Osakesijoittaminen

Nokia-ketju. Mitä ajatuksia teillä on Nokiasta? (Osa 2)

Viikko 38 – Viikon tärkeimmät Nokia -uutiset ja asiat
Omat subjektiiviset näkemykseni, myös arvioiden uutisen merkitsevyyden.

Viikon teemat: Tuotejulkistukset, kuka nyt keulii kevyimmällä radiollaan, markkinan jatkuva alavire

Merkittävän hyvä uutinen :arrow_upper_right:
Ei yksittäisenä uutisena erityisen merkittävä :arrow_right:
Merkittävän huono uutinen :arrow_lower_right:

Viikon tärkeimmät uutiset:

:arrow_upper_right: Viikkoon mahtui yksi iso tuoteuudistus -uutinen. IP routing -yksikkö: FP4 teknologialla markkinajohtaja, liikevoitto ollut yli 10 %, vahva kassavirta sekä voittanut muilta markkinaosuuksia. Nyt julkaistiin FP5 SoC, jolla teknologinen johtajuus kasvaa kilpailijoihin nähden. Aiemmin Nokia on ilmoittanut, että näkevät uuden kasvupotentiaalin ”data center switchingissä”. FP5 toimitus alkaa vuoden 2022 ensimmäisellä puoliskolla. Nokian tiedote
:arrow_right: Frontier Communications (USA) ilmoitti että 100 000 kotia on nyt yhdistetty XGS_PON kuituteknologialla Nokian tekemänä. Yhtiön tavoitteena on yhdistää 10 miljoonaa kotia vuoteen 2025 mennessä. Investoinnit ovat siis suuret, ja Nokialle tämä tarkoittaa merkittävää asiakkuutta.
:arrow_right: Uusiseelantilainen operaattori Spark valitsi Nokian päivittämään 4G verkkonsa sekä lopulta tuomaan maanlaajuisen 5G verkon. Spark on ilmoittanut, että vuonna 2022 yhtiö investoi 125 miljoonaa dollaria mobiiliverkkoihin, joten kauppa ei ole kokonaisuutena erityisen suuri. Nokian tiedote
:arrow_right: Kilpailijasilmäily: Ericsson on tuomassa markkinoille uuden Massive MIMO radion (AIR 3268). Tuote on hyvin kevyt, tehty yhteistyössä BT:n kanssa mid-band rakentamista ajatellen. Nokialla on painavampi mutta tehokkaampi (2x kaistaleveys, bandwidth) versio käytössä. Samsungilla on tarkoitus tuoda Nokian kanssa vastaavan kaistaleveyden tuotteen markkinoille vuoden 2022 alkupuolella. Itsessään tuotteiden painoja on vaikeaa verrata erilaisten ominaisuuksien takia – kehitys on kuitenkin jatkuvaa ja nopeaa.
:arrow_right: Nokia ja Ericsson testaavat AT&T:n kanssa laitteita tulevia asennuksia ajatellen. Lisätyötä toiselle tai molemmille voi mahdollisesti tuoda piakkoin alkava taajuushuutokauppa, jossa AT&T:n odotetaan olevan aktiivinen.
:arrow_right: Intiassa Vodafone Idean (Vi) 5G -laitetesteissä on mitattu sen verran vahvat tiedonsiirtonopeudet (mmWave 3,7 Gbps ja mid-band 1,5 Gbps) että Vi on informoinut siitä erikseen mediaa. Nokia on tykännyt uutisesta twitterissä antaen vahvan viitteen, että kyseessä on Nokian laitteet. Aiemmin on informoitu, että sekä Nokia että Ericsson ovat laitetesteissä. Oletettavasti Nokian ja Ericssonin maksiminopeudet ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän samalla tasolla.
:arrow_right: Nokia voitti privasopimuksen DigitalC:n kanssa tuoda nopeat ja toimivat verkkoyhteydet Clevelandin ja Ohion syrjäisille seuduille. Puolestaan Kolumbiassa Nokia ja AngloGold Ashanti testasivat privapuolen 5G SA verkkoa kaivostoiminnassa.
:arrow_right: Nokia voitti 5G World tapahtumassa ”Most Innovative Al or ML Technology” -palkinnon.

Viikon fundamenttimuistutus OP:lta: Nokian ja Ericssonin forward EV/EBIT kertoimet ovat laskeneet poikkeuksellisen matalalle tasolla. Historiallisesti tasolta on noustu nopeasti ylös. Kiinan myllerryksellä ei ole pitkäaikaisia vaikutuksia Nokialle ja Ericssonille.

