Modulight - Nokia-Areenan oma laseryhtiö

Modulight ilmoitti tänään tähtäävänsä First Northiin.

2020 liikevaihto 10,1 MEUR ja 1h2021 kasvoi +24% vs 1h2020. Tuloskunto on kova, liikevoitto% 1h2021 peräti 57%.

60 MEUR ovat keräämässä osin kassaan, osin vanhoille omistajille. Ankkurisijoittajat ovatkin merkkaamaan annin vaikka kokonaan, jos yhtiön arvostus on enintään 205 MEUR ennen osakeantia.

Tietyt Didner & Gerge Fonder AB:n, Evli-Rahastoyhtiö Oy:n, Mandatum Asset Management Oy:n, SEB Investment Management AB:n, Swedbank Roburin ja Teknik Innovation Norden Fonder AB:n (Tin Fonder) hallinnoimat rahastot sekä Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma (yhdessä ”Ankkurisijoittajat”) ovat tietyin edellytyksin sitoutuneet osallistumaan Listautumisantiin ja merkitsemään osakkeita yhteensä noin 61,5 miljoonalla eurolla lopulliseen merkintähintaan ehdolla, että Yhtiön koko osakekannan arvostus ennen osakeantia on lopullisella merkintähinnalla enintään 205 miljoonaa euroa.

Suunnitellussa Listautumisannissa Yhtiön on tarkoitus kerätä noin 60 miljoonan euron bruttovarat osakeannilla, minkä lisäksi eräiden Yhtiön nykyisten osakkeenomistajien on tarkoitus myydä osakkeitaan.

Modulight on suomalainen teknologiayritys, joka suunnittelee ja toimittaa lasereita ja ratkaisuja erilaisiin lääketieteen ja biolääketieteen sovelluksiin sekä muihin valikoituihin korkean lisäarvon sovelluksiin. Yhtiö tarjoaa näihin liittyviä laitteita, ohjelmistoja ja palveluita lääketeknologiayhtiöille ja kohdemarkkinoille ympäri maailmaa. Modulightin tuotteita käyttävät monet kansainväliset lääkeyhtiöt, Fortune 500 -listatut yhtiöt sekä johtavat syöpätutkimuslaitokset ja yliopistot. Modulightin liikevaihto oli 10,1 miljoonaa euroa vuonna 2020, kasvaen 40 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yhtiön käyttökate vuonna 2020 oli 5,8 miljoonaa euroa ja käyttökateprosentti 58 prosenttia. Modulight on perustettu vuonna 2000, sen palveluksessa on noin 70 työntekijää, ja sen pääkonttori sijaitsee Tampereella.

66 tykkäystä

Kannattavuus on mielettömän kova :white_check_mark:
Kasvu näyttää hyvältä :white_check_mark:
Pieni koko joten varmasti kasvupotentiaalia jäljellä ja potentiaalinen yritysostokohde myös :white_check_mark:
Mielenkiintoinen toimiala, jossa varmasti hyvät kilpailuedut ja vallihaudat :white_check_mark:
Arvostus nykypörssissä ei edes mikään överi :white_check_mark: (205M€, jos tekisi tänä vuonna tulosta 4-5M€ niin P/E 40-50, suorastaan halpa esim. Revenioon verrattuna :wink: )

Olen kiinnostunut. On tässä ainakin paljon enemmän potentiaalia kuin näissä muissa viime aikaisissa listautumisissa.

129 tykkäystä

Vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta.

Ohessa muutama kaikille luettavissa oleva artikkeli viime vuoden lopulta.

29 tykkäystä

Todella vähän kiinnostusta on kyllä tämä keissi herättänyt tähän mennessä siihen nähden, että yhtiö tekee jo todella kovaa tulosta ja kasvupotentiaali on merkittävä. Aion ehdottomasti merkata, joten sinänsä itseäni ei haittaa, mikäli suuri yleisö ei tätä yhtiötä löydä :grin: Mielestäni tässä on aineksia lähes Revenion kaltaiseen mahtitarinaan.

