Metso - Edelläkävijä kiviainesten käsittelyssä

Galvani Fertilizante, yksi Brasilian johtavista lannoitteiden valmistajista, on tilannut Metsolta kalkin kalsinointiuunin ja jäähdytysrummun lannoitetehtaalleen Irecêssä, Brasiliassa. Tilauksen arvo on yli 10 miljoonaa euroa.

Irecê-projekti on Galvanille merkittävä askel edistyksellisten vastuullisten teknologioiden käyttöönotossa yrityksen tehtailla. Uuden yksikön odotetaan tuottavan vuosittain 350 000 tonnia fosfaattirikastetta ja 600 000 tonnia maatalouskalkkia.

Metso toimittaa projektiin rumpu-uunin, jäähdytysrummun ja oheislaitteita. Uuni ja jäähdytysjärjestelmä ovat kriittinen osa prosessia, jossa kalkkikivi poistetaan fosfaattirikasteesta. Kyseessä on suurin Metson koskaan toimittama kalkin kalsinointiuuni. Sen halkaisija on lähes kuusi metriä ja pituus yli sataneljäkymmentä metriä. Metso on asentanut maailmanlaajuisesti yli 200 kalkin kalsinointijärjestelmää.

7 tykkäystä

Tässä Salkunrakentajan juttu Metsosta, jonka lukee muutamissa minuuteissa. :slight_smile:

Myös osakkeen hinta vaikuttaa tällä hetkellä houkuttelevalta.

Lisäksi Metson osakkeen tulospohjaiset arvostuskertoimet ovat noin 15-20 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvonsa alapuolella. Myös lähimpiin verrokkeihin nähden Metson osake hinnoitellaan on noin 10-15 prosentin alennuksella.

Alaotsikot:

  1. Sähköistymisen megatrendi Metson pitkän aikavälin näkymien tukena

  2. Osakkeen arvostus alle verrokkien

11 tykkäystä

Metso on saanut tilauksen jauhinmyllyjen toimittamisesta South32:n Hermosa-kaivosprojektiin, joka sijaitsee Etelä-Arizonassa. Tilauksen kokonaisarvo on noin 20 miljoonaa euroa. Tilaus on kirjattu Mineraalit-segmentin vuoden 2024 toisen neljänneksen saatuihin tilauksiin.

Metson toimituslaajuus sisältää PremierTM ja Vertimill®-myllyt. Metsolla on myös mahdollisuus toimittaa projektiin muita hienonnus- ja rikastusprosessilaitteita.

11 tykkäystä

Metso on allekirjoittanut sopimuksen australialaisen Jindex Pty Ltd:n ostamisesta. Yksityisomisteinen Jindex on erikoistunut venttiileihin ja virtauksen säätöön.

Jindexin venttiilituotevalikoiman yhdistäminen Metson laajaan lietteenkäsittelyn, sykloonien ja mineraalien käsittelyn osaamiseen vahvistaa Metson kyvykkyyttä tarjota entistä kattavampia lietteenkäsittelyratkaisuja kaivosteollisuudelle.

Metson pumppuliiketoiminta tarjoaa lietteenkäsittelyn ja sykloonien kokonaisratkaisuja, jotka sisältävät laitteet ja osat sekä digitaaliset palvelut ja huoltopalvelut. Laitetarjonta käsittää lietepumput, putket, letkut, venttiilit ja sykloonit.

Yritysosto on tarkoitus saada päätökseen elokuussa 2024. Osapuolet ovat sopineet, ettei kauppahintaa julkisteta. Sillä ei ole materiaalista vaikutusta Metson taloudellisiin lukuihin.

11 tykkäystä

Tässä on Ekin etkokommentti, kun Metso julkistaa Q2-raporttinsa huomenna kello 9.00. :slight_smile:

Metso julkistaa Q2-raporttinsa keskiviikkona 24.7. klo 9:00. Markkinakuva Mineraalien osalta on varsin stabiili samalla kun Kivenmurskauksen haasteet ovat jatkuneet. Pidämme todennäköisenä, että Metso säilyttää kuuden kuukauden näkemyksensä markkina-aktiviteetin pysymisestä nykyisellä tasolla molemmissa segmenteissä. Osakkeen arvostus on edullinen.

7 tykkäystä

Aika selkeä huti odotuksiin nähden Metson rapsa.

Inderesin ennakosta:

Odotuksemme konsernin Q2-tilauskertymäksi on 1346 MEUR (±0 % v/v) eli hieman konsensusta (1304 MEUR; -3 % v/v) vahvempi. → Toteutunut -14%

Ennusteemme Metson Q2-liikevaihdon muutokseksi (-3 % v/v) on konsensusta (-6 % v/v) myönteisempi. → Toteutunut -13%

23 tykkäystä

Metso on omassa päässäni ollut aina jälkisyklisyyden mittari. Se on perinteisesti sinnitellyt varsin pitkään talouden alamäessä, mutta taipunut lopulta – yleensä viimeisten joukossa. Näyttäisi siltä, että todistamme mahdollisesti sellaista notkahdusta.

