Nexstim - Aivostimulaatiolla maailmanvalloitukseen

Palaan katsaukseen vielä. Kirjoitan muutaman sanan Nexstimin suurista kustannuksista H1 ja rahoituksen riittävyydestä sekä mainitsen jonkun katsauksesta havaitsemani epäselvyyden/näennäisen ristiriidan. Lisäksi hieman pohdintaa USAn TMS-keskuksista.

H1 tappio oli yllättävän ja harmillisen suuri, 3,7 MEur. Liikevaihdon pienuudesta jo aiemmin juttelin; viivästyneet toimitukset diagnoosilaitteissa ja terapiakoneiden osalta ilmeisesti vuokramallin painottuminen toimituksissa pääosan pienuudesta selittävät. Tappion suuruuteen vaikuttivat kuitenkin myös kohonneet kustannukset. Tietenkin antikustannukset olivat tekijä tässä, mutta myös henkilöstökulut olivat kasvaneet odotuksiani enemmän. Sinällään tilanne voi olla ok, kun kyseessä on markkinointitiimien paisuttaminen, mutta täytyy kyllä sanoa, että Nexstim mielestäni pelaa “Isoa Peliä”. Toivottavasti tietävät mitä tekevät ja lopputulema on omistajien etujen mukainen…

Tappio oli sen verran suuri, että saa taas miettiä rahoituksen riittämistä. Firma lupaa rahoituksen kestoa nykymenolla vielä yli puoli vuotta vielä, ja luonnollisesti kun bonusanti nyt syksyllä toteutuu, hieman pidempään selvitään ilman uutta rahoitusta. Diagnostiikkabisnekseen liittyen joku yhteistyökuvio on varmaankin edelleen tulossa, ja se voi sisältää rahankin siirtymistä Nexstimille, mutta voi kyseessä olla myös “keveämpi” kuvio. Luulenpa, että koko firman ostosta kiinnostuneita olisi kyllä olemassa. Vaikka maksaisi triplat nykykurssista saisi melko pikkurahalla kovin lupaavan firman. Tietenkään kovin kivaa ei olisi, jos kymmenien miljoonien panostukset menisivät halvalla ulkomaille. Luulenpa myös, että tuoreet ankkurisijoittajat eivät tulleet mukaan myydäkseen kaiken ulkomaille. Iso mahdollisuus joka tapauksessa on, että rahoituskuvioita voidaan tarvita myös ensi vuoden puolella. Kunpa vaan näytöt (liikevaihto, tulos ja TMS-asennuskanta) ovat paremmalla tolalla tuolloin, niin hyvällä ehdoilla/arvostuksella voisi rahoitus/anti toteutua. En täysin poissulje sitä, että voitaisiin jopa selvitä ilman antityyppistä rahoitusjärjestelyä, jos kasvu jatkuu vahvana ja vaikkapa se mahdollinen diagnostiikkayhteistyö muokkaa tilannetta.

Yksi ristiriitaisuus tässä katsauksessa löytyi Eurooppaan toimitetuista laitteista masennuksen hoitoon. Kerrottiin, että 4 eri maahan (Saksa, Ruotsi, Itävalta ja Suomi) oli yhteensä toimitettu 4 laitetta. Silti keväällä tuli tiedote, minkä mukaan Ruotsiin oli myyty 2 laitetta. Joku ei tässä täsmää. Voi tietenkin olla, että toista ei oltukaan toimitettu H1 aikana vaan vasta myöhemmin. Silti vähän hassua, kun huhtikuussa raportoidusta laitetoimituksesta ei tule tapahtumaa H1:lle, mutta elokuussa raportoidusta toimituksesta (USAhan) tulee! Laitetoimituksiin liittyen toinenkin ristiriitaisuus löytyy, mutta jätän spekuloimatta sen, koska asioille kai aina selityksiä löytyy enkä nyt jaksa uudelleen tähän kyseiseen asiaan paneutua. Lisäksi paikoin katsauksessa sanottiin tilanteeksi kauden päättyessä, paikoin jäi vähän epäselväksi, oliko kyseessä nykyhetki vai kauden päätöshetki eli kovin tarkkaa kuvaa laitetoimituksista ei saanut. Mutta sanoisin, ettei Nexstim ainakaan pyri liioittelemaan laitteiden määriä, se kai on hyvä asia.

Achieve TMS, joka twiittaili vastikään ottaneensa käyttöön Nexstimin terapialaitteen, kertoo olevansa USAn suurin TMS-ketju, ja sillä alkaa olla liki 30 toimipistettä USAssa (ja Kanadassa). Pelkästään Brainswayn laiteita näissä keskuksissa ollut. Sama koskee sisarfirmaa Achieve TMS East. Brainswayn sivuilta näkee, että jokaisessa näiden firmojen toimipisteessä on heidän laitteensa käytössä enkä merkkejä muista laitteista mistään nähnyt. Nexstimin SmartFocus on siis ilmeisesti ainoa, joka on Brainswayn monopolin murtanut Achieve TMS-ketjussa. Vasta yhdessä toimipisteessä on “meidän” laite, mutta jotain kertoo se, että Achieve TMS järjesti tiedotus/opetustilaisuuden alueen ammattilaisille SmartFocusin käyttöönotosta (Achieven Twitter). Siis tuskin ainoaksi SmartFocus jää tämä ensimmäinen toimipiste Achievellä, ja ehkäpä Achieve East seuraa sisarensa esimerkkiä? Joka tapauksessa se, että juuri Nexstim onnistuu murtamaan monopolin, on hyvä signaali.

