Nokia sijoituskohteena (Osa 2)

Ehkäpä hieman erilainen on AT&T:n äänensävy tulosjulkistuksessa kuin mitä se oli aiemmin liittyen vuoden 2022 5G rakentamiseen (c-band) ja tavoitepeittoalueen saavuttamisesta.

He siis syyttivät komponenttipulaa, mutta todellisuudessa aloituksessa on ilmeisesti myöhästytty. Tällä asialla on muuten varmaan merkitystä Nokian q4/2021 Pohjois-Amerikan liikevaihtoon - oletettavasti se on nyt lahgattomien verkkojen osalta heikohko. Toisaalta vaikuttaisi että investoinnit lähtevät liikkeelle ja tavoite on pysynyt ennallaan vuosista 2023/2024. Ja toisaalta tuo AT&T:n CAPEX ohjaus 8 miljardista (high end aiemmin kerrottuun 6-8 miljardin ohjaukseen) dollarista voi tarkoittaa että Nokia ja Ericsson ovat nostaneet laitehintoja.

AT&T käytännössä lainaa rahaa verkkolaitevalmistajilta, joten yhtiön taloudellinen asema on luultavasti melkoisen tiukka. En itse ole asiaa tutkinut viime aikoina. Tähän liittyen on hieman pelkoja että Samsung saa käytettyä hyväkseen isoa kassaansa ja toimisi hieman kuten on totuttu näkemään Huawein suhteen.

Mutta kaiken kaikkiaan olisin valmis antamaan tuomion, että mielestäni AT&T syyttäessään chippipulaa siitä ettei pääse vuoden 2022 tavoitteisiin, on vähintään osittaista hämäystä.

"I expect we’re going to take our execution to the next level" in 2022, CEO John Stankey said Wednesday during the company’s quarterly earnings conference call.

And in 5G, that means AT&T will soon embark on a program that involves upgrading tens of thousands of its cell towers with equipment that can broadcast signals in both C-band spectrum and in 3.45GHz-3.55GHz spectrum.

Specifically, Stankey said that AT&T’s capital expenses (capex) will rise starting in the spring when the operator’s vendors begin supplying radios capable of supporting AT&T’s full midband spectrum holdings.

Stankey on Wednesday estimated the upgrade effort would cost roughly $8 billion – spending that would likely cover the purchase of radios as well as the physical expense of installing them atop cell towers. That’s at the high end of the estimate the company provided last year, prior to Auction 110.

Further, AT&T is working from a delayed start. Company officials recently said AT&T would not meet its goal of covering 70 million to 75 million people with C-band connections by the end of 2022, blaming supply chain issues. AT&T this month launched C-band services across “limited parts” of just eight US cities.

They said AT&T would raise its capital investments to a total of $24 billion in 2022, up from around $21.6 billion in 2021 (figures that include vendor financing). AT&T’s rivals, including Verizon and T-Mobile, have pledged similar increases in 2022.

Importantly, AT&T officials said the operator would continue to leverage vendor financing – which basically involves borrowing money from its vendors – to build out its network. In 2021, AT&T leveraged $4.6 billion in vendor financing, a figure the operator said would decline to around $4 billion in 2022.

That’s noteworthy considering, roughly a year ago, AT&T signaled that it would shift away from vendor financing.

21 tykkäystä

Twitter on monella tapaa mainio alusta jakaa ja lukea toisten mielipiteitä. Toisaalta se on myös hirvitys, johon ei viitsisi koskea tikullakaan.

Kommentteja twiitteihini tulee toistaiseksi harvoin, mikä ei tosin ole mikään ihme, jos seuraajiakaan ei ole kuin vähän toista sataa. Tietenkin hienoa, että mm. Gabriel Brown (GabeUK) lähti jostain syystä seuraamaan twiittejäni. Toivottavasti viihtyy paria viikkoa pidempään eikä kauhistu etenkään Deutschlandizierung ja Kiina-mielipiteistäni. :slight_smile: Toistaiseksi uskon, että Twitterissäkin on mahdollisuus monipuolistaa näkemyksiä asiaan jos toiseen – eli että sillä on jotain arvoa ajankulun lisäksi.