Aiemmin rakentamisen ja kaivosteollisuuden tilanne näkyi Metsossa selvemmin. Outotec-integrointi on hieman sotkenut omia ajatuksiani Metsosta, sillä se heikensi ennustettavuutta, mutta tuskin iso kuva on tuosta miksikään muuttunut.

Tuttujakin on Metsolla ja yhdellä sen alihankkijalla töissä, mutta jutustelin heidän kanssaan viimeksi pari vuotta sitten. Jostain syystä toinen heistä ei ollut silloin kovin tyytyväinen työnantajaansa ja erityisesti yhtiön arvaamattomaan johtamiskulttuuriin, mutta jäi sellainen kuva, että ehkä siinä tilanteessa oli myös ylimääräistä stressiä erilaisten sisäisten ja ulkoisten yritysjärjestelyjen takia.

Metso on alallaan maailman terävintä huippua ja näen myös pidemmän aikavälin riskit erittäin maltillisina. Yhtiön asema on vahvistunut entisestään viimeisten vuosien aikana. Tänään on mielenkiintoista nähdä markkinareaktio selvästi odotettua heikompaan tulokseen. Kaltaisilleni sijoittajille seuraavat pari-kolme kvartaalia voivat avata jälleen ostoikkunan Metson kohdalla.

En ole oikeastaan koskaan päässyt nauttimaan parhaista tuotoista Metson tapauksessa, mutta täytyypä – näin kesäloman kunniaksi – tehdä kotiläksyjä ja lukaista fiktion sijaan myös Metson koottuja tarinoita. Jos sitä sattuisi vaikka halvalla saamaan hyvää.

25 tykkäystä

Jos jotain hyvää, niin hyvin on Metson suhteellinen kannattavuus pitänyt ja kertonee myös hinnoitteluvoimasta. Hyvissä asemissa, kun investoinnit virkoaa.

8 tykkäystä

Tässä on Ekin pikakommentit Q2-tuloksesta.

Metson Q2-raportti oli tilauskertymän ja liikevaihdon osalta pettymys, jota hyvä marginaali-kehitys lievensi vain osittain. Markkinanäkymäkommentit olivat odotetusti ennallaan. Osakekurssiin tulee tänään painetta.


EDIT:

Tässä on vielä Salkunrakentajan nostot tuloksesta. Ei mitään ihmeellisempää, jos tätä ketjua on lukenut. :slight_smile:

Toimitusjohtaja uskoo, että Metson asiakkaiden päätöksenteko Mineraalit-segmentissä vilkastuu vuoden jälkipuoliskolla kuparin korkean hinnan tukemana.

6 tykkäystä

image

Yötyöläinen Eki on tehnyt uuden yhtiörapsan Metson Q2:sta. :slight_smile: :gem:

Metson Q2-raportti oli tilauskertymän ja liikevaihdon osalta pettymys, jota hyvä marginaalikehitys osittain lievensi. Markkinanäkymäkommentit olivat ennallaan ja Mineraalien tilauksissa on odotettavissa aktivoitumista H2’24:llä.

15 tykkäystä

Metso ja kaivosteollisuusyritys JSC Almalyk Mining and Metallurgical (Almalyk MMC) ovat jatkaneet menestyksekkäästi neuvotteluja prosessiteknologiatoimituksista Almalyk MMC:n kuparisulattoon Uzbekistanissa perustuen huhtikuussa 2024 allekirjoitettuun raamisopimukseen. Osapuolet ovat nyt allekirjoittaneet laitetoimitus- ja projektipalvelusopimukset.

Metson toimitus sisältää liekkisulatuksen ja -konvertoinnin, kaasunpuhdistuksen sekä rikkihappolaitoksen prosessilaitteet ja palvelut. Yrityksen olemassa oleviin toimintoihin integroitava kuparisulatto tuottaa suunnitelmien mukaan 300 000 tonnia kuparikatodeja ja 1,8 miljoonaa tonnia rikkihappoa vuodessa.

Almalyk MMC ja Metso ovat nyt allekirjoittaneet kuusi sopimusta, jotka kirjataan Metson tilauskantaan ja joista tiedotetaan erikseen, kun ne tulevat voimaan

17 tykkäystä

PacWest Machinery LLC of Kent, Washington, US, recently completed the purchase of Miller Machinery of Longview, Washington. Miller Machinery has been a valued Metso dealer since 2007 and PacWest since 2017. After the acquisition, PacWest will assume Miller Machinery’s territory of customers in Washington, Oregon and the quarry segment for Hawaii. Both distributors have a history of delivering exceptional customer service and the combination of resources will provide additional benefits to Metso’s customers across the region operating in the sand, gravel, aggregates and contractor material processing markets. The unification will strengthen the companies’ collective network capabilities and enhance Metso’s market presence in the Pacific Northwest United States.