25 tykkäystä

Ensisilmäyksellä todella mielenkiintoinen listautuja! Modulightin CTO kertoo tällä noin puoli vuotta vanhalla videolla yhtiöstä ja sen tuotteista:

Muutama nosto missä kaikessa Modulight on mukana:

Noista seuraavan vuosikymmenen määrittelevistä teknologioista innostuttaessa on toki hyvä pitää mielessä tämä Buffett-sitaatti:

What you really should have done in 1905 or so, when you saw what was going to happen with the auto is you should have gone short horses. There were 20 million horses in 1900 and there’s about 4 million now. So it’s easy to figure out the losers, the loser is the horse. But the winner is the auto overall. 2000 companies (carmakers) just about failed.

Kevennyksenä tärkeä tieto videolta:

we also bought a pizza oven in our investment program.

25 tykkäystä

Mielenkiintoinen yhtiö, josta on ollut aiemminkin juttua lehdissä. Tämä ala on tuntematon minulle, joten huomioikaa se, mutta tässä kuitenkin joitakin lähteitä/tietoja yhtiöön liittyen.

Modulightin tarina on alkanut TTY:n Optoelektroniikan tutkimuskeskus ORCissa. Modulightin sivuilta löytyy Tekniikan maailman juttu vuodelta 2018, jossa ORCin johtaja toteaa laseralan keskittyneen Suomessa paljolti Tampereelle. https://www.modulight.com/pdf/tekniikanmaailma.pdf

Modulight on ketjuun lisättyjen juttujen perusteella joutunut tekemään paljon strategiatyötä, jotta oikea suunta löytyisi. On kokeiltu avaruus- ja puolustusteknologioita, mutta lopulta keskitetty kapeamalle sektorille syövän hoitoon, optogenetiikkaan, geenisekvensointilaitteisiin ja silmälääketieteeseen. Kohdemarkkinaksi on valittu Yhdysvaltojen markkinat ja sillä isot yritykset.

Tästä alasta näyttäisi olevan melko kattava yleisesitys maallikoille vuonna 2018 julkaistu Eduskunnan Tulevaisuusvaliokunnan julkaisu 5/2018: Fotoniikasta valoa Suomen hyvinvointiin". Siinä on myös tarinaa Modulightista. Linkki julkaisuun (pdf): https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/julkaisut/Documents/tuvj_5+2018.pdf

Julkaisun mukaan Modulight on lanseerannut ensimmäisen syöpähoitolaserin markkinoille vuonna 2015. 2018 julkaistusssa raportissa kerrotaan sen hetkisestä asiakastilanteesta näin:

“Tällä hetkellä yhtiöllä on asiakkaana kahdeksan lääkeyhtiötä pääosin Yhdysvalloista ja Euroopasta, joille Modulight toimittaa yksinoikeudella laserhoitolaitteet ja niihin liittyvät palvelut.” (Fotoniikasta valoa Suomen hyvinvointiin, s. 56)

Vuonna 2018 Bausch & Lomb tiedotti sopimuksesta Modulightin kanssa silmäsairauksien hoitoon käytettävän laserlaitteen kehittämiseksi fotodynaamiseen hoitoon (PDT). Käyttö olisi kai Visudyne-valmisteen kanssa silmänpohjan rappeuman fotodynaamisessa hoidossa.

Myös autoteollisuuteen on asiakassuhteita:

“Suomalaiset toimijat kuten Vaisala Oyj, Modulight Oy, Oplatek Group Oy ja VTT Oy ovat olleet mukana jo vuosia eurooppalaisissa tutkimushankkeissa yhdessä autoteollisuuden kärkitoimijoiden (muun muassa Daimler, Renault, Fiat, Autoliv, Ibeo, SICK ja Bosch) kanssa.” (Fotoniikasta valoa, s. 80)

Modulight tarvitsee tietenkin puhdastilat vaativan hygieniatason saavuttamiseksi. Puhdastiloille on saatu lisäkäyttöä Tampereen kauppakamarin lehtijutun mukaan Custom&industry-sovelluksilla, jotka ovat eri teollisuudenaloille, kuten autoihin ja satelliitteihin, sekä palvelusopimukset esim. tuotetukeen, testaukseen ja ohjelmistöpäivitykseen. Tätä kautta tulee myös autoteollisuutta asiakkaaksi.

