Sijoitusfoorumi

Nexstimin kurssikehitys

#1

Hei,
Yksi pahimpia prosentuaalisia turskia sain nyt alkuvuonna Nexstimistä. Onneksi panos oli suhteellisen pieni. Myin viimeiset osakkeeni maaliskuun 5. kurssiin EUR 0,93. Osake ilmeisesti nousi arvossaan merkittävästi tämän jälkeen. Huomasin Kauppalehdestä, että saman päivän kurssiksi on nyt jälkeenpäin noteerattu EUR 0,16 (5.3.2019). Onko osakkeeseen kohdistunut splitti vai mikä selittää tämän? Mitään mainintaa jo tapahtuneesta splitistä en Nexstimin sivuilla huomannut. Taitaa maksullinen anti olla tulossa?

#2

Nexstimillä tosiaan on anti järjestetty. Taitaa huomenna 2.5. olla kriittinen päivä, kun pitäisi tulla tiedot annin onnistumisesta. Jollei riittävää rahamäärää tule, voi tulla tiukat paikat, kun Kreosin laina saattaisi mennä takaisinmaksuun.

Toisaalta jos anti on onnistunut, nähdäkseni firmalla voisi olla hyväkin ikkuna saada terapiapuolen liiketoiminta lentoon. Uutiset tällä saralla ovat olleet positiivisia ja esim. yhdenkin laitteen vuokraus USAssa tuo hyvin merkittävää tuloa vuodessa. Keskeinen tuleva uutinen voisikin olla päivitys toimitettujen terapialaitteiden määrään tänä vuonna. Myyntitiimejä on kai vasta alettu rakentaa, eli odotuksia olisi loppuvuodelle joka tapauksessa.

Diagnostiikkapuoli on ilmeisesti myynnissä ollut. Kuukausi sitten
yhtiökokouskutsussa näytti olleen esitys valtuuksista myyntihinnan hyväksymiseen johdolle, mutta tämä oli otettu pois yhtiökokouspäivänä. Ymmärränköhän oikein, että ehkäpä yritettiin ehtiä saada jonkun firman tarjous diagnostiikasta yhtiökokoukseen mennessä, mutta ei oltu ehditty saada (neuvoteltua) ajoissa soveliasta tarjousta? Ehkäpä ei ihan näin mennyt. Luulen, että diagnostiikka olisi jonkun isomman toimijan käsissä paljon arvokkaampi kuin Nexstimin, joka panostaa terapiaan jatkossa.

Kun katsoo tämän firman historiaa, kovin surullista on, että kymmeniä miljoonia on on palanut ja firman arvo on minimaalinen. Vaikea ala on. Itse vasta muutama päivä sitten vähän tutustunut Nexstimiin, mutta vaikuttaisi, että tuotteet ovat lupaavat ja noin kaupallisessa mielessä ihan hyvässä vaiheessa. Rahoitushistoria on vähän kurja ollut kalliine lainoineen (ei kuitenkaan ihan yhtä karsee kuin joillain kuolonkierteeseen joutuneilla firmoilla.)

Sijoittamismielessä kai tällaisella firmalla kai se paras hetki olisi, kun on käsillä “se viimeinen” rahoituskierros. Itseäni kiinnostaisi, jos anti onnistuisi ja diagnostiikka menisi ok hintaan, ehkä tällöin tämä olisi viimeinen kierros. Ainakin toistaiseksi slight_smile:

Inderesillä taisi tämä olla seurannassa aiemmin. En tiedä, löytyisikö teillä motivaatiota heittää palstalle vähän kuin vanhasta muististanne arvioita firmasta. Esim. siinä vaiheessa kun tiedot annin onnistumisesta tulevat, voisi vähän heittää arvioita firman EV:stä ja näkymistä liiketoiminnan kehitykselle. Tai paljosta muustakin, itsepä tiedätte. Lupaan lukea vanhoja Nexstim-analyysejänne, jos vastaatte.

Joo, eka viestini, saapa nähdä, tuleeko perille.

#3

Yep. Näin myös myöhemmin havaitsin, että kyseessä on makullinen anti, joka vaikutti osakemäärään.

Sijoituksen osalta suurempaa riskiä saa hakea. Anti onnistuessaan nostaa osakkeiden arvoa melkoisesti. Toisaalta myös riski, että yhtiö ajetaan konkurssiin ja toimintaa jatketaan toisten rahoittajien toimesta vrt. Talvivaara.

#4

Uudet Nexstimin osakkeet saivat sitten kylmän vastaanoton pörssissä. Itse päädyin siihen, että olkoonkin Nexstim vähän arpalippu, kannattaa siihen jonkin verran sijoittaa nykyhinnoilla Jonkinmoisia perusteita asialle jäljempänä. Ja jollei joku jaksa loppuun asti lukea, niin tiivistelmä heti alkuun: Mielestäni tällä firmalla on selkeää arvoa perustuen käynnistyvän terapialiiketoiminnan kasvuun, josta osin jo näyttöjäkin on. Nykykurssi ei tätä arvoa näytä lainkaan.

