Osakesijoittaminen

Mitä sinulla on salkussa

Hieman jo ihmettelin että karkasiko hinta ja ostot lopetettiin vaikka ruudulta näytti että johdon ostot jatkuvat. Ilmoitus tulikin vain hieman myöhemmin.

Wulffiin näytti muutama muukin Foorumilla sijoittaneen. Voisinkin viikonloppuna avata yhtiölle oman ketjun ja kirjoitella vähän omia mietteitä ja miksi omasta mielestä oli hyvä aika lähteä :wolf: matkaan.

2 tykkäystä

Tollaisella tilkkutäkillä täällä mennään tällä hetkellä. Valuutta riskiä pitäisi vähentää.

7 tykkäystä

Tässäpä tämän ketjun innoittamana vähän selkeämmän näköinen kuvio. Pääpiirteittäin olen pysynyt sijoitussuunnitelmassani. Käteistä ei ole ollenkaan, joten uuden firman hankkiminen vaatii jonkun myyntiä. Nousumarkkinalla on helpohkoa tehdä tuottoa, mutta pidän silti Genovista ja varsinkin SPG:tä todella hyvinä bongauksina. SPG:stä olen lukenut viime viikkoina todella paljon ja alustavasti lyhytaikaiseksi sijoitukseksi tarkoitettu hankinta tulee pysymään salkussa pidempään. Uskoisin myös Wulffin tuottavan vallan mainiosti tässä parin-kolmen seuraavan viikon aikana. Wulffista kiitos (vielä tosin aikaista kiitellä) kuuluu Inderesin foorumille.

Jatkossa aion myydä Wulffin kokonaan pois ja laittaa siitä noin 10% salkkuosuudella Remedyä. Loput menee käteiskassaan, jolla yritän iskeä näihin hyvillä perusteilla oleviin muiden bongauksiin. Vaihdoin muutama päivä sitten Fortumit Nasdaq100-ETF:ään, koska Fortum ei minua hirveästi kiinnosta. Sain siitä jo mielestäni hyvän tuoton. Harkitsen jo vakavasti tuon ETF:n myyntiä. Periaatteessa kiinnostaisi sellainen taktiikka, että noin 15% salkusta olisi käytettävissä yhteen tai kahteen lyhyen ajan sijoitukseen. Tällöin olisi pelimerkkejä iskeä kiinni näihin hyvän tuotto-odotuksen firmoihin, jotka eivät pitkällä aikavälillä kiinnosta. Toki ne voivat ruveta kiinnostamaan kuten SPG:n kohdalla kävi. Taktiikkaa pitää miettiä vielä moneen kertaan. Toisaalta mikään ei estä ostamasta ETF:ää takaisin sitten jos huomaa häviävänsä indeksille jatkuvalla syötöllä. Salkun runko on mielestäni niin laadukas, ettei pienoinen veivailu olisi välttämättä pahitteeksi kunhan sen tekee perinpohjaisesti harkiten. Esimerkiksi tuollaiseen GNUS-hommaan en missään nimessä lähtisi mukaan, koska radikaali nousu on jo tapahtunut. Mieluummin lähden mukaan näihin Wulffin kaltaisiin vinkkeihin, joissa on monta syytä miksi nousua voisi tulla ja laskuvara on pieni. Nollatulos on paljon parempi kuin murskatappio tuuriosakkeella.

Inderesin foorumista on ollut paljon hyötyä sijoituspäätöksiä tehdessä ja euroja on kilahdellut kirstuun runsain määrin analyysien ja foorumikirjoitusten siivittämänä. Kyllähän sen salkustakin näkee, että foorumia on luettu.

6 tykkäystä


Maaliskuun lopussa aloitettu salkku näyttää nyt tältä. Tarkoituksena on kasata vakaa salkku 8-12 osakkeesta jossa välillä kyllä myydäänkin jos hinta on oikea. Positiot ovat vielä “kohtalaisen” pieniä joten niissä on varaa vielä kasvattaa tilanteen salliessa. Mielummin kuitenkin hakisin vielä muutamia yhtiöitä lisää salkkuun ennen osuuksien kasvattamista.

