Osakesijoittaminen

Metso Outotec -ketju

Nykyisellä arvostuksella tämän pitäisi minunkin mielestäni olla osta-keissi, vaikka Kiina-peikko yhtiöön nähdäkseni jonkin verran vaikuttaakin. Pystyisikö @Erkki_Vesola valottamaan taustaa nykyisen lisää-suosituksen takana?

3 tykkäystä

Eiköhän suositus ole analysointihetken tilanteen mukainen liiketoimintaan kohdistuvat riskit ja näkymät huomioituna. Omituista olisi päivittää tilannetta kurssiliikkeiden perusteella. Odotellaan rauhassa seuraavaa hengentuotetta.

6 tykkäystä

Esimerkkejä näistä vastaavista on monia. Ei uutisoitavaa yhtiötasolla, mutta perusteettoman kurssilaskun johdosta nostetaan suositusta “OSTA” tasolle.

Harvia, Kamux, Orthex jnejne.

edit: Mielenkiintoista toki olisi tietää onko M-O:n kohdalla riskit viime aikoina jostain syystä kasvaneet vai mistä viime aikainen kertoo?

7 tykkäystä

Lienee analyytikosta kiinni mitä tehdään. Metso laski parissa päivässä 9€->8€ ilman yhtiökohtaista syytä perjantaina ja maanantaina. Taidetaan vanhasta muistista lasketella aina 5% kerralla niin kuin Outotec-aikana. Kiinariippuvuus ei taida olla trendikästä juuri nyt.

Omastakin mielestä tämä on hyvin selvä ostokeissi, kun markkinan heikkenemisestä ei ole mitään merkkejä.

2 tykkäystä

Moro kaikki, ymmärrän tietyn hermostuneisuutenne MO:n suosituksen suhteen, mutta Kiinan ollessa maailman metallimarkkinoiden ylivoimaisesti tärkein ajuri kestää hetken aikaa muodostaa näkemystä siitä, onko Kiinan investointikysyntä ja metallien kulutus asettumassa johonkin uuteen normaaliin vai ei. On selvää, että palaan MO:n tilanteeseen lähiaikoina eli selvästi ennen tuloskautta, mutta sitä ennen toivon malttia. Positiiviselle suosituksellemme toki on edelleen kaikki perusteet. Terv. Eki

69 tykkäystä

Kannattaisiko mieluummin tätä ketjua hyödyntää, siellä @Antti_Viljakainen käsitteli aihetta muutama viikko sitten. Menee mielestäni hieman hassuksi, jos jokaisessa yhtiökohtaisessa ketjussa kinutaan analyytikoilta suosituspäivityksiä: Inderesin analyysit (aik. Inderesin uusi suosituspolitiikka) - #72 käyttäjältä Antti_Viljakainen

13 tykkäystä

Onko “lähi-itä, etelä-Afrikka ja Chile” jotain kiinan maakuntia kun niihin M:O viimeaikaiset uutiset ovat mielestäni suuntautuneet. :stuck_out_tongue: Peruskoulun käynnistäni on jo hieman aikaa.

2 tykkäystä

Jep, Kiinan tilanteen kehitys vaikuttaa oleellisesti eri metallien kysyntään ja siten myös kaivostoiminnan kannattavuuteen. Mikäli mörköjä möyrii kolostaan Kiinassa paljonkin (toki Kiinan kyseessä ollessa, ne ovat paholaisia tai kiukkuisia lohikäärmeitä), niin heijatusvaikusukset kaivosinvestointeihin ovat suuria.

2 tykkäystä

Kiina käyttää M:O:n laitteilla tuotettavista raaka-aineista suuren osan (esim. kupari n 50%), riippumatta missä laitos sijaitsee. Lisäksi noin suurella osuudella kokonaismarkkinoista pienikin vaikutus heijastuu maailmanmarkkinahintaan ja siten investointihalukkuuteen.

