Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Nokia ja Bidenin Suomen vierailu.

“Inderesin Nokia-analyytikko Erkki Vesola uskoo, että Bidenin investointiohjelma alkaa näkyä ensi vuodesta alkaen.”

34 tykkäystä

Onko siis Atte vaihtunut Inderesillä Vesolaan…vai olisko kyse lomasijaistuksesta tms?

8 tykkäystä

Hmm kyllä toimittaja meikäläiselle eilen aiheesta soitteli. Tainnut jokin sekaannus käydä toimituksessa… Toki Ekihän on historiassa aikanaan seurannut Nokiaa :smiley:

46 tykkäystä

Sama uutinen Kauppalehdessä, tosin ovatko samaa konsernia ja juttu samasta haastattelusta?

3 tykkäystä

Juu samaa konsernia ja yleensä Kauppalehteen tulevat uutiset tuutataan myös Talouselämään.

5 tykkäystä

Tämä sopisi myös joihinkin muihin ketjuihin - ja kenties on jo niissä. Mutta minua paremmin tietävät voisivat ottaa kantaa onko tällä millainen vaikutus. Toivottavasti varastot ovat pullollaan kyseisiä raaka-aineita.

Gallium and germanium, along with their chemical compounds, will be subject to export controls meant to protect Chinese national security starting August 1, China’s Ministry of Commerce said in a statement.

Impact on the tech industry “depends on the stockpile of equipment on hand,” said Roger Entner, an analyst with Recon Analytics LLC. “It’s more of a muscle flexing for the next year or so. If it drags on, prices will go up.”

Edit: Kyllä vain, tuolla ketjussa asiasta lisää.

17 tykkäystä
30 tykkäystä

Tätähän tässä on odoteltu, ja se alkaa puskea läpi - ehkäpä jonkin verran myöhemmin kuin oli odotuksissa. Antaa DT:n, tai vaikkapa DNA:n, laittaa mastoihin “ei niin kilpailukykyisiä” -tuotteita - tulevat kyllä katumapäälle 100 %:n varmuudella. Tästä eteenpäin alkaa se laskenta.

Ehkäpä Morris tarvitsi aiemmin pientä potkua takalistoon, sillä nyt tulee loistavaa artikkelia. Britin kiinamaski on riisuttu pois - luultavasti lopullisesti.

Yet while TSMC and Samsung have started to advertise their 3-nanometer wizardry, 5-nanometer chips have more recently been entering basestations. During a product refresh it announced earlier this year, Nokia revealed that some of its latest 5G equipment, branded Habrok, uses 5-nanometer technology.

“There is a general trend across the baseband piece as well as the digital front end to go for smaller and smaller silicon packages,” said Mark Atkinson, Nokia’s head of radio access networks (RAN), during an interview with Light Reading last month. “We’ll be looking to go even smaller, and it is really about staying ahead of the silicon curve because that ultimately drives competitiveness.”

The immediate consequence for Huawei, judging by Atkinson’s remarks, would be less competitive equipment, despite the 5.5G label. “Inevitably, what happens when you have too big a package is you need to use multiple chips in your box to deliver the same bandwidth, and use of multiple chips dramatically drives up power consumption, which then adds to size and weight significantly as well,” said Atkinson.

As for 5.5G, it is a designation used only by Huawei, suggesting it is between generations while its competitors refer to the less advanced-sounding 5G-Advanced when discussing the next updates. The reality may be quite different.

28 tykkäystä

Taisi olla niin, että Iain Morris epäili jossain vaiheessa nimimerkki OldFekiä – ja olikos se niin, että myös nimimerkki Lexusta – trolleiksi. Mistäköhän ihmeestä sellaista sai päähänsä? Ajatus siitä, että palautteemme teki tehtävänsä on miellyttävä, mutta ehkä sillä ei kuitenkaan ole asian kanssa tekemistä. Ehkä kyseessä oli uusi BMW? tyttöystävä? koira? palkankorotus? ruokavalio?

Olemme molemmat selvästi otettuja Iain Morrisin toimittamisen nykylaadusta. Kirjoittamisessa ei sinänsä ole koskaan ollutkaan mitään vikaa, mutta bias oli aiemmin ajoittain pahasti pielessä. Mutta hyvää settiä ovat viimeisimmät artikkelit olleet. A+.

Eikä artikkeleissa Nokiaa tarvitse kehua, jotta artikkeli olisi hyvä. Kehaise minunkin puolestani, jos annat hänelle palautetta. Mies jakaa arvokasta tietoa verkkonördejengin lisäksi myös meille sijoittajille. Hän on vaikuttaja – sillä todennäköisesti hyvin moni telecom-sektorin analyytikko ja valistunut sijoittaja lukee Morrisin juttuja – ympäri maailmaa.

25 tykkäystä

:laughing:

Saatat olla oikeassa syy ja seuraus -asioista.

Taisi tosiaan mennä OldFeki ja Lexus samaan soppaan. Taisi haastattelukumppani epäillä trolleiksi, mutta mikäli muistan oikein Morris epäili meitä jopa Nokian työntekijöiksi.

