Osakesijoittaminen

Nexstimin kurssikehitys

Hei,
Yksi pahimpia prosentuaalisia turskia sain nyt alkuvuonna Nexstimistä. Onneksi panos oli suhteellisen pieni. Myin viimeiset osakkeeni maaliskuun 5. kurssiin EUR 0,93. Osake ilmeisesti nousi arvossaan merkittävästi tämän jälkeen. Huomasin Kauppalehdestä, että saman päivän kurssiksi on nyt jälkeenpäin noteerattu EUR 0,16 (5.3.2019). Onko osakkeeseen kohdistunut splitti vai mikä selittää tämän? Mitään mainintaa jo tapahtuneesta splitistä en Nexstimin sivuilla huomannut. Taitaa maksullinen anti olla tulossa?

Nexstimillä tosiaan on anti järjestetty. Taitaa huomenna 2.5. olla kriittinen päivä, kun pitäisi tulla tiedot annin onnistumisesta. Jollei riittävää rahamäärää tule, voi tulla tiukat paikat, kun Kreosin laina saattaisi mennä takaisinmaksuun.

Toisaalta jos anti on onnistunut, nähdäkseni firmalla voisi olla hyväkin ikkuna saada terapiapuolen liiketoiminta lentoon. Uutiset tällä saralla ovat olleet positiivisia ja esim. yhdenkin laitteen vuokraus USAssa tuo hyvin merkittävää tuloa vuodessa. Keskeinen tuleva uutinen voisikin olla päivitys toimitettujen terapialaitteiden määrään tänä vuonna. Myyntitiimejä on kai vasta alettu rakentaa, eli odotuksia olisi loppuvuodelle joka tapauksessa.

Diagnostiikkapuoli on ilmeisesti myynnissä ollut. Kuukausi sitten
yhtiökokouskutsussa näytti olleen esitys valtuuksista myyntihinnan hyväksymiseen johdolle, mutta tämä oli otettu pois yhtiökokouspäivänä. Ymmärränköhän oikein, että ehkäpä yritettiin ehtiä saada jonkun firman tarjous diagnostiikasta yhtiökokoukseen mennessä, mutta ei oltu ehditty saada (neuvoteltua) ajoissa soveliasta tarjousta? Ehkäpä ei ihan näin mennyt. Luulen, että diagnostiikka olisi jonkun isomman toimijan käsissä paljon arvokkaampi kuin Nexstimin, joka panostaa terapiaan jatkossa.

Kun katsoo tämän firman historiaa, kovin surullista on, että kymmeniä miljoonia on on palanut ja firman arvo on minimaalinen. Vaikea ala on. Itse vasta muutama päivä sitten vähän tutustunut Nexstimiin, mutta vaikuttaisi, että tuotteet ovat lupaavat ja noin kaupallisessa mielessä ihan hyvässä vaiheessa. Rahoitushistoria on vähän kurja ollut kalliine lainoineen (ei kuitenkaan ihan yhtä karsee kuin joillain kuolonkierteeseen joutuneilla firmoilla.)

Sijoittamismielessä kai tällaisella firmalla kai se paras hetki olisi, kun on käsillä “se viimeinen” rahoituskierros. Itseäni kiinnostaisi, jos anti onnistuisi ja diagnostiikka menisi ok hintaan, ehkä tällöin tämä olisi viimeinen kierros. Ainakin toistaiseksi slight_smile:

Inderesillä taisi tämä olla seurannassa aiemmin. En tiedä, löytyisikö teillä motivaatiota heittää palstalle vähän kuin vanhasta muististanne arvioita firmasta. Esim. siinä vaiheessa kun tiedot annin onnistumisesta tulevat, voisi vähän heittää arvioita firman EV:stä ja näkymistä liiketoiminnan kehitykselle. Tai paljosta muustakin, itsepä tiedätte. Lupaan lukea vanhoja Nexstim-analyysejänne, jos vastaatte.

Joo, eka viestini, saapa nähdä, tuleeko perille.

Yep. Näin myös myöhemmin havaitsin, että kyseessä on makullinen anti, joka vaikutti osakemäärään.

Sijoituksen osalta suurempaa riskiä saa hakea. Anti onnistuessaan nostaa osakkeiden arvoa melkoisesti. Toisaalta myös riski, että yhtiö ajetaan konkurssiin ja toimintaa jatketaan toisten rahoittajien toimesta vrt. Talvivaara.

Uudet Nexstimin osakkeet saivat sitten kylmän vastaanoton pörssissä. Itse päädyin siihen, että olkoonkin Nexstim vähän arpalippu, kannattaa siihen jonkin verran sijoittaa nykyhinnoilla Jonkinmoisia perusteita asialle jäljempänä. Ja jollei joku jaksa loppuun asti lukea, niin tiivistelmä heti alkuun: Mielestäni tällä firmalla on selkeää arvoa perustuen käynnistyvän terapialiiketoiminnan kasvuun, josta osin jo näyttöjäkin on. Nykykurssi ei tätä arvoa näytä lainkaan.