7 tykkäystä

Metso on allekirjoittanut laajan raamisopimuksen Reko Diq Miningin kanssa keskeisten prosessilaitteiden toimituksesta yhtiön uuteen projektiin Balochistanin maakunnassa Pakistanissa. Reko Diq on yksi maailman suurimmista lupaavista kupari-kulta -esiintymistä.

Raamisopimukseen kuuluvien laitetoimitussopimusten kokonaisarvo on 200 miljoonaa euroa. Ensimmäiset noin 100 miljoonan euron arvoiset murskaus- ja jauhatuslaitetilaukset kirjataan Mineraalit-segmentin vuoden 2024 kolmannen neljänneksen tilauskertymään.

Raamisopimukseen kuuluvien TankCell®- ja Concorde CellTM -vaahtotuskennojen, HRT- sakeuttimien, Vertimill® - ja HIGmillTM -myllyjen, myllynvuorauslaitteiden, suodattimien ja automaatiolaitteiden tilaukset kirjataan Mineraalit-segmentin tilauskantaan sopimusten tullessa voimaan loppuvuodesta 2024 ja vuonna 2025.

Murskaus- ja jauhatuslaitetilaukset sisältävät Superior TM 6089 MKIII -esikaramurskaimet, Nordberg® MP1250 -kartiomurskaimet sekä vaihteettomat PremierTM kuulamyllyt, joiden asennettu teho on 51 MW. Myllyissä on käyttövarmuutta ja huollettavuutta parantava polymeerilaakerijärjestelmä sekä metalliset myllynvuoraukset.

Reko Diq -kaivoksen elinkaareksi arvioidaan noin 40 vuotta. Rakentaminen tapahtuu kahdessa vaiheessa, ja laitoksen vuotuinen malmin käsittelykapasiteetti on noin 90 miljoonaa tonnia. Tuotannon odotetaan alkavan vuonna 2028.

29 tykkäystä

Metso on saanut jauhatusmyllytilauksen afrikkalaiselta kuparikaivokselta. Tilauksen arvo on noin 20 miljoonaa euroa, ja se kirjataan Mineraalit-segmentin vuoden 2024 kolmannen neljänneksen tilauksiin.

Metson toimitus koostuu energiatehokkaista HIGmillTM -hienojauhatusmyllyistä sekä niihin liittyvistä oheislaitteista ja palveluista.

20 tykkäystä

Tässä on Ekin kommentit tilauksista. :slight_smile:

11 tykkäystä

Vähän huhuilua sunnuntaiehtoon kunniaksi.

Metso + Sandvik kaivosvermeet…

Lukuoikeuksien takana ilmeisesti lisää asiasta

Di avslöjar: Jätteaffär hägrar i nordisk gruvindustri
Starka krafter trycker på för en storaffär i den nordiska verkstadsindustrin – en fusion mellan Sandviks anrika gruvutrustningsaffär och den finländska börsjätten Metso. Det erfar Di.

Avgörande för att en affär i slutänden ska bli av är om storägaren Fredrik Lundberg är beredd att stycka Sandvik ännu en gång.

https://x.com/dagensindustri/status/1825247542579273781

Maksumuurit

27 tykkäystä

Tuolla on ihan vähän lihaa luiden ympärille ilman maksumuuria. Käytännössä vaan puhutaan tuosta spekulaatiosta ja että kaikki riippuu Lundbergista.

12 tykkäystä

Tässä Kauppalehden juttu tuosta Metson kiinnostuksesta Sandvikia kohtaan.

9 tykkäystä

Sandvikin liiketoimintojen erottaminen toisistaan ei kai olisi suuri yllätys analyytikoille? Ainakin Anders Oldenburg on kommentoinut blogissaan 37/2022, ettei kääntöteriä valmistavalla Machining Solutions-yksiköllä ja kaivoskone-yksiköllä olisi mitään tekemistä toistensa kanssa. Oldenburg totesi myös, ettei yllättyisi kaivoskoneiden listautumisesta.

Lundberg sitten miettii, pitäisikö myydä vai listata Tukholmaan. Isoin omistaja on kuitenkin Industrivärden 14,49%. Ownership structure

10 tykkäystä

Toistaiseksi tämä kuulostaa siltä että joku on tankannut molempia noita yrityksiä, ja nyt syötetään markkinoille tällaista ajatusta joka luonnollisesti nostattaa kurssia. Mikäli tässä on totuutta mukana, lyhentää todennäköinen kurssinousu aikaikkunaa tämän toteutumiseen.

Edit: Sitten se toinen puoli - Gardell varmasti yrittää tällaista saada aikaiseksi. Huhun mukaan Metson 2 suurinta omistajaa kaavailee tällaista - siis Solidium ja Varma? Siis uudestaan kysyn että Solidium!? Lehdellä on ilmeisesti muutama eri lähdettä, joka nostaa uutisen todennäköisyyttä. Mutta onko Gardell siis saanut puolelleen nuo tahot - en jaksa uskoa että esimerkiksi Solidium olisi itsenäisesti ajava tekijä.

Aikamoisia huhuiluja joilla saatiin kurssiin merkittävä liike.

15 tykkäystä