Nettiin tuli viime viikolla joitain Nexstimin mainosvideoita (potilaskokemuksia ja lääkärin puhetta, oli muutoin Silicon Valley TMS-keskuksen takki päällä). Video mainostaa sivua mysmartfocus.com-sivua, jossa voi tsekata “lähin” SmartFocus-klinikka, mutta tämä sivu ei vielä ole aktiivinen käsittääkseni. Kyllä tuo kuitenkin viittaa siihen, että Amerikassa noita paikkoja on tulossa lisää, kun tuskin onko se 9 TMS-keskuksen takia kannattaa tehdä sivusto, josta voi suuressa maassa etsiä sopivaa klinikkaa.

Voi olla vähän suomalaiset Nexstimin lasit itsellä päässä, mutta hieman tuo edellä kertomani muun tiedon lisäksi viitaa siihen, että SmartFocus TMS olisi oikeasti hyvä laite verrattuna muihin ei-navigoiviin laitteisiin, tai mikä tärkeämpää, alan ammattilaisetkin näyttävät ainakin osin myös näin ajattelevan. Vähän myöhässä ehkä tulee SmartFocus USAn markkinoille, mutta tilaa tuntuu hyvälle laitteelle löytyvän myös vanhoista TMS-toimipisteistä, ja perustettavissa keskuksissa luulisi onnistumistodennäköisyyden olevan suuri. Kasvualahan on kyseessä eli toimipisteitä/laajennuksia syntyy melko paljon vielä.

Katsauspäivän puhelintilaisuudesta en ole lukenut mitään vielä.

Eipä tähän viestiin tainnut tulla selkeää “näkemyksellisyyttä” Nexstimin hyvyydestä sijoituskohteena. Tämä on kyllä tarkoituskin paljolti ja vähän luettelonomaista asioiden tuontia esille tämä viesti on. Ehkäpä tällainen suodaan, koska melko vähän on firmasta tietoa saatavilla. Ja varmaan jatkossa en näin pitkiä viestejä enää kirjoita :slightly_smiling_face:. Linkkaan kuitenkin varmaan Nexstimin tulevia yritysesityksiä ja Trinityn uuden analyysin tänne, kunhan näitä tulee.

5 tykkäystä

Varmaan kaikki vähänkään Nexstimistä kiinnostuneet ovat jo huomanneet, että Trinity Deltan analyysipäivitys tuli viikolla. He laskeskelevat firman rahoitus- ym. riskikorjatuksi arvoksi 0,41 Eur/osake. Itseäni positiivisemmin näkevät H1-raportin, mihin vähän ristiriitaisesti suhtaudun.

Tavallaan näen, että (ehkä jopa pyrkien puolueettomuuteen?) Trinity Delta laskee analyysin kohteen arvon matemaattisen odotusarvon perusteella eikä siis YLIkorosta riskien vaikutusta kohteen markkina-arvoon. Tämä on mielestäni hyvä tapa lähestyä, sillä joskus olen kokenut, että vakavasti otettavat analyysipalvelut syyllistyvät jonkun kohteen arvottamiseen nollaan tai lähelle sitä, vaikka mahdollisuuden käänteeseen ovat jopa reilusti yli 50 prossaa. Mutta toisaalta (nyt kun on muutaman kk seurannut Nexstimiä ja vähän paremmin hahmotan asioita) koen, että tämä H1-raportti oli oikeasti pettymys odotuksiin nähden. (Jouduin esim. puntaroimaan kovasti, löydänkö perusteet kutsua raporttia lieväksi pettymykseksi vai tuleeko kutsua kohtalaisen suureksi pettymykseksi, mikä oli ensi reaktioni.) Trinity Delta mm. katsoi, että terapialaitteiden toimitusmäärät olivat positiivinen yllätys, mistä en osaa olla täysin samaa mieltä. Hieman tulee ajatus, että liian positiivisesti suhtautuvat (maksavan asiakkaan) analyysiin kenties? Antaisin kuitenkin tunnustusta DT:n arvioimille myyntiluvuille tuleviksi vuosiksi, itse olen niiden suhteen jopa hivenen toiveikkaampi :slightly_smiling_face:.

DT ehti kommentoida tuoretta White Papers -raporttia Nexstimiltä, missä kerrotaan 10 hoidetun masennuspotilaan hoitovastetta klinikalla, johon ekana USAssa SmartFocus-laite toimitettiin. Vaste oli erittäin hyvä verrattuna keskimäärin raportoituun, mutta kyseessä tosiaan vain erittäin alustava tulos. Olisi kiva tietää, milloin muilta USAn klinikoilta tulee vastaavia raportteja, ja yhdistetäänkö näitä toisiinsa. En usko, että tulokset voivat säilyä yhtä hyvinä jatkossa, ovat varmasti sattumaa paljolti nämä tulokset. Silti on mahdollista, että kun on esim. 50 potilaan tulokset tiedossa, SmartFocus osoittautuu paremmaksi kuin muut laitteet, navigoinnin takia. Edellytykset olisivat, että nämä raportit jossain vaiheessa nostavat Nexstimin tuotteen ykköstuotteeksi, mutta tässä vaiheessa pidän White Papers -tuloksia vasta toivonpilkahduksena.