Vanhempaan bisnekseen eli diagnostiikkaan on tämän vuoden aikana välillä ilmoitettu haettavan ostajaa ja välillä partneria. Viimeisin tieto viestinnässä on, että haetaan YHTÄ partneria, “a partner” tiedotteen englanninkielisessä versiossa. Itse olen tietämätön, ollaanko diagnostiikkaa myymässä vai olisiko kyse sellaisesta sopimuksesta, että joku isompi ottaisi Nestimin laitteen omaan myyntiinsä hyödyntäen omia laajempia markkinointikanaviaan. Siis sellainen firma, jolla on markkina-asema neurokirurgian välineistön toimittajana. Yksi vaihtoehto voisi ainakin teoriassa olla Inomed, jonka kanssa maanantaina on yhteinen lounassymposiumi Saksassa (tapahtumista ja Twitteristä löytyy), mutta arvailut ovat arvailuja vaan. Muita mahdollisia partnereita en osaa nimetä, koska en tunne alaa enkä aiokaan tutustua turhan tarkkaan. Joka tapauksessa Nexstimin viestintä viittaa siihen, että jollain tapaa diagnostiikkaa ollaan siirtämässä ainakin osin toisen toimijan harteille.

Antirahoitus, vähitellen lisääntyvä liikevaihto (terapiasta) sekä mahdollinen em. diagnostiikan myynti mahdollistavat suuremmat panostukset terapiaan, ja näistä panostuksista on jo ilmoitettu (myyntitiimien, etenkin USA, kasvu ja esim. lukuisten asiantuntijoiden hankkiminen ohjausryhmään nyt keväällä). Lupaavaa on, että ilmeisesti 2017 alkanut terapiamyynti on jo viime vuonna ollut selkeässä kasvussa, vaikka USAn myynti alkoi vasta noin vuosi sitten. Ja laitevuokrastahan on kyse ainakin USAssa (tavoite 100 000 USD vuodessa per laite, mikä omalta osaltaan kertoo Nexstimin suuresta potentiaalista). Viime vuonna toimitettiin USAhan 5 laitetta, toivottavasti tänä vuonna menee jo yli tuplat. Ehkäpä isompaa kasvua sitten, kun myyntitiimi on rakennettu. Hyvää terapiapuolessa on se, ettei nyt taida mikään olla kiinni tehtävistä tutkimuksista tai lupaprosesseista, markkinoinnin onnistumisesta vaan. Toki noita maakohtaisia lupiakin on viime aikoina tullut ja voi tulla lisää.

Nexstimin ongelma on, ja tämä ylikorostuu pörssissä tällä hetkellä. että firma tekee suurta tappiota edelleen ja annista tulleet rahat riittävät nykymenolla (eli viime vuoden menolla) vain rajoitetun ajan. Ja kun nyt ja jatkossa tulot tulevat ainakin osin laitevuokrauksesta eikä laitemyynnistä, kestää melko kauan ennen kuin plussalle päästään, vaikka myynti kasvaisikin toiveiden mukaisesti. Tässä kontekstissa annin jälkeinen kurssipudotus ei liene mikään yllätys, erityisesti kun osakkeiden määrä kai noin 10-kertaistui ja firma vielä epävarmalla pohjalla. Toki pudotuksen suuruus on yllättävän suuri, ja mielestäni kuvaa sitä, ettei firmaa oikein kukaan osaa/halua arvioida.

Itse katson, että epävarmuuden vallitessakin Nexstimillä tulisi olla positiivinen “velaton hinta” EV. Antihinnallakin EV on kovin mitätön ja viime viikon kurssilaskun jälkeen lieneekö enää edes nollaa? Ei taida olla näin alhaalla käyty firman historiassa EVn osalta, mikä vähän outoa, kun se varsinainen syömähammas terapiabisnes on osoittanut kasvua jo, vaikka on kovin varhaisessa vaiheessa. Sen potentiaalihan on valtava, sitä tuskin voi kukaan kiistää ainakaan täysin Ja aina on mahdollista koko firman myyminen. Johdon mukaan tarjouksia on jo tehty. (Ja tuolloin firmalla on pörssissäkin ollut merkittävä EV, siis ajankohtana ennen antia).


(sivu 18)

Saapa nähdä, mitä tapahtuu. Aikaa on firmalla nyt annin jälkeen joko saada näyttöä liiketoiminnan riittävästä kehittymisestä ja/tai tehdä strategisia toimia joko diagnostiikan tai koko firman osalta. Jos vuoden loppuun mennessä on näyttöä esim. USAn toimien onnistumisesta (olisi toimitettu sinne edes jotain 20 vuokrakonetta kaikkiaan 1,5 vuodessa), tilanne olisi varmaankin jo aika pelastettu. Toki muuallekin koneita mennee ja tulee mennä, toivottavasti osa menee myynnillä eikä vuokraamisella, jotta akuutistikin isompaa rahaa kertyy.

Näyttää olevan firmasta aktiivista keskustelua parilla muullakin palstalla, mutta yritän houkutella Inderesin väkeä antamaan kommentin tai kaksi, tai enemmänkin :slightly_smiling_face:. Pari ulkomaalaista analyysifirmaa antaa analyysiä Nexstimistä. En ole perehtynyt vielä, mutta näyttää, että he tuntuvat puhuvan jostain ihan eri firmasta kuin mitä Helsingin pörssissä riepotellaan käytännössä nolla-arvolla. (Toki mun pitäisi tutustua niihin analyyseihin tarkemmin, etten puhu potaskaa heidän analyyseistään.)

Yritän vkl aikana tai alkuviikosta perehtyä firmaan vähän paremmin ja pienen lisäyksen hajanaisiin juttuihini lisätä. (Näyttää kappalejakonikin tässä turhan pitkässä viestissä olla pielessä, suokaa tämä minulle, tämä on vasta toinen viestini tänne.)

