Netum - Kun muutos on mahdollisuus

Terve parikyssarii!

Tämä liiketoiminnan riskiprofiilin tiivistys löytyy sijoitustutkimuksesta. Asiakasjakauma on kiistatta keskittynyt ja mielestäni se on selkein yhtiökohtainen riski. Tätä kuitenkin hieman laskee se, että suurimmat asiakkaat tulevat julkisen puolen pitkien puitesopimusten alta. Tämän takia lyhyellä aikavälillä riski suuren yksittäisen asiakkaan menettämisestä ei ole tavattoman iso.

20 tykkäystä

mielenkiintoinen kuriositeetti johtoryhmästä ja asiakaskunnasta. :slight_smile:


image

24 tykkäystä

Julkishallinnolle (ja PV:lle) IT-palveluja myyvillä IT-taloilla tämä ei taida olla kovin harvinaista. Joku ex-sotilas tai poliitikko löytyy usein ovia avaamaan. :wink: Nixullahan oli aikoinaan hallituksessa Amiraali (evp) Kaskeala, F-Securelta löytyy ex-diplomaatti Oreck, Cinialla Esko Aho hallituksessa ja johtoryhmässä mm. Kärkkäinen (PV:n kyberosaston ex-osastopäällikkö) ja Goforella taitaa olla ex(?)-poliitikko Kauppi mukana.

Jos haluaa tuolle julkissektorille myydä, niin taktiset rekrytoinnit voi laskea markkinointikuluiksi. :smiley: Mutta yksi osoitus toki, että sektorissa ollaan ns. tosissaan mukana.

28 tykkäystä

Nämä saa aina itsellä positiivisia viboja, n. 1/3 henkilöstöä sitoutettu viimevuonna. Näissä osakkuuksissa yleensä työpanokset kuitenkin eri tasolla kuin pelkällä työntekijällä.

Edit. Yhtiöesittelyssä mainittiin tästä ja valtaosa näistä työntekijöitä, muutama taisi olla hallituksesta.

16 tykkäystä

Linkataan tänne tuo eilinen yhtiöesittely videotallenne ( kesto n. 1h):

8 tykkäystä

Täältä voi kysyä näitä teknisiä kysymyksiä @KuplaSalkku Suuri IPO / kaupankäynnin ketju: tekniset kysymykset

6 tykkäystä

Jännästi muotoiltu lause silti: yhtiö järjestää henkilöannin ja vuoden lopussa yhtiöllä on 47 osakasta. Nämä ovat tällä tavoin esitettynä kaksi toisistaan riippumatonta faktaa.

Voisi olla: toimitusjohtaja söi aamuisin pekonia ja vuoden lopussa yhtiöllä on 47 osakasta (jotka voivat olla henkilöstöä, muita luonnollisia henkilöitä tai yhteisöjä).

5 tykkäystä

Huomasin tuossa laajaa raporttia lukiessa, että analyytikon käyttämissä lähteissä mainittiin tutkihankintoja-sivusto. Selailin tässä kyseistä sivustoa, joka antaa hieman näkymää valtion ja kuntien hankintoihin. Tämä ei ole herättänyt mitään keskustelua, mutta lisätään muutama ajatus.

Linkki Netum Oy:n tutkihankintoja-sivulle => https://tutkihankintoja.fi/toimittajat/Netum Oy

Tuohon dataan tietysti liittyy monia puutteita, esim. osa valtion ja kuntien hankinnoista on salaisia lain perusteella. Salaiset hankinnat eivät sisälly palvelun aineistoon.

Tutkihankintoja-sivuston datan avulla voi ainakin yrittää saada jonkinlaista vertailupohjaa esimerkiksi Netumin kuluvan vuoden ohjeistuksen liikevaihtohaarukkaan. Listautumisesitteen sivun 50 mukaan Netum “arvioi liikevaihdon kasvavan 20-22 miljoonaan euroon tilikaudella 2021”.

Tätä ohjeistusta voi jokainen miettiä ja suhteuttaa sitten tämän hetkiseen tilanteeseen.

Kuvakaappaus tutkihankintoja.fi-sivusto: Valtion hankinnat Netum Oy aikaväli 1.1.2021-25.05.2021.
Lähde: https://tutkihankintoja.fi/toimittajat/Netum%20Oy?endDate=25.05.2021&startDate=01.01.2021&lang=fi

Tutkihankintoja.fi ei tietenkään anna suoraa näkyvyyttä liikevaihdon kehitykseen. Joku ehkä sanoisi tämän “analysoinnin” olevan turhaa touhua, mutta onneksi tiedot löytyvät melko nopeasti. :slightly_smiling_face:

Datan perusteella voi yrittää tulkita myös julkisen sektorin osuutta Netumin liikevaihdosta.

