Metso - Edelläkävijä kiviainesten käsittelyssä

Tässä on Ekin kommentit tilauksista. :slight_smile:

11 tykkäystä

Vähän huhuilua sunnuntaiehtoon kunniaksi.

Metso + Sandvik kaivosvermeet…

Lukuoikeuksien takana ilmeisesti lisää asiasta

Di avslöjar: Jätteaffär hägrar i nordisk gruvindustri
Starka krafter trycker på för en storaffär i den nordiska verkstadsindustrin – en fusion mellan Sandviks anrika gruvutrustningsaffär och den finländska börsjätten Metso. Det erfar Di.

Avgörande för att en affär i slutänden ska bli av är om storägaren Fredrik Lundberg är beredd att stycka Sandvik ännu en gång.

https://x.com/dagensindustri/status/1825247542579273781

Maksumuurit

27 tykkäystä

Tuolla on ihan vähän lihaa luiden ympärille ilman maksumuuria. Käytännössä vaan puhutaan tuosta spekulaatiosta ja että kaikki riippuu Lundbergista.

12 tykkäystä

Tässä Kauppalehden juttu tuosta Metson kiinnostuksesta Sandvikia kohtaan.

9 tykkäystä

Sandvikin liiketoimintojen erottaminen toisistaan ei kai olisi suuri yllätys analyytikoille? Ainakin Anders Oldenburg on kommentoinut blogissaan 37/2022, ettei kääntöteriä valmistavalla Machining Solutions-yksiköllä ja kaivoskone-yksiköllä olisi mitään tekemistä toistensa kanssa. Oldenburg totesi myös, ettei yllättyisi kaivoskoneiden listautumisesta.

Lundberg sitten miettii, pitäisikö myydä vai listata Tukholmaan. Isoin omistaja on kuitenkin Industrivärden 14,49%. Ownership structure

10 tykkäystä

Toistaiseksi tämä kuulostaa siltä että joku on tankannut molempia noita yrityksiä, ja nyt syötetään markkinoille tällaista ajatusta joka luonnollisesti nostattaa kurssia. Mikäli tässä on totuutta mukana, lyhentää todennäköinen kurssinousu aikaikkunaa tämän toteutumiseen.

Edit: Sitten se toinen puoli - Gardell varmasti yrittää tällaista saada aikaiseksi. Huhun mukaan Metson 2 suurinta omistajaa kaavailee tällaista - siis Solidium ja Varma? Siis uudestaan kysyn että Solidium!? Lehdellä on ilmeisesti muutama eri lähdettä, joka nostaa uutisen todennäköisyyttä. Mutta onko Gardell siis saanut puolelleen nuo tahot - en jaksa uskoa että esimerkiksi Solidium olisi itsenäisesti ajava tekijä.

Aikamoisia huhuiluja joilla saatiin kurssiin merkittävä liike.

15 tykkäystä

Ehtiskö Eki kommentoida mahdollisen yhdistymisen vaikutuksia?
Markkinat ainakin pitävät ajatuksesta. Molempien osakkeet kohtuullisessa nousussa.

5 tykkäystä

Metso Oyj:n pörssitiedote 19.8.2024 klo 11:00 paikallista aikaa

Julkisuudessa on esitetty markkinahuhuja liittyen Metson ja ruotsalaisen Sandvikin kaivosliiketoimintaan. Metsolla ei ole tietoa spekulaatioihin liittyen eikä sillä ole asiaan liittyvää sisäpiirihanketta.

Hehee, se siitä sitten. Byebye, kurssivedätys. Mutta näin omana lisäyksenä Metson osake kyllä kiinnostaa näin muuten.

14 tykkäystä

Kuka taitaa paremmin ruotsin kieltä, jos tutkisi onko Sandvik lausunut asiasta jotain?


Että näin.

2 tykkäystä

Aika rohkeaa olisi Dagens Industrin etusivullaan tekemään “paljastusta” ellei jotain olisi taustalla.

