Osakesijoittaminen

Neles Oyj - defensiivinen venttiilibisnes

Kiitokset @Don_Jari’lle mainiosta avauksesta ja @Contrafun’ille hyvästä jatkosta. Muistelen muutaman muunkin venttiilialaa tuntevan henkilön kirjoittaneen Metso Outotec -ketjuun hyödyllistä tekstiä, joten uskallan toivoa tästä ketjusta muodostuvan hyvä tietolähde Neleksestä kiinnostuneille sijoittajille.


Neleksellä on tuotantolaitoksia Suomen lisäksi Brasiliassa, Etelä-Koreassa, Intiassa, Kiinassa, Saksassa ja USA:ssa. Tärkein teknologiakeskus sijaitsee Vantaalla. Kiinassa on lähiaikoina avautumassa uusi tehdas. Neleksen valmistamat teollisuusventtiilit ovat hieman isompaa kokoluokkaa kuin suuren yleisön tuntemat lärpäkkeet: suurimpien venttiilien halkaisija on 2.5 metriä, ja tällaisten venttiilien hintalapussa on kuusinumeroinen euromäärä.

Saksassa yksi Neleksen palvelukeskuksista sijaitsee Leipzigin lähellä Leunassa, joka tuntuu olevan Saksan tärkein uusiutuvan energian tutkimus- ja tuotantokeskittymä. Neleksellä on Leunassa tuttu suomalainenkin asiakas, sillä UPM rakentaa sinne parhaillaan biojalostamoa. Muistaakseni myös Fortumilla (Uniper), Nesteellä ja Wärtsilällä on toimintaa Leunassa. Leunan lisäksi Neleksellä on Saksassa kaksi muutakin isoa palvelukeskusta.

Korona on viivästyttänyt Ranskan koillisosaan rakennettavan palvelukeskuksen valmistumista. Avauduttuaan tämä uusi palvelukeskus pystyy otollisen sijaintinsa vuoksi palvelemaan myös eteläisessä Saksassa ja Sveitsissä sijaitsevia asiakkaita. Ranskassa Neleksellä on uusimman yksikön myötä neljä isoa palvelukeskusta. Puolisen vuotta sitten Neles avasi uuden palvelukeskuksen Portugaliin. Kaikkiaan Neleksellä on nelisenkymmentä palvelukeskusta, jotka sijaitsevat tyypillisesti öljy-, kaasu- ja kemiallisen metsäteollisuuden keskittymissä mm. Arabiemiraateissa, Brasiliassa, Kanadassa, Meksikossa, Norjassa, Ruotsissa, Saudi-Arabiassa, Singaporessa, Suomessa ja USA:ssa — mutta jostain syystä ei Venäjällä eikä Venezuelassa.

Neleksellä on toistasataa venttiilipalvelusopimuksen piirissä olevaa asiakasta, mikä luo hyvän pohjan vakaalle liikevaihdolle. Ennustettavuutta lisää sekin, että asiakaskunta on pääsääntöisesti varsin haluton vaihtamaan toimittajaa, mikäli aiemmin toimitetuissa venttiileissä ei ole ilmennyt vikoja — ja Neleksen venttiileissä niitä vikoja on tullut ilmi keskimääräistä vähemmän. Uusia asiakassopimuksia Neles saakin lähinnä sitä kautta, että asiakas on pettynyt aiemman toimittajan tuotteisiin.

Neleksen hallituksen puheenjohtajana aloittaa Huhtamäen toimitusjohtajana vuosina 2008–2019 hyvää jälkeä tehnyt Jukka Moisio, joka kuukausi sitten poimittiin ansaitulta sapattivapaalta pikahälytyksellä Nokian Renkaiden toimitusjohtajaksi. Moisio on mukana myös Metsä Boardin hallituksessa, joten hän on sitäkin kautta perillä Neleksen asiakaskunnan tarpeista.

Neleksen osinkopolitiikka on Metsoon verrattuna maltillinen: tavoitteena on maksaa noin 40 % nettotuloksesta osinkoina.