Noh jotta viitsin tämän julkaista jossain muualla kuin kahvihuoneessa, laitan edes hieman sisältöä alle.

image

Kovasti ovat tulosennusteet laskeneet, ja tämänhän tulisi selittää liikkeitä osakemarkkinoilla.

27 tykkäystä

Tässä suomeksi siitä kuinka Oppo alkaa olla ahtaalla myös Intiassa.

70 tykkäystä

Intia on sen verran iso kännykkämarkkina että tuo saattaa sattua Oppoa oikeasti nilkkaan.

41 tykkäystä

Länsimaat voi olla vielä sivuutettavissa puhelinmarkkinoilla kynsin ja hampain, mutta Länsimaat + Intia ei millään. Erittäin hieno juttu.

52 tykkäystä

Kyllä ja kyllä edellisiin. :slight_smile: Oppolla on varmasti mietinnän paikka Intia-päätöksen jälkeen. Intian 23%:n “pakkorojalti” on jo itsessään iso summa ja antaa Saksan ohella osviittaa siitä, minne tässä taistossa ollaan menossa.

Toistan, että tätä patenttisotaa Oppo ei voi rehellisin keinoin voittaa ja vähitellen näyttää siltä, että itse taistelukin käy sille koko ajan kalliimmaksi. Taustalla kummittelee edelleen Kiina, sen pyrkimys muuttaa vakiintuneita oikeusperiaatteita ja nostaa maan roolia ja valtaa kansainvälisessä immateriaalioikeudessa.

Indonesian oikeusjutuissa Oppo on saanut oikeuden hylkäämään useita Nokian patenttioikeusjuttuja. Siellä Nokia vaati saman emoyhtiön Vivo Mobile Indonesialta korvauksia patenttiensa käytöstä jo yli vuosi sitten. Silloin Nokia vaati patenttejaan rikkovien laitteiden valmistuksen lopettamista ja melkein 600 biljoonan rupian korvauksia. (meinasi laskimesta nollat loppua, mutta tuo on ymmärtääkseni noin 40M USD tämän päivän kursseilla).

Vähän raskasta näitä on seurata. Mieluiten sitä lukisi vain Nokian oikeussalivoitoista ja siitä, kuinka näiden Aasian roistofirmojenkin on maksettava muiden tavoin toisten kehittämästä teknologiasta. Mutta, paremmaltahan tämä näyttää kokonaisuudessaan kuin pitkään aikaan.

48 tykkäystä

Jos Apple, tai muu länsifirma maksa Nokialle mutta Applen kilpailija Aasiassa ei maksa, se on ongelma molemmille sekä Nokialle että Applelle & Co. Apple valmistaa kaiken kiinassa, mutta Kiinassa sikäläiset patentit on lähinnä vitsi, hyvin monitahoinen kuvio. Mutta Kiinan on pakko muuttaa patenttikäytäntöjä jotka vielä tällä hetkellä on valjastettu kokonaan protektionistiseksi työkaluksi kiinan omien yritysten eduksi vain ja ainoastaan.
Kiinalaiset firmat saa “patentoida” muiden patenteilla lännessä suojatut keksinnöt Kiinassa itselleen, mutta muiden patentteja ei noteerata lainkaan oikeudessa Kiinassa.
Nokia on oikeastaan tässä koko lännen käsikassara kun laittaa painetta Aasian maiden patenttikäytäntöihin. Ei vaan näy osakkeessa eikä saa arvostusta lännessä vaikka on koko teollisuuden puolustaja Aasiaa vastaan innovaatioiden suojauksessa ja kopioinnin estämisessä, mutta niinhän se tahtoo olla että maailma ei ole oikeudenmukainen.

21 tykkäystä

Mielenkiintoista todeta artikkelista seuraavaa:

“Oppo had secured a licence for use of Nokia’s SEPs in 2018 for three years. Nokia had claimed that the 2018 cross-licence agreement for patents did not include patents relating to the 5G standards and considering that 52% of Oppo’s sales in India and 64% of its global sales consist of 5G devices, any new licence fee would be substantially higher.”

KOMMENTTI: Edellinen patenttisopimus Oppon kanssa allekirjoitettiin vuonna 2018, eikä se sisältänyt 5G:tä, joten Nokia väittää “kaikki uudet lisenssimaksut olisivat huomattavasti korkeammat”. Tämä on Nokian kannalta positiivista, kun otetaan huomioon, että Nokian sopimukset Samsungin ja Applen kanssa tehtiin vuonna 2017, eivätkä ne siten todennäköisesti sisältäneet 5G-patentteja. Siksi voi olettaa, että tänä vuonna Samsungin ja Applen kanssa tehdyt sopimukset ovat selkeästi suurempia kuin aiemmat. Toisaalta jos vanhat sopimukset eivät sisältäneet 5G:tä, herää kysymys siitä, maksavatko Samsung ja Apple mahdollisesti jälkikäteen 5G-patenteista edellisen sopimuksen voimassaoloajalta.