Vanhempaan bisnekseen eli diagnostiikkaan on tämän vuoden aikana välillä ilmoitettu haettavan ostajaa ja välillä partneria. Viimeisin tieto viestinnässä on, että haetaan YHTÄ partneria, “a partner” tiedotteen englanninkielisessä versiossa. Itse olen tietämätön, ollaanko diagnostiikkaa myymässä vai olisiko kyse sellaisesta sopimuksesta, että joku isompi ottaisi Nestimin laitteen omaan myyntiinsä hyödyntäen omia laajempia markkinointikanaviaan. Siis sellainen firma, jolla on markkina-asema neurokirurgian välineistön toimittajana. Yksi vaihtoehto voisi ainakin teoriassa olla Inomed, jonka kanssa maanantaina on yhteinen lounassymposiumi Saksassa (tapahtumista ja Twitteristä löytyy), mutta arvailut ovat arvailuja vaan. Muita mahdollisia partnereita en osaa nimetä, koska en tunne alaa enkä aiokaan tutustua turhan tarkkaan. Joka tapauksessa Nexstimin viestintä viittaa siihen, että jollain tapaa diagnostiikkaa ollaan siirtämässä ainakin osin toisen toimijan harteille.

Antirahoitus, vähitellen lisääntyvä liikevaihto (terapiasta) sekä mahdollinen em. diagnostiikan myynti mahdollistavat suuremmat panostukset terapiaan, ja näistä panostuksista on jo ilmoitettu (myyntitiimien, etenkin USA, kasvu ja esim. lukuisten asiantuntijoiden hankkiminen ohjausryhmään nyt keväällä). Lupaavaa on, että ilmeisesti 2017 alkanut terapiamyynti on jo viime vuonna ollut selkeässä kasvussa, vaikka USAn myynti alkoi vasta noin vuosi sitten. Ja laitevuokrastahan on kyse ainakin USAssa (tavoite 100 000 USD vuodessa per laite, mikä omalta osaltaan kertoo Nexstimin suuresta potentiaalista). Viime vuonna toimitettiin USAhan 5 laitetta, toivottavasti tänä vuonna menee jo yli tuplat. Ehkäpä isompaa kasvua sitten, kun myyntitiimi on rakennettu. Hyvää terapiapuolessa on se, ettei nyt taida mikään olla kiinni tehtävistä tutkimuksista tai lupaprosesseista, markkinoinnin onnistumisesta vaan. Toki noita maakohtaisia lupiakin on viime aikoina tullut ja voi tulla lisää.

Nexstimin ongelma on, ja tämä ylikorostuu pörssissä tällä hetkellä. että firma tekee suurta tappiota edelleen ja annista tulleet rahat riittävät nykymenolla (eli viime vuoden menolla) vain rajoitetun ajan. Ja kun nyt ja jatkossa tulot tulevat ainakin osin laitevuokrauksesta eikä laitemyynnistä, kestää melko kauan ennen kuin plussalle päästään, vaikka myynti kasvaisikin toiveiden mukaisesti. Tässä kontekstissa annin jälkeinen kurssipudotus ei liene mikään yllätys, erityisesti kun osakkeiden määrä kai noin 10-kertaistui ja firma vielä epävarmalla pohjalla. Toki pudotuksen suuruus on yllättävän suuri, ja mielestäni kuvaa sitä, ettei firmaa oikein kukaan osaa/halua arvioida.

Itse katson, että epävarmuuden vallitessakin Nexstimillä tulisi olla positiivinen “velaton hinta” EV. Antihinnallakin EV on kovin mitätön ja viime viikon kurssilaskun jälkeen lieneekö enää edes nollaa? Ei taida olla näin alhaalla käyty firman historiassa EVn osalta, mikä vähän outoa, kun se varsinainen syömähammas terapiabisnes on osoittanut kasvua jo, vaikka on kovin varhaisessa vaiheessa. Sen potentiaalihan on valtava, sitä tuskin voi kukaan kiistää ainakaan täysin Ja aina on mahdollista koko firman myyminen. Johdon mukaan tarjouksia on jo tehty. (Ja tuolloin firmalla on pörssissäkin ollut merkittävä EV, siis ajankohtana ennen antia).


(sivu 18)

Saapa nähdä, mitä tapahtuu. Aikaa on firmalla nyt annin jälkeen joko saada näyttöä liiketoiminnan riittävästä kehittymisestä ja/tai tehdä strategisia toimia joko diagnostiikan tai koko firman osalta. Jos vuoden loppuun mennessä on näyttöä esim. USAn toimien onnistumisesta (olisi toimitettu sinne edes jotain 20 vuokrakonetta kaikkiaan 1,5 vuodessa), tilanne olisi varmaankin jo aika pelastettu. Toki muuallekin koneita mennee ja tulee mennä, toivottavasti osa menee myynnillä eikä vuokraamisella, jotta akuutistikin isompaa rahaa kertyy.