Pari mielenkiintoista kohtaa DTn raportissa viittaavat varmaan siihen raporttipäivän puhelutilaisuuteen, mistä en muualta ole kuullut mitään:

  • (Rahoituksesta)
    … but recognises that additional capital will still be needed. It has started discussions with major shareholders and continues to explore divestment options for the NBS business.

Eli tämä diagnostiikan myynti on yhä pöydällä. Toki tämä voi olla varasuunnitelma, jos tuo bonusanti ei onnistuisikaan. Taisi kevään yhtiökokoukseen tuotu ja peruttu myyntiluvan haku olla myös vastaava varotoimi. Tai sitten myynti on oikeasti tulossa. Ja tuo teksti ei poissulje muitakaan rahoitusratkaisuja, joista on keskusteltu suurten omistajien kanssa.

  • A new opportunity could materially increase our valuation as Nexstim is in strategic discussions with a major US institution for the treatment of very seriously depressed patients; further details could be disclosed in the coming months.

Tämä on toivoa antava tieto. Eipä tietoa, mikä instituutti olisi kyseessä ja ovatko neuvottelut etenemässä esim. useamman laitteen tilaamiseen (ja myynti/vuokraus?). Toisaalta, mikähän tämä VERY vakava masennus sitten onkaan, noin diagnostisestikin.

Taas tuli pitkä kirjoitus, vaikka aikomus oli toinen. Ehkäpä seuraavana firmassa tapahtuu noita yritysesittelyitä. Katsotaan, onko mielekästä niitä linkata tai kommentoida täällä. Jänniä aikoja firmalla edessä kuitenkin. Ja ovathan ne ajat jänniä kaikilla firmoilla, joilla kassa palaa yhtä nopeaan kuin Nexstimillä :wink:.

2 tykkäystä

Hiljaista on Nexstimillä ollut tiedottamisen suhteen. Kurssi on vähän laskenut, mikä mielestäni on perusteltua Nexstimin tilanteessa jo hiljaisuuden takia, valitettavasti.

Ruotsissa oli tiistaina Nexstimin talousjohtajan pitämä yritysesitys, jossa kovin paljoa uutta ei kerrottu. Jotain itselleni uutta ajatusta firmasta tuli silti. Listaan joitain poimintojani esityksestä, ja kerron tämän hetken subjektiivisen käsitykseni firmasta. Ja se on aika positiivinen yhä.

https://www.aktiespararna.se/tv/folj-aktiedagen-stockholm-10-september-live

(noin kohta 5.26.00)

Diagnostiikan myynnin, joka oli pettymys H1 (siirtyneiden toimitusten takia), uskottiin paranevan (catch-up) H2 aikana. Diagnostiikkabisneksen (siis vanhan bisneksen) mahdollisesta myynnistä ei mitään mainittu.

Terapialaitteiden toimitusten määrää ei päivitetty eli mainittiin vain tilanne 30.6.2019 eli 18 kpl. Luulisi jonkun päivityksen firman antavan tilanteesta, kun bonusanti nyt lähestyy. (Samalla tietenkin voisi kertoa diagnostiikkalaitteiden tilanteesta, esim. niistä siirtyneistä toimituksista.)

Kivun hoito. Esityksen sisältö kivun hoidosta sai itseni vähän innostumaan. Masennuksessahan ollaan joitain vuosia myöhässäja huolimatta hyvästä laitteesta ei ole välttämättä helppoa, mutta kipuindikaatiossa Nexstimin laitteen sanottiin olevan ensimmäisenä käytössä. Ja kun tähän yhdistää firman johtoaseman TMSssään liittyvässä navigoinnissa sekä positiiviset alustavat kliiniset tulokset/kokemukset, niin hyvin lupaava kokonaisuus kivun hoito on nimenomaan tämän meidän firman kohdalla. Briteistä on johtavasta kipututkimuspaikasta tulossa jatkotutkimuksen tulokset pian, ja Helsingissä kliinisestä käytöstä saadaan jatkuvasti positiivisia tuloksia. (Varmaan ankkurisijoittaja Leena Niemistön mielenkiinto on juuri tässä indikaatiossa, taustansa takia.) Faasin 2 (ja 3) tutkimukset voivat tulla piankin, vaatisivat kuitenkin lisärahoitusta. Jos esim. ensi vuonna tätä(kin) varten rahaa haetaan, luulisi, että fiksua rahaa voisi olla tarjolla muualtakin kuin merkintäannista? Ideaalinen tilanne olisi, että tämän syksyn bonusanti kantaisi sen verran, että masennusbisneksessä (tukena diagnostiikka) päästäisiin kohtuulliseen tilanteeseen liikevaihdon ja toimitettujen (vuokra)koneiden kasvussa. Siinä tilanteessa olisi tukeva tilanne hakea lisää rahaa erittäin lupaavaan tutkimukseen kivun hoidossa. Muutoin menee hankalaksi jatkuva rahoituksen hakeminen.

