Neste - Ilmastonmuutostaistelun eturivissä

Uusiutuvan dieselin hintaa tai myyntikatetta Yhdysvalloissa kannattaa seurata edellä mainitsemani Valeron IR-sivuilta. Euroopassa hinnanmuodostus on huomattavasti läpinäkymättömämpää, mutta ainakin teoriassa Argus tarjoaa spot-markkinan ja hinnan kaikille uusiutuville polttoaineille (myös SAF) ja kaikilla mantereilla. Toki he ovat pääasiassa maksullinen lähde.

He tuntuvat kuitenkin seuraavan markkinaa varsin tiiviisti ja heillä oli tänään ihan hyvä webinaari otsikolla “Market drivers for HVO in 2024”. Aiemmin toukokuussa heillä oli myös hyvä katsaus SAF-markkinaan. Näihin on pääsy ihan ilmaiseksi kirjautumalla heidän sivuiltaan. Muutamia nostoja:

Heillä oli Euroopassa myytävälle uusiutuvalle dieselille samanlainen myyntikatelaskuharjoitus, missä oli yllättävää että myyntikate on kuulemma eilen laskenut 100$/t tienoille (spread oikealla olevassa kuvaajassa). Syksyllä 2023 se oli tunnetusti vielä paikoitellen yli 1000 $/t, mikä oli varmaan Nesteen silloisen vahvuuden taustalla ex-USA. Tämä on tosin spot myynti-, raaka-aine- ja energiahinnoilla, mikä kannattaa pitää mielessä (toivottavasti Nesteellä on kiinteitä sopimuksia paremmilla hinnoilla). Argus kuitenkin ennustaa, että pohjat oli tässä ja loppuvuotta kohden tapahtuu hiljattaista paranemista myyntihinnoissa (vasen kuvaaja):

Kysynnän pitäisi parantua 2025. Tämän vuoden kuoppa Ruotsin päätöksen seurausta:

Arguksella oli myös paljon parempi pitkän aikavälin kysyntä-tarjonta kuvaaja uusiutuvalle dieselille, kuin se Nesteen CMD:n jossa tarjonta ylitti kysynnän seuraavan vuosikymmenen. Tässä kysyntä ylittää tarjonnan peräti 9,4 miljoonalla tonnilla vuonna 2030:

He tuntuivat mallintaneen sitä vähän paremmin, mm. Euroopassa maakohtaisesti pohtineet RED III -direktiivin mukaisia tarpeita uusiutuvien volyymeissa:

SAF:sta voisi kirjoittaa omankin viestinsä, mutta sitä on pitkään myyty ainakin Euroopassa 1000$/t preemiolla uusiutuvaan dieseliin nähden. Viimeaikoina senkin hinta on “romahtanut” ainakin spot-markkinalla, mutta en tiedä onko siellä oikeasti todellisia volyymeja vielä kaupan. Joka tapauksessa suhteessa dieseliin SAF:lla menee ihan hyvin, kaiken tiedon valossa siitä pitäisi saada vähintään jotain +800$/t myyntikatetta näilläkin hinnoilla ja ehkä enemmänkin jos valmistaa Singaporessa ja myy Euroopassa.

143 tykkäystä

Kiitos @Homeros! Ei pelkästään omasta puolestani, vaan koko palstan. Hyvää ja oikeasti laadukasta tutkimusta.

Yhtälössä on siispä kaksi tärkeää tekijää: uusiutuvan dieselin myyntimarginaali sekä uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärät. Määristä kontekstiin sen verran, että Nesteen Q1 osarin mukaan uusiutuvien tuotteiden kokonaismyyntimäärän odotetaan kasvavan vuodesta 2023 ja nousevan noin 4,4 (+/- 10 %) miljoonaan tonniin vuonna 2024 ja uusiutuvan lentopolttoaineen myyntimäärän odotetaan olevan 0,5–1,0 miljoonaa tonnia. Öljytuotteiden EBIT 250m toimi Q1 jonkin tason liikevoiton selkärankana, mutta sikäli kun nykyisen strategian mukaan edetään, täällä pyörii Nesteen tulevaisuus.