7 tykkäystä

Danske jatkaa osta -suosituksella tavoitehinnalla 12,4€

Metso Outotec (Osta)

Pullonkauloja, mutta vuoden 2024 näkymät ennallaan

Q3 21 tulos julkaistaan 2.11. klo 9

Näemme riskin, että Metso Outotecin Q2:n liikevaihto ja tulos eivät vastaa Vara konsensuksen odotuksia. Tämä johtuu tavarantoimittajien ja rahdin tarjoajien pullonkauloista. Odotamme vahvoja tilauksia ja ennätyksellistä tilauskertymää. Näkemyksemme rakenteellisista tekijöistä pysyy muuttumattomana ja pidämme vuoden 2024 ennusteemme ja 12 kuukauden tavoitehintamme.

Pullonkaulat vaikuttavat laitteiden ja palvelujen liikevaihtoon. Toimittajien pullonkaulat vaikuttavat Metso Outotecin laitteiden komponenttien saatavuuteen ja estävät Metso Outotecin kykyä toimittaa varaosia ja kulutusosia, mikä vaikuttaa palvelumyyntiin. Myös rahdinkuljettajien pullonkaulat iskivät Metso Outotecin toimituskykyyn. Näin ollen toimitusketjun molemmat päät ovat huolen aiheena. Q3:n liikevaihto ja oikaistut EBITA ennusteet ovat 9 % ja 12 % alle Vara Researchin konsensuksen.

Kysyntä pysyy korkeana, ennätykselliset tilaukset luvassa. Metso Outotecin odotetaan raportoivan kaikkien aikojen korkeimmat yhdistetyt tilaukset Q3 21:llä. Metso Outotecin rakenteelliset tekijät ovat edelleen olemassa ja pidämme kiinni vuoden 2024 ennusteistamme. Pidämme pullonkauloja lyhyen aikavälin huolenaiheina.

Leikkaamme vuosien 2021-23E liikevaihtoa ja tulosta, mutta pidämme tilausennusteemme.

Arvostus. Perustamme arvostuksemme Metso Outotecin 2024E oikaistulle liikevoitolle. Arvostettaessa Metso Outotec 12,5 EV/EBIT-kertoimella (muuttumaton), viimeisen viiden vuoden verrokeiden keskiarvolla, saamme 12 kuukauden tavoitehinnaksemme 12,4 euroa (muuttumaton).

Analyytikko

Antti Suttelin

Aamukatsaus luettavissa kokonaisuudessaan täältä:

23 tykkäystä

Näemme riskin, että Metso Outotecin Q2:n liikevaihto ja tulos eivät vastaa Vara konsensuksen odotuksia.

Miten kaunis tapa sanoa, että muut ovat väärässä…

3 tykkäystä

Kaivelin tuossa M-O:n analyytikoiden tavoitehinnat ja suositukset. Kovin on positiivista. Toivottavasti saadaan näille odotuksille myös tukea Q3 tulosjulkistuksen myötä 2.11.


28 tykkäystä

Tulokseen odotan selkeää piikkiä vuonna 2022, kun tilauskantaa päästään entistä enemmän laskuttamaan. En näe sille esteitä, ellei tilauksia aleta vetämään takaisin jonkun mustan joutsenen takia ja tämä koskee myös kilpailijoita. Näin hyvää kysyntää ei ole ollut kaivosalalla kuin 2007 ja hetkellisesti vuosina 2017-18. Infran tukeminen maailmanlaajuisesti lienee tärkeimpiä syitä, mikä on nostanut raaka-aineiden hintoja ja kysyntää.

8 tykkäystä

Onko nämä todellisia uhkia / ongelmia? Henk.koht olen sillä kannalla että kyllä näistä olisi avoimesti yhtiön toimesta mainittu jos nämä merkittävänä jarruna liiketoiminnalle koettaisiin?

Vai onko näistä ollut puhetta ja mennyt ohi?

Edit: Konttipula ja sirupula toki on yleisesti tiedossa, mutta aika hyvin tästä huolimatta on useat yhtiöt pystyneet luovimaan.

2 tykkäystä

Tilikausien johdosta ei ole kuin muutamalta yhtiöltä tullut tulokset viimeisten kuukausien osalta ja esim viimeisen 48h aikana Nike, Costco ja FedEx kaikki ovat varoittaneet toimitusketjuista kun ovat tuloksen antaneet. Jälki myös ollut rumaa. En siis itse uskaltaisi sanoa että hyvin on luovittu kun kaikki tieto pääsääntöisesti koskee Q2 ajanjaksoa jolloin toimitusketjut eivät näin jumissa todellakaan kauttaaltaan olleet. Evergreen/Suez toki poislukien ja tämäkin tukos kesti viikon.