Kokonaisuutena omasta näkökulmasta tilanne on seuraavan kaltainen:

  • Tällä hetkellä olemme liian sumussa sen suhteen, miten tällä hetkellä myynti juuri nyt etenee, siis lyhyellä tähtäimellä. Saavatko esim. 10 USAn myyntitiimin ihmistä jotain aikaan tänä vuonna? Tässä pallo on firmalla. Odotan jotain päivitystä myyntitilanteesta ennen bonusantia. En odota suurta myynnin kiihtymistä, jos/kun tällainen päivitys tulee, tukea bonusannille vähän kuitenkin.

  • Firman tulevaisuus on potentiaalisesti lupaava/erittäin lupaava huolimatta suuresta epätietoisuudesta ja rahoituksen tarpeesta. Lyhyellä tähtäimellä sijoittajan “palkinto” VOISI tulla esim. seuraavista, jos on tullakseen:

Masennuskoneiden myynnin kohtuullinen kiihtyminen, minkä Nexstim raportoisi.

Erittäin vaikeasti masentuneiden hoidon yhteistyö jonkun instituutin kanssa USAssa, jos toteutuu, neuvoteltu “strategisesti” siis on. (Esityksessä mainittiin vain toive jatkossa päästä näihin instituutteihin.)

Kiinan soppari, josta kai neuvoteltu pitkään (en pidätä hengitystäni silti tätä odottaessani)

Ne “white papers” -tulokset, joita esityksessäkin luvattiin tulevan lisää, käsittääkseni melko piankin. Jos (minulle yllättäen) se paranemisprosentti säilyisi yhä noin 50:ssä, kun potilasmäärä kasvaa, niin tämä kyllä käsittääkseni kiihdyttäisi masennuslaitteen kysyntää, sillä tällöin kaikki tietäisivät, että Nexstimin laite on paras :slightly_smiling_face:.

Kivun hoidon alustavien tulosten osoittautuminen lisädatan kertyessä niin hyväksi, että faasiin 2 edetään. (Tämä toki lisäisi kustannuksia ja vaatisi rahoitusta).

Diagnostiikkabisneksen myynti (tai yhteistyösopimus), jos hinta kohdillaan. En kyllä myyntiä toivo.

  • Eli kokonaisuudessaan lupausta on, näyttöjä/onnistumisia vaaditaan. Aika yksinkertaista siis :smile:.
8 tykkäystä

Loistavaa analysointia, kiitos VK001!

Odotetusti Nexstim antoi päivityksen myynneistään juuri ennen bonusantiaan, samalla nyt kvartaalin vaihteessa. Pettymys oli viime kahden kk myyntimäärä.

Niistä osarissa ilmoitetuista H2lle siirtyneistä diagnoogsilaitteista (monikossa) ei nyt annettu tietoa, sillä diagnoosilaitteita kerrottiin myydyn 1 kpl, eli näitä siirtyneitä koneita ei ole ainakaan elo-syyskuun aikana toimitettu, ja tuskin heinäkuussakaan, mitä uusi raportti ei jostain syystä kata. Terapialaitteita mainittiin 2 myydyn, kohdemaat mainittu. Tässä löytyy selkeä ristiriita, sillä jo loppukeväästä raportoitiin ja sittemmin esityksissä vahvistettiin myynti KAHDESTA laitteesta Ruotsiin, eikä nyt Ruotsiin tullut lisää ja vain 1 oli H1 toimitettu. Jollei heinäkuussa (mitä tämä päivitys eikä H1-raportti eivät siis kata) ei myyty vähintään 1 laite lisäksi Ruotsiin, ei selitystä tilanteelle löydy. Toinenkin hieman vastaava ristiriita ehkä löytyy, mutta jätän sen nyt.

Esitys oli lauantaina Turusta (Inderesin lähettämä). Eipä paljoa uutta siinä. Jos positiivista haluaa etsiä, niin ainakin vakuuttavasti kerrottiin, että myyntinäkymät ovat hyvät.

Lagosin velan nopeutettu lyhentäminen (joka ainakin kerrottiin olevan vapaaehtoinen) yllättää tässä tilanteessa, sillä se lyhentää kassan riittävyyttä, erityisesti jos anti ei mene putkeen. (Aiemmin olen spekuloinut muita rahoitusvaihtoehtoja, joista voi tietenkin olla jo tietoa sisäpiirillä.)

Mutta on tämä pettymystä ollut nämä viime pari kk. Mikään ei siinä muutu, että asiat voivat kääntyä parempaan eri tavoin, mutta näyttö myynnistä on vielä liian vaisua, rahanpalaminen liian suurta tällä menolla. Kurssikin on laskenut yhä, mutta vielä ollaan pinnanpäällä suhteessa bonusannin onnistumiseen. Kurssi kyllä on kovin alhainen potentiaaliin nähden, mutta riski kehityksen hitaudesta on ainakin näennäisesti taas kasvanut.

5 tykkäystä

Jenkkilässä kuhisee tulevaisuudessa. Ehkä.

