatiota ja sen selittelyä. Eilen X:n puolella eräs käyttäjä ihmetteli, miksi kurssi ei liiku mihinkään. Yhtenä syynä tähän lienee 3. suurimman omistajan (Ahola) kevennykset. Marraskuun lopulla omistanut vajaan 2,1 milj. osaketta ja huhtikuun lopulla omisti vielä reilun 1,5 milj. osaketta. Eli puolen miljoonaa lappua on keventänyt nyt muutaman kuukauden aikana yksin. Nämä eivät näy sisäpiiriostoissa. Vaihdon ollessa melko pieni, on sanomattakin selvää, että tällainen pidättelee hintaa nousemasta.

Osakkeenomistajalistauksen viimeisin päivitys :point_down:

P. S. Karo Hämäläinenkin oli lisännyt omistustaan (1500 kpl), kuten lupasi haastattelun jälkeen.

18 tykkäystä

Tämän jälkeen hiljenen taas hetkeksi. Sijoittaja Henri Elo vieraili LapWallin Pälkäneen tehtaalla huhtikuun lopulla ja kirjoitti artikkelin Salkunrakentajaan :point_down:

16 tykkäystä

Ei nyt suoraan liity Lapwalliin, mutta välillisesti työmaiden huputtamista voisi pitää Lapwallin kannalta relevanttina aiheena koska toimarikin tainnut haastatteluissa mainita että nopeasti ja varmasti pykättävä katto voi olla varteenotettava (pun intend) ratkaisu sääsuojauksenkin kannalta.

Tässä nyt oltiin purkuvaiheessa, mutta ydin on rakentamisen ja varsinkin valvonnan kulttuurissa. Lyhyesti Varte säästi skippaamalla huputuksen ja kilpailijat ja ohikulkijat pöyristyvät toimittajan mukana.

Pikkulintujen mukaan Vartella on piipussa voitettuja urakoita jotka tässä nyt alkaneet/alkavat ja hinnalla on kilpailtu kaikin keinoin. Ehkä hyvä korostaa ettei ole tarkoitus suolata ao. rakennusyhtiötä vaan pohtia jos Lapwallin nopeasti ja varmasti asennettavat katot ovat niin hyvä ja edullinen vaihtoehto pitkille ja työläille huputuksille, eikö valvonnan kiristys ja seuranta ole hyväksi ns idioottivarmoille ratkaisuille jotka karsivat human factoria ja sääriskiä. Ja valvontahan vain kiristyy ja kun rakentaminen joskus nousee suosta, huomio kääntyy siihen mitä ihmiset tekevät arjessaan ja muiden arjen keskellä. Taannoinen Tapiolan siltaepisodikin osoitti, että riskit voivat eskaloitua äkkiä mainehaittana.

Kun kaikilla pitäisi olla kivaa, kehittävää, mielekästä ja hyvin palkattua työtä, niin on virkistävää että rakennusalan yhtiö sivuillaan ilmoittaa avoimesti edukseen kun mm. hybridirakentaminen lisääntyy, työmaiden osaavan työvoiman tarjonta heikentyy ja laatu sekä kustannusvaatimukset kasvavat. eikä maalaile vain ruusuista kuvaa jossa uudet asukkaat jo lampsivat puhdaskamppeisten katalogimallityöntekijöiden keskelle syömään hattaraa.

Voi olla vähän kaukaa haettua lyhyellä tähtäimellä, mutta isossa kuvassa eikai toimiva modulaarirakentaminen vaadi, kuin että joku tekee sitä toimivasti, eikä vain talousohjatusti tai edellä.

20 tykkäystä

Kukkuu, herätys! Uutta laajista taas tarjolla LapWallin seuraajille. :blush:

26 tykkäystä

Käytiin tänään @Antti_Viljakainen kanssa juurta jaksain läpi LapWallin asemaa arvoketjussa, markkinaa, kilpailuetuja, Pyhännän tehtaan tulevaa lisäkapasiteettia sekä tuloskasvuun nojaavaa arvostusta. Innostuttiin siis sen verran, että videolle tuli mittaa peräti 33 minuuttia, mutta toivottavasti mahdollisimman moni saa tästä jotain irti! :blush:

38 tykkäystä

Positiivisia uutisia Laptilta, millä vahvahkot yrityssuhteet Lapwalliin.

" Jarmo Pekkarisen veli Timo Pekkarinen tunnetaan hyvin kannattavan Rakennusliike Laptin omistajana ja toimitusjohtajana. Timo Pekkarinen omistaa 18,1 prosentin osuuden myös LapWallista.

Rakennusliike Lapti oli vuonna 2011 perustetun LapWallin ensimmäinen asiakas. Jarmo Pekkarisen mukaan Lapti on nykyisin yksi sopimusasiakas muiden joukossa."

25 tykkäystä

Lapwallin liikevaihdosta viime vuonna 60% tuli kattoelementeistä. Kattoelementit ovat vähemmän herkkiä asuntotuotannon sykleistä, koska iso osa toimituksista menee muihin talonrakennuskohteisiin. Kattoelementit ovat isoin yksittäinen syy omalle sijoituspäätökselle ja uskonkin, että kattoelementeillä on mahdollisuus vallata markkinaa merkittävästi vaihtoehtoiselta tavalta rakentaa.