  • Listautumisesitteen s. 34 mukaan “vuonna 2020 Netumin liikevaihdosta julkisen sektorin osuus oli noin 79 prosenttia ja yritysten noin 21 prosenttia”. => 13,8 MEUR ja 3,7 MEUR.

Tutkihankintoja.fi-sivuston vuosittaiset tiedot vrt. Netumin vuosittainen liikevaihto

Hankinnat vuosittain Valtion hankinnat Kuntien hankinnat Yhteensä Netum, liikevaihto
1.1. - 25.05.2021 4 267 983,41 € 2 000,00 € 4,2 MEUR -
1.1. - 31.12.2020 12 086 119,05 € 21 470,00 € 12,1 MEUR 17,5 MEUR
1.1. - 31.12.2019 8 334 135,53 € 60 803,00 € 8,4 MEUR 13,4 MEUR
1.1. - 31.12.2018 8 337 693,13 € 30 920,00 € 8,4 MEUR 11,9 MEUR
1.1. - 31.12.2017 7 768 225,64 € - 7,8 MEUR 10,0 MEUR
1.1. - 31.12.2016 6 863 707,40 € - 6,9 MEUR 7,9 MEUR

Kuten on tiedossa, on aiempina vuosina 2016 ja 2017 julkisen sektorin osuus Netumin liikevaihdosta on ollut korkea. Taulukon luvut myös osoittavat tämän.

Tällaisella seurannalla saa jonkinlaista näkyvyyttä Netumin tilanteesta, koska tällä hetkellä yksityisen sektorin merkitys on kuitenkin Netumille edelleen melko vähäinen.

Valtion laskutusdatan analysointia ovat monet yrittäneet tehdä. Esimerkiksi vierityspalkki.fi-sivustolta löytyy tutkihankintoja.fi-palvelun data-analyysiä, jos asiasta haluaa lukea enemmän. Kuten he toteavat omassa data-analyysissa, on kysymys varsin sekavasta kokonaisuudesta, jossa virhetulkintoja voi tehdä. :upside_down_face:

=> Heidän omassa analyysissa vuoden 2019 osalta Netum on sijalla 15 => 15. Netum Oy (6,8 miljoonaa euroa / +3,2 %)

30 tykkäystä

Huomioitavaa on, että Netumin nettotulos parani huomattavasti vuonna 2020 verrattuna edelliseen vuoteen. Toki liikevaihtokin kasvoi, mutta Olisikohan myös pandemialla ollut osuutta asiaan? Netumin 2019 p/E laskettuna listautumisen jälkeisellä markkinahinnalla ei olekkaan enää niin kaunis. Uskoisin kuitenkin, että pandemian vaikutukset it-firmoihin ovat pysyvämpää sorttia. Esimerkiksi pandemia näytti meille etätyön hyödyt. Mutta silti, onko Netum sen hintainen kuin miltä se nyt näyttää?

3 tykkäystä

Tuo kuntien hankinnat ei jotenkin toimi. Se näyttää vain Helsingin hankintoja, vaikka tiedän varmuudella (olen lukenut raportin) eräästä toisesta kunnan toimeksiannosta.

edit: eikä kyse ole salaisesta hankinnasta mielestäni.

1 tykkäys

Ei ole mielestäni kovin mielekästä katsella 2019 lukuja kun firma kasvaa näin voimakkaasti. 2020 liikevaihto oli +30% suurempi kuin 2019 ja nyt ennustettu liikevaihto 2021 melkein +60% suurempi kuin v.2019 joten totta kai firman arvokin on noussut rutkasti parissa vuodessa.

Mielestäni kohtuullisesti hinnoiteltu ja aikeissa osallistua antiin :+1:

25 tykkäystä

Olet varmasti oikeassa. Mielestäni vuosi 2020 oli kuitenkin melko poikkeuksellinen monellakin tapaa. Niin taitaa olla myös 2021. Kannattaako tämä ottaa huomioon Netumin antiin osallistuessa? Onko pandemian vaikutuksesta vuoden 2020 tulokseen mitään mainintaa missään? Koitan selvitellä asiaa.

4 tykkäystä

Siltä näyttää, esim. Tampereen yhden hankinnan arvonlisäveroton hinta oli yhteensä 28 200 €.


Listautumisesitteestä ainakin muutamissa kohdissa käsitellään koronan vaikutusta. Koronan vaikutus on ollut merkittävää Netum Integations palveluiden kysyntään ainakin pandemian alkuvaiheessa.