9 tykkäystä

Salkku muuttunut ihan eri suuntaan kuin osasin ajatella vuoden alussa (noh, sattuneesta syystä) :smiley:
Varsinkin nyt viime viikkojen aikana:

Osake Markkina Jakauma
Sampo :finland: 17,79 %
Nordea :finland: 15,28 %
CapMan :finland: 11,72 %
Fortum :finland: 10,69 %
Nokia :finland: 8,75 %
Resurs Holding :sweden: 5,11 %
Siili :finland: 4,15 %
AroCell :sweden: 4,00 %
Telia :finland: 3,52 %
CNH Industrial :us: 3,51 %
Nel ASA :norway: 3,00 %
Wulff :finland: 2,42 %
New York Mortgage Trust :us: 2,22 %
Intrum AB :sweden: 2,07 %
Genovis :sweden: 1,91 %
Genius Brands :us: 1,67 %
Elanders B :sweden: 1,11 %
Bonava B :sweden: 1,08 %

Pitää jo vähitellen jarrutella ostoja, niin ehtii kertyä voittojakin :smiley:

10 tykkäystä

Tämän hetken salkku. Toukokuussa tuli tankattua lisää Fortumia ja Wärreä. Löytyy vielä kohtalaisesti käteistä, jolla voi reagoida jos tulee hyviä ostopaikkoja. Tällä hetkellä on tarkoitus joka kuukausi palkkapäivänä ostaa lisää, ellei nyt kurssit karkaa aivan liikaa.

image

6 tykkäystä

Vedyt ja uusiutuvat ja Muut energiaa.

Fortumia erikseen sitten.

10 tykkäystä

Laaja on hajautus pelkästään vetyyn yms mutta yks pisti silmään. Millä perustein tuonne joukkoon Norsk Hydro? :thinking:

1 tykkäys

Miksipä ei, mediobanka ja kuvassa ei näy herantis ta, eivät kuulu joukkoon. Muut taitaa pysyä aiheessa? Suunnilleen. On tuolla ollut vierailijoita. Mm. Korona Polaris Inc ja muutamia muita.

Laitas vielä Equinor seurantaan, heillä on kova tahto lisätä uusiutuvat energiamuodot palettiinsa, erityisesti Off Shore Wind. Omistaa lisäksi mm. 15% Scatec Solarista.

Yhteisprojekteja (H2/P2X) moneen suuntaan monen eri toimijan kanssa, startuppeista toimialojensa mammutteihin (Yara, Wärtsilä)

1 tykkäys

Minulla on kyllä seurannassa kyseinen ja paljon muutakin. Olen päättänyt tosiaan hajauttaa ja en niin tarkasti ole tutkinut kaikkia kohteita. Toki vähän isommat siivut on sellaisissa, jotka ehkä vähän paremmin ymmärrän.

Suurimmalta osin oletan, että riittä, kun olisi oikeassa genren osalta ja isoja suunnitelmia on maailmalla meneillään ja elvytystä sun muuta suuntautumassa vety ja uusiutuviin mm. Korea n. 28 miljardia dollaria x ajassa, Portugali 7 miljardia 2030 mennessä, Saksa 7 miljardia korona stimulusta x ajalle vety infraa jne Ranskassa zero emission valley. Jenkeissä nikolan yms suunnitelmat. Toivon, että riittävän moni valinta osuu, sijoitushorisontin yltäessä 2025-2030 paikkeille nyt aluksi.

Off shore tuulihankkeita ja aurinkoenergia hankkeita kin on yllinkyllin ja siihen vety hommat tulleet mukaan.