40 tykkäystä

Ohhoh hyvä bongaus. Siis mitä lapasia Nokialla on töissä, kun tällainen on mahdollista eikä firman edusta pidetä huolta!?

9 tykkäystä

Atte on päivitellyt yhtiöraporttia. :gem: :slightly_smiling_face:

Olemme tehneet pientä hienosäätöä ennusteisiimme Teknologia-yksikön sekä Verkkoinfrastruktuurin osalta ennen Nokian 20.7. julkaistavaa Q2-raporttia. Vuositasolla ennusteemme laskivat noin 1-2 %. Q2:n tulosodotuksemme ovat ennallaan ja palaamme niihin vielä tarkemmin lähempänä tulospäivää julkaistavassa tulosennakossamme. Mielestämme Nokian arvostus näyttää tällä hetkellä hyvin matalalta yhtiön tuloskuntoon sekä lähivuosina vahvistuvaan kassavirtaprofiiliin peilattuna.

image

https://www.inderes.fi/fi/pienia-tarkistuksia-ennusteisiin-ennen-q2-raporttia

41 tykkäystä

Viimeiset neljä vuotta ovat olleet osakemarkkinoilla melko sekopäisiä. Nokia-omistajana on saanut päälle vielä aimo läjän ekstrasekoilua. Olin pitkään hyvin konservatiivinen sijoittaja, mutta tämän sekoilun keskellä omakin Tunturini on lähtenyt välillä käsistä.

Yksi kaltaiseni pitkäjänteisen sijoittajan suosikkistrategioista on aina ollut “osta pohjilta”.
Ei, siihen ei tule tuttua jatkoa “myy kalliilla”. Tarkennan, ettei tämä jää pelkäksi hölmöksi heitoksi. Tai yritän ainakin.

Nokia-positioni on ihan kohtuullisesti vihreällä. Syy on siinä, että ostin noin 20-25 erää Nokian osaketta sen ollessa vielä paljon nykyistä alempana. Tein aiemmin ketjuun tarkistuslistan Nokiasta (se liikennevaloleikki). En tee sellaista ennen jokaisen position avaamista, mutta perustiedot yhtiöstä, sen liiketoiminnasta, kilpailutilanteesta, riskeistä jne. pitää olla selvillä. Jos ajatuksena on pidempiaikainen positio on tarkistus aina huolellinen. Tarkistus pitää tehdä aika ajoin myös position ollessa auki, sillä tilanteet muuttuvat. Olen jättänyt puolivuosittaisen tai vuosittaisen, tarkkuudeltaan vaihtelevan, väliaikatarkistuksen muutaman kerran tekemättä sellaisten yhtiöiden kohdalla, joissa on pienempi positio. Se on ollut virhe. Yritän pitää salkkuni nykyisin sen kokoisena, että aikaa ja etenkin mielenkiintoa riittää kaikkien osakeomistusten säännölliseen läpikäyntiin.

Ennen jokaista pidempiaikaiseksi omistukseksi tarkoitettua ostoerää pohdin yhtä asiaa hyvinkin tarkasti. Käyn aina hyvin huolellisesti läpi osakkeen laskupotentiaalia. Käytän harvoin aikaa nousupotentiaaliin, sillä jos onnistut ajoittamaan ostot hyvän yhtiön ollessa edullinen tai halpa, nousut tulevat myöhemmin vähän kuin itsestään. Toisaalta, yhtä lailla markkinoiden laskiessa et ole välittömästi punaisella. Laskupotentiaalissa keskityn lyhyen ja keskipitkän aikavälin mittareihin ja ajureihin. Kyse on siis eri asiasta kuin alku- tai väliaikaselvityksessä, joissa keskitytään enemmän fundamentteihin ja pidemmän aikavälin odotuksiin.

Pointtini on (vähän liian pitkän selostuksen jälkeen)…

Nokian arvostus on matala. Ennen tulosjulkistusta kurssi ei tule nousemaan, sillä sijoittajien fokus on tuloksessa. Parhaimmillaan järkevä sijoittaja, joka on päättänyt laittaa rahojaan Nokiaan matalan arvostuksen takia, hajauttaa ostojaan Q2-tuloksen molemmin puolin selvällä painotuksella tulosjulkistuksen jälkeiseen aikaan.

Nokian osakkeella on edelleen laskupotentiaalia, joka voi realisoitua, jos Q2:n tulos on huono. Laskupotentiaali on kuitenkin hyvin rajallinen, jos Nokia kykenee vain pitämään kiinni koko vuoden ennusteistaan eikä fundamentit lähde yllättäen kaakkoon. Toisaalta, mikäli Q2 yllättää positiivisesti, tulee osakkeen hintaan matalan arvostuksen purkautuessa selvä tasonnosto.

52 tykkäystä

Miksi Nokia ei lähde kuluttajapuolelle 5G modeemeissa. Heillä oli joku vuosi sitten Fastmile mutta sen jälkeen en ole huomannut. Luulisi osaamista olevan laadukkaan katkeilemattoman yhteyden tekemiseen. Onko sitten sen verran pientä noiden kauppa ettei ole taloudellisesti kannattavaa?

3 tykkäystä