1 tykkäys

Hyvä, että nuo neuvottelut ovat yhä menossa. Sinälläänhän aivan uutta tietoa eivät ne eivät ole, itsekin olen niistä maininnut, vaikkakin taisi uutena tietona olla nimetty osavaltio :slightly_smiling_face:.

Varmaan nyt halutaan tukea antia kertomalla ajankohtaista tietoa firmasta. Ja hyvä niin, ne päivitetyt laitemyynnit alkukesän jälkeen eivät oikein tukea antaneet. Hyvä arvaus olisi, ettei ainakaan negatiivista tulosta neuvotteluista ole luvassa ennen kuin anti on ohi :wink:. Nyt näyttää taas paremmalta annin läpimenon kannalta, ainakin kun kurssia katsoo. Saisi vaan tulla niitä myyntejä lisää, jotta rahanpalamisnopeus vähenisi.

Nexstimillä on tapahtunut jonkin verran. En oikein ole pysynyt mukana palstaraportoinnissani, kun jotenkin ei ole inspiroitunut. Yritän pikaiset kommentit heittää asioihin.

Trinity Deltan analyysi kartoitti sitä uutta erittäin masentuneiden (itsemurhataipuvaisten) hoitomahdollisuutta. Potentiaalia on paljon, todennäköisyys saada hoitomuoto hyväksytyksi lopulta 40 prosenttia, Nexstimillä potentiaalisesti hyvä kilpailuasema, mahdollinen aloitusvuosi 2023; tässäpä tiivistettynä.

Parin viikon takaisen 2 kk terapiamyyntipäivityksen päälle tuli saman aikajakson lisättynä elokuulla (!) terapiatoimituspäivitys. Sinällään varsin informatiivinen tämä viimeisin (mutta ehkä vähän voi ihmetellä sitä 2 kk toimitusraporttia, paitsi että tuolloin ei varmaan voitu vielä talousnumeroita kertoa, mutta jotain päivitystä haluttiin tuolloinkin kertoa. Olisi vaan se elokuukin voitu lisätä raporttiin.)

Alkukesästä heränneitä suuria lupauksia myynnin käynnistymisestä isommin ei vielä lunastettu… Terapian kasvu on mielestäni ollut hyvää USAn ulkopuolella tänä vuonna (suurin osa raportoiduista toimituksistahan on ollut Eurooppaan). USA ei suurista lupauksista ja panostuksista (10 hengen myyntitiimi, toki esityksen mukaan pudonnut 9:ään) huolimatta ole toimittanut kuin 3 terapialaitetta vuoden alun jälkeen, mikä on erittäin suuri pettymys, 1 laite per kvartaali! vauhdilla! Toinen lievempi pettymys on diagnoosilaitteiden myynti, kun senkin piti olla kasvussa. Taisi olla 10 prossan lasku vuoden takaisesta.

Kasvu on kuitenkin jatkuvan oloista, saisi vaan olla hieman suurempaa. Vähän tiukkaa voi tehdä päästä analyysin ennusteeseen tälle vuodelle (LV 3,4 MEur) ja rahanpoltto sen mukaista. Mutta lähelle päästään ainakin, jollei myynti kovin tyssää. Ja kasvu taitaa olla riittävää, jotta bonusanti onnistuu, mikä on just nyt tärkeintä.

Sori, vähän kuulostan negatiiviselta, mutta yritän tuntemuksieni mukaan kirjoittaa. Tilanne on Nexstimillä mielestäni ok joka tapauksessa.

P.S. Tätä kirjoittaessani tuli tiedote, että ylimääräinen YK tulee, kun hallituksesta erotaan. Enpä jaksa kommentoida. Toivottavasti ei mitään ikävää taustalla.

2 tykkäystä

Ehkä hyvä vähän päivittää Nexstimin tilannetta ja omia ajatuksiani. (Jätän kuitenkin eri projektien ja kokonaisuuden tarkemman arvioinnin, ehkäpä myöhempään ajankohtaan.) Esitän joitain toiveita/vaatimuksia loppuvuoden/talven osalle.

Kevään antiin liittynyt “bonusanti” hoitui takausjärjestelyillä ja samalla takaajille suunnattiin lisäanti. Mun mielestä asia hoidettiin hyvin. Turha meidän piensijoittajien kitistä, että takaajille annetaan “alennuksella” ja takauspalkkio vielä päälle. Samaan hintaan jäi bonusannissa liki kolmannes piensijoittajien merkkareista käyttämättä, ja toisaalta tuo takauspalkkio annettiin vain takausantiin, ei siihen suunnattuun. Nyt sittten olisi taas vuosi aikaa saada terapiabisnes huuhkajamaiseen liitoon ja pienentää siten kassan tyhjenemisnopeutta.