Modulightin kannattavuuskehitys ei näytä olevan hetkellistä, sillä ketjuun lisätyssä Tampereen kauppakamarin lehdessä Orsila toteaa (Positiivista pöhinää, kehittämisen generointia | Tampereen kauppakamarilehti): “Olemme nyt seitsemänä vuotena peräkkäin parantaneet liikevaihtoa ja kannattavuutta.”

Y-studion haastettelun lopussa Orsila toteaa hinnankorostuksista näin: “Modulight on vuosien mittaan viisikertaistanut hintansa. Asiakkaat ovat antaneet palautetta mutta maksaneet, koska he ovat nähneet muun arvon.”

ps. Modulight on myös urheilusponsoroinnissa mukana :ice_hockey:, sillä kesäkuussa 2021 Modulight solmi yhteistyösopimuksen Tapparan kanssa ja yhtiöstä tuli myös Ilveksen pääyhteistyökumppani.

37 tykkäystä

“Modulight solmi yhteistyösopimuksen Tapparan kanssa ja yhtiöstä tuli myös Ilveksen pääyhteistyökumppani.”

Odotettavissa on siis lätkämailaefekti? :face_with_hand_over_mouth:

Sorry, en malttanut, nyt tullee lippua…

Annista: korkean teknologian firma, kasvumahdollisuuksia ja korkea kannattavuus. Yllä olikin tärkeimmät pointti hyvin esitettynä nimimerkin SijoitusSeppo toimesta. Ehdottomasti kiinnostaa anti, mutta ankkurit vienevät lähes kaiken, piensijoittaja ole varmaan jää 100e edestä osakkeita. Arvostuksesta riippuen listalta lisää, mutta niukkuus ajaa varmaan kurssia ylös.

Kannattavuudesta: sitä voi toki (Modulightin numeroihin tutustumatta) parantaa tappiota pienentää sen seitsemän vuotta?

Edit: SijoitusSepon mainitseminen

23 tykkäystä

" Modulight on myös urheilusponsoroinnissa mukana :ice_hockey:, sillä kesäkuussa 2021 Modulight solmi yhteistyösopimuksen Tapparan kanssa ja yhtiöstä tuli myös Ilveksen pääyhteistyökumppani."

Sorry guys, mutta tuo ei tuota mitään lisäarvoa yhtiölle. Jos ostan osakkeita, vaadin yhtiökokouksessa toimivaa johtoa lopettamaan urheilusponsoroinnin. Sponsorointi on omistajien hommaa.

Mutta tosiaan, mielenkiintoista saada taas tutustua toimialaan, mistä tietää vain raapaisuja sieltä, lastuja täältä. ja hyvä puoli tässä harjoituksessa on se, että nyt kerätään kunnon potti kerralla kasvun rahoittamiseen. Tähän asti ollut vahvaa tekemistä.

Ja tosiaan, pitsauunikin on hankittu! Kyllä helpottaa, kun rahanteon välissä saa takuuvarmasti huikopalaa oman kokin tekemänä. Täällä on asiat hyvin.

Mutta vakavasti ottaen, Tuotekirjo on laaja ja asiakaskunta vaikuttaa tukevalta. Tässä on kyllä hyvän tarinan aineksia.

6 tykkäystä

Joo, tuo lätkäviittaus oli tuollainen loppukevennykseksi tarkoitettu. Tuon kohdan olisi voinut kyllä jättää poiskin viestistä.

Jos tuota markkina yrittää jotenkin jäsentää, niin tällainen kuva löytyy Yole Développementin raportista. Modulight löytyy sieltä myös pienellä, kun tarkasti katsoo.

Linkki Yolen raporttiin, josta tuo edellä oleva kuva on peräisin:

Yolen esitys: Edge Emitting Lasers - Technology and Market Trends 2021

12 tykkäystä

@Contrafun vilkaise postaamasi kuvaa uudestaan. Modulight löytyy sieltä myös hieman isompana. :wink:

45 tykkäystä

Tutustuin yhtiöön tarkemmin ja vaikuttaa kyllä kaikin puolin erittäin mielenkiintoiselta listautujalta.

