Neste sijoituskohteena: ilmastonmuutostaistelun eturivissä

32 tykkäystä

Neste on saanut Euroopan unionin (EU) innovaatiorahastolta 88 miljoonan euron rahoituksen vihreään vetyyn ja hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin liittyvään hankkeeseen.

Neste ja innovaatiorahasto käyvät rahoituksen vastaanottamisesta vielä tarkemmat neuvottelut. Neste odottaa saavansa neuvottelut päätökseen ensi vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

22 tykkäystä

Miten vedyn (metaanista) käyttäjä voi olla suurin vedyn tuottaja??? Neste on ilmeisesti saamassa paljon tukea tuottaakseen vihreää vetyä.

Voihan sitä tuottaa omaan käyttöön?

1 tykkäys

Olet oikeassa. Olen vain niin harmissani siitä, että myydään erittäin paljon päästöjä aiheuttavaa polttoainetta lähes päästtöttömänä. Nesteen tuottama polttoaine toki tuottaa paljon vähemmän päästöjä kuin perinteinen öljystä tehty polttoaine.

1 tykkäys

Osaatko avata millä mittarilla/mihin verrattuna uusiutuva diesel aiheuttaa erittäin paljon päästöjä?

Uusiutuvan dieselin laskennalliset kasvihuonepäästöthän ovat 90% matalemmat kuin perinteisillä dieseleillä, koska sitä poltettaessa syntyviä päästöjä ei lasketa mukaan (jossa syntyy suurinosa päästöistä). Näitä ei lasketa mukaan, koska se sama määrä esim. hiilidioksidia on sitoutunut polttoaineen raaka-aineisiin aiemmin ja voidaan ajatella että nämä taas syntyneetkin päästöt sitoutuu seuraavaksi tuotettavan neste my:n raaka-aineeseen, jolloin syntyy ns. suljettu piiri eikä nettona hiilidioksidin määrä kasva neste my:ta käytettäessä.

Perinteisillä tuotteilla hiilidioksidi on pois kierrosta (öljynä maan uumenissa), mutta kun se pumpataan sieltä koneiden moottoreihin, nostaa se nettona maapallon hiilidioksidi määriä.

Minusta siis ei ole viherpesua kutsua nesteen (ja esim. EUn) laskentatapaa viherpesuksi, vaikka se toki tuottaakin päästöjä ja mainoslauseet saattaa olla harhaanjohtavia.

8 tykkäystä

Perustelut tällaisiin väitöksiin, kiitos.

2 tykkäystä

Neste siirtyy toteutusvaiheeseen kumppaniensa kanssa MultiPLHY-konsortiossa. MultiPLHY-hankkeen tavoitteena on asentaa, integroida ja ottaa käyttöön maailman ensimmäinen usean megawatin kokoluokan (n. 2,4 MW) korkean lämpötilan elektrolysaattorijärjestelmä Nesteen uusiutuvien tuotteiden jalostamolla Rotterdamissa ja demonstroida uusiutuvan vedyn tuotantoa. Tuotettu uusiutuva vety hyödynnetään jalostamoprosessissa. Korkean lämpötilan elektrolysaattorin teknologian toimittaa Sunfire.

19 tykkäystä

Maailman ensimmäinen tutkimus, jossa lennon aikana käytetään sataprosenttista uusiutuvaa lentopolttoainetta kaupallisen lentokoneen molemmissa moottoreissa, on tuottanut lupaavia alustavia tuloksia.

25 tykkäystä

Eilisen käytin tutustumiseen tuohon RED II -direktiiviin ja sen nykytilanteeseen, mutta aika heikosti Neste sekä REGI omasta salkusta ottanut kantaa asiaan nyt kesän jälkeen (täältäkään ei sen kummempaa keskustelua siitä löytynyt), ja varsinkin noihin linjauksiin mikä on hyväksytty “alkuaine” tai alkuöljy mistä polttoainetta voi tuottaa.

Osaako joku selventää miten tuo näkyisi Nesteellä jos kesällä esillä ollut nykymalli menisi läpi RED II:sen osalla sellaisenaan. Ilmeisesti Nestekin kuitenkin pystyisi polttoaineet tuottamaan sallituilla alkuöljyillä ja samoilla volyymeillä mistä kokoajan puhutaan tuottamisen ja kysyntäpotentiaalin suhteen? Kuinka iso osa esim. Nesteen alkuöljyistä on “kiellettyjä”, muut kuin palmuoljy siis myös. Paljon investointeja ja kehitystyötä tämän eteen tehdään Nesteellä toki, mutta onko tuo huoleen otettava asia Nesteen kohdalla?