Nyt kyllä odotellaan uutisvirtaa erityisesti laitetoimituksista sekä siitä mahdollisesta yhteistyökuvioista in-patient-masennuksen hoidossa Kaliforniassa. Aiemmassa tiedotteessa kyseisistä neuvotteluista taidettiin puhua siten, että Nexstim lisensoisi kalifornialaisen ison instituutin hoitokeinoja (käytettäväksi yhdessä Nexstimin SmartFocusin kanssa). Tämä sinällään kuulostaa vähän hassulle, että pieni, mutta köyhä, Nexstim jotain lisensoisi isolta ja rikkaalta instituutilta. Itse siksi luinkin ensin asian toisinpäin. Ja veikkaanpa, että käytännössä tilanne olisikin, että projektissa iso kustantaisi ja jos jotain uutta terapiaa (sairaaloihin) syntyy, kehityskustannusten jakaantuminen otettaisiin huomioon hyödyn jaossa tai jotain sinnepäin. En pysty enkä halua edes yrittää spekuloida, mistä tarkemmin projektissa on kyse. Kannattaa tsekata TDn analyysipäivitykset, niissäkään ei kyllä tietoa juuri ole, ymmärrettävästi. Jospa talven aikana sopimus syntyisi. Muita projekteja (esim. kivunhoito, yhteistyö diagnoosibisneksessä) en tässä kommentoi enempää.

Aikaa tosiaan on vuosi taas kääntää firman suuntaa (kääntää riittävästi). Jos ajattelee lyhyellä tähtäimellä Q4:sta, niin sanoisin, että riittäisi, jos toimitettujen laitteiden määrä olisi uusi kvartaaliennätys, edes niukasti. Toisaalta USA:han pitäisi Q4 vähintään 2 terapialaitetta toimittaa, koska tämä on se firman itsensä painottama ja panostama markkina-alue. Muuten voivat joutua muuttamaan painotustaan eikä se kuulostaisi hyvältä.

Mitä kurssikäyttäytymiseen tulee, on olemassa mahdollisuus, että nyt kun rekisteröidyt takaajien osakkeet tulevat kaupankäyntiin, osa niistä (esim. palkkiot) tykitetään ulos. Mutta veikkaanpa, että kevään kurssirommista palkkio-osakkeiden aiheuttamasta rommista on opittu ja palkkiot on otettu joko rahana, käytetty alennukseen suunnatussa annissa tai sitten ne vaan pidetään salkussa.

2 tykkäystä

“Mitä kurssikäyttäytymiseen tulee, on olemassa mahdollisuus, että nyt kun rekisteröidyt takaajien osakkeet tulevat kaupankäyntiin, osa niistä (esim. palkkiot) tykitetään ulos. Mutta veikkaanpa, että kevään kurssirommista palkkio-osakkeiden aiheuttamasta rommista on opittu ja palkkiot on otettu joko rahana, käytetty alennukseen suunnatussa annissa tai sitten ne vaan pidetään salkussa.”
[/quote]

Kuitenkin sitten kävi niin, että samana päivänä, kun Nexstimin uudet osakkeet tulivat kaupankäynnin kohteeksi Tukholmassa, alkoi dumppaus. Kurssilasku alkoi, kun Ruotsissa Pareto Securities -välittäjän kautta myytiin joitain satojatuhansia osakkeita, mikä riitti aiheuttamaan rommauksen kohti antihintaa. Ostajana oli lähinnä LAGO, joka “leikkii” markkinatakaajaa käyttäen sekä Suomen että Ruotsin pörssejä ja yrittää pienillä marginaaleilla kerätä voittoa. LAGO tyypilliseen tapaansa siirsi “ikävän” Suomeen, jossa se toimi päämyyjänä. Saapa nähdä, vieläkö PAS:illa vielä myytävää riittää tai jatkavatko tavalliset pienomistajat myyntejään PASsin ja LAGOn johdattelemina. Jos kyse on pelkistä takauspalkkio-osakkeista, ei PAS:silla luulisi paljoa enää olevan myytävää.

Yllättäväähän olisi, jos suunnatun annin joku merkitsijä dumppaa heti pikavoitolla. Toinen vaihtoehto tosiaan on, että PAS myi pelkkiä takausantilappuja (eli sen “bonusannin” sitoumuksia). Jälkimmäinen vaihtoehto käsittääkseni on mahdollinen vain, jos PAS toimi annin järjestelyissä, mitä en ole selvittänyt, oliko asia näin.

Eilen kaikki sijoittajat saivat taas ostaa antihinnan tuntumasta, ja ehkäpä tämä ylipäätään on taas ostopaikka. Keväällä vastaavasta annin jälkeisestä rommista toivuttiin nopeasti reilusti yli tuplakurssin.

Uutisvirta, sehän tässä jatkoa ratkaisee paljon eli näyttöjä vaaditaan…

1 tykkäys

https://nexstim.com/news-and-events/news/press-release/news/nexstim-has-received-four-new-nbs-system-orders-in-october-november/

Hyvin ajoitettu tiedote neljästä diagnoosilaitetoimituksesta kk 10-11, siis juuri kun joku yksittäinen takaaja tai “takaaaja” on rommannut Nexstimin kurssia anti- tai takauspalkkio-osakkeillaan. Tällä toimitusmäärällä saadaan kurottua umpeen se arvioimani H1 aikana noin yhden laitteen vajaus normista “yhdestä laitteesta kuukaudessa”. Ja kokonaisuutena taidetaan mennä ylikin vuoden osalta käsittääkseni. Eli ehkäpä sittenkään TJ ei ollut väärässä, kun sanoi, että terapialaitteiden myynti lisääntyy myös koko ajan.

