Mitä sinulla on salkussa?

Tässä aloittelijan salkku 24.11.2020

Nikola Corporation 18% - Tuotto +60,98%

Plug Power 13% - Tuotto +17,83%

Palantir Technologies 13% - Tuotto +12,85%

Electronic Arts inc. 6% - Tuotto +2,55%

Netflix 10% - Tuotto −3,45%

Faron Pharmaseuticals 12% - Tuotto +7,83%

Innofactor 12% - Tuotto −1,97%

Käteinen 16%

Jotain veivausta varmaan lähiaikoina tiedossa… :upside_down_face:

10 tykkäystä

Tämä oma salkku ei ihan tasapainossa taida olla? :smiley:

Plug Power 48,1% :us:
Fortum 6,4 % :finland:
Nel ASA 5,6% :bouvet_island:
iShares Global Clean Energy ETF 5,5%

Muut 34,4% (mm. FuellCell Energy :us: , Bloom Energy :us: , NIO Inc Car :us: , Cell Impact :sweden: , Impact Coartngs :sweden: , Azelio :sweden: , Qleanairi Holding :sweden: , Artificial Solution :sweden: , Arocell :sweden: , McPhy Energy :st_martin: , Kemira :finland: , Tokmanni , :finland: , Valmet :finland: , Kesko :finland: , YIT :finland: , Oriola :finland: , Metso Outotec :finland: , Nokia :finland:

9 tykkäystä

4kk sijoittamista ja opettelua takana joten nyt uskaltauduin siirtämään säästöstä loput pääomat osakkeisiin ja salkku rikkoi tänään 10´000e rajan. Enempää en käteispuskurista rahaa siirrä joten tästä eteenpäin pitää vain malttaa odottaa seuraavaan tiliin ennenkuin lisäillään. Näin myös kynnys uusien yritysten osteluun on huomattavasti suurempi, joka on ehkä hyvä asia.

On ollut opettavainen matka ja olen löytänyt itsestäni myös piirteitä mitä ei ehkä halua löytää. Olen aika neuroottinen numeroiden kanssa ja lopulta kun joka päivä useasti seuraili salkun kehitystä, alkoi menetyt tuotot ja mahdollisuudet ärsyttämään. Viimeisen viikon aikana ostin heräteostoksena 3 eri yritystä halutessani pikavoittoja ja kun seuraavana päivänä lasku jatkui, myin ne pois. Edelleen, näillä summilla ei isoja tappioita mutta ärsytyskäyrä kasvoi merkittävästi joten jos nyt vihdoin uskoisi ne asiat mitä vasta-alkajille annetaan ohjeiksi. Vastedes hahmotan edes jotenkin yrityksen tai toimialan johon sijoitan (paitsi Genovis, kyllä sitä yksi pelilappu pitää olla :see_no_evil: ), en veivaa äkillisissä kurssiliikkeissä ja muistan ostavani vuosien päähän. Sisältö suuruusjärjestyksessä:

image

Noin puolet on rahastoissa ja arvo-osakkeissa ja puolet firmoissa missä ollaan kasvuprosenttien perässä. Nyt vaan on pakko opetella istumaan käsien päällä, onneksi käteistä on vain hieman mahdollisiin dippeihin :slight_smile:

Vielä kerran, iso kiitos kaikille jotka on jaksanut neuvoa ja kommentoida. Tästä se lähtee :+1:

34 tykkäystä

Qt 35%
Efecte 15%
Siili 15%
Bittium 7%
Nordea 5%
Sievi 5%
Aspocomp 5%
Vincit 4%
Heeros 3%
BBS 3%
Faron 3%
Käteinen 0%

Yritetään nyt istua näiden päällä edes tämä vuosi loppuun. Toimialahajautus on unohtunut tyystin viime aikoina, ja salkusta onkin muotoutunut kovin teknopainoitteinen, pienillä finanssi- ja lääkealan vivahteilla. Kivijalkoja etsin pitkään noiden pienempien arpalippujen sijaan mutta totesin, että Qt saa käydä sellaisesta tässä vaiheessa. Pelaajaluonne myös osakesijoittamisessa, näköjään.

