Metso - Edelläkävijä kiviainesten käsittelyssä

Metso julkisti Q4:n tiedot ja vuoden 2023 tilinpäätöksen:

Neljäs neljännes 2023 lyhyesti

 • Asiakkaiden päätöksenteko hitaampaa kuin vuotta aiemmin; edelliseen neljännekseen verrattuna vakaa markkina-aktiviteetti
 • Saadut tilaukset laskivat 14 % ja olivat yhteensä 1 232 miljoonaa euroa (1 437 miljoonaa euroa), palveluliiketoiminnan tilaukset kasvoivat 4 %
 • Liikevaihto 1 342 miljoonaa euroa (1 356 miljoonaa euroa), palveluliiketoiminnan liikevaihto kasvoi 8 %
 • Oikaistu EBITA nousi 7 % ja oli 225 miljoonaa euroa, mikä on 16,8 % liikevaihdosta (210 miljoonaa euroa ja 15,5 %)
 • Liikevoitto kasvoi ja oli 200 miljoonaa euroa eli 14,9 % liikevaihdosta (183 miljoonaa euroa ja 13,5 %)
 • Liiketoiminnan kassavirta oli 216 miljoonaa euroa (212 miljoonaa euroa)

Tammi–joulukuu 2023 lyhyesti

 • Saadut tilaukset laskivat 7 % ja olivat 5 252 miljoonaa euroa (5 623 miljoonaa euroa)
 • Liikevaihto kasvoi 8 % ja oli 5 390 miljoonaa euroa (4 970 miljoonaa euroa)
 • Oikaistu EBITA kasvoi 24 % ja oli 887 miljoonaa euroa eli 16,5 % liikevaihdosta (715 miljoonaa euroa ja 14,4 %)
 • Liikevoitto kasvoi 805 miljoonaan euroon eli 14,9 %:iin liikevaihdosta (490 miljoonaa euroa ja 9,9 %)
 • Osakekohtainen tulos oli 0,66 euroa (0,36 euroa) ja osakekohtainen tulos jatkuvista liiketoiminnoista 0,65 euroa (0,39 euroa)
 • Liiketoiminnan kassavirta oli 550 miljoonaa euroa (322 miljoonaa euroa)
 • Hallitus ehdottaa vuodelta 2023 yhteensä 0,36 euron osinkoa (0,30 euroa), joka maksettaisiin kahdessa yhtä suuressa erässä
16 tykkäystä

Oma tiivistelmäni. Ihan ok näyttäis olevan tilanne:

 • Saadut tilaukset Q4: 1 232 miljoonaa euroa (-14 %)
 • Oikaistu EBITA Q4: 225 miljoonaa euroa (16,8 % liikevaihdosta)
 • Koko vuoden osakekohtainen tulos 0,66 eur/osake
 • Osinkoehdotus vuodelta 2023: 0,36 euroa/osake (kahdessa osassa)
 • Markkinanäkymät: Mineraalit-segmentin vakaa, Kivenmurskaus-segmentin odotetaan paranevan. → näkymissä parannus koska aiemmin odottivat että molemmat on “vakaa”.
21 tykkäystä

Tässä on Ekin kommentit Metson tuloksesta. :slight_smile:

Metson Q4-tilauskertymä jäi odotuksistamme, mutta muuten luvut olivat ennusteidemme mukaisia. Myös osinkoehdotus oli ennustetulla tasolla. Näkymäkommenteissa oli parannusta, mutta tämä tapahtui Kivenmurskauksessa eikä Mineraaleissa, mitä olimme pitäneet todennäköisempänä. Näemme perusteita ainakin lievästi positiiviseen kurssireaktioon.

11 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Metsosta, yhtiötä tarkemmin seuranneille jutun ei kauheasti pitäisi tarjota uutta, mutta on ihan tiivis ja hyvä juttu. :slight_smile:

Metso hakee myös kasvumahdollisuuksia yritysostojen avulla ja se teki viime vuonna kolme pientä yritysostoa. Uusia yritysostoja on tulossa.