Kuten lupasin ja uhkasin kirjoitan “vähän” lisää Nexstimistä, nyt diagnostiikan ja terapian arvoista, analyysejä antavia tahoja peesaten. Analyysien lukeminen avasi omat silmäni sikäli, että se suuri potentiaali on todellakin terapiapuolella eikä siinä vanhassa bisneksessä diagnostiikassa!

Trinity Delta antaa diagnostiikan yksikön riskikorjatuksi arvoksi 6,2 ME, mutta samalla annetaan arvio, ettei myytäessä läheskään tuota summaa saataisi, mm. koska Nexstimin rahoitustilanne ei anna hyvää neuvotteluasemaa. (Tietenkin nyt annin jälkeen tämä asema voi tämä olla vähän parempi?) Näyttäisi siis, ettei diagnostiikan myynti kesää tekisi Nexstimille, jos siitä vaikka 2-4 milliä irtoaisi. Toki tälläkin hinnalla esim. antikurssilla Nexstimin EV olisi vahvasti negatiivinen, mikä on kerta kaikkiaan vääristynyt tilanne mun mielestä.

Trinity Delta arvioi masennuksen hoidon riskikorjatuksi arvoksi 21,5 MEur ja neuropaattisen kivun hoidon 5,4 MEur. Alkuvaiheessa vasta ovat nämä bisnekset, mutta arvoa niille silti annetaan muualla paitsi pörssissä.

Goeztpartnersin analyysi oli enempi numeropainoitteinen ennusteineen, en jaksa sitä tähän referoida. Targettihinta Nexstimille oli (2 kk sitten vanhojen osakemäärien aikana) kuitenkin peräti 8,4 euroa osakkeelta. Eli shokeeraavan paljon oli firman kokonaisarvo heidän mielestään joka tapauksessa. Sen jälkeen on tullut annissa kassaan lisää rahaa sekä hyviä uutisia terapiasta, niin ei kai firman KOKONAISarvon pitäisi loogisesti ainakaan laskea, siis heidän silmissään. Pörssissä näköjään, kun rahaa tulee kassaan, yhtiön kokonaisarvo laskee.

Löysin kevään esitelmävideosta Ruotsin sijoitustapahtumassa talousjohtajan suullisesti antaman tiedon, että terapian liikevaihto oli 2017 200 kEur ja 2018 700 kEur. Näitä lukuja ei ole tainnut firma eritellä tiedotteissaan eli hyvää tietoa oli tuo itselleni ainakin. Kasvuprossa on siis ollut hyvä, kun lapsenkengissä terapiabisnes vielä on. Yritin vähän avata itselleni mitä käytännössä on tapahtunut. Arvelen, että 2017 oli eka vuosi terapian osalta. Tieto on, että tammikuun puoliväliin 2019 asti on toimitettu yhteensä 10 terapialaitetta masennuksen hoitoon, joiden antamista tuloista tuo 200+700 kEur koostunee, mutta epäselvää on, onko lisäksi joitain laitteita toimitettu, joita käytetään VAIN kivun hoitoon. Esim. Suomen laitteista kaikkia käytetään masennuksen hoitoon, mutta osaa näistä myös kivun hoitoon eli ehkäpä tuo 10 sisältää kaikki koneet. Edellä mainituista USAhan toimitetut kaikki 5 on mennyt vuokramallilla ja niistä on sanottu, että tulopuolta ei 2018 puolelle juuri ehtinyt tulla, mikä viittaa siihen, että pääosa on mennyt vuoden lopulla tai jopa vasta tammikuussa tänä vuonna. Muista viidestä laitteesta osa on varmasti myyty, mutta osa voi olla vuokrakoneita, en tiedä. Siten ei kovin pysty arvioimaan kappalemääriä suhteessa tuloihin, mutta ehkäpä tuo 200 kEur 2017 vastaa yhden laitteen myyntiä. 2018 tulot ovat varmaan pieneltä osin USAn alkavaa vuokratuloa, mahdollisen muualle menneen vuokrakoneen tuloa, ehkä tuon 2017 myydyn yhden lisätuotemyyntiä (siis vaikkapa potilaskohtaista tavaraa), ja varmaan pääosin 2-4 myydyn koneen myyntituloa. Eipä tällä arvailevalla laskutavalla pitkälle pääse, mutta kaipa yhden koneen myyntihinta voisi olla tuo noin 200 kEur, jolloin siinä varmaan olisi lisätuloa myöhemmässä potilaskohtaisen tavaran myynnissä. Tuo vuokrakoneen vuositavoite USAssa 100 kUSD on yllättävänkin lupaava summa, ja tässä esityksessä kerrottiin kuvitteellinen esimerkki, jossa Nexstimille kertyi 150 kUSD tulot vuodessa, mikä ehkä sitten yläkanttiin keskimääräisestä odotuksesta, joka siis on 100 kUSD. Osin tuon vuokramallin liikevaihtoarvioiden perusteella arvioin, että jos laitteen myynnin hinta olisi tuo 200 kEur, siinä täytyy olla merkittäviä määriä myös myöhempää potilaskohtaista lisämyyntiä. jotta ei olisi epäloogista eroa vuokrakoneen ja myydyn koneen arvelluille kokonaistuloille.