10 tykkäystä

Aika hurjaa on elo ja meno, mutta edelleen suunta on vakaasti kohti tavoitetta/suunnitelmaa :slight_smile: Pieni transitiotilanne tässä, kun on tullut useampi yllättävä mahdollisuus (Palantir ja Peptonic etupäässä), joita tarkoitus käyttää “vipuna” kohti pidempää peliä :wink: Ja Fisker hurjasteli aika suvereeniin kärkeen ihan puskista :smiley:

Osake Markkina Jakauma Suunnitelma
Fisker :us: 26,41 % Pientä kevennystä 30 USD ja 50 USD pinnassa, sitten loput holdiin 2023 asti
AroCell :sweden: 21,77 % Jahka siinä 20 kr pinnassa, niin vaihdetaan uuteen autoon :smiley: No, ehkä pari paperia holdiin vielä, jos sattuu nousemaan rajustikin pidemmän päälle
New York Mortgage Trust :us: 17,01 % Härskinkorkeita osinkotuottoja ”ikiholdissa”
Ares :us: 7,40 % Korkeanhärskejä osinkotuottoja ”ikiholdissa”
RioCan :canada: 5,24 % Nykysatsi holdiin, mutta tuskin enää lisäyksiä kun tuotto vaisuuntuu arvonnousun myötä
Nordea :finland: 4,75 % Yllättävän hyvä osinkotaso, joten pidetään vielä ja ostellaan välillä
Peptonic Medical :sweden: 4,52 % Katotaas mihin yltää, alkuvuosi 2021 varmaan aika hurjaa kyytiä :slight_smile: Jos pääsis 20 kr pintaan alkuun
Resurs Holding :sweden: 3,90 % Kovia osinkoja tulossa, katotaan sitten miten jatko
Palantir :us: 3,28 % Aina kun vilkaisee muualle, niin +1 %-yksikkö :smiley: Holdataan ainakin kesään ja katotaan mikä meininki
PennantPark Investment :us: 2,76 % Pusikoista tuli osinkopaperiksi kovalla tuotolla. Katotaan miten kulkee niin vois lisätä
CapMan :finland: 2,10 % Pahasti jäänyt jalkoihin jenkkiosingoille, mutta vielä sinnittelee kasvavan osingon vuoksi
Hennessy :us: 0,87 % Lähinnä pientä ”jännitystä” mukaan :smiley: Kai tää siten Canoona vois päästä tripla-arvoon siinä 30 USD pinnassa

REIT-salkku varsinkin noussut ihan huolella:

13 tykkäystä

Siirtelin kaikki Ostille ja tarkoitus nyt vältellä lyhytty peliä, kun ei se kuitenkaan onnistu. 2 lappua on tällä hetkellä mitkä voin vaihtaa jos hinta on sopiva.
Yritin , että 25% olisi pienissä kasvuosakkeissa, mutta prosentit vähän karkasi. Tylsempiä osinkolappuja koittaa pitää riskiä vähentämässä.
Ensi vuonna olisi tarkoitus kasvattaa salkkua niin paljon kuin pystyy.

12 tykkäystä

Lapsen salkku paremmin tuottanut, kun ei ole pilannut sitä nuilla veivailuilla. Sitäkin toki vähän tulee, mutta nyt puoleen vuoteen ei ole edes kauppoja. Pari ensimmäistä vuotta meni miten sattuun, mutta nyt 3 vuotta jo hyvää nousua. Ei ollut itsellä 7-vuotiaana tuollaisia summia :smiley:

41 tykkäystä

Fortum 9,1%
Sampo 12,9%
Capman 7,4%
QT 28,1%
Kamux 3%
Remedy 13%
Kahoot 7,3%
Omnicar 1,4%
Incap 5,2%
TietoEvry 6,2%
Scanfil 5,6%

Vuoden tuotto n. ~40% eli kaukana foorumin mestareista, mutta ihan tyytyväinen itse kokonaisuudessaan.