”Vuonna 2024 kartoitamme edelleen uusia mahdollisuuksia markkina-asemamme vahvistamiseksi sekä kestävän kehityksen mukaisen tarjoamamme ja digitaalisten ratkaisujen laajentamiseksi”, Vauramo toteaa.

Alaotsikot:

1. Kaksijakoiset kysyntänäkymät
2. Yritysostoja suunnitelmissa

2 tykkäystä

Tässä olisi tuore yhtiöraportti Metsosta. :slight_smile:

Metson Q4-tilauskertymä jäi odotuksistamme samalla kun muut luvut olivat lähellä ennusteitamme. Yhtiön näkymäkommentit parantuivat Kivenmurskauksen osalta, mutta viesti Mineraalien markkinatunnelmista oli varovaisempi.

Rapsasta lainattua:

Osakkeen kokonaistuotto-odotus (tuloskasvun ja arvostuskertoimen muutoksen määrittämä kurssinousuvara lisättynä osinkotuotolla) on vuoden 2025 kertoimien perusteella +10…+12 % eli yli reilun 8 %:n tuottovaatimuksen. Tuotto muodostuu noin +6…+8 %:n kurssipotentiaalin sekä noin +4 %:n osinkotuoton summana. Kauppahinnan allokaatiopoistoja koskevan käsittelytavan muutoksemme vuoksi laskelmamme tärkeimpänä perustana on käytetty hyväksyttyjä EV/EBITDA-kertoimia. Riskikorjattu tuotto on joka tapauksessa houkutteleva

image

__

EDIT:

Tässä on vielä kommentit:

9 tykkäystä

Australialainen kaivosyhtiö De Grey Mining Limited on tilannut Metsolta Superior™ MKIII 50-65 ‑esikartiomurskaimen ja kaksi 14 MW:n Premier™ ‑kuulamyllyä. Laitteet asennetaan De Grey Miningin Hemin kultakaivokseen, joka sijaitsee Länsi-Australiassa Pilbaran alueella. Tilauksen arvo on yli 20 miljoonaa euroa, ja se on kirjattu Mineraalit-segmentin vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen saatuihin tilauksiin.

18 tykkäystä

Metso on saanut tilauksen yksivaiheisen SAG-jauhatusratkaisun toimittamisesta vähähiiliseen alumiiniteollisuuden projektiin Kiinassa. Tilaus, jonka arvoa ei julkisteta, on kirjattu Mineraalit-segmentin vuoden 2024 ensimmäisen neljänneksen saatuihin tilauksiin.

Metson toimitus sisältää kuusi SAG-myllyä, joiden asennettu kokonaisteho on 45 MW. Toimituskokonaisuuteen kuuluu myös suunnittelu ja valmistus sekä asennukseen ja käyttöönottoon liittyviä neuvontapalveluja. Lisäksi Metso toimittaa MRM-myllynvuorauslaitteen sekä korkealaatuiset metalliset myllynvuorausratkaisut.

16 tykkäystä

Arvioituaan huolellisesti Prerovissa, Tšekin tasavallassa sijaitsevan valimonsa tulevaisuuden vaihtoehtoja Metso on päättänyt lopettaa valimon toiminnan. Lopettamispäätös johtuu perustavanlaatuista muutoksista markkinaympäristössä, mikä on vaikuttanut kielteisesti valimon kilpailukykyyn.

Päätös vaikuttaa noin 160:een valmistukseen liittyvään työpaikkaan. Valimon toiminta ajetaan alas vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Prerovin sulkemisen jälkeen Metsolla on valimot Brasiliassa, Intiassa, Kiinassa ja Australiassa sekä laaja ulkoisten toimittajien verkosto.

6 tykkäystä

Metso has signed a distribution agreement with a new distribution partner, Swecon, in the Baltic region. Swecon will cover the markets in Estonia, Latvia, and Lithuania. This partnership marks a step forward for both companies, and enables enhanced accessibility and service for our valued customers in the Baltic region.