5 tykkäystä

Salkussa on ollut vilskettä tässä kolmen viiikon aikana. Olen kuitenkin tyytyväinen, että nämä “kivijalat” ovat vallanneet isoja osuuksia. SPG:n myin jossain 72d kohdalla ja ostin tänään takaisin 65d:lla viikon tauon ja pohdinnan jälkeen. Se ei ole välttämättä taaskaan pitkän aikavälin sijoitus, mutta katselen jonkin aikaa miten koronadipistä ja osinkohommista lähdetään etenemään. Haluan pitää edes yhtä “hakua” salkussa näiden suosikkieni lisäksi. :slight_smile:

Oli tarkoitus hajauttaa ostamalla pienemmillä summilla joitain arpalappuja, vähän epävarmempia Suomi-firmoja ja paria ETF:ää. Päätin kuitenkin, että kyllä sitä pelivaraa on hyvä olla muutamaan omaan suosikkiosakkeeseen. En jaksa turhaan nakella jotain minimaalisia osuuksia salkusta sinne tänne. Mieluummin ampaisen sitten kunnon mällin (salkkuun nähden) jos päätän johonkin sijoittaa. Tänään tuli lisättyä oikeastaan kaikkia omistuksia. Kamux ja Genovis parhaimmista dipeistä. QT:n ja Remedyn kohdalla ajattelin, että nyt pitää viimeistään ottaa positiot täyteen, koska näiden osalta ei ikinä tiedä milloin lähdetään taas uudelle laukalle. Kova luotto on, ettei näillä kovin pahasti hävitä indeksille jatkossa.

12 tykkäystä

Salkkupäivitys taas vaihteeksi(edellinen 10.5). Tätäkin voi itse asiassa seurata nykyään Sharevillessä, koska äkkäsin pari viikkoa sitten, että rahasto-osuussalkkujeni seuraaminen on varmasti melko tylsää puuhaa :slight_smile: : https://www.shareville.fi/jasenet/nukkenukuttaja/wall . Veivausta on tullut taas harrastettua, mutta vähäisemmässä määrin kuin aikaisemmin keväällä. Osakeuskollisuus on kuitenkin säilynyt ja kuten kuvasta näkyy, melko defensiivisesti olen asemoitunut, koska pidän markkinaa edelleen hyvin arvaamattomana ja volatiilina. Toki tähän vaikuttaa myös se, että treidaan jo +50-ikäluokassa ja sijoitushorisonttini ei välttämättä enää kovin montaa nousu- ja laskukautta näe. Lisäksi en näe mitään syytä sijoittaa firmoihin, joiden tuotteiden kysyntäajureita minun on vaikea ymmärtää ja sisäistää. Vielä vähemmän olen halukas maksamaan suurista tulevaisuudenodotuksista korkeiden kertoimien muodossa. Oma ykkösohjenuorani lieneekin, että “älä vaaranna ja tuhoa pääomaa”, toki siinä sivussa pieni tuottokin maistuu🙂

Sampo 26,2%
Fortum 18,8%
Metso 9,4%
Tokmanni 9,05%
Tikkurila 8,68%
Raisio 8,56%
Lassila&Tikanoja 4,74%
Nokian renkaat 3,47%
Käteinen 11,09%

Lisäksi rahasto-osuuksia toisaalla.

Hieman perusteluja omistuksilleni, vaikka niitä olen jo aiemmissa postauksissa käsitellyt:

Raisio ilmestyi täysin uutena salkkuuni tällä viikolla parin ostoerän merkeissä. Itselleni mystisesti osake on pudonnut kesäkuun alusta lähes 15% , toki arvostus on edelleen melko kireä. Oman pääoman tuotto ei myöskään ole hyvällä tasolla, mutta sallin poikkeuksen tässä. Huomioimatta ei voi kuitenkaan jättää 100 miljoonan euron nettokassaa, joka epävarmoina aikoina mahdollistaa myös yritysostot kasvustrategian toteuttamiseksi. Jotenkin tuntuu myös kivalta omistaa Elovena- ja Benecol- brändejä. Arvopaperi- ja Viisas Raha- lehden tammikuun numeroissa oli laajemmat artikkelit Raision nykytilanteesta. Ainakin itseäni miellyttää fokusoituminen kahteen trendikkääseen sektoriin eli terveellisiin elintarvikkeisiin ja terveellisiin ainesosiin. Edellisen toimitusjohtajan kaudellahan Raisio alkoi muistuttaa melkoista sekatavarakauppaa, mutta Pekka Kuusniemi on tuonut uutta intoa tekemiseen. Brexitiin on varauduttu jo useampaan kertaan varastonhallinnalla ja alihankintaketju mm. Sveitsissä antaa joustavuutta tuotteiden viennille Iso-Britanniaan. Kannattaa muistaa kuitenkin, että 20% liikevaihdosta tulee brittikuluttajilta Benecol-tuotteiden muodossa. Vastuullista sijoittajaa miellyttää myös kalanrehuliiketoiminta, siihenhän käytetään raaka-aineena Itämerestä pyydettyä silakkaa ja kilohailia, joiden mukana merestä poistuu fosforia ja typpeä. Kilosta kalanrehua tulee melkein kilo kalaa, kun taas esim. nauta tarvitsee 10-15 kiloa rehua yhden lihakilon tuottamiseen.