Ehkäpä joku jaksaa tästä iloita kanssani! Nyt vaan odotellaan terapiapuolen päivityksiä sekä neuvottelutulosta liittyen siihen sairaalamasennukseen.

8 tykkäystä

Tämä Nextstim on kyllä minulle ollut kallis oppikoulu siitä, miten ei pidä pelkällä tunteella lähteä mukaan kiinnostavaan tarinaan terveyssektorilla. Tilinpäätökseen tutustuin liian hätäisesti.

Kaiken lisäksi laput jäivät rommatessa käsiin ja nyt niiden arvo on, no alle 90% ostohinnasta.

Näiden lappujen kanssa olen harkinnut tukiostona itselleni kotikäyttöön tuollaista masennuksenhoitosettiä. Hienoa, että kuitenkin löytyy yhä niitä, jotka näkevät yhtiön tulevaisuuden valoisampana.

2 tykkäystä

Tässä toimitusjohtajan näkemystä tulevaisuudesta. Valoisalta vaikuttaa:)

https://www.kanzan.se/stocks/nexstim-oyj/

3 tykkäystä

https://nexstim.com/news-and-events/news/press-release/news/nexstim-nbtr-system-with-smartfocusr-tms-installed-at-rockford-psychiatric-medical-services-us/

Lueskelin hieman aiempia Nexstimin tiedotteita ja Trinity Deltan analyysejä. Täytyy korjata aiempaa omaa väitettäni, että kk 1-9 olisi USA:han toimitettu vain 3 laitetta. (Tämä perustui siihen, että laitekanta olisi syyskuun lopussa ollut 8 ja tammikuun puolenvälin päivityksessä sen kerrottiin olevan 5. Epäselvää oli, oliko kaikki tuolloiset laitteet toimitettu jo 2018 puolella vai ei.) En muistanut, että puolivuotiskatsauksessa todettiin USA:han tänä vuonna toimitettujen terapialaitteiden määräksi 4, mikä ilmeisesti sitten pysyi ennallaan Q3 ajan. Pahoittelen virhettäni, mutta kovin täsmälliseksi tai johdonmukaiseksi en Nexstimin tiedottamista kehu.

Q4 on tiedotettu yhdestä lisälaitteesta USA:han (minkä TD vahventaa, ettei sitä oltu aiempaan määrään laskettu). Luonnollisesti mahdollisista muista toimituksista Q4 emme välttämättä kuule ennen ensi vuotta, ehkä vasta tilinpäätöksessä.

Joka tapauksessa tämä hehkutettu USA:n terapiabisnes on ollut iso pettymys viime kuukausina. Milloin alkaa näkyä tulosta? Toivoa antaa moni seikka kyllä, ei vähintään se että pari suurta ketjua on sen ensimmäisen laitteensa ottanut ja murtanut sillä aiemman yhden valitsemansa laitteen monopolin. Valmistaudutaanko vähittäiseen siirtymiseen “parempaan” tekniikkaan? Kanadan myyntilupa voisi poikia tilauksia myös, kun pian vuoden on jo jakelijakin ollut? (Tiedän, ettei Kanada kuulu USA:han.) Aika näyttää, jatkuuko vaisuus.

Vastapainona on, että terapiabisnes muualle maailmaan on tänä vuonna ollut itselleni ainakin odotuksia parempaa. Lisäksi vanhempi diagnoosibisnes taitaa mennä vähintään keskimääräiseen toimitusmäärään viime vuosilta, mikä on kerrottu olevan noin 10 laitetta vuodessa. Toivottavasti päästäisiin siihen toivomaani 1 per kk vauhtiin, kun kerta on kerrottu kasvussa olevan bisneksen. Milloin tulee se yhteistyökumppani kuvioihin, jota on vuoden verran etsitty?

Yhä enemmän on itsellä toiveita siitä sairaalamasennusprojektista. Erityisesti toiveita antaa se, että SmartFocus on (arguably) paras saatavilla oleva tekniikka ja olisi mahdollista olla ensimmäinen toimija tällä alueella. Markkinathan ovat massiiviset suhteutettuna Nexstimin kokoon ja pörssiarvoon. Pelkkää kysymysmerkkiä olen neuvoteltavan sopimuksen luonteesta, mutta ehkäpä se keväällä viimeistään tulisi?

Kokonaisuutena näkisin, että ollaan vielä liiketoimissa kuralla, mutta kuten aiemmin olen yrittänyt perustella, ei toimitusmäärien tarvitse kovin paljoa kiihtyä enää (ehkäpä joitain kymmeniä prosentteja), jotta bisnes on terveellä pohjalla. Toki kun tämä nopeus saavutetaan, ollaan vielä selvästi tappiolla, jo vuokralaitemallin takia. Toisaalta jos kasvu jatkuu ensi vuonnakin, on oletettavaa, että se jatkuisi tulevina vuosinakin.