Ehkäpä Gardell on omatoimisesti tiedustellut jotain Sandvikin omistajien suunnasta, ja homma paisui ennenaikaiseksi “kohuotsikoksi”?
Industrivärden näyttää omistavan 14,5% Sandvikenistä, ja jonka osakkaista Lundbergföretagenb 20,0% ja äänistä 25,8%. Ja Fredrik Lundberg vielä 3,3% / 2,1% päälle.
Lisäksi Lundbergföretagen omistaa 3,1% Sandvikenista 3,1% suoraan.

Eli Lundberg on tässä avainasemassa.

Solidium on Metsossa 14,9% omistaja, mutta jos hinnoittelu on kohdallaan voi kuvitella että valtiollinen toimija voisi olla vahvemman firman puolesta.

Kuvittelen että ei savua ilman tulta, mutta ennenaikaista, ja kaiketi monikaan yleismalkainen tiedustelu ei reaalimaailmassa johda mihinkään vaikka niitä pyöriikin. Onhan näitä renkaanpotkijoita moninkertaisesti enemmän kuin mitä kauppakeskusteluja saati yrityskauppoja.

Sinänsä oheisen jutun mukaan yhdistymisessä voisi olla järkeä mitä synergiaan tulee.
OP:n analyytikko Mikkonen arvioi jutussa että tuotealueet täydentäisivät toisiaan, mutta kilpailuviranomaisen kanta kysymysmerkki kahden vahvan yhdistyessä. Ja muutenkin, ehdothan ratkaisevat osapuolten omistajien kantaa myös.

Tähän tulikin ilmeisesti maksumuuri.

https://www.industrivarden.se/en-gb/investors/industrivardens-stock/share-data/ownership-structure/

6 tykkäystä

Miten se meni kun Rautaruukki ja SSAB yhdistyi, Ruotsin valtio vei ja Suomi vikisi? Ei nämä mene aina Suomalaisen osakkeenomistajan edun mukaisesti.

3 tykkäystä

Moro kaikille, Metson ja Sandvik Mining & Rock Solutionsin välillä olisi melkoisesti teollisia synergioita, sillä viime mainittu toimii arvoketjun alkupäässä (mm. poraus, leikkaaminen, tunnelointi, louhinta, lastaus ja kuljetus) ja Metso taas loppupäässä (mm. murskaus,seulonta, jauhatus, rikastus ja hydrometallurgia). Päällekkäisyyksiä ei juuri ole (toisin kuin Metsolla ja Sandvik Rock Processing Solutionsilla), joten kyse olisi toisiaan täydentävistä kokonaisuuksista. Uusi Sandvik MRS + Metso -konserni voisi ottaa kokonaisvastuuta isoistakin projekteista ja synergioita löytyisi varmasti asiakkuuksien ja projektien hallinnassa, t&k:ssa, hankinnoissa, markkinoinnissa, hallinnossa jne. Uskon, että etenkin junior-kaivosyhtiöt arvostaisivat sitä, että voisivat ulkoistaa projekteja ja niiden vastuuta kokonaisuudessaan yhdelle taholle. Toisaalta etabloituneet kaivosyhtiöt eivät välttämättä arvostaisi one-stop-shopia, jonka neuvotteluasema voisi nousta turhan vahvaksi. Lisäksi kilpailuviranomaisilla olisi varmasti sanansa sanottavana, sillä uusi yhtiö olisi ensimmäinen kaivoslaitteiden ja -projektien kokonaistoimittaja kilpailun ollessa melko hajautunutta. Spekuloidun yhtiön omistussuhteita miettiessä on hyvä huomata, että Sandvik MRS:n viimeisten 12 kuukauden EBIT oli noin 1330 MEUR eli 46 % enemmän kuin Metson n. 780 MEUR. Tämän huhun elinkaarta on kuitenkin mielenkiintoista seurata. Terv. Eki

51 tykkäystä

On kyllä mielenkiintoinen huhu. Metson osakkeenomistajien näkökulmasta selkeä logiikka ja hyöty tuossa näkyy, mutta Sandvikin osakkeenomistajien kannalta en suoraan keksi sitä, että miksi tuo kannattaisi, ellei SRP:tä saataisi siihen samaan kimppaan (tai myytyä pois).