Suurimmat virheet ollut epäillä foorumia:

  • Kamux ostettu 5€ myyty 6€, ostettu 11,6€
  • Efecte ja Smarteye pärjännyt yllättävän hyvin, vaikka itse en uskonut foorumin mestareita. Toki aika näyttää miten noillekkin käy. Potentiaalia ja riskiä noissa näyttäisi olevan.

Muut virheet (turha veivailu ja harkitsemattomat ostot):

  • Noho ostettu n.10€ ja myyty pois -50%
  • TietoEvery ostettu 25,9 (tämä ei nyt vielä suoranaisesti virhe, mutta odotin aivan toisenlaista pomppua ostohetkellä niin kurssi menikin 21€ suorilta :D)
  • Siili, Digia lähtenyt aiemin halvalla salkusta pois. Ei virhe tämäkään kun voitolle jäin, mutta turhaa veivailua.
  • Sampoa ostettu 30€ myyty 31€ ja ostettu 32€…välillä vaikea ymmärtää itsekkään omaa ajatuksenjuoksua.

Tähän kirjasin nämä, jotta tulevaisuudessa tekisi päätöksiä hieman enemmän harkiten. Pieni veivailu pitää kyllä mielenkiinnon yllä sijoittamiseen, mutta olen kyllä onnettoman huono siinä.

29 tykkäystä

Olet jo parempi kuin 75% sijoittajista koska 1) kirjaat ylös virheesi ja 2) pidät itseäsi lähtökohtaisesti huonona veivaajana.

Huonoimmat veivaajat eivät edes tajua olevansa huonoja.

18 tykkäystä

Tässä oma salkku. Lähestulkoon kaikki poiminnat tulleet tätä foorumia seurailemalla. Muutamia poikkeuksia tietty on. Parit jenkkilaput joita holdailen ainakin vuoden loppuun, jolloin lähtevät pois. TTCF ja WKHS ovat myös sellaisia että saattavat hyvän hinnan tullen lähteä salkusta. Muut olen ostanut pitkään pitoon, ainakin toivottavasti, jollei mitään hirveää tapahdu. Olen yrittänyt veivailuja vähentää, koska tälle vuodelle saa jo jonkun kivan summan maksaa veroja. Hirveästi on veivailuja tehty ja lähiaikoina todella huonoja rahan arvoisia ratkaisuja (negatiivisessa mielessä). PLUG:n osuus olisi hieman suurempi tällä hetkellä, jos en olisi myynyt ja odottanut pientä dippiä, mitä ei sitten nähtykään kuin ihan muutaman minuutin ajan. EVO osuus on tässä paisunut hieman ehkä liian isoksi, mutta katsotaan nyt saako tässä ihan vielä pariin kuukauteen edes kevennellä vai käydäänkö hakemassa vauhtia alempaa. Teoreettisesti voitolliset laput tällä hetkellä ovat: AVCT, IDEX, NEL, PLUG, QT, SE, UTZ ja WKHS. Olisi muutaman euron isompi salkun saldo jos ei olisi panikoinut ja tehnyt huonoja päätöksiä. Hyvä kuitenkin ettei sen isompaa käynyt! Voitoilla en halua kerskua, koska kaikki ovat täältä muiden tekemien analyysien pohjalta melkeimpä hankittua lappua. Kiitos kaikille ketkä täällä aktiivisesti tongitte ja käytätte omaa aikaanne :slight_smile: Oli vain mukavaa tehdä moinen diagrammi, ihan excelin taitojen ylläpitämisenä edes jonkinmoisina ja omaksi tiedoksi kun tulevaisuudessa joskus katselee omistuksia 2020 :smiley:

12 tykkäystä

Salkun sisältö tuntuu kuukausi kuukaudelta asettuvan aina vain enemmän aloilleen, ja säätäminen vaihtuvien osakkeiden määrällä laskettuna vähenevän. Kesäkuukausina salkussa oli säännönmukaisesti yli 20 riviä, ja sisällöt vaihtelivat vielä rutkasti. Tässä kuussa salkusta on kuitenkin poistunut vain Neste (odottelemaan arvostuksen korjausta alaspäin), muiden kauppojen ollessa lisäyksiä olemassaoleviin positioihin.