  • Listautumisesitteen sivu 26:

“Vuoden 2020 alkupuolella alkanut koronaviruspandemia vaikutti voimakkaasti moniin toimialoihin, ja alustavien arvioiden mukaan myös Suomen IT-palvelumarkkinan kasvu oli kääntymässä negatiiviseksi vuonna 2020. Vaikka IT-markkinan kasvu pysähtyi pandemian takia, Yhtiön johdon arvion mukaan IT-palvelumarkkina kuitenkin hieman kasvoi vuonna 2020. Eräät markkinan osat, kuten kyberturva ja pilvipalvelut, jatkoivat kasvuaan aiempaan tapaan.”

  • Listautumisesitteen sivut 93 ja 103:

“Netum Oy:n asiakaskunta koostuu pääosin julkishallinnosta, missä Covid-19 pandemialla ei ole ollut kysyntään oleellisesti heikentävää vaikutusta. Yrityssektorille suuntautuneen Netum Integrations Oy:n (AgentIT Finland Oy) palvelujen kysyntää Covid-19 pienensi merkittävästi huhtikuusta alkaen.”

=> Esitteestä selviää, että Netum Integrations sai Business Finlandilta Covidiin liittyen kaksi avusta.

4 tykkäystä

Tätä pari päivää sitten julkaistua Karo Hämäläisen Netum- analyysia ei vielä ketjusta löytynyt. Lisätään ketjuun, vaikka monet ovat luultavasti tämänkin jo lukeneet.

27 tykkäystä

Mitä oikaisuja nuo Netumin EPS luvut sisältävät? Laajan raportin mukaan myös raportoitu EPS vuonna 2020 poikkesi yhtiöesittelyssä esitetyn 2020 vuoden oikaisemattomasta EPSistä. Merkittäviä erot eivät ole mutta olisi mukava päästä perille noista. @Joonas_Korkiakoski

8 tykkäystä

Terve parikyssarii!

Tässä vaiheessa oikaisut on pelkkiä ei-kassavirtavaikutteisia PPA-poistoja, koska esimerkiksi listautumisesta aiheutuvia kertaeriä ei vielä tässä sijoitustutkimuksessa huomioitu. Taaksepäin katsovista osakekohtaisista tuloksista huomiona myös se, että ne on kaikki laskettu vuoden 2020 lopun 9,0 miljoonan osakepotilla.

15 tykkäystä

Mitä olen tätä sektoria seuraillut viimeisen vuosikymmenen, niin jotenkin tuntuu että monilla toimijoilla “helpompi” kasvuvaihe on ollut noin 100 hengestä 400-500 henkeen. Tuolla välillä organisaatiorakenne on monilla usein pysynyt todella tehokkaana ja kannattavuus sitä kautta korkeana. Kun kokoluokka ylittänyt 400-500 henkeä, monilla tullut erinäisiä kasvukipuja. Rakenteita uudistettava isompaan kokoluokkaan, mikä tuo helposti vuoden-kahden suvantovaiheen. Saman kasvuprosentin ylläpitäminen vaatii jatkuvasti isompaa määrää rekrytointeja. Kasvun saamiseksi on mentävä isompiin asiakkaisiin ja projekteihin, joissa ostaja on usein vaativampi. Saman kasvun ja kannattavuuden ylläpitäminen muutuu selvästi vaikeammaksi. Toki suuressa kokoluokassa on sitten paljon hyviäkin puolia ja ainakin nykyiset listayhtiömme sektorilla ovat hyvin puskeneet tuon suvantovaiheen läpi. Tämä siis epätieteellisenä havaintona niin listatuista kuin listaamattomista kotimaisista.

82 tykkäystä

Tänään klo 16.00 on muuten ensimmäinen hetki jolloin yleisöanti voidaan keskeyttää. Kiinnostavaa nähdä, ylimerkataanko tämäkin. Ainakin sijoitusfoorumien perusteella kiinnostusta tuntuu olevan, joten veikkaisin ainakin itse ylimerkintää.

13 tykkäystä

Ajat ovat niin merkilliset, kun Alexandriakin ylimerkittiin, joten olisin todella yllättänyt, ellei tätä keskeytetä tänään klo 16.

Taitaa muutenkin olla kannattavaa osallistua lähes kaikkiin Ipoihin nousukaudella. Ainoa poikkeus oli Nightingale, jonka pystyi oikeastaan näkemään jo etukäteen.

14 tykkäystä

Näinhän siinä kävi :slight_smile:

22 tykkäystä