Näyttää olevan firmasta aktiivista keskustelua parilla muullakin palstalla, mutta yritän houkutella Inderesin väkeä antamaan kommentin tai kaksi, tai enemmänkin :slightly_smiling_face:. Pari ulkomaalaista analyysifirmaa antaa analyysiä Nexstimistä. En ole perehtynyt vielä, mutta näyttää, että he tuntuvat puhuvan jostain ihan eri firmasta kuin mitä Helsingin pörssissä riepotellaan käytännössä nolla-arvolla. (Toki mun pitäisi tutustua niihin analyyseihin tarkemmin, etten puhu potaskaa heidän analyyseistään.)

Yritän vkl aikana tai alkuviikosta perehtyä firmaan vähän paremmin ja pienen lisäyksen hajanaisiin juttuihini lisätä. (Näyttää kappalejakonikin tässä turhan pitkässä viestissä olla pielessä, suokaa tämä minulle, tämä on vasta toinen viestini tänne.)

#5

Kuten lupasin ja uhkasin kirjoitan “vähän” lisää Nexstimistä, nyt diagnostiikan ja terapian arvoista, analyysejä antavia tahoja peesaten. Analyysien lukeminen avasi omat silmäni sikäli, että se suuri potentiaali on todellakin terapiapuolella eikä siinä vanhassa bisneksessä diagnostiikassa!

Trinity Delta antaa diagnostiikan yksikön riskikorjatuksi arvoksi 6,2 ME, mutta samalla annetaan arvio, ettei myytäessä läheskään tuota summaa saataisi, mm. koska Nexstimin rahoitustilanne ei anna hyvää neuvotteluasemaa. (Tietenkin nyt annin jälkeen tämä asema voi tämä olla vähän parempi?) Näyttäisi siis, ettei diagnostiikan myynti kesää tekisi Nexstimille, jos siitä vaikka 2-4 milliä irtoaisi. Toki tälläkin hinnalla esim. antikurssilla Nexstimin EV olisi vahvasti negatiivinen, mikä on kerta kaikkiaan vääristynyt tilanne mun mielestä.

Trinity Delta arvioi masennuksen hoidon riskikorjatuksi arvoksi 21,5 MEur ja neuropaattisen kivun hoidon 5,4 MEur. Alkuvaiheessa vasta ovat nämä bisnekset, mutta arvoa niille silti annetaan muualla paitsi pörssissä.

Goeztpartnersin analyysi oli enempi numeropainoitteinen ennusteineen, en jaksa sitä tähän referoida. Targettihinta Nexstimille oli (2 kk sitten vanhojen osakemäärien aikana) kuitenkin peräti 8,4 euroa osakkeelta. Eli shokeeraavan paljon oli firman kokonaisarvo heidän mielestään joka tapauksessa. Sen jälkeen on tullut annissa kassaan lisää rahaa sekä hyviä uutisia terapiasta, niin ei kai firman KOKONAISarvon pitäisi loogisesti ainakaan laskea, siis heidän silmissään. Pörssissä näköjään, kun rahaa tulee kassaan, yhtiön kokonaisarvo laskee.