Rakennuslehdessä juttua vuoden työmaaehdokkaasta, ja jutussa kehutaan mm kattoelementtejä.(Sorrilan yhtenäiskoulun työmaalla satsattiin esivalmistukseen | Rakennuslehti)

Yllätyin kun luin, että kattoelementit kohteeseen toimitti Kerabit, sillä en tienny heidän valmistavan kattoelementtejä. Oma tehdas näyttää olevan Ylistarolla. Kerabit on siis suomalainen katto- ja vedeneristysrakentamiseen erikoistunut yritys. Liikevaihto oli 31 miljoonaa vuonna 2022. Ensimmäiset kattoelementtireferenssit vuodelta 2020.

Kerabitin referenssijutussa Sorrilan koulusta tulee hyvin esiin niitä asioita, miksi uskon kattoelementtien kasvattavan markkinaosuuttaan versus perinteinen ristikkorakentaminen (aikataulu, sääsuojaus, tilaa talotekniikalle, työturvallisuus ja ympäristöystävällisyys).

Mutta onko se Lapwall, joka kerää massit kattoelementtien menestyksestä?
@Antti_Viljakainen tai @Tommi_Saarinen Laajassa ei ollut sen enempää eriteltynä muita kilpailijoita nimenomaan kattoelementtien osalta, mutta onko teillä käsitystä keitä kaikkia kattoelementtitoimittajia suomessa on? Ja onko siellä kilpailijaa, joka voisi olla merkittävästi isompi esimerkiksi viiden vuoden päästä?

21 tykkäystä

Moro @Hiukopistiainen ja kiitos hyvinkin relevantin uutisen linkkaamisesta. Vuonna 2021 Puutuoteteollisuus ry listasi puurakenteisten kattoelementtien valmistajiksi tuttuja nimiä. (LapWall Oy, Lehto Components Oy, SP Elementit Oy sekä Termater Oy). Kerabitin voi ehdottomasti tuohon listaan lisätä, vaikka puuelementit edustavatkin käsittääkseni vain pientä osaa heidän liiketoiminnastaan.

Tässä joukossa LapWall on mielestäni osoittanut saavutetun markkina-aseman ja hyvän kannattavuuden myötä kilpailukykynsä. Pienen koon takia (arvioitiin laajassa puukattoelementtien markkina 50–55 MEUR:n kokoiseksi) markkina ei myöskään varsinaisesti houkuttele alalle uusia suurempia kilpailijoita, mutta tämä voi toki muuttua, jos markkinakasvu äityy nopeaksi. Kyllä LapWall on siis vahva kandidaatti massin kerääjäksi tällä markkinalla.

Kerabitilta löytyy laajasti myös puisten elementtien kanssa kilpailevia ratkaisuja, joten yhtiö on varsin varteenotettava kilpailija. Kerabit kuuluu muuten Ruotsissa vuonna 2016 listattuun Nordic Waterproofing Groupiin, jonka Kingspan yritti ostaa pois pörssistä viime vuoden lopulla.

Antti varmaan ihmettelee tällä hetkellä Valmetin posaria ja täydentää pohdintaani, kunhan kerkiää.

23 tykkäystä

Kiitos vastauksesta! Jatkan vielä hieman.

Kerabit kattoelementit oy (Liikevaihto 6,1 M / 2023)

Q1/2024
“Suomessa Kerabit Kattoelementtien myynnin kehitys oli positiivista.”

Taustalla tosiaan Nordic waterproofing, joka osti 2021 SeiKat oy puuelementtitoiminnan ja Ylistaron tehtaan. Nordic Waterproofing on allekirjoittanut sopimuksen suomalaisen puuelementtitoimittajan Seikat Oy:n hankinnasta | Nordic Waterproofing Suomi.

Nordic waterproofing on osa Nordic Waterproofing Groupia, joka on yksi Euroopan johtavista rakennuksiin ja infraan kohdistuvien vedeneristystuotteiden ja -palveluiden toimittajista. Nordic Waterproofing Group toimii markkinoilla tunnetuilla brändeilläään, joita ovat mm. Kerabit.

Muita kattoelementtitoimittajia vielä mm:

  • Sievi-Element (talotehdas, joka osana Sievi group rakennuskonsernia)
  • Oiva wood solutions (Talotehdas, osana Puumerkki group konsernia, jonka omistaa kansainvälinen sijoitusyhtiö Mimir Invest AB.)
8 tykkäystä

Juurikin näin omasta mielestäni. Suomen puukattoelementtimarkkina on pienehkö ja LapWallin markkinaosuus on korkea (yli 70 %) Termater oston jälkeen. Markkinaosuuden takia hitaan markkinakasvun ylittäminen on vaikeaa, jos muilta materiaaleilta ei saataisi napattua rakenteellisesti markkinaosuutta. Tähän pitäisi kuitenkin olla puuelementtien vahvuudet huomioiden hyvät mahdollisuudet. Toki hintakilpailua vaihtoehtoinen rakentamistapa aiheuttaa eikä LapWallin hinnoitteluvoima kattoelementeissä ole käsittääkseni läheskään niin hyvä kuin markkinaosuus voisi antaa ymmästää.

Mainitsemasi yhtiöt ovat LapWallin tärkeimpiä suoria kilpailijoita puupohjaisissa kattoelementeissä (entinen Seikat ehkäpä näistä tärkein).

12 tykkäystä

LapWallin 19 miljoonan euron tehdasinvestointi etenee suunnitelmien mukaisesti | LapWall Oyj (sttinfo.fi)

5 tykkäystä

SieviElement on tehnyt tähän mennessä yhden lämpimän kattoelementtikohteen. Lisäksi heidän tuotantotilansa eivät oikein sovellu ko. tuotteen valmistukseen.

6 tykkäystä