Sampon kivijalka-asema salkussa ei selityksiä kaivanne, sieltä otetaan myös tarvittaessa käteistä, mikäli tilanne niin vaatii. Omistajaystävällinen voitonjako, joka tosin on viime aikoina kärsinyt takaiskuja ja luottamus johdon tekemisiin tekevät tästä miellyttävän omistaa. Lisäksi @Sauli_Vilen :in “osien summa”-laskelma antaa henkistä tukea epävarmuuden hetkinä.

Toinen kivijalka Fortum antaa myös aihetta optimismiin. Mielenkiinnolla odotan uuden toimitusjohtajan peliliikkeitä Uniperin suhteen, toki pidän Lundmarkin lähtöä ikävänä asiana Fortumin kannalta, mutta eiköhän Rauramo ota homman haltuun. En usko kuitenkaan, että tämä hieman alle 13 euron hinnoilla hankittu sijoitus kovin pahasti pieleen voi mennä, yhdet osingotkin ovat jo tulleet tilille. Uniperin sähköntreidauksen historialliseen track recordiin olisi ehkä vielä syytä paremmin perehtyä, vastaahan se valtavaa osaa liikevaihdosta.

Vesi kielellä odotan jo ensi keskiviikkona(1.7) salkkuun ilmestyviä Neleksen osakkeita, joihin olen oikeutettu Metso-omistuksen myötä. Pelikirjani kyllä sanoo, että uuden Metso-Outotecin osakkeista hankkiudun sopivassa tilanteessa eroon, koska sen liiketoiminta on minulle vaikeammin hahmoteltavaa kuin Neleksen vakaa venttiilibisnes. Neleksen aloituskaupankäyntikurssiksi veikkaan noin yhdeksää euroa. Jos alle Valmetin kahdeksan euron ostosten mennään, niin pitänee lisätä.

Tokmanni on paikkansa portfoliossani ansainnut, onhan se ollut salkussani jo sijoittamisen uudelleen aloittamisesta lähtien vuoden 2017 lopulta ja kurssi parhaimmillaan lähes kaksinkertaistunut ostohetkestä. Rautiaisen johdolla halpakauppaketju on trimmattu hyvään iskuun ja koronaviruksenkin vaikutukset liikevaihtoon jäänevät rajalliseksi. Jopa lievästi positiivisesti olen alkanut suhtautumaan jo Q2-tulosjulkistukseen.

Nokian rinkulat pyörivät takaisin salkkuun lähes ennätyksellisen kolmen viikon tauon jälkeen. Kotiutin voittoja, kun kurssi lähti keulimaan toimitusjohtajavaihdoksen myötä, mutta kurssin pudottua jälleen alle 20 euron, halusin ottaa position jo ihan yritysostomahdollisuutta silmällä pitäen. Mitään hyviä uutisia en odota Q2-kvartaalilta, pikemminkin luvut voivat olla aika karmeita ja jopa koko vuoden EPS- konsensusennuste 0,75 e voi olla työn ja tuskan takana.

Lassila&Tikanojaa pidetään joko syystä tai syyttä hieman tylsänä firmana ja kasvu on ollut kiven alla viime vuosina. Kuitenkaan kierrätysbisneksessä ja vihreän talouden ytimessä toimivaa firmaa ei kannata aliarvioida. Hyötyy mahdollisesti elvytyspaketeista ja verotusratkaisuista, jotka kohdistuvat vihreään talouteen siirtymiseen. En myöskään usko, että koronakriisi on ollut pelkästään haittatekijä bisnekselle vaan erilaisille desinfiointipalveluille on kysyntää riittänyt.