En tiedä kuka ja mistä allaoleva herra on. Hänen kommenttinsa Nokiasta kuvastaa kuitenkin hyvin sitä, miten Nokia nähdään telecom-markkinassa. Itse toivon Nokialle menestystä monestakin syystä, mutta sijoittajana on aivan helvetin tärkeää olla biasoitumatta mihinkään suuntaan.

Nokia-sijoittaja tekee pahimmat virheet Nokia-lasit päässä. Moni lähtee kontraamaan väärässä paikassa sentimenttiä vastaan, jos kokee olevansa oikeassa. Olen sortunut siihen itsekin. Nykyisin tosin harvoin.

Gale listaa tylyt ja yksinkertaiset faktat, joille on hyvä uhrata hetki, jos/kun Nokian pörssikäyttäytyminen ihmetyttää. Moni meistä osaa argumentoida näitä faktoja vastaan faktoilla, mutta sille ei ole edes tarvetta.

image

image

Tykkäys Galen viestiin on muuten minulta. Vastasin myös hänen viestiinsä.

Turbulenssi taitaa jatkua tänään punaisin sävyin. Ainakin isoilla pankeilla tuntuu olevan luottoa tilanteen tasaantumiseen ja kurssien nousuun, sillä sekä Citin että Goldman Sachsin strategistit kehottivat eilen käyttämään dipit hyväksi (Tämä ei ole ostokehotus). Itse uskon heilunnan edelleen jatkuvan ja tarjoavan myös ostopaikkoja niitä etsiville. Hötkyilyä en suosittele kenellekään…

26 tykkäystä
  • Nordic to give customers the opportunity to acquire licenses to Nokia’s cellular IoT technology when they purchase IoT hardware
  • Innovative new arrangement will facilitate amicable and efficient licensing
  • Licenses will be available to Nordic’s customers at the end device level

Kjetil Holstad , EVP Product Management at Nordic Semiconductor said: “Nordic Semiconductor is all about making IoT easy for its customers. Through this collaboration with Nokia, we have now added transparency and predictability early in the design process, giving the increased clarity and certainty Nordic cellular IoT customers have been seeking over the past three to four years.”

image

17 tykkäystä

Nokia-sijoittaja tekee pahimmat virheet Nokia-lasit päässä. Moni lähtee kontraamaan väärässä paikassa sentimenttiä vastaan, jos kokee olevansa oikeassa. Olen sortunut siihen itsekin. Nykyisin tosin harvoin.

Meillä kaikilla on kognitiivisia vinoumia. Tuo ”Nokia-lasi” harha lienee vahvistamisvääristymä:

VahvistamisvääristymäMuokkaa

Pääartikkeli: Vahvistusharha

Vahvistamisvääristymä on mentaalinen prosessi, jossa ihminen panee merkille kaiken jotain oletusta tukevan ja muistaa kaiken, mikä näyttää vahvistavan sitä, mutta muistaa paljon heikommin seikat, jotka voisivat kumota oletuksen.[2]

Voi hyvin olla, että Nokia on heikommassa asemassa kuin Samsung ja Ericsson. Analyytikot tuntuvat kuitenkin pitävän Nokiaa aliarvostettuna. Yksittäisen Twitter kommentoijan näkemys on vain yksittäisen Twitter kommentoijan näkemys. Missä kunnossa Ericssonin tase mahtaa olla julkistetun ison yrityskaupan jälkeen?

22 tykkäystä

En malttanut olla kommentoimatta, sillä olen erimieltä tuosta taseasiasta. Selkeästi tuolla nimimerkillä on myös tietoa, mutta mitä tulee taseeseen saattaa moni mieltää asian virheellisesti, kuten hän.

Kävin itse tarkistamassa lukemat OP:n analyysistä.

image

Edit: Sekin on totta että viimeiseen asti pitää välttää tilannetta että tykästyy sijoitettavaan kohteeseen. Silloin objektiivisuus helposti kärsii. Ja itsekin oon yrittänyt oppia asiaa kantapään kautta.