Syyskuussa aloin siivoamaan salkusta n. 10% kokoista vetyosakkeiden nippua (NEL, FuelCell, Plug, HL Acquisitions), ajatuksena keskittää sijoitukset niihin yhtiöihin, joiden liiketoiminnan ja näkymät (sekä osakkeen hinnoittelun) ymmärrän. Ansiokkaasta foorumin valistustyöstä huolimatta en pystynyt käsittämään nykyisiä arvostuksia, joten möin noin kuukauden aikana kaikki pois, jääden plussalle vain Plugista (jonka ekat ostoerät kerkesikin tuplata) ja break-eveniin lopuista lapuista. Vaikka päätös oli perusteltu, ja vajaa viikko viimeisten myyntieni jälkeen alkanut ralli perusteeton, niin kylläpä on ollut raskasta seurata etenkin omalla kohdallani mörnijöiksi jääneiden FuelCellin ja HCCH nousua. Jos laskisin Dynacertin vetyosakkeeksi, voisin kokea hieman tyytyväisyyttä sen myymisestä ajoissa, ja omilleen jäämisestä, mutta perusteet sen myynnille olivat muut kuin vetyposition purkaminen :sweat_smile:

Harmistuksesta huolimatta mieli on paljon rauhallisempi nyt kun uskoakseni ymmärrän kaikkien salkkuni yhtiöiden toiminnan ja näkymät (pl. kolme pienintä positiotani, joista koostuu pelisalkkuni). Tieto ja Tokmanni (suurin osa satelliittisalkkuani) ovat salkussa swingiluontoisella vierailulla, tarkoituksena ei ole pitää niitä ainakaan kauas ensi vuoteen. Lopuille riveille (ydinsalkku) ei sitten olekaan asetettu aikarajoja.

Salkun TOP 3 (Kamux, Smart Eye ja Qt) on sellaisia lappuja että voisin nostaa jokaisen painon 60 prosentiin salkusta, jos se vain olisi matemaattisesti mahdollista. Mielitekoa kasvattaa näitä pinoja pitää suitsea tämän tästä, mutta onnekseni mm. kokeilin kesällä onneani Wirecard -episodissa, jolloin todistin itselleni ettei hienon, kasvavan ja vakuuttavankaan yhtiön arvon tuhoutuminen päivissä ole mahdotonta. En siis kasvata ostamalla yhdenkään osakkeen painoa yli 25 prosentiin salkustani.

Käteistä on ehkä kymppi OSTilla, kun osakepaino on 125%. Tiedon ja Tokmannin veivit ja viimeisin 50% lisäys Smart Eyeen on siis rahoitettu superluotolla.

E: Päivittelin samoilla vauhdeilla vielä salkun tuototkin omaan ketjuunsa

21 tykkäystä

Avataanpa hieman omaa salkkua ja samalla synninpäästö täydellisestä takinkäännöstä, joka tuli päätökseensä eilen luopuessani viimeisestä ETF:stä.
Olin aiemmin vankkumaton indeksisijoittaja. Olin sitä mieltä, ettei pitkällä aikavälillä indeksin voittaminen yksityissijoittajalta onnistu enkä ole tuosta kyllä vakuuttunut vieläkään. 2018-2019 rupesin lisäämään salkkuuni “seurantapositioita” mielestäni mielenkiintoisista yhtiöistä lähinnä Inderesin analyysiin tukeutuen. Tuolloin salkkuun tulivat mm. Efecte, Kamux ja Fellow Finance.