Joka tapauksessa jos yhden laitteen myyntihinta olisi “vain” tuo heittämäni 200 kEur, tulee jo perjantain tiedotteessa Ruotsiin kahteen eri sairaalaan heitetyistä koneista tuloa firmalle noin 10 prossaa annissa saadusta rahoista. Jotain firman tuotteesta ja markkina-asemasta kertoo, että nämä 2 olivat ensimmäiset masennuksen hoitoon käyttöönotettavat navigoivat magneettistimulaatiokoneet Ruotsissa ylipäätään. Voisi ajatella, että muutkin sairaalat ekana miettivät juuri Nexstimin laitetta. Ymmärtääkseni tämä hoito on nyt yleistymässä USAn ulkopuolellakin eli jotakin laitteita Ruotsiinkin jatkossa ostettaneen lukuisia, kuka ne sitten myykin. Tässä on hyvä huomata, että firma ei varmaan lehdistötiedotetta olisi antanut, jollei kyseessä ollut ensimmäiset toimitetut laitteet kyseiseen maahan, Ruotsiin, eihän kaikkia muitakaan yksittäisiä laitteita ole kummemmin raportoitu. Eli vähän arvailuissa ovat toimitusten kokonaismäärät kunnes firma päivittää asian. En itse odota, että mitään suurta määrää menee esim. eka vuosipuolikkaalla, mutta loppuvuoteen etenkin USAssa luotan, mutulla toki tässäkin arviossa mennään. Kannattaa laskeskella, montako myytyä ja vuokrattua tarvitaan, jotta ensinnäkin luottamus firmaan syntyy ja sitten kasvetaan plussalle. Ja tässäkin välivaihe, että tiedetään että tulevana aikana vuokrakoneiden tuoma myynti vie plussalle vaikka kyseisellä hetkellä tappiolla oltaisiinkiin. Kappalemäärän näihin ei tarvitse olla kovin iso käsittääkseni.

No joo, enköhän riittävästi perustellut tätä sijoitustani. (Ei ole läheskään suurimpani enkä periaatteessakaan viitsi kovasti lisätä enää. Melko vähän on itsellä sijoitusomaisuutta ylipäätään, köyhä kun olen. Parin vuoden päästä kovasti enemmän Nexstimin ansioista toivottavasti :smile:). Firma on minulle uusi tuttavuus, mikä kyllä jutuistani paljastuu, ja varmasti jotain olen pieleen kirjoittanut. Ehkä joku korjaa, muutoin korjaan myöhemmin itse, kun lähiviikkoina lisää tutustun firmaan. Ehkä jutuistani käy myös ilmi, että olen pikkasen innoissani myös. Tietenkin ensisijassa kannattaa tutustua noiden analyytikoihin juttuihin, ja päättää, missä määrin heidän arvionsa on oikein. Epäsuhta niiden ja pörssikurssin välillä on suuri, pelkästään EV niissä on helposti 8 numeroinen luku euroina (ainakin toisessa, toista en muista), kun pörssissä taitaa EV olla noin nolla nyt, jos sitäkään.

Ajattelin jatkaa Nexstimin jutteluani vielä. Jatkossa tuskin viikoittain, varsinkaan kun en sen kummemmin nyt ole lisää tutustunut firmaan. Hieman pohdin firman rahoitusasemaa ja mitä vaatisi ja onko mahdollista, että uutta rahoituskierrosta ei enää tarvittaisi. (Lopuksi maininta annissa tulleesta ankkurisijoittajasta (Leena Niemistö), josta tuli tieto twiitissa.)

Näytti olevan palstalla ketju mahdollisista 10-kertaistujista. Nexstimin todennäköisyydestä siihen on vaikea sanoa, mutta toisaalta voisi sanoa, että jo se, että uutta rahoituskierrosta ei tarvittaisi, varmaan riittäisi tähän. Nimittäin jos plussalle päästäisiin nykyrahoituksella (ml. syksyn kierros keväällä merkinneille), diagnostiikan myynnillä ja kasvavalla tulorahoituksella terapiasta, olisi nykyinen markkina-arvo paperia verrattuna siihen tilanteeseen.

Kevään rahoitus riittää nykymenolla (eli terapia ei ehtisi kasvaa kovin paljoa tänä vuonna) vain jotakuinkin vuoden loppuun. Syksyn lisäkierros onnistuu vain jos on syksyyn mennessä riittävää näyttöä terapian kehityksestä tai sitten saadaan diagnostiikka myydyksi. (Ja osin tämän takia luulen, että on 1-3 kk asia, että diagnostiikka on sovittu myytäväksi ja YYK on kutsuttu, ja onhan siitä jo pitkään neuvoteltu.) Syksyn rahoitus toisi sitten jonkun kk lisää aikaa, mutta ei paljon kuitenkaan, siis nykymenolla.

Diagnostiikan myyntiarvosta heitin jo juttua. Oma arvaukseni 2-5 MEur voi olla realismia, mutta 3-5 oli analyytikolla mielessä ennen rahoitustilanteen paranemista, ja taisi vähän yli 6 ME olla antamansa diagnostiikan riskikorjattu arvio. Tietenkään nykymenolla tämän sektorin myynti ei tuo kuin 5-12 kk lisäaikaa, mutta pitäisi kaikille olla selvää, että terapiasektori on vahvassa kasvussa ja enteet ovat siitä, että se VOI lähteä lentoon jo tänä vuonna.