Muita viikon otsikoita:

Nokia slashes power usage 75% with new FP5 routing silicon

What happened to Nokia $NOK after January 2021 meme hype? @Chiller :n hyvä reddit -kirjoitus.

Lithuania says throw away Chinese phones due to censorship concerns

Viikkokehitys suhteessa Ericssoniin:

Nokia -1,5 % ja Ericsson -1,5 %. Tasavahvasti huonoa kehitystä markkinan mukana – viikon päätteeksi Ericsson näyttäytyy suhteellisesti vahvempana. Viikon aikana molemmilta saatiin merkittävät tuotejulkistukset, joilla kuitenkaan ei kuitenkaan ollut merkitystä kurssikehitykseen.

Tekninen kuva:

Viikkotason pitkä trendi on edelleen hyvännäköinen, kunhan pohja muodostuu edeltäviä korkeammalle tasolle. Viikon kahden sisään alkaa olla tilausta nousevalle viikkotason kynttilälle, ja tämä jälkeen tulee testata laskeva rajoittava trendiviiva, sekä lopulta edeltävät huiput.

Päivätasolla osake teki uudet alemmat pohjat @ 4,533 € alempien huippujen jatkoksi. Osake kääntyi eilen päivänsisäisesti laskuun, ja tänään avauksesta lähtien saatu laskeva kynttilä. Vaikka RSI toipui ylimyydystä tilasta, lyhytaikainen trendi ei varsinaisesti anna vielä aiheita helpotukseen. Dax noussut viikon pohjistaan n. 2,6 % ja Nokia 1,8 %, eli Nokia on ollut edelleen suhteellisesti heikko. Tarkkailtavia tasoina edeltävät päivätason pohjat sekä alemmaksi muodostuva gap.

50 päivän MA 5,05 € - alapuolella
200 päivän MA 4,09 € - yläpuolella
50 viikon MA 3,94 € - yläpuolella
200 viikon MA 4,24 € - yläpuolella

image

Ericssonin uusi radio – se on kevyt – ja hymyissä suin onnistuu kantaminen.

image

Nokian FP5 SoC – IP Routing tehnyt tuotteen johon kilpailijat eivät ole kyenneet.

Mukavaa perjantaita!

55 tykkäystä

Tässä ehkä isompi juttu se että mukana on Tigo, joka siis Kolumbian 3.s suurin puh.operaattori (+ toiseksi suurin kaapelioperaattori)
ja joka ei nokian 5G listalla (julkisena) mutta yhteistyö näyttää vahvalta myös 5Gn osalta, kun mennään aon lisäksi myös yritysasiakkaisiin privaverkoissa yhdessä

12 tykkäystä

Onko se mahdollista että kurssilaskun takana on epälly että USA sopii riidansa Huawei kanssa? https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008288787.html

1 tykkäys

En usko. USAn oikeuskäytäntöön liittyvät nuo sopimukset hyvin kiinteästi. Nähdäkseni tuo syytesopimus kuitenkin aukaisee mahdollisuuksia rakentavampaan neuvotteluun USAn ja Kiinan välillä kauppasuhteisiin liittyvissä asioissa. Kuitenkin Huawein vakoiluepäilyt ja sen luomat turvallisuusuhkat ovat niin kovia, että niistä vapauttaminen aiheuttaisi koko läntistä tiedustelupuolta koskevan kriisin. Lisäksi lännessä on myös esitetty konkreettisia väitteitä useammassakin maassa toteutetuista vakoilu/tietovuoto-operaatioista,

6 tykkäystä

Saamaa mieltä, Huawei on yksi palanen isossa kamppailussa tulevaisuuden suurvalta-asemasta talouden, teknologian ja sotavoimien alueella. Jenkeissä ei anneta piiruakaan periksi ja tästä molemmat puolueet ovat samaa mieltä.

9 tykkäystä
9 tykkäystä

Kuten hyvin tiedetään, erityisesti Huawei mutta myös kiinalainen verkkopuoli on saanut epäluuloa ja bänniä läntisessä maailmassa. Ja on myös US-technologyn (suunnittelutyökalut, IP, sirut, valmistusteknologia jne) toimituskiellossa, mikä ei vahvista tilannetta jahka Huawein yllättävänkin hyväriittoiset varastot ehtyvät.

Light Readingin artikkeli muistuttaa, että myös Fixed -puolella on rajoituksia tekeillä, spekuloidaan mitä UK:ssa päätetään Huawei -rajoituksista.