Oma vaatimaton ajatukseni Nesteestä on, että nykyisellä omistuspohjalla ja tulevalla toimitusjohtajalla ei välttämättä (?) ihmeitä voi odottaa, ja yhtiö on pitkälti; toimialalle yllätys yllätys; markkinoiden armoilla. Tämän vuoden näkymä taitaa olla selvä, mutta vähänkin pidemmälle sumea.

Tämä ei tule kenellekään yhtiön hyvin tuntemalle yllätyksenä. Mutta mielestäni se, joka ratkaisee yllä olevan rubiikin kuution uusiutuvista markkinoita paremmin ja pidemmälle, osaa sanoa, onko osake putoava puukko vai onko se tämän hetken Helsingin pörssin parhaita ostopaikkoja. Kuten osakkeenomistajien reaktioista (hallintarekisterit -, kotimaiset eläkeyhtiöt +, kotimaiset yksityiset +) ja tavoitehintojen jakaumasta (mm. Inderes 21,5e, OP 35e) näkee, poikkeuksellista hajontaa näin isossa ja vakiintuneessa osakkeessa on, mikä tekee siitä myös keskimääräistä kiinnostavamman. :crossed_fingers:

Hyvin voi kirjoittaa SAF:ista pidemmin. Uskon että lukijoita löytyy.

71 tykkäystä

Ja markkinat taas ovat regulaation armoilla. Varmasti löytyy tietty määrä asiakkaita, jotka ovat valmiita maksamaan jonkin verran enemmän vihreämmästä polttoaineesta, mutta taitaa suurin osa valita sen halvemman vaihtoehdon periaatteistaan huolimatta.

7 tykkäystä

Asia on juuri näin; Nesteen toimiala on läpireguloitu. Voitaisiin varmuudella sanoa, ettei markkinaa voi ymmärtää ilman sääntelyn suuntaa. Siihen taas on sijoittajan harmiksi rakennettu ennustettavuuden puutteen komponentti.

Nostan virtuaalista hattua jos joku viisaampi osaa tänne kansantajuisesti tiivistää, mitkä ovat tämän hetken olennaisesti Nesteen tärkeimpien tuotteiden hintoihin vaikuttavat suuret lainsäädäntöhankkeet ja miten ne voisivat realistisesti vaikuttaa yhtiöön lähitulevaisuudessa. Tärkeitä termejä ovat ainakin RIN, LCFS, liikennepolttoaineiden jakeluvelvoite, lentoliikenteen sekoitevelvoite… :face_with_peeking_eye: Nesteen tärkeimmät uusiutuvien polttoaineiden markkina-alueet ovat Eurooppa (Q1 osarissa noin 35% liikevaihdosta) ja Amerikka (noin 52%). Näissä ajattelumaailma vihreästä siirtymästä ja politiikka totta kai vielä eroavat toisistaan eikä Trumpin valinta loppusyksyllä eroa ainakaan kaventaisi.

Verotus on toinen regulaatioon liittyvä asia. Polttoaineet ja energia ylipäätänsä voidaan katsoa kuuluvan ympäristöverojen ryhmään, jossa neutraalia lopputulosta ei välttämättä tavoitella, vaan kyse on energiapolitiikasta. Tämä vaihtelee eri puolilla palloa, ja vaikka Norjassa moni liikkuu jo pelkällä vihreällä sähköllä, ei vauhtia valitettavasti voi yliarvioida.

Markkinahinnat on siis olennaisen tärkeitä. Siltikään, ei yhtiön omat toimet ole yhdentekeviä, vaan johto voi tehdä joko oikeita tai vääriä päätöksiä. Neste on investoinut valtavia summia uusiutuvien tuotteiden tuotantoon (esim: 2022 julkaistu Rotterdamin laajennus 1,9 miljardia euroa, 2022 julkaistu Porvoon muutosohjelma 2,5 miljardia euroa, 2023 valmistunut Singaporen laajennus 1,65 miljardia euroa…), ja toivottavasti pystyy vastaamaan tulevaan kysyntään tuotannolla, joka tapahtuu muihin nähden kilpailukykyisin kustannuksin. Ainakin tällä hetkellä uusiutuvien raaka-aineet ovat käsittääkseni hinnoissaan ja saatavuus rajallista.