Terapiasektori kasvoi siis 0,2 millistä 0,7 milliin edellisvuodesta, eikä oikein tärkeimmällä markkinalla USAsssa päästy kunnolla alkuun edes (ja niiden viiden vuokratun koneen tulot kerrottiin jäävän lähes kokonaan alkamaan vasta tänä vuonna). Ja kun myyntitiimi on kasvamassa, luulisi, että terapian kasvuprossa on kolminumeroinen tänä vuonna, eikä välttämättä edes ykkösellä ala. Siten tulopuoli alkaa lisätä rahoituksen kattavuusaikaa jo tänä vuonna, ja ensi vuonna ollaan ehkäpä jo kovin mielenkiintoisissa tuloluvuissa. Maalaisjärki jo sanoo, että kun on terapian myyjiä omia alkaa olla 10 vai vähän yli, niin kai jokainen muutaman vuodessa saa myytyä/vuokrattua. Ja lisäksi useimmilla markkinoilla on erillinen jakelija, siis ei omia myyjiä, kuten joistain tiedotteista on ilmennyt joko myytyjen laitteiden (Ruotsi) tai jakelijasopimusten julkaisujen muodossa. Ja muuten, nyt on menossa San Franciscossa iso kokous, jossa toivottavasti pari kauppaa syntyy :slightly_smiling_face:, vaikkemme niistä kuulekaan kunnes toimitettujen kokonaismäärä julkaistaan ehkäpä H1-raportissa.

Kustannuksista sen verran, että merkittävien kliinisten tutkimusten puuttumattomuus sekä henkilöstövähennykset vähentävät, kun taas usean myyjän palkkaus lisäävät menoja. Ja tietenkin nämä rahoituskierrokset maksavat, mutta nyt ainakin takaajille meni osakkeina. Ehkäpä kokonaisuudessa nollatilanne vs. edellinen vuosi?

Edeltävän perusteella voi laskea, miten arvioi rahoituksen riittävän todellisuudessa. Mahdollisuuksien variaatio on aika laaja. Itse olen optimisti tässä ja näen, että asiat kehittyvät suotuisasti, ei välttämättä ideaalisesti tietenkään. Mutta kun EV negatiivinen kai nyt, niin en näe järkeä pörssikurssissa.

Tosiaan uudeksi ankkurisijoittajaksi paljastui Leena Niemistö. Itse yritän enempi firmoihin tutustua, en niinkään omistajiin, mutta kaipa tuollainen sijoittaja on hyvä asia myös, jos esim. lisärahoitusta tarvitaan.

1 tykkäys

Jotain on Nexstimillä tällä viikolla tapahtunut, niin heitänpä päivitystä jo aiemmin kirjoittamaani.

Toinen Nexstimistä analyysiä antavasta firmasta eli Trinity Delta päivitti tilannetta annin jälkeen.

Odotetusti firmaan annissa tulleet rahat lisäsivät heidän silmissään Nexstimin arvostusta, mikä on päinvastoin kuin pörssissä, jossa anti romahdutti firman markkina-arvon. Pörssissä romahdus varmaan liittyi massiiviseen määrään uusia osakkeita ja veikkaan, että annin takaajien puolesta toimineet pankkitahot tykittivät ulos toimeksiantonsa mukaisesti palkkiona maksetut osakkeet lähes hinnalla millä tahansa.

TD arvioi Nexstimin täysin dilutoituna (optiot ym. huomioiden) periaatteessa 0,73 euron (1 euro ilman diluutiota, millä ei niin merkitystä) osakekohtaiseen arvoon. Mutta rahoitusriskin he (syystäkin) laskevat yhä korkeaksi ja siten osakekohtainen dilutoitu rahoitusriskikorjattu arvo on vain 0,40 euroa . Tässä on huomattava, että he eivät sanojensa mukaisesti ota huomioon suunniteltua diagnostiikan myyntiä, joka toteutuessaan tietenkin yhä vähentäisi rahoitusriksiä. Eivätkä tietenkään voineet ottaa huomioon keskiviikon uutisia, joka nosti kurssia ja kun ottaa huomioon päättyneeseen rahoituskierrokseen liittyvän “lisämerkinnän” ehdot syksylle, niin kurssinousu luonnollisesti hieman vähentää rahoitusriskiä analyysin ajankohtaan nähden.

Kovin tyytyväinen tietenkin täytyy olla, että myös ammatikseen analysoivat katsovat Nexstimiä näin arvokkaaksi, siis kovasti yli markkinahinnan. Ja oikeastaan lisätoivoa antaa se, ja puhun nyt vain itsestäni, että he arvoivat tämän vuoden liikevaihdoksi 4 MEur. Nimittäin mun oman arvion mukaan on yli 50 prossan mahdollisuus, että tuo määrä ylitetään. Mutta olenkin puhdas amatööri enkä alasta mitään edes tiedä. Ja kyllä H2:lle jää varmaan pääosa vuoden kokonaisliikevaihdosta.

Joka tapauksessa hieman vahvistusta tuolle toiveikkuudelleni liikevaihdosta tämän vuoden osalta tuli keskiviikkona, kun “uuden markkinan aloitusilmoitus” tuli tällä kertaa Saksasta. Ja kyseessä oli laitteen myynti eikä vuokraus, mikä kyllä on hyvä jo USAn vuokrakonemallin vastapainona, tarkemmin sanottuna suoralla myynnillä tulee rahaa heti enemmän, ja tämä on hyvä lisä kassaan. Toki näistä myydyistä laitteistakin tulee pientä lisäliikevaihtoa myös käytön aikana. Ylipäätään, ovatkohan USAn vuokrakoneet sittenkään kaikki kaikessa Nexstimille jatkossa?