SRP ja SMM jakaisi liikevaihdon 19% ja 81 %, mutta niiden välillä on hyvin vähän yhteistä, joten sellaista tuskin tullaan näkemään. SRM ja SRP puolestaan jakaisi liikevaihdon noin 15 % ja 85 %, mutta molemmat liiketoiminta-alueet liittyvät oleeliisesti yhteen. Sandvikin omistajien kannalta pitäisi ennemminkin SMM spinnata ulos ja jatkaa kaivosteknologiatalona. SRP:kin käsittääkseni eriytettiin omaksi liiketoiminta-alueeksi, että sen kilpailukyky esim. Metsoa vastaan paranisi, vaikka sinne ei olekaan (vielä) hankittu mitään suurempaa tuonne loppupäähän.

Spekuloidaan loppuun, että Solidium pumppaa tässä kurssia ylös, että voi myydä osakkeita parempaan hintaan ja valtio voisi hukuttaa ne Turun tunnin junaan :wink: Sehän oli tarkoitus rahoittaa myymällä tuottavaa omaisuutta.

17 tykkäystä

Ilkka Sinervä on kirjoitellut jutun Metsoon liittyvien huhujen ja uutisointien inspiroimana.

Ruotsalainen Handelsbankenin leiriin kuuluva Industrivärden omistaa Sandvikin äänistä ja osakkeista noin 14,5 prosenttia. Cevianin kumppaniksi on spekulaatiossa noussut ruotsalainen tunnettu sijoittaja Fredrik Lundberg, jolle kuuluu noin kolme prosenttia Sandvikistä. Industrivärden junaili aikanaan teräsyhtiöiden SSAB:n ja Rautaruukin fuusion.

Alaotsikot:

  1. Sandvik osti kruunun jalokiven
  2. Onko fuusio mahdoton?
  3. Neleksen nurkkaaja
12 tykkäystä

Mahdollinen fuusio taitaa kiinnostaa paljon enemmän Metson omistajia kuin Sandvikin. Molemmat saattaisivat silti hyötyä kaupasta, mutta Sandvikin kohdalla epävarmuutta on enemmän. Päälläkkäisyyttä on vähän, murskauksessa jonkin verran, joten fuusio saattaisi mennä läpi.

En ihmettele Metson isojen omistajien kiinnostusta. Sandvik Mining and Rock Solutions on koko teollisuuden saralla yksi parhaista kokonaisuuksista, rahantekokone isolla markkinaosuudella alalla, jonne uusien yhtiöiden on hyvin vaikea tulla. Tulevaisuuden menestys on hyvin vahvalla pohjalla sillä raaka-aineita tarvitaan jatkuvasti enemmän ja enemmän. Todellinen laatuyhtiö siis ja jos tämä listattaisiin itsenäisenä yhtiönä, se olisi erittäin kiinnostava pitkän ajan sijoitus.

11 tykkäystä

Se ketä fuusio lopulta kiinnostaa riippuu tietysti täysin osakkeiden vaihtosuhteesta, ja nykyisten kannattavuuslukujen valossa Metson omistajat jäisivät tässä leikissä tietysti auttamatta soittelemaan kakkosviulua. Ruotsalaiset ovat yleensä osanneet laskea, joten en usko hetkeäkään, että Lundbergit ja muut suostuisivat fuusioon ellei heille napsahda vähintään kahta kolmasosaa lähentelevä omistusosuus uudesta yhtiöstä.

8 tykkäystä

Metson Kivenmurskausliiketoiminnan Tampereen tehtaan tilauskanta on alhainen ja valmistuotevarastot ovat korkealla tasolla. Syyskausi on kivenmurskausliiketoiminnassa myös hiljaisempaa aikaa, joten nopeaa kysynnän parantumista loppuvuonna ei ole odotettavissa. Lisäksi globaalisti erityisesti mobiililaitteiden kysyntä on ollut alhaista, ja jakelijoiden korkeat varastotasot Pohjois-Amerikassa vähentävät uusien koneiden tarvetta. Tilanteen vuoksi yhtiöllä on tarve sopeuttaa kapasiteettia työmäärän tilapäiseen vähenemiseen ja tehdä kustannussäästöjä.