Jos markkina kääntyy ja alkaa näyttää taas kultakaivokselta rosvosektorin sijaan, on äärimmäisen kiinnostavaa, miten paljon ja miten pysyvää vallihautaa Neste on ehtinyt ja ehtii kaivaa uusiutuvien ympärille. Fiksulta tuo tekeminen on pääosin näyttänyt, mutta Q1 jälkeinen valtava negari jätti epäilyksen siitä, ollaanko siellä ihan ajan tasalla vai eikö viestintä kiinnosta.

Kaiken kaikkiaan Neste on jättänyt pientä joustovaraa uusiutuvien investointien aikatauluun, jos markkina osoittautuu huonoksi, kuten se teki. Tässä on talouselämän hyvä juttu alkuvuodelta 2024: Tätä Nesteen 2,5 miljardia euroa maksava muodonmuutos tarkoittaa – Analyytikko nostaa esiin tulosrivillä näkyvän riskin | Talouselämä. Juttu on muutenkin kiinnostava katsaus aikaan, jolloin osakkeen hinta vielä ylitti 30 euroa, eikä paluu ole mitenkään utopiaa jos esimerkiksi uusiutuvan dieselin marginaalit paranee ja SAF lähtee odotettuun lentoon, eikä Neste kaadu kilpailussa omaan tekemiseen. Viimeistään Q1 osari kertoi uudet lyhyen aikavälin näkymät. Juttu on käsittääkseni ilmaiseksi luettavissa (ei maksumuuria), joten laitan myös kuvan. Huom. juttu on tammikuulta eli vuosi 2023 on vielä ennuste.

Suurimmat investoinnit nähdään Lehmuksen ja Korvenrannan mukaan 2020-luvun lopulla tai vasta 2030-luvun puolella. Neste on jättänyt investointiaikatauluun väljyyttä seuratakseen markkinoiden kehitystä, ja jokainen investointipäätös tehdään erikseen. Osa investoinneista vaatii myös uusien ympäristölupien hyväksymistä.

”Meillä on tietyt olettamukset markkinan kehityksestä. Jos ne eivät toteudu, aikataulua tarkastellaan uuden tiedon valossa”, Korvenranta sanoo.

Tässäkään ei nyt ehkä mitään uutta tullut, mutta pientä yhteenvetoa omista ajatuksista. Toivon mukaan hyvä keskustelu yhtiöstä jatkuu.

35 tykkäystä

OP:n aamukatsauksesta poimittua tietoa referointina: OMV Petrom investoi 750 MEUR uusiutuvien tuotteiden kapasiteettiin Romaniassa sijaitsevalla Petrobrazin jalostamolla. Kyseessä on muutosinvestointi, jonka jälkeen jalostamolla on kyky tuottaa 250 tuhatta tonnia vuodessa uusiutuvaa polttoainetta, josta osa tulisi olemaan uusiutuvaa lentopolttoainetta (SAF). Tuotanto pyritään käynnistämään 2028. OP arvioi, että laitos käyttäisi tuotannossa paistin- ja eläinrasvaa, jotka ovat myös Nesteellä pääasialliset raaka-aineet.

52 tykkäystä

Nesteen sivujen osakemonitori viimeiseltä 6 kuukaudelta verrattuna kilpailijoihin:

Nesteen käppyrä on tuo alin (joka erottuu helposti muista).
Nesteen osake on puolessa vuodessa hakattu lähes 50% alas, yhdenkään kilpailijoista ei toisaalta lähimainkaan (pikemminkin päinvastoin).

Mikäli Neste ei ole todella noin paljon huonompi, kuin kaikki kilpailijansa, niin… :thinking:

…toisin sanoen, Nesteen osake saisi nousta 100%, ollen vieläkin kurssikehityksen suhteen heikoin / yksi heikoimmista.

45 tykkäystä

https://www.timesaerospace.aero/news/sustainability/emirates-powers-flights-with-saf-from-singapore

13 June 2024

Emirates powers flights with SAF from Singapore

Emirates has begun using sustainable aviation fuel (SAF) as part of its fuel agreement with Neste on flights departing from Singapore Changi Airport.

Image: Emirates Airlines

This marks its inaugural SAF investment in Asia.

Approximately 3.3 million litres of blended SAF have been integrated into the fuelling system of Changi airport over the course of the last few weeks.