3 tykkäystä

Neste, Porvoo 6.12.2021 n. klo 22:15 prosessialueella syttyi tulipalo. Palo saatiin pian hallintaan, eikä se aiheuttanut henkilö- tai ympäristövahinkoja. Palo ei aiheuttanut vaaraa tehdasalueen ulkopuolelle, mutta näkyi runsaana savuna. (Jalostamon muiden yksiköiden toiminnan arvioidaan normalisoituvan vuorokauden kuluessa. Palo ei vaikuta jalostamon tuotetoimituksiin). Tapahtuman tutkinta on aloitettu yhdessä viranomaisten kanssa.

Kohtuu isolta näytti valomeri mikä tuolta tuli eilen illalla.
Mikäs kurssia nostelee?

Nesteellä on kai tarkoitus lopettaa palmuöljyn käyttö syöttönä viimeistään 2023. Muuten Nesteen syöttönä käyttämät raaka-aineet lienevät ok RED II direktiivin mukaan. Suurin kysymysmerkki taitaa olla se luokitellaanko PFAD jätteeksi vai sivutuotteeksi mikä vaikuttaa siitä tehdyn tuotteen kysyntään sillä jätteestä saa päästölaskelmissa tuplahyvityksen.

Nesteen prosessi on joustava raaka-aineen suhteen ja Nesteellä on etumatka kilpailijoihin nähden erilaisten öljyjen ja rasvojen tutkimuksessa ja hankintaketjussa. Jos kaikki investointihankkeet toteutuvat niin uusiutuvan dieselin tuotantokapasiteetti maailmalla taitaa 4-kertaistua viidessä vuodessa joten kilpailu raaka-aineista lisääntyy. Nesteen kannalta tärkeä kysymys on se pystyykö firma pitämään etumatkansa kiristyvässä kilpailussa. Tuote varmaan menee kaupaksi edelleen mutta katteisiin vaikuttaa merkittävästi se miten raaka-aineiden hankinta onnistuu.

2 tykkäystä

Todennäköisesti valomeri ei tullut tuosta tulipalosta vaan soihduista, joihin prosesseja tyhjennettiin kun ne ajettiin hallitusti turvalliseen tilaan.

5 tykkäystä

Vanacker siis eroaa ja jättää tehtävät viimeistään kesäkuussa 2022.

5 tykkäystä
2 tykkäystä

No niin! Kaisa Hietala:n tie Nesteen huipulle on tasoitettu. Nopeammin kuin kuvittelinkaan. Äidinkielenä Suomea puhuva johtaja, jolla pitkä historia Nesteellä. Jne. Parempaa kandidaattia ei vain ole. On toki paperilla parempia, mutta heistä yksikään ei halua muuttaa Suomeen ja viettää talvea -20 asteen pakkasessa.

42 tykkäystä

Uusi video Nesteen Youtube -kanavalla. Kansantajuistaa hieman mitä raaka-aineita voidaan käyttää uusiutuvien tuotteiden valmistuksessa

What are Neste’s renewable products made of?

6 tykkäystä

Maksumuuri, voisiko joku ystävällisesti referoida onko jotain uutta

edit: liittynee varmaan tähän, mutta arvostaisin referaattia Neste to receive funding from the EU Innovation Fund to develop its Porvoo refinery through green hydrogen production and carbon capture & storage | Neste

8 tykkäystä

Tässä pääkohtia. Eli kyllä, tuo EU:lta saatu 88 M€ menee tähän projektiin. Suurin uusi info artikkelissa on tuo lyyserien kapasiteetti ja onkin mielenkiintoista seurata minkä firman tekniikkaa aletaan käyttämään.

”PROJEKTI KULKEE nimellä Sharc. Se tulee sanoista Sustainable hydrogen and recovery of carbon .

Iso tavoite hankkeessa on käynnistää vihreän vedyn tuotanto, vähentää tuotannon päästöjä ja saada myös jalostamotuotteista vähäpäästöisempiä.

Sharc-rahoilla Neste hankkii 50 megawattia vesielektrolyysereitä. Niillä syntyy uusiutuvaa vetyä noin yksi tonni tunnissa. Siitä on tulossa Suomen tähän asti suurin vihreän vedyn projekti.”

”Projektissa Neste aikoo myös laivata hiilidioksidia varastoitavaksi Pohjanmeren alle miljoonia tonneja. Sellaista ei ole ennen Suomessa tehty, eikä varastointia pidetä kestävänä ratkaisuna hiilidioksidi­ongelmaan.”

”Meillä on myös projektiryhmiä, jotka kehittävät sitä, että talteen otetusta hiilidioksidista tehdään sähköpolttoaineita tulevaisuudessa.”

”Hiilidioksidista voi tehdä aikanaan myös kemikaaleja ja muoveja.”

18 tykkäystä

Miksi se ei olisi Sunfire?

6 tykkäystä