Sopeuttaakseen murskauslaitteiden valmistusmääriä alhaisempaan kysyntään Metso aloittaa muutosneuvottelut tilapäisistä lomautuksista Tampereen kivenmurskauslaitteita valmistavan tehtaan organisaatiossa. Muutosneuvottelut koskevat tehtaan lisäksi myös kaikkia muita kivenmurskausliiketoiminnan toimintoja ja henkilöstöä Suomessa. Neuvottelujen piirissä on kaiken kaikkiaan noin 560 henkilöä.

Mahdollinen lomautustarve on enintään 90 päivää, ja lomautukset toteutettaisiin loppuvuoden 2024 ja kevään 2025 aikana.

Neuvotteluissa käsitellään mahdollisten toimenpiteiden perusteet, vaikutukset ja vaihtoehdot. Neuvotteluaika on vähintään kaksi viikkoa neuvotteluesityksen antamisesta, ellei neuvottelujen aikana toisin sovita. Päätökset mahdollisista lomautuksista tehdään pian neuvotteluiden päättymisen jälkeen.

Lomautusten laajuus ja kesto riippuvat tilausten määrän kehittymisestä ja sen vaikutuksesta henkilöiden ja osastojen työkuormaan, sekä toiminnan ja kustannusten sopeuttamisen tarpeesta. Mahdolliset lomautukset voivat kohdentua koko neuvotteluiden piirissä olevaan henkilöstöön ja kaikkiin henkilöstöryhmiin.

10 tykkäystä

@Karo_Hamalainen haastatteli Pekka Vauramoa. :slight_smile:

*Olen ehtinyt kuuntelemaan jo jonkin matkaa, ja hyvältä vaikuttaa. :slight_smile: *

Metso lehahti uutisotsikoihin, kun ruotsalainen talouslehti Dagens Industri uutisoi, että Metson ja ruotsalaisen Sandvikin kaivoistoimintoja oltaisiin yhdistämässä.

Yhdistyminen olisi looginen jatko sille rakennemuutosten sarjalle, jota Metso on käynyt 25 vuoden pörssitaipaleensa aikana. Yritysjärjestelyillä on saatu arvoa esiin ja luotu entistä kohdennetumpi ja kannattavampi Metso.

Toimitusjohtaja Pekka Vauramon johdolla Metsosta ja Outotecistä on tehty nykyinen Metso. Yhtiön kannattavuus on parantunut rutkasti ja noussut suomalaisten konepajojen eliittiin. Vauramo kertoo, kuinka kannattavuusparannus on tehty ja kuinka se auttaa Metsoa yhä puolustamaan ja parantamaan marginaalejaan.

Grillillä Pekka Vauramo kertoo muun muassa myös sen, kuinka Metso poikkeaa ruotsalaisista verrokeistaan Sandvikista ja Epirocista.

Huhuttu Sandvikin kaivosliiketoiminnan ja Metson yhdistäminen näyttää paperilla järkevältä, eikö?

"Mehän toki myymme vähän samoille asiakkaille. Siinä mielessä varmaan joitakin synergioita voisi tavoittaa, mutta – tiedän sen Metson ja Outotecin yhdistymisestä – nämä keskustelut ovat sangen monimutkaisia ja kaikissa osapuolissa on tällaisissa tapauksissa monta asiaa, jotka pitää huomioida samaan aikaan ennen kuin tällaiset asiat koskaan voivat päätyä maaliin”, Pekka Vauramo sanoo.

16 tykkäystä

Suomalaiset globaalit konepajat ovat muuttuneet rakenteellisesti paremmiksi yhtiöiksi, kuin aiemmin. Ja se näkyy myös osakekursseissa. Kävimme mm. Metsoa läpi videolla @Erkki_Vesola kanssa.

18 tykkäystä