Markkinoissa Nokia+kiinalaiset ovat peräti 80% markkinoista (Huawei/ZTE/Fiberhome kiinalaisia), ja Nokia on ainoa länsimaalainen firma yli 4% markkinaosuudella!

Sanotaanko, että vaikka kiinallaisille ei tulisi totaalisia bännejä, rajoitukset hankaloittavat elämää ja luovat epävarmuutta asiakaskuntaan. Länsimaalaiset firmat kehittyvät ja saavat lisävolyymejä, ja Nokian skaalasta johtuen kyky ottaa lisävolyymejä lienee erinomainen pienempiin firmoihin nähden. Onhan markkinoista excl Huawei/ZTE/Fiberhome yli puolet Nokialla

image

https://www.lightreading.com/opticalip/fttx/fiber-judgement-day-approaches-for-huawei-in-uk/d/d-id/772304?

18 tykkäystä

Press Release

Nokia and Telekom Slovenije bring 10 gigabit per second broadband to Slovenia

  • Deployment will be made on FTTH network of Telekom Slovenije which is currently covering 400,000 + (more than half) of Slovenian households

  • The symmetrical 10Gb/s passive optical network (XGS-PON) can be upgraded to 25Gb/s with the same hardware

27 September 2021

Espoo, Finland – Nokia has been selected as partner vendor to supply broadband equipment which will bring 10Gb/s fiber to Telekom Slovenije’s fiber-to-the-home (FTTH) network, with d eployment start ing in 2021.

18 tykkäystä

Tässä koko tiedote:

Sandy Motley, President, Fixed Networks at Nokia said: “The global investment in fiber highlights the competitive advantage that ultra-fast networks bring. Nokia is the leader in 10Gb/s symmetrical PON and the only vendor to enable a smooth evolution to 25G speeds. We are proud to work with Telekom Slovenije to bring high-speed broadband to customers on the largest FTTH network in Slovenia.”

9 tykkäystä

En ole erityisen taipuvainen uskomaan sattumiin. Tällä menolla viikkoon oltaisiin saamassa nouseva (edit: viikkotason) kynttilä.

Ensimerkkejä siis että pohjat olisi nyt nähty.

15 tykkäystä

pidempää kuvaa kun katsoo niin pitäisi viedä vanhoille huipuille (5,30) ja pitkälle siitä yli :crossed_fingers:

5 tykkäystä
12 tykkäystä

Jäin hieman miettimiään miksi tuo lasku meni aina tuonne 4,533 €:oon saakka, kuitenkin sitä ennen oli merkittäviä tukialueita.

Teknisesti haluaisin löytää merkittävän syyn, jotta voisi jatkoa arvioida. Tulin siihen lopputulemaan että oma monivuotinen laskeva trendi oli hieman väärin piirretty. Tämä on siis trendien haaste kun ei ole absoluuttisia tasoja, vaan haetaan monia yhteisiä pisteitä linjalta. Mutta se virheestä, tulin siihen päätelmään että markkinat testasivat purkautumisen ulos pitkästä laskevasta trendistä. Toistaiseksi näyttää lupaavalta - osake kesti testin ja nyt viikkotason trendin mukaisesti suuntana olisi ylöspäin.

Sama laskeva trendiviiva, mutta kk kyntilät.

image

18 tykkäystä

Hups


ps Katselin tuolta äsken noita laittamiani seurantoja, on aika “hauskaa” joskus jopa yli 40% osuutta elokuussa :open_mouth: :joy: tai kaupan ilmoituksesta vola noussut yllättävästi jne jne…

https://twitter.com/Officialruuki

11 tykkäystä

Loistavia nämä teknisen analyysin kuviosi. Miltä Ericsson näyttää Nokiaan verrattuna teknisen analyysin puolesta? Eric on laskenut keväästä asti, suurin syy lienee Kiina-osuuden menetys, mutta yllättävän pitkään ja alas on vajonnut.

Optimisti voisi toki ajatella, että Ericssonin laskun suurin syy on Nokian parantunut kilpailukyky :slight_smile:

5 tykkäystä

Kuusi diiliä ja kaksi liveä lisää.

Tämä vuosi.