28 tykkäystä

Kyllä. @Mauri perusti muuten vajaa kuukausi sitten mainion ketjun, jossa kognitiivista vinoumaakin sivutaan heti aloitusviestissä. Nokia-lasitkin saavat ketjussa optikon käsittelyn.

15 tykkäystä

Asiasta heräsi heti keskustelua, mikä on hienoa. Listasin keskustelun jatkoksi muutaman oman huolen tai kysymyksen, jotka tavalla tai toisella koskettavat suoraan Nokiaa (huom. ei yleisiä: pandemia, inflaatio, toimitusketjut, korot jne.)

Nokia Negat :chart_with_downwards_trend: :small_red_triangle_down:

  • kasvukäänteen heikentyminen 4Q/2021
  • organisaatiouudistuksen eteneminen (vai paluuta vanhaan?)
  • säästöjen jääminen kesken? (ei päivityksiä säästöohjelmista viime kvartaaleina)
  • liikevaihdon heikko kehitys 2020-2021 markkinan kasvaessa nopeasti (ja vs. verrokit)
  • mainehaitta Deutsche Telecom ja Verizon -yhteistyön päättymisestä. Etenkin Verizon edelleen esillä toistuvasti eikä Saksan tilannetta ole kyetty korjaamaan.
  • kilpailuasetelman heikkous isoissa asiakkaissa (veikö Ericsson jo valtaosan Nokian ollessa heikoimmillaan 2019-2020?) => heikentyneet pitkän aikavälin kasvumahdollisuudet vs. verrokit
  • kilpailun lisääntyminen yksityisverkoissa ja Nokian kilpailuetujen sulaminen
  • O-RAN:n tuoma lisäkilpailu, uudet toimijat
  • Korealais- ja japanilaiskilpailijoiden (Samsung, NEC jne.) nousu
  • pääverrokki Ericssonia heikompi operatiivinen suorituskyky
  • strategisten yritysostojen puuttuminen
  • selkeiden teknisten läpimurtojen ja teknologiajohtajuuden puute. jatkuuko perässäjuoksu vai kyetäänkö selkeisiin teknologisiin etuihin.
  • ei osinkoja eikä omien ostoja. Nokian oma luottamus tulevaan?
  • Suomen houkuttelevuus työvoimalle ja osaavan työvoiman riittävyys Nokian siirrettyä tuotekehitystä takaisin Suomeen
  • USA:n markkina-aseman murentuminen kilpailijoiden saadessa jalansijaa?
  • tuotevalikoiman ja operaattoreiden tarpeiden yhteensopivuus (tuotemix:ssä aiemminkin haasteita)
  • kyky uusia päättymässä olevia IPR-lisenssisopimuksia

Tämä viesti ei ole mikään provo enkä hae tällä vastaväitteitä. Toki niitäkin saa esittää. :slight_smile: Mutta jos jollakulla on lisätä listalle lisää Nokia-huolenaiheita tai kysymyksiä, olisi se varmasti monelle ketjun lukijalle arvokasta.

Edit. Syytä tarkentaa DT/Verizon kommenttia. Kaikki yhteistyö ei suinkaan ole päättynyt ja tuskin päättyykään. Kyseessä siis 5G-verkot.

37 tykkäystä

Vuosiraportissa Nokia käy laajasti riskitekijöitä, “kaikki mahdolliset”-otteella. :face_with_monocle: Näin joka vuosi, mutta mitkä riskit sitten toteutuvat - milloin ja miten voimakkaasti?

Alla on kuvattu riskitekijöitä, jotka voivat vaikuttaa liiketoimintaamme. Sivut 114 - 116.
https://www.nokia.com/system/files/2021-03/Nokia_Annual_Report_2020_Finnish.pdf

11 tykkäystä

Pääasiassa lakimiesten leivän syrjässä pitämiseksi ladottua boilerplatea. Jos se ei siellä ole, avataan luukut typerille oikeusjutuille kuinka firma ei varoittanut että stonks may go down. Pääosa listasta melkoista huttua jonka todennäköisyys on pieni.