Niin, tuo keskiviikon aloitusilmoitus oli pressi vaan, jota ei tainnut Inderes edes julkaista. Saapa nähdä, minkälaisia ovatkaan firman liiketoimintaa koskevat pörssitiedotteet jatkossa, jos jo pressit ovat näin merkittäviä :slightly_smiling_face:. Kurssi kyllä korjaantui osin tiedotteen myötä kohtuullisesti, mikä on firmallekin hyvä jo rahoituksen takia. Prossat korjauksessa olivat melko suuria (ja takapakissa tänään myös), mutta firman velaton arvo (EV) on kuitenkin edelleen mitätön nykypörssikursseilla mielestäni.

Onpa riskiä firmassa yhä, mutta melko paljon tulee hyvää uutisvirtaa liiketoimen kehittymisestä, ja eiköhän viimeistään kun diagnostiikka myydään, saavat sijoittajat uskoa. Tai sitten seuraava “markkinan avaus”-uutinen. Nyt suuri määrä myyjiä annin jälkimainingeissa pitää kurssin aisoissa.

1 tykkäys

Eipä ollut tarkoitus päivitellä uutisia Nexstiumilta jatkuvasti tänne, mutta sen verran iloa tuo tämänaamuinen uutinen ja nyt aikaa sopivasti, niin heitänpä tänne. Uutinen ei jostain syystä näy Inderesin sivuilla. Kyseessä jo kolmannen maan “kuparisen rikkominen” muutamassa viikossa. Ensin Ruotti (pari systeemiä), sitten Saksa ja nyt Kanada, kaikki tuttuja maita jääkiekon MM-kisoista.
https://nexstim.com/news-and-events/news/press-release/news/nexstim-nbs-system-sold-to-the-jewish-general-hospital-in-canada/

Luulisi, että siellä USAssa laitteita menee melko paljon parhaillaan, mutta näköjään vain nämä maa-aloitukset julkaistaan. USAssa kuitenkin on jo 10 myyntimiestä tuoreen analyysin perusteella. Yhdellä laitteella on jo iso prosentuaalinen merkitys Nexstimin liikevaihdon lisäyksessä.

Alkaa kyllä näyttää sille, että terapiakoneiden myynti todellakin lähtee käyntiin. Eli tulorahoituksella aletaan saada laiva käännettyä jo todennettavastikin.

1 tykkäys

Nexstimin terapialaitteiden myynti näyttää yhä edistyvän. Eilen tuli lehdistötiedote Itävaltalaisen yksityisen klinikan kokemuksista laitteesta, joka on heille myyty aiemmin keväällä. (Minulle tämä tiedote oli enempi tiedote myydystä laitteesta ja liikevaihdon vahvasta kasvusta kuin annetusta palautteesta, mikä toki sekin voi merkittävää olla.)
https://nexstim.com/news-and-events/news/press-release/news/leading-austrian-clinic-klinik-pirawarth-provides-positive-feedback-on-its-first-nexstim-nbtr-syst/
Yritän viestissäni arvella H1 myyntiä kappalemäärien ja liikevaihdon osalta (erikseen terapia ja diagnostiikka). Ja hieman yritän hahmottaa, minkälainen myyntimäärä H1 viittaisi siihen, että jatko (erityisesti vuosi kokonaisuudessaan) olisi niin vahvaa, että uskoa firmaan tulisi ennen kuin nykyinen rahoitus loppuu. (Parhaimmillaan lisääntynyt tulorahoitus voisi jopa yksinään jatkon turvaamiseen, ja tällöin kyse todennäköisesti olisi kyse 10-kertaistujasta aika nopeasti).

Vähän tarkemmin luin kevään antiesitettä. Löysin sieltä tarkemmat myyntimäärät terapian liikevaihdolle (eli nyt puhutaan siitä tulevaisuuden bisneksestä): 2017 211,1 kEur , 2018 659,9 kEur. Nämä luvut vielä selvemmin viittaavat siihen arvioon, että 2017 myytiin 1 laite, 2018 3 laitetta. (2018 tuli laitteiden päälle liikevaihtona pieni määrä tillbehöriä laitteisiin sekä pieni määrä vuokraa USAn juuri asennetuista viidestä vuokralaitteesta.) Siten tammikuun puolessa välissä 2019 mainittu 5 myytyä laitetta sisältänevät 1 myydyn laitteen tammikuun alussa, siis tälle vuodelle. Sittemmin on ilmoitettu useampia laitteita myydyksi lehdistötiedotteilla, mutta on ollut käsittääkseni ilmeistä, ettei kaikkia myytyjä laitteita ole erikseen ilmoitettu (kuten ei tätä tämänpäiväiseen tiedotteeseen liittyvää laitetta alun perin myynnin tapahtuessa ilmoitettu). Olen ollut siinä luulossa, että vain yksittäisten markkinoiden/maiden ensimmäiset myynnit ilmoitetaan. Nyt kuitenkin lehdistötiedotteesta tuli vasta jälkikäteen tieto ensimmäisestä Itävaltaan toimitetusta ilmeisesti siksi, että itävaltalainen lääkäriaseman antamat kehut haluttiin nyt julkaista. Siten ei ilmeisesti edes kaikkia edes maiden ensimmäisiä ole ilmoitettu? Tämä vähän sekoittaa pakkaa eli on vaikeampi arvioida toimitettujen määrää H1. Tietenkin liikevaihdon arviointi voi olla siksikin vaikeaa, koska ei varmasti voi tietää, tuleeko myynneistä kerralla koko hinta (+potilaskohtaiset tillbehörit vuosien varrella päälle) vai onko joku kauppa ollut välimallin myynti/vuokraus.