Emirates is tracking the delivery of SAF into the fuelling systems, accounting for and assigning its environmental benefits through widely used and accepted industry methodologies. Earlier this year, the airline closely collaborated with Neste for the supply of 2.6 million litres of neat SAF in the fuelling systems of Amsterdam Schiphol airport.

The SAF being provided by Neste is produced from sustainably sourced and 100% renewable waste as well as residue raw materials, including used cooking oil and animal fat waste. SAF used as part of this agreement can be safely used in existing Emirates aircraft and airport fuelling infrastructure, and in neat form reduces lifecycle carbon emissions (CO2) by up to 80% compared to using conventional jet fuel.

Adel Al Redha, deputy president and chief operations officer, Emirates said: “Emirates’ investment into Neste-produced SAF in Singapore marks a first step forward in our SAF adoption in Asia, a region that is primed to become a leading supplier of SAF, which continues to be in short supply. While the activation of this agreement marks a milestone in our SAF journey in a new region, there’s still a lot of work to do. And as we procure SAF for the short term, we’ve got our sights set on longer-term agreements to help scale up a steady supply of SAF for our operations.”

Alexander Kueper, vice president renewable aviation business, Neste said: “We are excited Emirates has started using our Neste MY Sustainable Aviation Fuel at Changi Airport as the next step in our cooperation. It makes Emirates the first international visiting carrier using SAF at the airport produced at our Singapore refinery and supplied into the airport via our integrated supply chain. We are looking forward to continuing working together on scaling up the supply of SAF for Emirates’ operations.’

42 tykkäystä

Nesteeltä dramaattinen tiedote:

Yhteenveto

Uusi toimari eroaa hallituksesta, koska hänestä tulee uusi toimari.

33 tykkäystä

Eikös kaikki ole myynnissä jopa Neste jos hinnasta sovitaan ja Suomen valtio on tyytyväinen! Arabit on kuitenkin askeleen Eurooppaa edellä vaikka päältäpäin sitä ei uskoisi. Rahaa näillä on kuin roskaa.
Onkohan tässä Saf toimituksessa Emiraateille kuitenkin kyseessä niin sanottu ”testi erä”ennenkuin tehdään Nesteestä tarjous? Nämähän voisivat yhtälailla itsekin tuottaa SAF:ia. Mutta kannattaako siihen investoida vaiko ostaa valmiinsi SAF tuottava firma?

10 tykkäystä

Kurssikehityksen sijaan kannattaa vertailla näiden yhtiöiden arvostusta. En nyt lähtenyt kovin syvään yhtiöitä tutkimaan, mutta esimerkiksi Marathon p/e 2024e ~x9 ja Motor oil hellas ~x5.

Neste hinnoitellaan 2024e vieläkin isolla preemiolla näihin nähden. Ehkä ihan oikeutetustikin SAF vuoksi, mutta jos kasvu ei toteudukaan Inderesin odottamalla tavalla on tässä vielä isosti alamäkeä jäljellä.

Omissa pohdinnoissani Nesteen haasteena on, että ovat hinnoittelun osalta täysin heittopussina politiikan ja päästökrediittien suhteen. Tulosta voi optimoida onnistuneilla raaka-aineiden hankintaketjuilla. Ja tämäkös minua keississä ahdistaa. Lisäksi lähiaikojen muutokset johtoryhmässä voivat viestiä laajemminkin haasteista yhtiön johtamismallissa ja organisaation uudistautumistarpeesta.

Kurssikehityksen myötä vahvemmat tukitasot alkaa löytyä vasta 12 - 13€ hinnoista, jolloin alettaisiin itseasiassa myös fundan puolesta lähestyä p/b ~1 - 1,2 tasoa, joka saattaisi olla nykyinen ja lähivuosien saturoitunut markkinatilanne huomioiden lähempänä arvostusta, jolla itse hyppäisin tähän uudestaan mukaan :sweat_smile: Tämä nyt aika vahvaa karhuilua, mutta haluanko maksaa kirja-arvosta nykyisen x1,7 verran, kun markkinalla on niin paljon epävarmuutta mielestäni myös kasvun osalta sekä kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa pitkään aikaan uusiutuvan dieselin osalta 2020 - 2023 markkinalla tapahtuneiden isojen investointien vuoksi.