7 tykkäystä

Hieman taas Nokiaa sivuten. Poimittuna Elisan tämän päiväisestä tulosjulkistuksesta q4/2021:

5G markkina hyvässä myötätuulessa Elisalla. " 5G etenee vahvasti, Elisan verkko kattaa yli 70 % suomalaisista yli 150:llä paikkakunnalla"

Tuosta koko presentaatio: ELISA, Osavuosikatsaus Q4 2021

10 tykkäystä

Piti silmiä hieraista, enkä silti uskonut muutamaan tuntiin. Florian “florkku” “Arsch…” Müller kutsuu Nokiaa edelläkävijäksi. :grin:

Nokiahan tarjoaa nyt IP:nsä lisensoitavaksi Nordic Semiconductor:in kautta suoraan komponenttien (laitetaso) ostajille eli ihan turhaan “florkku” ei meuhkaa. Eikös tämä ollut juurikin se, mistä vielä jokin aikaa sitten väännettiin oikeudessa Daimlerin kanssa?

Tavallaan hienoa, että Nokia edistää ja helpottaa IoT-laitteiden kehitystyötä ja käyttöönottoa, mutta lisenssitulojen osalta tämä herättää kysymyksiäkin.

Nokiasta tuli kertaheitolla Florkun suosikki.

16 tykkäystä

Totta :sweat_smile: En tiedä yhtään, mutta kenties tuollainen liike oli vaade noissa “mahdollisesti ei niin kalliissa” IoT -härpäkkeissä jotta rojaltia ylipäätänsä saadaan kerättyä. Vaikka Florian taisi mainita että Nokia on niin edistyksellinen että osaa jahdata IoT -laitevalmistajat, mutta työlästä se ainakin olisi neuvotella kaikkien tekijöiden kanssa erikseen.

Tässä vielä linkki juttuun:

Nokia is playing it smart, and Nordic couldn’t turn the tide. Now Nordic’s customers are facing a licensing offer they can’t realistically refuse unless they have particular reasons to assume they can get a better bilateral deal (for example, because they might take a Nokia license with respect to different types of products, or because they bring patents to the table that make a cross-license the better choice for Nokia).

13 tykkäystä

Nokia :heart: AMD - ja kilpailukyvytöntä Xeonia pois tarjonnasta Nokian verkkopuolen palvelinraudassa.

13 tykkäystä

Mailiin tupsahti äsken Infrontin tuoreet Nokian konsensusluvut. Data kerätty 13 analyytikon ennusteista, jotka ovat jo Exceleitään päivitelleet posarin jälkeen.

image

Meidän Q4-odotukset linjassa konsensuksen kanssa, mutta vuosien 2022-2023 vertailukelpoisen liikevoiton (13,0-13,9 %) osalta ollaan konsensuksen yläpuolella. Osinkoennusteissa näytti olevan vielä hajontaa nollan ja 15 sentin välillä ja keskiarvo osuu 9 senttiin.

Ensi viikon alussa luvassa vielä tulosennakkoa ja torstaina sitten jälleen perinteinen tuloslive!

49 tykkäystä

EPS oikaistu koko ajan parempi kuin raportoitu. Oudoksuttaa, miksi näin?

Edit: luulisi oikaisujen menevän yli ajan ±0, nyt kuitenkin kroonisesti oikaisut parantavat tulosta

Edit2: jos nämä ovat kertaluontoisia restructuring cost ja jatkuvat vuodesta toiseen, niin ovatko ne oikeasti kertaluontoisia?

3 tykkäystä

Ainakin siksi, että negatiiviset erät poistetaan oikaistusta tuloksesta, mutta positiivisia ei. Tämä on varmaan yleinen käytäntö maailmalla. Ihmetellähän sitä voi, mutta näin se menee.