Koronakriisissä salkun arvo rupesi sulamaan nopeasti mutta luotin kuukausittain tapahtuvan indeksisijoittamisen voimaan. Sitten kuitenkin ahneus voitti. Päätin pistää asuntolainan ja sijoitusasunnon lainanlyhennykset vuodeksi tauolle ja sijoittaa tuon ylijäävän rahan myös pörssiin. Kun kurssit alkoivat nopeasti palautua olin melko pettynyt., vuosikymmenen ostopaikka jäi suurilta osin käyttämättä. Päädyin sitten ottamaan sijoituslainaa (sen verran, että vuoden asuntolainanlyhennyksillä saisin sen maksettua pois joten worst case scenariossakin riskit olivat rajatut eivätkä olisi syytäneet perhettäni henk koht konkurssiin). Nössöilin kuitenkin, enkä koko könttäsummaa uskaltanut laittaa kerrallaan all in vaan ostoja olen tehnyt aktiivisesti keväästä syksyyn asti melko tasaisesti.

Tässä vaiheessa kuitenkin monet laadukkaana pitämäni yhtiöt, joita olin seurannut ja pitänyt liian kalliina olivat niin houkuttelevissa hinnoissa, etten voinut vastustaa kiusausta vaan poikkesin strategiastani ja tein suoria osakesijoituksia. En hakenut enkä hae lyhyen aikavälin tuottoja, vaan sijoitin yhtiöihin joiden liiketoiminnan ajattelin kestävän ja kehittyvän. Tästä kertoo myös eilen tarkistamani Nordnetin tämän vuoden kauppahistoria: 7 myyntiä, 50 ostoa.

Pahin virhe oli, kun rupesin seuraamaan enemmän makrotason uutisia ja tajusin, että indeksisijoittajan otan vahvasti kantaa siihen, että maailman BKT:n kasvu tulee kehittymään pitkällä aikavälillä positiiviseen suuntaan. En minä tiedä, tuleeko. Lisäksi monet indeksit (erit SP500) alkoivat olla hyvin riippuvaisia FAANG:eista, en minä niihin halunnut alunperin sijoittaa! Paljon todennäköisempänä pidän yksittäisten firmojen menestymistä, joiden toimintaan, kehtykseen ja ajureihin pystyn perehtymään laadukkaan analyysin kautta. Pitkän aikavälin reaalituottotavoiteeni on 7%. En siis odota voittavani indeksejä, ainakaan massiivisesti jos peräpeiliin katsotaan. Olen huomannut kuitenki kokevani sijoittamisesta aivan uutta iloa ja innostusta kun saan omistaa laadukkaita, voimakkaasti kasvavia tai mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa olevia firmoja. (Parhaimmillaan kaikkia kolmea)

Edelleen, jos sukulaiset/kaverit/tutut kysyvät sijottamiseen neuvoja, suosittelen ehdottomasti indeksisijoittamista. Lapsille säästän indeksirahastojen kautta.

Eilen maksoin viimeisen erän sijoituslainastani pois ja nyt olen lähinnä hyödyntänyt kevyttä Nordnetin superluottoa kulta-tasolla (selvästi alle 10% salkun painosta). No, summa summarum. Vankkumattoman indeksisijoittajan salkku näyttää koronavuoden loppupuoliskolla tältä.


27 tykkäystä

Osakesäästötilini sisältö ja hieman sekalaista pohdintaa:

Lähitulevaisuuden suunnitelmana on tunkea lisää rahaa Tokmannin osakkeisiin, joita ostin ensimmäisen satsin viime tulosdipin yhteydessä. Kurssireaktio oli mielestäni järjetön, ja sai katselemaan yhtiötä tarkemmin, ja sitä kautta kiinnostumaan. Luvut suuressa kuvassa näyttävät hyviltä, jonka lisäksi uskon kuluvastakin kvartaalista tulevan erityisen hyvä liiketoiminnan puolesta. Q4 tärkeä kvartaali normaalistikin mm. joulumyynnin myötä. Lisäksi koronan takia matkoista ja baareista säästyvät rahat lisäävät kulutusta muualla, joka voi tuoda lisäbuustia Tokmanninkin lukuihin. Analyytikkojen tavoitehintojen keskiarvokin jotain 15% korkeampi kuin nykykurssi.