66 tykkäystä

Nesteen omapääoma per osake oli maaliskuun lopussa noin 10 euroa. Jos ajatellaan yhtiön yltävän historiallisesti ajateltuna vain 14 prosentin pääoman tuottoon, olisi EPS 1,4 euroa. Helsingin pörssin P/E-kerroin taitaa olla keskimäärin noin 16.

Jos ajatellaan että Neste on pitkällä aikavälillä OMXH:n yhtiöiden joukossa keskimääräistä huonompi, niin käytetään PE-kerrointa 14.

Nesteen kurssi olisi siis 19,6 euroa, jos ajatellaan oman pääoman tuoton jäävän pysyvästi lähihistoriaan peilaten pohjalle ja käytetään OMXH:n keskimääräistä alempaa kerrointa.

Jokaisen omaan pohdintaan jää, että onko uusiutuvien ylituotanto pysyvä olotila tai onko regulaatio siirtämässä pitkällä aikavälillä kysyntää pois Nesteen tuotteista.

79 tykkäystä

Voi olla että Neste joutuu ilmastonmuutoksen eturivistä kenties takariville. Aika ristiriitaisia tällaiset uutiset ottaen huomioon kuinka positiivinen näkemys oli yhtiön tulevaisuudesta vain muutamia kuukausia sitten. Jos jutun ennuste toteutuu niin se heijastuu varmasti myös lentobensaan tavalla tai toisella.

9 tykkäystä

Samaan aikaan tosin EU:ssa on tarkoitus ulottaa päästökauppa liikennepolttoaineisiin. Polttoaineen fossiilisesti tuotetusta osasta joutuu maksamaan siis lisämaksua, mikä taas ei kosketa uusiutuvaa polttoainetta.

Hintaero fossiilisten ja uusiutuvien välillä siis kapenee

30 tykkäystä

Menee offtopic, mutta kun laitan googleen Yazan Homsin nimen niin sieltä pomppaa esiin Yazan Al Homsi, joka on länsikanadalaisen lähteen mukaan syytettynä sisäpiiririkoksista. Onko sama tyyppi kyseessä vai onko kyseessä vaan onneton sattuma? :smiley:

Osaako täällä joku kertoa mihin joidenkin ihmisten alle 10€ tavoite hinnat perustuvat eli mitä se vaatii nesteeltä että alle 10€ mennään lukujen valossa? Kuinka pessimistinen näkemys tarvitaan?

1 tykkäys

En ole liian syvällisesti nesteeseen perehtynyt, mutta muutama päivä sitten lukuja katsoin. Seuraavia tietoja sain nopealla läpikäynnillä. Nesteen liikearvo on noin 16miljardia. Nesteen liiketoiminta koostuu karkeasti jaettuina öljytuotteisiin ja uusiutuviin. Itse laskeskelin konservatiivisesti noin 6 miljardin arvon öljynjalostus liiketoimille. Nyt iso kysymys nesteen kohdalla on, että jos maksat uusiutuvista lopun 10 miljardia niin saatko hyvää tuottoa pääomille. Uusiutuvat koostuvat karkeasti biodieselistä ja lentopolttoaineista. Biodieselin kysyntää painaa liikenteen sähköistyminen kevyen ja raskaan liikenteen osalta, myös jonkin verran laivaliikennettä on siirtymässä raiteille ympäristö ja toimitusvarmuustekijöihin liittyen. Myös matala öljynhinta luo paineita biodieselin marginaaleihin. Toisaalta nesteellä on myös uusiutuvissa lentopolttoaineet, joissa onnistuminen on ehkä ratkaisevin tekijä nesteen tulevaisuuden kannalta. Uusiutuvilla lentopolttoaineilla saadaan lentämisen kasvihuonevaikutuksia alas merkittävästi, markkinan odotetaan kasvavan useita kymmeniä prosentteja vuodessa lähivuosina. Iso ennustettavuuden epävarmuustekijä nesteen kohdalla on uusiutuvan liiketoiminnan riippuvuus regulaatioista, myös innovaatiot voivat ohjata kysyntää pois biopolttoaineiden parista. Nythän neste on reivannut alaspäin uusiutuvien myyntimarginaali oheistuksia. Nesteen 10e osakehintaa riittää perustelemaan se, että arvioi uusituvien liiketoiminnan arvoiksi 5miljardia 10 miljardin sijaan. Ihan lukuja katsellen itselleni jäi kuitenkin positiivinen fiilis siitä, että lentopottoaineet saatatisivat muutaman vuoden sisällä pystyä hyvinkin tuottamaan arvoa osakkeen omistajille, itsekin jään näiden kehitystä seuraamaan. En päätynyt ostamaan Nesteen osaketta, koska löysin toisen yhtiön, jonka tuotto-odotus oli hyvä ja liiketoiminnan ennustettavuus nestettä parempaa.