Engagements 187 => 241 + 28,9%
Deals 138 =>189 +37,0 %
Live 44 =>72 +63,6%

kuluva kvarttaali Q3
Engagements 221 => 241 + 4,5% osuus tämän vuoden kihlauksista 37,0 %
Deals 165=> 189 +14,5% osuus tämän vuoden diileistä 47,1 %
Live 66 => 72 +9,1,% osuus tämän vuoden elämistä 21,4 %

Vertailu 5 G Q3/20 Q3/21

Engagements q3/ 20 35 kpl q3/21 20 kpl prosenttia Q3/20 57,1 %
Deals q3/20 25 kpl q3/21 24 kpl prosenttia Q3/20 96,0 %
Live q3/20 8 kpl q3/21 6 kpl prosenttia Q3/20 75,0 %

Vertailu H2/20 vs kertymä H2/21 alusta .…

Engagements lisäys H2/2020 62 kpl 2021 20 kpl (32,3 % H2 2020 lisäyksestä)
Deals lisäys H2/2020 64 kpl 2021 24 kpl (37,5 % H2/2020 lisäyksestä)
Live lisäys 2020 8 kpl 2021 6 kpl (75,0% H2/2020 lisäyksestä)

Vielä vertailu: 2021 kertymä verrattuna 2020 koko vuoden kertymään.

Engagements lisäys 2020 86 kpl 2021 54 kpl (62,8% vuoden 2020 lisäyksestä)
Deals lisäys 2020 75 kpl 2021 51 kpl (68,0 % vuoden 2020 lisäyksestä)
Live lisäys 2020 26 kpl 2021 28 kpl (108,0 % vuoden 2020 lisäyksestä)

117 diiliä odottamassa elämöintiä

18 tykkäystä

Viikkotason trendissä otettu “löysät” pois, testissä edelliset matalammat huiput. Omaan silmään näyttää että nyt olisi tosiaan yritystä että trendi kääntyisi myönteiseksi, eli kenties ollaan matkalla tekemään korkeammat huiput. Toistaiseksi kuitenkin trendi on laskeva, myös päivätasolla.

Dax noussut pohjilta noin 3 % ja Ericsson noin 6 %. Ericsson ollut siis suhteellisesti hyvin vahva. Edeltävät päivä- ja kuukausitason matalampien huippujen läheisyys toi iltapäivästä pienimutoisen myyntiaallon.

Lyhyellä aikavälillä Ericsson näyttää omasta mielestä Nokiaa vahvemmalta, mutta viikkotason kuvaajassa Nokian trendi on nouseva - Ericssonin laskeva. Itse odottelen että molemmilla olisi nousuvaraa tulevina viikkoina.

Edit:

Tuollainen jäi piirtämättä/ huomaamatta… havaittavissa kurssireaktiosta päätellen trendikanavaputki. Jotta saataisiin päivätasolla korkeampi huippu, tulisi tuo putki rikkoa. Ja näin tilanne alkaisi näyttää myönteiseltä tai vaihtoehtoisesti putki jää rikkomatta, ja suuntana edelliset pohjat.

16 tykkäystä

Investing-sivuston Motek Moyen on kirjoittanut lyhyen kertauksen Nokiasta sijoituksena. Ei mitään uutta ja vanhaakin tarinaa vain lyhyesti. Koko juttu tiivistyy seuraavaan lauseeseen.

The relative undervaluation of Nokia makes it an intriguing investment. Its leadership in 5G wireless infrastructure and fiber-to-the-home optical broadband is propelling it back to profitability.

9 tykkäystä

Isohko diili ja ainoa toimittaja, 10v ja reilut 800m€ aon mukaan :frowning:

toivotaan että tuolta isommasta potista valuu NOK:lle Infran muodossa

Malesialla ihan järkevän tuntuinen ajatus, että yksi taho (DNB) rakentaa 5G verkon ja kaikki operaattorit saavat sitä käyttää, nyt vain Nokia ulkopuolelle “5Gstä”, toivottavasti siis infrassa mukana… iso ja väkirikas maa
Edit nyt meni sekaisin Indonesian kanssa :smiley: ei mikään jättimaa olekaan :see_no_evil:
Edit2: nyt kun lukee tuota lisää niin vuokraavat siis “runkoverkkoa” eli ei nyt ehkä kuitenkaan ihan paras ajatus, käytännössä mobiilioperaattorit maksajana ja kuituoperaattorit tekee ylimääräistä ?

GSMA myös varoittelee

8 tykkäystä

LBBW: 4,50 EUR (maybe) & Keep → 5,75 EUR & Buy

LBBW höjer Nokia till köp (behåll), riktkurs 5,75 euro - BN (Finwire)
2021-09-28 07:50

11 tykkäystä