Pidemmän aikavälin suunnitelma token kanssa on vielä hakusessa. Yhtiö maksaa hyvää osinkoa ja näen yhtiön olevan hyvin omistajaystävällinen, luvut tällä hetkellä hyvät, ja tulevina vuosina kasvuakin hieman. Miten pidemmällä aikavälillä kasvu? Koronan keskellä liiketoiminta näytti myöskin defensiivisyytensä. Toisaalta mietityttää suurempi ns. vallihautojen puute, mutta toisaalta minulle riittää myös omistettavaksi hyvä liiketoimintakin. Jonkinsorttisia kilpailuetuja nään tulevan suuren koon myötä (ns. halpakauppa verrokkeihin verrattuna), tehokkaasta ostotoiminnasta, hyvälaatuisista ja halvoista private label- ja kiinan tuotteista, tehokkaasta markkinoinnista, joka johtaa tehokkaaseen myyntiin.

Edellä mainitussa on hieman samoja tekijöitä kun Kamuxin menestyksessäkin. Ei mitään suurta vallihautaa, mutta hyvä liiketoiminta ja osaava johto saavat hyvää tulosta aikaan. Kun Kamuxilla tähän yhdistetään vielä hyvä visio ja dataan perustuva varastonhallinta, osto ja myynti sekä melko joustavat kulut, en koe ollenkaan häiritseväksi lapun suurta painoa OSTilla kuin AOT:n puolellakin. Koronakin on näillä näkymin hellittämässä aikanaan, jolloin Kamux nähdäkseni iskee suuremman kasvuvaihteen Saksanmaalla silmään, kun nyt on todistettu että sielläkin voi tehdä voitollista liiketoimintaa.

Sampoon tykästyin uudelleen uuden johdon ja “tarinan” myötä, joka on paljon selkeämpi ja houkuttelevampi kuin aiempi Stadighin johtaman yhtiön vastaava. Torbjörn on näyttönsä antanut Ifissä ja tehnee nyt saman tempun emoyhtiössä. Fortumia puolestaan on tullut ostettua ensimmäisen kerran joskus 15 euron maissa ja sen jälkeen kun kurssi on käynyt alta 17 euron, syystä että hinta on näyttänyt kohtuu hyvältä tulokseen ja osinkoon nähden, ja tätä myötä olen uskonut että hinta tulee ajan kuluessa nousemaan.

Viimeisenä Harvia, jonka kyytiin tuli hypättyä joskus kesällä, kun alkoi käymään selväksi mihin matka yms. rahat kulutetaan. Sitä myötä kun yhtiöön on tutustunut, on sen tarina käynyt todella mieleiseksi. Hyvä kannattava ja kasvava liiketoiminta, vahva brändi, asema sekä tulevaisuus ja osaamisellaan minut vakuuttanut johto ovat hyvin positiivisia asioita osakkeenomistajalle.

Nykyisistä osakesäästötilin firmoista pidän siinä mielessä, että ymmärrän suurimmaksi osaksi mitä ne tekee nyt ja mitä meinaavat tehdä jatkossa. Fortumista en ole aivan varma, muuta kuin että tekevät energiaa. :slightly_smiling_face:

30 tykkäystä

Kannatan tällaista “ostoslista” palstaa. Itsellänikin on “ostoslista” osakkeita joita “himoitsen” ja odotan vaan kelpo ostopaikkaa.

Tällasella palstalla olisi mielenkiintoista nähdä onko kanssasijoittajilla samoja lappuja ostoslistalla. Ja myös poimia sopulina uusia ideoita tietty. :grin:

3 tykkäystä

Tämä on kivan näköinen laatusalkku. Voisin kuvitella itselläni samanlaisen ja kyljessä pari muutaman prosentin swingiä/“pidempiaikaista treidiä”.