Vertailukausi H1 2018 liikevaihto oli firman historian paras H1 (mutta huono silti) 1,079 MEur. Se oli pelkkää diagnostiikkakoneiden myyntiä (tai näin ainakin ymmärsin jostain viime syksyn esityksestä, mikä tarkoittaisi, että muutamat (arvioni mukaan 3 kpl) terapialaitteet myytin vasta H2 2018). Diagnostiikkakoneiden myynti on ollut kai aika tasaista jo jonkun vuoden, mutta kevään vuosikertomuksessa TJ sanoo, että diagnostiikkakoneiden myynti kasvaa tällä hetkellä. Sinällään tähän lausuntoon en ihan 100-prosenttisesti luota, mutta toimitettujen koneiden kokonaismäärän muutos vuosikertomuksessa edelliseen H1 raporttiin verrattuna vaikutti viittaavan tähän, että myös alkukeväästä H1 kasvua olisi diagnostiikassakin tapahtunut, mutta ehkäpä se ei ole ainakaan vähenemässä. Jospa koneita menisi H1 noin 1 enemmän kuin vertailukaudella jolloin H1 liikevaihto voisi olla jotain 1,079 + 0,2 MEur eli noin 1,3 MEur ja tämän otan laskelmiini mukaan.

Terapiakoneiden myytyä määrää H1 on vaikea arvioida tarkasti, mutta pelkästään ilmoitetuista ja “tiedetyistä” (esim. jossain vaiheessa on loputkin koneet täytynyt toimittaa kaikkiin viiteen keskussairaalaan Suomessa, kun sellainen kuuluu kaikissa olevan kevään esitysten perusteella) saadaan kyllä tälle vuodelle jo luokkaa 6 laitetta minimissään käsittääkseni. (Tässä tietenkin voin olla väärässä, yritän kyllä pysyä kaidalla tiellä arvioissani.) Tiedä sitten, onko lisää sellaisia terapialaitetoimituksia, joista emme ole kuulleet, mitkä tietenkin olisivat lisää laskelmiin. Mutta eikö näistäkin “puolivarmoista” koneista kertyisi jo luokkaa 6 x 200 000 euroa eli 1,2 milliä? (Tuo 200 000 hinta ei yläkanttiin käsittääkseni ainakaan ole. Tähän päälle tietenkin USAn koneiden vielä vähäiset vuokratulot, mahtaako olla hyvässä käytössä olleet koneet? Keskeinen lukema tietenkin on myös se, montako konetta tänä vuonna on saatu vuokrattua. Myyntihenkilöstöä kyllä jo alkaa USAssa olla riittävästi ja ehkäpä kevään rahoitusratkaisu on näillekin toimituksille avannut ovea lopullisesti? Näistä tämän vuoden koneista ei tietenkään liikevaihtoa H1 ehdi tulla juuri, jälkilaskutus kun on. Ja kustannuksia on koneen valmistamisesta kai kymppitonneja eli jälkijättöisesti kaikki vähän tulee. Toisaalta tämä on hyvä ottaa huomioon sitten kun firma on enää vain vähän tappiollinen, saattaa tilanne olla se, että vuokrakoneet väkisinkin tuovat plussalle pian.

Mutta jos kokonaisliikevaihto H1 olisi tuo diagnostiikka 1,3 MEur + terapia 1,2 Meur + vaikkapa 0,1 MEur USAn vuokrakoneista eli 2,6 MEur, tulisi heittämällä kova nousu vertailukauteen (1,079 MEur) nähden. Ja jos terapialaitteita onkin myyty kuin enemmän “minimit” 6 kpl, liikevaihto olisi luonnollisesti suurempi. Analyysissään Trinity Delta arvioi tälle koko vuodelle myynniksi 4 ME. Kun otetaan huomioon, että kaiken järjen mukaan H2 2019 on selvästi kiihtyvän myynnin aikaa (erityisesti vuokrakoneiden kohdalla), eikö kaikki viittaa siihen, että analyysin ennuste saavutetaan helposti? Jos arvioni H1stä menee pieleen (yläkanttiin), niin sanoisin, että kipuraja on liikevaihto H1 1,5-1,6 MEur, sillä nimittäin vielä tavoiteltaisiin analyysin 4 MEuron liikevaihtoa koko vuodelle. Mutta voinko olla noin pihalla, että tuohon 1,5 tienoille jäätäisiin? Omassa mielessäni ainoa asia, joka viittaa noin alhaiseen liikevaihtoon, on alhainen pörssikurssi. Joka tapauksessa melkeinpä mikä tahansa kymmenien prosenttien nousu vertailukauteen ehkäpä koettaisiin positiiviseksi, mutta oikeasti 1,5 MEur olisi itselleni pettymys. !, 8 MEur olisi ihan hyvä jo, mutta selvästi pienempi kuin arvioni asiasta. (Ja rohkeat toiveeni H1stä jätän kertomatta vieläpä :slightly_smiling_face: )