Veikkauksia Neleksen avauskurssista heinäkuun 1. päivänä? Oma arvaukseni tämänhetkisten kurssi- ym. tietojen valossa: 9.03.

12 tykkäystä

Samaa spekulointia käytiin Valmetin irtautumisen yhteydessä ja kävi niin, että pari kuukautta Valmetin kurssi pysyi paikallaan kunnes lähti yhä jatkuvaan nousuun. En millään usko isoon putoamiseen Nelesin kohdalla, mutta tuskin menee paljoa ylöspäinkään heinäkuussa. Aika turvallisin mielin nyt ostaisin Metsoa vielä kesäkuussa.

4 tykkäystä

Oma (puhdas) arvaus: 8,90 €. Alle 8 € ei ainakaan mennä, kiitos Valmetin.

1 tykkäys

Luin Neleksen pitkäaikaisen teknisen johtajan ja toimitusjohtajan Jouko Koskisen vuonna 2003 julkaiseman 480 sivuisen historiikin. Ulkomuistista joitakin poimintoja jotka antavat perspektiiviä mahdollisiin yritysjärjestelyihin:
-Neles totesi 50 vuotta sitten venttiiliensä olevan liian kalliita lämpö- ja vesilaitoksiin (oletuksena ainakin kiintoaineettomat vedet)
-joskus about 1970-luvulla Neles totesi, että mustaa rautaa olevat venttiilit eivät ole heidän juttunsa
-jo 60-luvulla useat ruotsalaiset sellutehtaat huolivat vain Neleksen venttiileitä. Tästä ei tietenkään ruotsalainen NAF pitänyt.

Oma huomio oli, että teknologisesta eturintamasta pudonneet venttiilivalmistajat tulivat ostetuksi. Kun Neleksellä liikevaihdosta 30 % tulee venttiileistä uusiin laitoksiin, niin tämä vaimentaa mielestäni teknologista riskiä.

9 tykkäystä

Kiitokset mahtavan perusteellisista viesteistä! Jäin pohtimaan tuota osinkopolitiikkaa, onko muuten jotain tietoa tai arvauksia, miten se tulee kehittymään ja mikä siinä on tavoitteena.

Oma veikkaus: avauskurssi 8,68 €.

 • Neles kattoi 23 prosenttia Metson v. 2019 tuloksesta. Nelesin arvo näin laskien 0,9-1,3 miljardia.

 • Nelesille koostettava vertailuryhmä kiinnostava, koska kaikki flow control-yhtiöt eivät sovellu verrokeiksi (erot liiketoiminnassa ja tarjoomassa). Lainaus Metson vanhasta materiaalista: “We are one of a few flow control companies that can deliver an entire valve solution including the valve, actuator and smart controller.” (metso.com/industries/valves-for-process-industries/go-with-the-flow/valves-in-minerals-processing)

 • DNB oli koostanut Nelesin vertailuryhmäksi : Emerson Co. (NYSE: EMR), Flowserve (NYSE: FLS), IMI Plc (LON: IMI), SPX Flow (NYSE: FLOW), Rotork Plc (LON: ROR), Mueller (NYSE: MWA)
  => Verrokkiryhmän EV/EBIT 2020e 17,5x ja 2021e 14,7x

 • Vanhoissa arvioissa on käytetty Metso Flow Control- verrokkeina myös: SpiraxSarco (LON: SPX), Circor (NYSE: CIR), Alfa Laval (STO: ALFA), Sulzer (SWX: SUN), Velan Inc. (TSE: VLN)

 • Dansken tekemä verrokkiryhmä 5 vuoden EV/EBIT oli 14,1x ja OP:n käyttämä EV/EBIT kerroin 15x.

=> näiden perusteella markkinat voisivat hyväksyä Nelesille EV/EBIT kertoimeksi 14-15x.