37 tykkäystä

https://www.neste.com/products-and-innovation/raw-materials/liquefied-waste-plastic

Liquefied waste plastic

Plastic waste as feedstock | Neste

Neste is advancing chemical recycling of plastic waste. We consider chemical recycling a complementary technology to existing recycling technologies. That is why we are targeting plastic waste that is otherwise hard to recycle, e.g. via mechanical recycling.

We are sourcing liquefied waste plastic from various suppliers. We have already concluded several processing runs with liquefied waste plastic at our Porvoo refinery. By now, we have processed more than 6,000 tons of liquefied waste plastic in total. Further runs with increased volumes are ongoing.

Turning liquefied plastic waste into raw materials for new plastics

Although liquefied waste plastic resembles crude oil, it contains impurities and chemical compositions that limit its use, as they lead to risks of corrosion, process inefficiency and poor end-product quality. While unprocessed liquefied waste plastic is feasible in limited campaign runs, scaling up continuous processing will require the pretreatment and upgrading step to remove impurities and optimize the chemical composition.

We are therefore building respective facilities. In June 2023, Neste made a final investment decision to commence construction of upgrading facilities in Porvoo in the course of project PULSE. With the investment of 111 million euros, Neste will build the capacity to upgrade 150,000 tons of liquefied waste plastic per year. The new facility is planned to be finalized in the first half of 2025.

Our future goal is to process more than one million tons of plastic waste per year. We are gradually looking to increase our capacities to get there.

Luokkaa 10% maailman öljynkulutuksesta (joka n. 4,4 miljardia tonnia) käytetään muovin valmistukseen, joten ihan pienestä markkinasta ei todellakaan ole kyse.

26 tykkäystä

Joo, ilmeisesti sama tyyppi. Se on ongelma näissä kanukeissa että siellä pörrää ympärillä kaikennäköistä paskakärpästä ja kaiken maailman pump & dump porukkaa, jotkut vielä pahempia kuin toiset.

En anna näiden urpojen häiritä vaan katson firman suoritusta, yksi vahva signaali minulle oli mm. ruotsalaisen Marie Grönborgin saaminen hallitukseen, istuu myös SSABn boardissa joka tuo heti uskottavuutta touhulle.

19 tykkäystä

Tästä feedstockista tulee jatkossa paljon sekoitetta kasvutarinaan…

“But as airlines start to get in on the act, demand is outstripping what can be sustainably collected”

“More than 80% of current SAF volumes are being produced from UCO.”

12 tykkäystä

Tuossa tulikin jo yksi hyvä vastaus. Mutta koska arvomääritysmenetelmiä on vaikka millä mitalla ja tyhjentävästi ei voi vastata, tässä vielä toisesta näkökulmasta lukujen valossa. Joku viisaampi toivottavasti korjaa/täydentää ajatuksia.

Lyhyt tähtäin 10 e: Toimialaa on hankala ennustaa sääntelyn vuoksi. Tosiasia on markkinapsykologian näkökulmasta, että osaketta on potkittu nyt huolella ja ylireaktiot tuppaa kertautumaan, hyvässä ja pahassa. Niin kauan kuin epävarmuus jatkuu - ja sehän varmaankin jatkuu - pienetkin negatiiviset uutiset näkymistä voi viedä hintaa kesällä vieläkin alemmas. Näin ainakin itse ajattelen enkä laita kurssilaskulle enää hirveämmin painoarvoa. Se vaan lisää margin of safetya.