Jotta uskoa firmaan riittää tiettynä kriittisenä ajankohtana esim. ensi vuoden alussa, tuo 4 MEur koko vuodelle on myös siinä kipuraja nähdäkseni. Tuolloin tarvittaisiin ensi vuonna uusi rahoitusratkaisu ja jollei 4 MEur (ehkä 3,7 MEur riittäisi?) saavuteta, voi tiukkaa tehdä, että edullisilla ehdoilla rahoitus järjestyisi, jos nyt ylipäätään järjestyisi. Jos LV olisikin tänä vuonna 5-6 MEur, olisi nähdäkseni riittävästi näyttöä tulevaisuudesta ja riskiksi alkaisi tulla enempi se, että joku ostaa liian halvalla suomalaisen hyvän firman. (Nyt ei lähdetä kutsumaan Nexstimiä hyväksi firmaksi vielä, mutta pieni lisänäyttö ja asiat ovat täysin toisin.)

Ei niin liity tämän viestin sisältöön, mutta hyvä muistaa, että rahoitusratkaisuna voi tulla myös se diagnostiikan myynti. Mitä enemmän mietin, sen vähemmän toivon sitä. Sen verran läheisiä tekniseltä kannalta eri laitteet ovat.

No joo, vähän tekstiä taas. Pitkällä tähtäimellä toivon, että joku innostuu ottamaan kantaa. Mutta toistaiseksi olen ihan tyytyväinen tähän yksinpuheluun :slightly_smiling_face: ja iloitsen, jos yksikin on siitä kiinnostunut. Opin samalla, kun kirjoitan. Vähän vieras firma vielä on minulle, eikä se monia muita tunnu kiinnostavan, enää tai vielä. Ehkä kun ensimmäisen talouskatsauksen ilon tai tuskan käyn läpi, alan itsekin jotain ymmärtää kirjoittamastani asiasta.

7 tykkäystä

Nexstimin kurssissa ollut liikehdintää viime päivinä, keskimäärin ehkä enempi ylöspäin. Kovin paljoa uutta ei firmasta ole kuulunut, mutta yksittäisiä laitetoimitustiedotteita on tullut. Tai ainakin yksi; USAn eka terapia-asiakas vuoden takaa, tilasi jo toisen laitteensa, mikä ylitti julkaisukynnyksen. Jos kyseisen klinikan ja asiakkaiden innostus on edes puoliksi kuvatun kaltaista, niin kaipa vähitellen usea muukin klinikka herää laitteen tiettyihin kilpailuominaisuuksiin ja tilaa seuraavaksi Nexstimin laitteen. (Niin, mitä se kertookaan, että vakavasta masennuksesta kärsivät potilaat ovat ylipäätään jostakin innostuneita, täytyy kai laitteen olla suorastaan sensaatiomaisen hyvä :smile: ).

Nähdäkseni laitemyyntitilanne on yhä sellainen, että pelkästään “varmat” eli tiedossa olevat laitetoimitusmäärät H1:n aikana (joita olen spekuleerannut edellisissä viesteissäni) ovat yksinään jo selkeä askel kohti parempaa ja ennakoivat todennäköisesti myös selkeää menestystä firmalle, kunhan myynti H2 vähitellen vielä kiihtyy vähän. Toisaalta on selvää, ettei kaikkia laitetoimituksia ei ole julkaistu (myöskään terapialaitteiden osalta), ja tämä antaa sen mahdollisuuden, että tulevan H1-raportin yhteydessä käy ilmi, että laitteita on toimitettu erityisesti kevään annin jälkeen lukuisia enemmän kuin mitä on yksitellen tiedotettu. Varovaisesti arvelen, että jokunen lisä(terapia)laite on myyty ja lisäksi tietenkin USAhan on vuokralaitteita muutama toimitettu. (Nämä kannattaa sikäli erikseen hahmottaa, että myynti tuo paljon liikevaihtoa, kun taas vuokralaitteet enempi tuovat kustannuksia toimitusaikanaan.) Diagnoosilaitteita puolestaan ei ennenkään ole pääsääntöisesti tiedotettu. Arvailujen varaan kokonaismäärät jäävät. Silti katsauksessa selviävä laitteiden kokonaismäärä todennäköisesti hyvin antaa uskoa firmaan ja kurssi lienee melko vahvana, kun tämä ensimmäinen vahva “terapiavuosipuolikas” raportoidaan. (Siis se että terapiapuoli on H1 kovassa prossakasvussa on jo nyt selvää, kuten mm. mun tarinoista tässä ketjusta voitte lukea. Siis jos vaan luotatte maallikkopohdintoihini.)

H1-raporttia kohti mennään, jospa sitä ennen vielä jonkun markkinan avausilmoitus terapiamyynnin osalta ehtisi tulla, esim. Ranska, Iso-Britannia tai Venäjä. Kai se Kiinan sopparikin jossain vaiheessa tulee. Tai sitten hiljaisen jakson aikana kynnys antaa näitä lehdistötiedotteitakin on korkeampi, jos nyt muutenkaan mikään yksittäinen myynti uutiskynnystä ylittäisi. Tietenkin pieni mahdollisuus on, että heinäkuun puolivälissä tulisi kokonaismyyntipäivitys, mikä olisi symmetriassa tammikuun puolenvälin raportin kanssa, jolloin kuitenkin ehkäpä tulevan annin takia annettiin päivitys. Tykkäisin kyllä, jos tällainen päivitys annettaisiin.

1 tykkäys