Swecon offers a wide range of construction machinery, spare parts, service support, site solutions, financing, and rental solutions and has over 1300 employees. Swecon is owned by a parent company Lantmännen.

5 tykkäystä

Metso on saanut tilauksen uuttoteknologian toimituksesta nikkelilaitokselle Kiinaan. Tämäntyyppisten tilausten arvo on yleensä 15-20 miljoonaa euroa. Tilaus on kirjattu Mineraalit-segmentin vuoden 2024 ensimmäisen vuosineljänneksen tilauskertymään.

Metson toimituslaajuus sisältää VSF® X -uuttolaitoksen, jolla tuotetaan akkulaatuista nikkelisulfaattiliuosta. Lisäksi Metso toimittaa useita kiillotussuodattimia, Courier® 6X HX -analysaattorin sekä varaosia ja asiantuntijapalveluita. Metso on tehnyt projektin konseptitutkimuksen sekä prosessitestauksen ja laitoksen perussuunnittelu on parhaillaan käynnissä.

13 tykkäystä

METSON kumitehtaalla Irapuatossa Meksikossa sattui höyryräjähdys, jossa loukkaantui noin kymmenen ihmistä. Lisäksi tehdasrakennukseen tuli vaurioita.

Metso selvittää tuotantokatkon vaikutuksia mahdollisiin asiakastoimituksiin ja on tarvittaessa yhteydessä asiakkaisiin.

Erinomainen juttu Vauramosta ja Metsosta sunnuntain hesarissa:

Konepajateollisuus | Pekka Vauramo on tehnyt poikkeuksellisen pitkän ja menestyneen uran johtajana – se vaati tärkeän oivalluksen https://www.hs.fi/talous/art-2000010272901.html

7 tykkäystä

Metso on ottanut virallisesti käyttöön maailmanlaajuisesti suurimman huolto- ja palvelukeskuksensa Karrathassa, Länsi-Australiassa. Uusi keskus sijaitsee Pilbaran alueella, joka on yksi maailman suurimmista rautamalmin ja litiumin tuottaja-alueista. Keskus tukee kaivos- ja kiviainesasiakkaiden kasvavaa kysyntää tarjoamalla kestäviä ja nykyaikaisia huolto- ja kunnostuspalveluita. Keskuksen avajaisjuhla pidettiin 21. maaliskuuta 2024.

Karrathan palvelukeskuksen investoinnin kokonaisarvo on noin 32 miljoonaa euroa ja se kattaa 35 000 m²:n maa-alueen ja 5 000 m²:n kokoisen palvelukeskuksen.

Keskus on varustettu palvelemaan erityisesti suurten kaivoslaitteiden huolto- ja kunnostustarpeita. Keskuksessa on muun muassa suuren nostokapasiteetin nostureita, modernit koneistuslaitteet, lämpökäsittelyuunit ja kokoonpanoasemat. Keskuksessa voidaan huoltaa muun muassa jauhinteknologian HPGR-laitteita, murskaimia, seuloja, HIG-jauhinmyllyjä ja kaivosdumppereita.

13 tykkäystä

Metso ja kaivosteollisuusyritys JSC Almalyk Mining and Metallurgical (Almalyk MMC) ovat allekirjoittaneet raamisopimuksen merkittävistä prosessiteknologiatoimituksista Almalyk MMC:n uuteen kuparisulattoon. Yritykset ovat tehneet yhteistyötä mineraalien tuotantoon ja jalostamiseen tarvittavien prosessien kehittämiseksi Uzbekistanissa vuodesta 2011 lähtien.

Raamisopimukseen liittyvät laitesopimukset tulevat voimaan niiden allekirjoitusten jälkeen. Arviomme mukaan suurin osa laitesopimuksista allekirjoitetaan tänä vuonna. Yhteistyö on jatkoa Metson ja Almalyk MMC:n vuonna 2022 allekirjoittamalle sopimukselle, joka koski kuparisulaton perussuunnittelua.