Pidempi tähtäin 10 e: Mutta jos nyt yksinkertaisuuden vuoksi hyväksytään premissit, että (1) pidemmällä ajalla osakkeen hinta on sidoksissa tulevaisuuden kassavirtaan ja (2) kassavirta on sidoksissa EPS:ään, niin voidaan pohtia vaikka seuraavia taustatietoja:

  • Analyytikoiden tavoitehinnat osakkeelle ovat tällä hetkellä 19,5 euroa - 40 euroa.
  • Historiallinen EPS on vuosina 2020 ollut 1,61e, 2021 1,41e, 2022 3,04e ja 2023 2,88e (oikaistu EPS, Inderes). Tulostaso on ollut hyvässä markkinassa hurja mikä näkyi kurssissa ja odotuksissa.
  • Analyytikoiden tuleva vertailukelpoinen EPS konsensus (osakekohtainen tulos) vuodelle 2024 on 1,37e, 2025 2,16e ja 2026 2,35e. Eli isompaa tulosparannusta oletetaan vuodelle 2025. Sen jälkeen oletan, että kehitystä on mallinnettu eri tavoilla, mistä johtuen tavoitehintahaitari on niin suuri.
  • Nesteen Q1 2024 EPS oli 0,21e eli ollaan toteutumissa kaukana viime vuosien tasosta ja ohjausta on tiputettu tälle vuodelle. Uusiutuvat on tehnyt tappiota. Huomattavaa on myös, että koko yhtiön liiketoiminnan rahavirta oli negatiivinen. Nesteen toimiala vaatii investointeja, joiden ylläpitoon vaaditaan toteumaa parempaa kassavirtaa.

Mutkia suoristaen näkisin itse, että 10 euroa voisi näkyä taulussa, jos vaihtelevin tasoin odotettua tulosparannusta uusiutuvan dieselin (tällä hetkellä pääosin markkinahinta) tai SAF:in (tällä hetkellä pääosin myyntimäärät) ei koskaan tule ja Neste jää ikuisesti nykyiseen limboon parhaimmillaan tulostasolle EPS 1-1,5 euroa euroa, ilman näkymää uusiutuvien kasvusta. Uusiutuvien toteutuneet/suunnitellut investoinnit sitoo valtavasti pääomaa, ja ROE jää auttamatta heikoksi, jolloin parempia sijoituskohteita löytyy helposti. Samalla kun kassavirraennusteet tulee alas, myös yhtiön arvostuskertoimien pitäisi tulla, koska viimeksi kun katsoin ne oli Nesteellä edelleen korkeammat kuin perinteisillä öljynjalostajilla.

Toinen vaihtoehto päästä samaan lopputulokseen on, että uusiutuvista tulee maltillista (mutta odotuksista jäävää) parannusta eli se ei olekaan kultakaivos jos ei katastrofi, mutta samaan aikaan Nesteen öljytuotteissa alkaa isompi alamäki. Sillä on vaikutusta tulevaisuuden kassavirtoihin. Sieltä nyt kuitenkin edelleen tulee rahaa sisään vaikka ei Nesteen strateginen ytimessä ole.

Tai sitten tapahtuu jotain muuta, eipä näistä mustista joutsenista ikinä tiedä. Hankala osake on ja tuottovaatimus kannattaa asettaa sen mukaisesti. Itsellä on lievän positiivinen näkemys yhtiöstä ja ostan kyllä mm. Inderesin (Petri Gostowski ja mahdollinen tiimi) näkemyksen, ja näin pessimistinen skenaario on kaukaa haettu. Mutta pakko sanoa, että voi mennä myös pieleen.

Yhtiö ei ole tästä syystä sellaisessa tilanteessa johon tyypillisesti sijoittaisin. Mutta yksinkertainen kun on, niin aloitin silti lisäykset silti eilen ennalta määritellyllä 17,50 euron tasolta. Ehkä on jotain isänmaallisuutta. Q1 jälkeinen negari jätti huonon maun suuhun mutta on tässä myös laadullisella puolella hyviä merkkejä ilmassa, esim. isoimmat omistajat haalii osaketta kaksin käsin, Neste on tähän asti toteuttanut uusiutuvien strategiaa ihan mallikkaasti, tuotteille on aivan varmasti kasvavaa kysyntää (vaikka tarkempi ”ennustaminen” on vain arvailua), ja uusi toimitusjohtajavalinta on mielestäni ihan ok.

28 tykkäystä