Tikkurilan painoa olen hieman nostanut, vaikka Venäjä edelleen mietityttää. Kuitenkin ihmisten kotoilu ja mökkeily koronakevään aikana mahdollisesti lisäsivät kaikenlaista puuhastelua tukien kysyntää, maalien verkkokaupalle kuuluu myös hyvää. Laskeneiden raaka-ainekustannusten myötä myös tulosriville jää enemmän myytyä maalilitraa kohden.

23 tykkäystä

Hyvä katsaus👍

Itsekin ostin tällä viikolla Raisiota. Tässähän hallintarekisteröidyt ovat vähentäneet reilusti. Nyt kuitenkin vähän näyttää että myyntipaine on hieman rauhoittunut.
Yhtiön omilla kertoimilla ei mielestäni kallis ja voi hyvinkin olla että Q2 katsausten jälkeen ”turvasatamat” taas maistuvat markkinalle.

2 tykkäystä


Huomisen osittaisjakautumisen ansiosta salkun (OST:n) riski siis laskee, kun ilmestyy uusi rivi.

1 tykkäys

Päivitystä edelliseen kesäkuulta. Suunnitellusti Digia kyytiin hieman toivottua kalliimmalla, en malttanut pysyä sivussa. Pitkä aikaväli näyttää mielestäni oikein hyvältä.

EQ possan tuplaus oli mielessä jo pidempään, ja pieni dippi toi siihen nyt kelpo mahdollisuuteen. Niin ikään Kamuxpositio tuplattu, ja tänään toivottavasti yksi satsi vielä lisää.

Käteinen jo < 5%.

Name Weight AVG Price
Berkshire Hathaway Inc 17,62 % 179,496 €
Bilot Oyj 2,11 % 6,010 €
CapMan Oyj 8,88 % 1,809 €
Digia Oyj 7,31 % 5,212 €
eQ Oyj 8,88 % 12,665 €
Fortum Oyj 12,26 % 14,571 €
Harvia Oyj 5,07 % 9,030 €
Kamux Oyj 10,08 % 7,186 €
Neste Oyj 3,35 % 29,895 €
Qt Group Oyj 7,82 % 19,915 €
Revenio Group Oyj 8,31 % 23,711 €
Sampo plc 8,30 % 29,580 €

6 tykkäystä

Tältä palstalta olen saanut paljon hyviä sijoitus ideoita. Monilla kirjoittajilla on erittäin laadukasta pohdintaa ja hyviä näkemyksiä. Kiitos siitä. Teidän salkkuja olisi mukava seurata myös sharevillessä. Laittakaa linkkiä tai nimimerkkiä tulemaan. Ps. Voisiko luoda oman ketjun johon halukkaat voisi jakaa linkit shareville salkkuihin? Eikä sillä palstalla olisi muuta keskustelua. Sieltä linkit salkkuihin löytyisi helposti eikä hukkuisi muihin viestiketjuihin.

4 tykkäystä

Linkit sharevillen salkkuihin voisi pistää @Johannes_Sippola :n tyyliin omaan profiiliin. Näin ollen säästyttäisiin ainakin yhdeltä " turhalta " ketjulta, joka loppuen lopuksi hautautuisi muiden alle.

11 tykkäystä

Moi.
Päivittelen aikani kuluksi salkun suurimmat yksittäiset suorat osakeomistukseni TOP5:

  1. Fortum
  2. Sampo
  3. TietoEVRY
  4. Berkshire Hathaway Inc. B
  5. Tokmanni & Kamux (Tänään luultavasti Kamux nousee 5. sijalle)
3 tykkäystä

Tälläistä tällä hetkellä


Taalerin rahastostakin puotin puolet pois, mutta ei vielä näy paljon tarkalleen tuosta sai lisää käteistä. Todennäköisesti nostaa käteispainon johonkin 45%.

Ottaa jonkinverran pannuun, että salkkuun jää kesäloman alkajaisiksi käytännössä vain finanssia, mutta ei noista kehtaa kyllä luopuakkaan nykyisillä valuaatioilla joten jääköön salkkuun.

1 tykkäys