4 tykkäystä

"Q4 on tiedotettu yhdestä lisälaitteesta USA:han (minkä TD vahventaa, ettei sitä oltu aiempaan määrään laskettu). Luonnollisesti mahdollisista muista toimituksista Q4 emme välttämättä kuule ennen ensi vuotta, ehkä vasta tilinpäätöksessä. "

Anteeksi kun spämmään toisen kerran tänään tähän Nexstim-ketjuun, mutta tajusin tämänpäiväisessäkin viestissäni virheen. Nimittäin ylläolevassa tekstissä mainitsemani Q4:lle ajoitetun USA:n yhden terapialaitteen lisäksi tuli tietenkin runsas viikko sitten toinen, Rockfordiin toimitettu laite. (Muistini teki tepposet.) Eli Q4:lle on tiedossa jo 2 laitetta USA:han, ja lisää voi tulla tietoon esim. ensi vuoden puolella… Tämä on hyvä juttu ja ainakin pikkasen antaa toivoa, että USA:nkin bisnes olisi vihdoin käynnistymässä paremmin.

3 tykkäystä

Uusi analyysi Nexstimistä tullut, siitä muutama sana. Aloitan kuitenkin mainitsemalla sellainen lievästi positiivinen asia, että ennen vuodenvaihdetta Kreos otti pienen osan lainastaan takaisin osakkeina, hintaan 0,119 euroa, mikä on yli antihinnan, sen hetkisen hinnan ja nykyhinnan. Varmaan jossain vaiheessa myyvät osakkeet pois, mutta kuvittelisin, että sen verran hyvää sisäpiirimäistä tietoa bisneksistä ovat saaneet, että ovat osakkeina tuolla kurssilla ottaneet eivätkä rahana eli tiedossa on parempia myyntipaikkoja. Voin erehtyä tässä tietenkin.

Trinity Delta antoi vuodenvaihderaporttia Nexstimistä. Rapsa hyvin kertaa firman kehitystä ja ennakoi tulevaa. Sanoisin, että jos joku haluaa saada syvällisempää tietoa firman projekteista, tästä raportista voi olla hyvä aloittaa. Ja tuolla en ota kantaa, ovatko TD:n arviot Nexstimin arvosta kohdillaan, viittaan vain raportin informaatioarvoon. Raportti on myös selkeästi kirjoitettu sivuviitelauseineen. Ja vähän huumoriakin mukana (Nexstimin uudenvuodenlupaukset, California dreaming, what a difference a year makes).

Osakekohtaiseksi riskikorjatuksi arvoksi saavat 0,5 euroa. Lisäksi arvioivat, että jos se Kalifornian sairaalamasennussoppari edes SOVITAAN, arvoon kilahtaa 0,19 euroa riskikorjattua arvoa lisää. Tietenkin nämä arvot minustakin kuulostavat yläkanttiin vedetyiltä (kun pörssikurssikin toimii ohjeistajana alaspäin, halusi tai ei), mutta kyllä laskelmissaan toistuvasti mainitsevat termejä kuten varovainen arvio jne. Esim. kivunhoitoon arvio mahdollisten FDAta varten tarvittavien kliinisten tutkimusten onnistumisesta on vain 25 prossaa, mikä itselleni kuulostaa vähän varovaiselta, kun kuitenkin kliinistä positiivista kokemusta on jo kertynyt aika paljon. (Ja minun käsitykseni todennäköisesti on väärä tässä, mutta toisaalta luulenpa, että pääomistaja hallituksen puheenjohtaja nämä asiat ymmärtää, kun kipu taitaa olla hänen spesialiteettinsa kliinisiltä ajoiltaan, ja ehkäpä siksi hän on ajautunut Nexstimin kelkkaan). Lisäksi TDn arviot tulevista rahoitustarpeista kuulostavat itselleni vähän ylimitoitetuilta, mutta tässä ehkä itse olen liian toiveikas. Tietenkin ottavat rahoitustarpeen huomioon arvostuksissaan, ja aikaahan tässä ennen nykyisen rahan loppumista on kehittyä bisneksien.

Saapa nähdä, tuleeko nyt päättyneen vuoden jälkeen pieni päivitys esim. terapiabisneksistä,. Vuosi sitten tammikuun puolessa välissä tuli, samoin Q3 jälkeen. Eipä kummoista hyvää osaisi siitä odottaa. Paineita olisi, että tänä vuonna kehitys USAn masennusmarkkinoilla lähtisi parempaan kasvuun, muutoinhan menee ihan hyvin, “Nexstim-hyvin” ainakin.

Tuo California dreaming eniten jännittää ja innoittaa juuri nyt. Teoriassa se voi osoittautua isoksikin kuvioksi, sillä jonkunhan koko se juttu (ei ole tietoa mistä oikeasti on kyse, siksi vain juttu) tulee rahoittaa, eikä se rahoittaja voi olla Nexstim.

Tosiaan olivatpa nuo TD:n arviot Nexstimin arvosta yläkanttiin vai ei, on mielestäni täysin selvää, että kohtuullisellakin kehityksellä nousuvaraa kurssissa on tolkuttomasti.

8 tykkäystä

Kiitos kun jaksat pohtia tekstiksi asti näitä :+1:

Tuotteessa luulen olevan paljon potentiaalia ja Niemistön mukana olokin rauhoittaa. Mielenkiintoista olla mukana :slightly_smiling_face:

1 tykkäys

@VK001 - ansiokkaan kirjoittelusi jälkeen kommenttisi tämänpäiväisestä käänteestä kiinnostaisi kovasti!