Tosin noin kovaa painoa en yhdellä positiolla voi pitää niin kuin olet Kamuxiin laittanut. Oli vaikka kuinka laadukas yhtiö niin olen päättänyt kohdallani rajoittaa maksimipositiokoon 20%:iin, oli kyse mistä tahansa. Koen että syitä on kaksi: a) kurssi ei nousekaan niinkuin oletti → salkku laahaa. b) sattuu jotain odottamatonta, koska mikään ei ole kiveen hakattua. → massiiviset menetykset.

Kamux on kuitenkin omankin salkkuni suurin positio. :wink:

8 tykkäystä

Kiitos kauniista sanoistasi. Tosiaan siinä oli pelkkä osakesäästötili, joka on vielä melko nuori. Lisäksi rahastoja sun muuta indeksiä löytyy mutta näin mielenkiintoiseksi tarinoita pelkästään tuosta salkusta :slightly_smiling_face:

Suurempi paino tuli tuutattua Kamuxiin ennen viimeisintä tulosjulkistusta, kun kaikki muut rahankulutus sektorin firmat oli ylittäneet ennusteet, ja sama oli odotettavissa Kamuxillekin, tosin ei niin suurta mikä tuli.
Koko varallisuudesta ei Kamux ole kuitenkaan ihan noin suuri, vaikka lisää lappua onkin AOT:n puolella, joista aion irtautua lähitulevaisuudessa tasapainottaakseni kokonaisuutta.

AOT:n puolella myöskin mainitsemasi lyhyen tähtäimen pelailut mm. TietoEvryssä ja Vincitissä. :slightly_smiling_face:

5 tykkäystä

NOHO PARTNERS 23%
BBS-BIOACTIVE BONE SUBSTITUTES OYJ 22%
TECNOTREE OYJ 21%
SOLTEQ 19%
OY ROBIT LTD 15%

Käteistä sopivasti odottelemassa iskunpaikkaa.

5 tykkäystä

Mahdolliselle liputukselle olisi syynä tuo viimeinen virke, Sijoitussuositusten antaminen on kiellettyä - ja se on ihan järkevä sääntö.

Huomattavasti antoisampaa olisi jos kertoisit edes parilla lauseella lyhyet perustelut, miksi nuo ovat mielestäsi hyviä.

12 tykkäystä

Kurssi on hinta, minkä maksat, arvo mitä saat. Sijoituspäätösten tekeminen aiempien hintojen perusteella on useimmiten järkyttävä virhe. Kannattaa analysoida yhtiötä mistä niiden tulos jatkossa tulee, mitkä on markkinanäkymät lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, mikä on taseen tilanne jne.

Kyllä mä ymmärrän uuden keskustelijan voivan olla intoa täynnä ja haluavan osallistua. Kaikki lukijat kuitenkin hyötyvät enemmän kun käyttää edes pikku hetken viestinsä arvoon muille. Viestin kirjoituksessa hinta on sen kirjoittamiseen käytettävä aika, arvo sen lukijoille tuottama hyöty, huvitus tms.

15 tykkäystä

Sulla on niin paljon eri yhtiöitä tasaisesti hajauttaen, että eipä indeksisijoittaminen enää merkittävästi alentaisi riskiäsi. Toki maantieteellinen hajautus heikoilla, toimialakohtaista en jaksa alkaa arvioimaankaan.
Itsellä vähän samanlainen käänne tapahtunut tänä vuonna edellä mainitsemastani syystä: jos omistaa 10+ yhtiötä eri aloilta ja eri maanosissa toimivia, niin hajautus on aikalailla indeksiluokkaa. Indeksin lisäksi vaan voi toivoa pystyvänsä poiminnalla voittamaan markkinan. Toki voi käydä myös päinvastoin, jos onnistuu poimimaan juuri ne huonoimmat yhtiöt. Mutta siis noin satunnaisen keskimääräisiä yhtiöitä poimien jo 10 yhtiötä antaa aika hyvän hajautuksen, kuten sunkin tuottokäyrän vakaus osoittaa. Ja 20 tietenkin vielä vähän paremman.

4 tykkäystä