Itse uskaltaisin pitää jonkinlaisena enteenä yllä mainittujen yritysten kommentteja toimitusketjuihin liittyen mitä tuleman pitää koko Q3 tulosjulkistuksille.

Tässä myös päivän Kauppalehdestä juttu FedExiin ja satamatukoksiin liittyen:

EDIT: ja jotta ei mene ihan ohi MO:sta niin heidän väljä ja ympäripyöreä ohjeistus antaa oikein hyvin siimaa isommallekin toimitusketjuongelmalle ilman että he siitä varoitusta antaisivat. Samoin ymmärtääkseni valtaosa heidän tuotteistaan kulkee meriteitse jolloin Dansken kommenttiin toimituksien ongelmista on helppo yhtyä.

5 tykkäystä

Metso Outotec avaa tänään vaativaan tuotantoon räätälöidyn laserhitsausyksikön suodatinteknologiatehtaallaan Lappeenrannassa. Uusi laserhitsausyksikkö lisää valmistuskapasiteettia ja mahdollistaa entistäkin laadukkaampien hitsattujen rakenteiden valmistamisen turvallisemmin ja ympäristöystävällisemmin. Investoinnin arvo on noin miljoona euroa.

20 tykkäystä

Valtavat on ennusteleikkaukset yhtäkkiä, inderes ennakoi 29% pudotusta H2 liikevaihtoennusteeseen.
Joko toi aiempi raportti on ollut yltiöpositiivinen, tai nyt on ylireagoitu kurssin mörnimiseen eikä ole uskallettu vetää omalla linjalla loppuun asti.
Jos on vahva fiilis niin ei saa antaa pelolle valtaa.

22 tykkäystä

Onko Metso taas lähestynyt analyytikoita liian kovien tavoitehintojen myötä? Tai sitten tuo aiempi lähestyminen havaitaan vasta nyt että se oli täysin aiheellinen.

2 tykkäystä

Moro Insimo ja muut, eri lähteiden perusteella tilanne konepajojen toimitusketjussa ei ole kesän jälkeen parantunut vaan ehkä jopa hivenen huonontunut. Näkyvissä ei myöskään ole selvää kohenemista Q4:llä, toisin kuin aiemmin rohkenimme olettaa. Tämän vuoksi normaali kausivaihtelu MO:n liikevaihdossa ja etenkin vahva Q4-painotteisuus jää todennäköisesti nyt näkemättä. Mitään romahdusta H2’21:llä emme odota ja arvioimme liikevaihdon kasvavan Q3’21:llä 5 % v/v ja Q4’21:llä 15 % v/v. Kiinan metallimarkkinoiden kasvaneen epävarmuuden merkitys on ennustemuutoksissamme paljon vähäisempi, mutta pieni negatiivinen paine sieltäkin tulee etenkin palveluliiketoimintaan. Kuten totesin päivityksessä, MO:n tulospaine tulee logistiikan varajärjestelyjen ja oman kapasiteetin epäoptimaalisen käytön seurauksena ja lisäksi kulutus- ja varaosaliiketoiminnan yskiminen heikentää myyntimixiä. Haluan kuitenkin painottaa kahta seikkaa: 1) toimitusketjun hankaluuksien liikevaihto- ja tulosvaikutuksen arvioiminen on erittäin hankalaa ja ennustevirhe H2’21:llä tulee todennäköisesti olemaan merkittävä ja 2) suhtaudumme MO:iin edelleen sijoituskohteena positiivisesti, sillä ongelmien pitäisi olla väliaikaisia ja osakkeen arvostus on houkutteleva. Reagointimme em. haasteisiin voi monen mielestä tulla jälkijunassa, mutta parempi myöhään. Mitään lähestymistä MO:n taholta ei – tietenkään – ole tapahtunut. Terv. Eki

41 tykkäystä

Kommentoinpa nyt tuota “ei -tietenkään-” lausahdusta tällä linkkauksella.

9 tykkäystä