Perehtyikö kukaan tarkemmin ansaintalogiikkaan; onko se laitemyyntiä vai onko siellä jatkuvan laskutuksen palveluita mukana ja millä prosentilla on, jos on?

P.S. Johtoryhmän diplomi-insinööri ja tekniikan tohtori -jakauma sai hymyn naamalle. Jotenkin niin tyypillistä suomalaista meininkiä. Varmaan pääkonttorin vieressä oleva yliopisto selittää suuren osan tästä. Johtoryhmä – Modulight Corporation

32 tykkäystä

Kauppalehden juttu (muurin takana):

"Modulight tarjoaa lasereita ja optiikkaa vaativimpiin sovelluksiin. Se toimii kahdella rintamalla: lääke- ja biolääketieteessä sekä teollisten sovellusten toimittajana. Yhtiön kehittämän laserlaitteen avulla hoidetaan muun muassa aivosyöpää, silmän melanoomaa, kaulan alueen syöpää ja keuhkosyöpää. Fotodynaamisessa syövän hoidossa käytetään lääkeainetta, joka aktivoidaan kudoksissa laserilla.

Modulightin laserhoitolaite on yleislaite, jota voi käyttää muun muassa kirurgiassa, syövän hoidossa ja antibakteerisissa sovelluksissa."

"Tuotevalikoiman laajennuksessa se aikoo ottaa markkinaa muun muassa laajentamalla silmälääketieteen alustan kattamaan esimerkiksi glaukoomien ja taittovirheiden leikkaushoidot.

Yhtiö suunnittelee niin ikään lääkinnällisten laitteiden alustan käytön laajentamista esimerkiksi endoskooppeihin ja hammashoidossa käytettäviin laitteisiin."

Jutun mukaan yhtiön toimitusjohtaja Seppo Orsila kommentoinut listautumissuunnitelmaan liittyvässä tiedotustilaisuudessa, ettei Modulightissa ole tunnistettu yhtään yritystä, joilla olisi samanlainen tarjonta. Kilpailijoita hän löysi niiden yhtiöiden joukosta, jotka ovat myös Modulightin asiakkaita.

Asiakkaista mainittu jutussa:
“Modulightin asiakkaat ovat kansainvälisiä suuryrityksiä. Asiakaslistalta löytyy sellaisia nimiä kuin Bausch Health, Olympus ja Aura. Teollisia sovelluksia se toimittaa muun muassa HP:lle ja Vaisalalle.”

18 tykkäystä

Täällä näytti löytyvän jotain tietoa ansaintamallista:

“Modulightin ansaintamalli on molemmilla pääliiketoiminta-alueilla nelivaiheinen. Yhtiön asiakasstrategiana on kussakin vaiheessa kattaa ketterästi koko prosessi konseptivaiheesta aktiiviseen tuotevalikoimaan saakka, mikä antaa asiakkaille mahdollisuuden lyhentää tuotteidensa markkinoilletuloaikaa ja lisätä niiden arvoa merkittävästi. Modulight veloittaa asiakkaalta yleensä projektikohtaisen kiinteän maksun, palvelumaksun, tai asiakkaan liikevaihtoon perustuvan lisenssimaksun.”

Kuvakaappaus yhtiön sivuilta

25 tykkäystä

Orsila on toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja, joten “Suovaniemi-efekti” vähän pelottaa. Mutta näytöt toki vahvoja, ja ilmeisesti vaikeista ajoista on otettu opiksi. Mielenkiintoinen tapaus. Toivottavasti nykyiset osakkaat eivät kovin paljon myy omistuksiaan annin yhteydessä.

6 tykkäystä

Tuo on kyllä niin kryptisesti ilmaistu tuolla, etten ainakaan itse toimialaa ymmärtämättömänä saa tuosta juuri mitään irti. Myydäänkö siis laitteita vai palvelua vai molempia? Onko lisenssimaksu jatkuvalaskutteinen vai kertaerä? Mikä osuus liikevaihdosta tulee mistäkin liikevaihtokategoriasta?