3 tykkäystä

Kyseessähän pitkälti ovat kustannussäästöohjelmat, jotka huonontavat raportoitua tulosta, mutta joita Nokia ei huomioi oikaistussa tuloksessa. Esim. q3-raportin sivulla 19 näkyy, että oikaisuja on vielä vuosille 2022 ja 2023 yhteensä 400 milj. (kyseessä viime vuonna aloitettu ohjelma) mutta ulosmenevät kassavirrat ova tätäkin isommat (700 milj.) koska vanhemmista kustannussäästöohjelmista on vielä maksettavaa vaikka asia on jo aiemmin huomioitu kirjanpidollisena raportoitua tulosta pienentävänä kuluna. https://www.nokia.com/system/files/2021-10/nokia_results_2021_q3_fi.pdf

14 tykkäystä

Nokian raportoitu EPS hyppää vuositasolla melkoisesti ylöspäin osarin yhteydessä. Viime vuoden lopulla tehty “tekninen” verosaamisten alaskirjaus heikensi merkittävästi tunnuslukua. Monelle sijoittajalle se lienee tärkeä luku yrityksen toimintaa tarkasteltaessa ja on hienoa kun vihdoin päästään oikein reippaasti plussalle. Se voi lisätä osaltaan ostointoa erityisesti raportoituja lukuja seuraavien sijoittajien osalta.

PS. Itse asiassa nollan yläpuolelle päästään ensimmäistä kertaa kuuteen vuoteen. Hyvä merkki käänteestä myös raportoituja lukuja tarkasteltaessa.

26 tykkäystä

Aika paljon on ollut myös Alcatel-Lucentiin liittyviä integrointikuluja, kuten RAN -vaihtoja asiakkaille jotta ovat yhteensopivia kun alettiin rakentamaan 5G: tä. Nyt ne on takana.

Laitoin lukemat graafiin, ja ennen kaikkea liikevoiton tarkastelu paljastaa paljon. Nyt oleellista että raportoitu ja vertailukelpoinen liikevoitto ovat lähestyneet toisiaan. Kun toimiala muuttuu jatkuvasti ovat nuo restructuring costs olleet tosiaan enemmän säännöllisiä kuin kertaluonteisia. Mutta miten tulevaisuudessa kun johdon laatimat toimenpiteet ovat kokonaisuudessaan takana. Varmasti niitä toki tulee jatkossakin, mutta oletettavasti kuilu pienenee.

Mutta on ihan selvää että Nokia on muuntumassa laatuyhtiöksi jota se ei vielä joitakin vuosia sitten ollut. Ennen kaikkea tuo Alcatel-Lucentin integraatio oli pitkä ja raskas. Mutta tästä eteenpäin sen oston hyvät puolet ovat jääneet Nokiaan.

Taulukon lukemat ovat euroissa. Ja virheet ovat mahdollisia, koska olen lukemat itse poiminut. Ja sanottakoon vielä että itse uskon tulevien vuosien konsensusennusteiden olevan liian varovaisia.

36 tykkäystä

News on January 19 (Jiaojiao) learned from the official website of China Unicom that China Unicom announced the centralized purchase results of access routers in 2021 today, and Huawei, ZTE and Shanghai Nokia bell were shortlisted.

According to the evaluation results, the bid winning conditions of the bid winning candidates are as follows:

First place: Huawei Technology Co., Ltd;

Bid price: 8334618.00 yuan (excluding tax);

Second place: ZTE Co., Ltd;
Bid price: 624588729.00 yuan (excluding tax);

Third place: Shanghai Nokia bell Co., Ltd;

Bid price: 652450278.00 yuan (excluding tax).

It is understood that the scale of centralized acquisition of access routers by China Unicom is: About 631 new access routers; There are about 4750 expansion access router board cards. The number of successful bidders is 2 or 3, and the corresponding share of each successful bidder adopts the principle of “conditional three successful bidders”. When the price of the third place in the comprehensive score is less than 0.93 times the average price of the first two, the three companies will win the bid; Otherwise, the two won the bid.

Semmoset 92 miljoona ekua jos oikein meni

Hmm onkohan huawein hinnoista jääny numero pois vai onko osat loppu??

15 tykkäystä