Löysin kevään esitelmävideosta Ruotsin sijoitustapahtumassa talousjohtajan suullisesti antaman tiedon, että terapian liikevaihto oli 2017 200 kEur ja 2018 700 kEur. Näitä lukuja ei ole tainnut firma eritellä tiedotteissaan eli hyvää tietoa oli tuo itselleni ainakin. Kasvuprossa on siis ollut hyvä, kun lapsenkengissä terapiabisnes vielä on. Yritin vähän avata itselleni mitä käytännössä on tapahtunut. Arvelen, että 2017 oli eka vuosi terapian osalta. Tieto on, että tammikuun puoliväliin 2019 asti on toimitettu yhteensä 10 terapialaitetta masennuksen hoitoon, joiden antamista tuloista tuo 200+700 kEur koostunee, mutta epäselvää on, onko lisäksi joitain laitteita toimitettu, joita käytetään VAIN kivun hoitoon. Esim. Suomen laitteista kaikkia käytetään masennuksen hoitoon, mutta osaa näistä myös kivun hoitoon eli ehkäpä tuo 10 sisältää kaikki koneet. Edellä mainituista USAhan toimitetut kaikki 5 on mennyt vuokramallilla ja niistä on sanottu, että tulopuolta ei 2018 puolelle juuri ehtinyt tulla, mikä viittaa siihen, että pääosa on mennyt vuoden lopulla tai jopa vasta tammikuussa tänä vuonna. Muista viidestä laitteesta osa on varmasti myyty, mutta osa voi olla vuokrakoneita, en tiedä. Siten ei kovin pysty arvioimaan kappalemääriä suhteessa tuloihin, mutta ehkäpä tuo 200 kEur 2017 vastaa yhden laitteen myyntiä. 2018 tulot ovat varmaan pieneltä osin USAn alkavaa vuokratuloa, mahdollisen muualle menneen vuokrakoneen tuloa, ehkä tuon 2017 myydyn yhden lisätuotemyyntiä (siis vaikkapa potilaskohtaista tavaraa), ja varmaan pääosin 2-4 myydyn koneen myyntituloa. Eipä tällä arvailevalla laskutavalla pitkälle pääse, mutta kaipa yhden koneen myyntihinta voisi olla tuo noin 200 kEur, jolloin siinä varmaan olisi lisätuloa myöhemmässä potilaskohtaisen tavaran myynnissä. Tuo vuokrakoneen vuositavoite USAssa 100 kUSD on yllättävänkin lupaava summa, ja tässä esityksessä kerrottiin kuvitteellinen esimerkki, jossa Nexstimille kertyi 150 kUSD tulot vuodessa, mikä ehkä sitten yläkanttiin keskimääräisestä odotuksesta, joka siis on 100 kUSD. Osin tuon vuokramallin liikevaihtoarvioiden perusteella arvioin, että jos laitteen myynnin hinta olisi tuo 200 kEur, siinä täytyy olla merkittäviä määriä myös myöhempää potilaskohtaista lisämyyntiä. jotta ei olisi epäloogista eroa vuokrakoneen ja myydyn koneen arvelluille kokonaistuloille.

Joka tapauksessa jos yhden laitteen myyntihinta olisi “vain” tuo heittämäni 200 kEur, tulee jo perjantain tiedotteessa Ruotsiin kahteen eri sairaalaan heitetyistä koneista tuloa firmalle noin 10 prossaa annissa saadusta rahoista. Jotain firman tuotteesta ja markkina-asemasta kertoo, että nämä 2 olivat ensimmäiset masennuksen hoitoon käyttöönotettavat navigoivat magneettistimulaatiokoneet Ruotsissa ylipäätään. Voisi ajatella, että muutkin sairaalat ekana miettivät juuri Nexstimin laitetta. Ymmärtääkseni tämä hoito on nyt yleistymässä USAn ulkopuolellakin eli jotakin laitteita Ruotsiinkin jatkossa ostettaneen lukuisia, kuka ne sitten myykin. Tässä on hyvä huomata, että firma ei varmaan lehdistötiedotetta olisi antanut, jollei kyseessä ollut ensimmäiset toimitetut laitteet kyseiseen maahan, Ruotsiin, eihän kaikkia muitakaan yksittäisiä laitteita ole kummemmin raportoitu. Eli vähän arvailuissa ovat toimitusten kokonaismäärät kunnes firma päivittää asian. En itse odota, että mitään suurta määrää menee esim. eka vuosipuolikkaalla, mutta loppuvuoteen etenkin USAssa luotan, mutulla toki tässäkin arviossa mennään. Kannattaa laskeskella, montako myytyä ja vuokrattua tarvitaan, jotta ensinnäkin luottamus firmaan syntyy ja sitten kasvetaan plussalle. Ja tässäkin välivaihe, että tiedetään että tulevana aikana vuokrakoneiden tuoma myynti vie plussalle vaikka kyseisellä hetkellä tappiolla oltaisiinkiin. Kappalemäärän näihin ei tarvitse olla kovin iso käsittääkseni.

No joo, enköhän riittävästi perustellut tätä sijoitustani. (Ei ole läheskään suurimpani enkä periaatteessakaan viitsi kovasti lisätä enää. Melko vähän on itsellä sijoitusomaisuutta ylipäätään, köyhä kun olen. Parin vuoden päästä kovasti enemmän Nexstimin ansioista toivottavasti :smile:). Firma on minulle uusi tuttavuus, mikä kyllä jutuistani paljastuu, ja varmasti jotain olen pieleen kirjoittanut. Ehkä joku korjaa, muutoin korjaan myöhemmin itse, kun lähiviikkoina lisää tutustun firmaan. Ehkä jutuistani käy myös ilmi, että olen pikkasen innoissani myös. Tietenkin ensisijassa kannattaa tutustua noiden analyytikoihin juttuihin, ja päättää, missä määrin heidän arvionsa on oikein. Epäsuhta niiden ja pörssikurssin välillä on suuri, pelkästään EV niissä on helposti 8 numeroinen luku euroina (ainakin toisessa, toista en muista), kun pörssissä taitaa EV olla noin nolla nyt, jos sitäkään.