Lisäksi kiinnostaa TAM ja markkinan kasvunopeus vs. Modulightin kasvunopeus. Kasvetaanko markkinan tahtiin vai tätä nopeammin?

20 tykkäystä

Itsellä on myös vaikea hahmottaa. Näin olen sivuston tietojen mukaan käsittänyt

Modulight toimittaa laservaloon pohjautuvia tuotteita sekä räätälöityjä ratkaisuja.
Tuotteet ovat myytäviä ja keskeiset tuotteet ovat

  • Lääketieteellinen laser Medical laser ML7710
  • lääketieteellinen valaisulaite ML8500
  • laser silmäsairauksiin ML6710i

Lisäksi yritys tarjoaa räätälöityjä laser-ratkaisuja ja itse ymmärsin, että yllä manittu 4-vaiheinen malli konseptivaiheesta aina tuotantoon kuuluu tähän.
Tämä laskutetaan “projektikohtaisen kiinteän maksun, palvelumaksun, tai asiakkaan liikevaihtoon perustuvan lisenssimaksun”.
Mistään ei löytynyt, onko kertaluonteinen lisenssimaksu.

Näiden lisäksi erilaisia maksullisia erikseen ostettavia palveluja, joista on lista heidän sivuillaan.

Mutta jos jollekin tämä on selvää niin voi korjata.

15 tykkäystä

Tämä kuulostaa kiinnostavalta. Modulightia ei kuitenkaan löytynyt Nordnetin haussa? Eli ei vielä ole listautunut pörssiin?

Voisitteko neuvoa rautalankatavalla, miten Modulightin osakkeita voi siis saada? Onko niitä jo nyt hankittavissa? Tai odotammeko listautumista, ja jos kyllä, mistä saisi tietää, milloin osakeanti on päällä?

Tai jos jotain muuta, olen kiitollinen viisaampien neuvoista!

1 tykkäys

Nordnetin listautujissa on Modulight näkyvissä mutta anti ei vielä päivätty

10 tykkäystä

Tuolta saa ajankohtaiset tiedot.

6 tykkäystä

Kauppalehden juttu (9.9). Juttu muurin takana, joten poimittu vain olennaisimmat/pätkiä joita ei muissa jutuissa ole mainittu:

Modulight valmistaa lääketieteellisiä laserlaitteita ja toimittaa siruja autonomisten autojen lidar-tutkien lasereihin. Lääketieteen laserien osuus oli aiemmin 70 prosenttia liikevaihdosta, mutta viime vuosina muiden tuotteiden osuus on noussut 50 prosenttiin.

Toimitusjohtaja Seppo Orsilan mukaan yhtiö on yksi viidestä yhtiöstä maailmassa, joka valmistaa varsinaiset pulssilaserit itse. Toinen eurooppalainen on saksalainen Osram.

”Kiinalaiset ovat vuosia koettaneet tehdä vastaavia lasereita, mutta eivät ole onnistuneet”, hän sanoo.

Fortune-500-listalta löytyy jo kymmenen Modulightin asiakasta. Kaksi niistä on tullut koronan aikana. Autoalan asiakkaistaan yhtiö ei puhu, mutta sen verkkosivulta selviää, että alan johtotähdeksikin itseään kutsuva yhtiö on asiakas.

Modulightin uusin tähtituote on aivosyöpää hoitava laserlaite. Vaikeimpia aivosyöpiä on glioblastooma. Siitä selviää vain kolme prosenttia.

”Meidän kehittämällä laserilla 20–40 prosenttia voi parantua siitä”, Orsila sanoo.

Yhtiön laserlaitteita voidaan käyttää myös silmän, niskan ja kaulan alueen syöpähoidoissa. Laitteen ohella yhtiö tarjoaa asiakkailleen sen käytön palvelupaketteja.

Yhtiön tärkein markkina on Yhdysvallat, jonka osuus myynnistä on ollut 60–70 prosenttia.

”Aasia on kovassa nousussa ja Euroopan osuus vaihdellut 10–30 prosentin välillä”, hän sanoo.

37 tykkäystä