 • Neles oikaistu EBIT 93 M€, Metson (Nelesin) osakkeita: 150 348 256 kpl
  => EV/EBIT 13,5 = 8,35 €
  => EV/EBIT 14,5 = 8,97 €
  => EV/EBIT 15,5 = 9,58 €
17 tykkäystä

Metson kurssi on tänään sen verran isossa dropissa (n. -5%), että taidan sittenkin ostaa sitä tänään ja avata sitä kautta Neles-possani. Josko tuo Metso-Outotecin kurssi palautuisi huomenna niin voisi sitten myydä ne pois ja tankata niillä lisää Nelesiä. Katsotaan nyt tuleeko tällaisesta pikkuveivistä voittoa vai näpeille :smiley:

8 tykkäystä

Kurssitietoja katsellessa aloin miettimään aivaan samaa raktaisua :grin: Neleksen kurssiavaus voi kuitenkin mahdollisesti pompata parin ensimmäisen päivän aikana, joten voisihan siinäkin mahdollisesti kotiutella jo vähän voittoja :man_shrugging:t2:

1 tykkäys

8,05 e taisi Nelekselle tulla “päätöskurssiksi” ennen siirtymistä itsenäiseksi yhtiöksi huomenna. Tämä siis ihan kylmästi laskettuna Outotecin ja Metson tämän päivän päätöskurssien mukaan, eipä tällä laskelmalla paljon arvoa välttämättä ole, huomenna on uusi päivä🙂

7 tykkäystä

Avataanko huomiseen mennessä myös Nelesille omat sivut ja linkitykset ym., @Yu_Gong? :thinking: Joko tiedetään, tuleeko yhtiö Inderesin seurantaan?

Lisäys: Ensimmäinen pörssitiedote ulkona :star_struck:.

1 tykkäys

Niinpä, kasin pintaan ei myyjiä hirveästi liene…

Muuta kuin algorobojen keskinäisissä mittelöissä…

2 tykkäystä

Yhtiösivu joo avataan huomenna kun kurssidataa alkaa tulemaan (kurssi/suurimmat omistajat/tiedotteet ja videot näkyvät, jos niitä on), mutta seurannasta en osaa/voi suoraan kommentoida. :frowning: Yhtiölle voi toki esittää yhtiön IR:n kautta toivetta Inderesin analyysista :wink:

6 tykkäystä

Esitetty. Harras toive oli myös saada yhtiön sijoittajasuhdehenkilö tai edustaja tälle foorumille, samalla tavalla kuin Mirko tai Kati osallistuvat omien yhtiöidensä keskusteluihin. :pray:

3 tykkäystä

Saa nähdä tekeekö tämäkin osake “finnairit” kun välittäjät näyttää hinnanmuutokseksi ihan mitä sattuu :smiley:

Mutta ihan hyvin näyttäisi avaavan :+1:

2 tykkäystä

Loin uuden sivun Nelesille :slight_smile: https://www.inderes.fi/fi/yhtiot/neles

7 tykkäystä

On melko ala-arvoista, että Nordnet näyttää Nelekselle tuollaisia lukuja, siis noita punaisia. Niiden perusteella voi tosiaan elätellä toivoa, että tänään pääsisi myymään Nelestä esim. 20 eurolla… :sunglasses:

1 tykkäys

Nordealla puolestaan ei ilmeisesti tiedetä Nelesin olemassaolosta :smiley:

2 tykkäystä

Nelestä löytyy salkusta mutta lisää ei voi Nordean OST:lle ostaa vaan antaa tällaista erroria.

Error You are about to trade in an instrument type that we have not yet categorised as an appropriate investment product for you as required by the general financial legislation. Before you trade in the instrument type, we want to ensure that the product is appropriate for you, considering your current knowledge and investment experience. Please contact our Customer Service, tel 0200 50 000 (personal customers) or 0200 2121 (corporate customers), Mon-Fri 10.00-16.30.

3 tykkäystä

Neles on nyt liian hapokas instrumentti treidata tavalliselle jampalle… Tai sitten joku ei ole muistanut laittaa sille jotain lippua päälle tietokannassa.

Mutta hei, siinä on suoraan aspan numero jonne voi kitistä. Tosin eiköhän ne tuonkin korjaa kunhan kerkeävät.

1 tykkäys

Otin tämän efektin vuoksi lisäsiivun konvertoitujen kaveriksi jos pääsisi vähän päivätreidaamaan tässä :smiley:

MOCORP on sitten pidempään holdiin.