Almalyk MMC:n kuparisulatto, joka integroidaan yrityksen olemassa oleviin toimintoihin Almalykissä, tuottaa suunnitelmien mukaan 300 000 tonnia kuparikatodeja ja 1,8 miljoonaa tonnia rikkihappoa vuodessa.

14 tykkäystä

Metson Kivenmurskausliiketoiminnan Tampereen tehtaan uusien tilausten määrä on pysynyt edelleen alhaisena, ja lisäksi materiaalitoimitusten viivästyminen ja valmistuotevaraston kasvu rajoittavat tuotantomahdollisuuksia. Tilanteen vuoksi on tarve sopeuttaa kapasiteettia työmäärän tilapäiseen vähenemiseen.

Sopeuttaakseen murskauslaitteiden valmistusmääriä alempaan tuotantosuunnitelmaan Metso aloittaa muutosneuvottelut tilapäisistä lomautuksista Tampereen kivenmurskauslaitteita valmistavan tehtaan organisaatiossa. Mahdollinen lomautustarve on enintään 90 päivää ja lomautukset toteutettaisiin loppuvuoden 2024 aikana.

5 tykkäystä

Kestävä kaivostoiminta on tärkeä tavoite kaivosyhtiöille muun muassa Chilen kaltaisissa maissa, joka on maailman johtava kuparin tuottaja. Metso vastaa kaivosasiakkaidensa kasvaviin tarpeisiin ja vahvistaa asemaansa ympäristön kannalta kestävien ratkaisujen tarjoajana ottamalla käyttöön ainutlaatuisen kierrätysratkaisun Megaliner™-, Poly-Met™- ja kumivuorauksille Chilessä.

Tehokkaan erottelun avulla myllynvuorausmateriaalin arvokkaat kumi- ja teräsosat voidaan joko käyttää uudelleen uusien tuotteiden valmistuksessa tai kierrättää.

Kierrätysratkaisu asennetaan Metson Concónissa sijaitsevalle kumi- ja Poly-Met™-tehtaalle.

Kasvattaakseen entisestään kumi- ja Poly-Met™-kulutusosien tuotantokyvykkyyttään, Metso myös lajentaa Concónin tehdastaan. Metson tehtaalle on asennettu megaluokan prässi, joka lisää valmistettavien tuotteiden valikoimaa ja kasvattaa kokoja. Vankan teknologiansa ja suuren kokonsa ansiosta moderni prässi on suunniteltu erityisesti suurten, jopa 8 tonnia painavien Megaliner™-myllynvuorausten valmistukseen. Uuden prässin käyttöönoton jälkeen suurten myllynvuorausten tuotantokapasiteetti Chilessä kasvaa jopa 30 prosenttia.

Metso tavoittelee nettonollapäästöjä omissa toiminnoissaan vuoteen 2030 mennessä. Chilessä uusiutuva sähkö kattaa 100 % tehtaan sähkön tarpeista.

9 tykkäystä

Alla on Ekin kommentit, kun Metso julkistaa Q1-rapsansa torstaina. :slight_smile:

1 tykkäys

Ja tässä Ekin kommentit Metson tuloksesta. :slight_smile:

8 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Metsosta, jutussa on lainattu mm. OP:n ajatuksia. :slight_smile:

OP säilyttää Metson tavoitehinnan 12,5 eurossa ja nostaa suosituksen tasolle osta aiemmalta lisää-tasolta kurssilaskun vuoksi. Osakkeen viimeisin kurssinoteeraus on 10,6 euroa.

Alaotsikot:

 1. Kustannussäästöt ja palveluliiketoiminnan kasvu tukevat kannattavuutta
 2. Kaksi tärkeää tulosajuria
8 tykkäystä

Danske toistaa “Osta”-suosituksen, pitää tavoitehinnan ennallaan (12,5€).

10 tykkäystä