Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Kiva! Alennusmyynti jatkuu. :kiss:

6 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan muutamassa minuutissa luettava artikkeli Nokiasta, joka ei tarjoa juurikaan uutta Nokian tarinaa tunteville. Jutussa käydään läpi Nokian historiaa ja sitten jutun lopuksi käydään läpi, mitä ChatGPT on kertonut syiksi Nokian romahtamiselle.

Jutun alatosikot:

  1. Nokia oli 90-luvun suuri menestystarina
  2. Yhteistyö Microsoftin kanssa ei onnistunut
  3. Mikä on tekoälysovellus ChatGPT
  4. Näin ChatGPT vastaa
5 tykkäystä

Tämähän hyvä, siellä oli että 5Gn lisäksi uudistetaan (Huawein) 4G verkko samalla :muscle:

3000 saittia vähän alle puolet Telian/Elisan suomen verkosta 7000, jos oikein muistan

24 tykkäystä

Kuulostaa sekavalta tämä myynti. Jos nuo rahat (noin 283 miljoonaa euroa) tulevat, niin jippii.

Kaupan hinnaksi on kerrottu 2,12 miljardia juania, joka vastaa noin 283 miljoonaa euroa. Kaupan myötä Nokia myy TD Tech -yrityksestä 51 prosenttia kiinalaisostajalle. Ostajan mukaan TD Techistä tulee sen tytäryhtiö.

Vuonna 2021 Nokia kertoi SuomiMobiilille, että TD Tech tarjoaa laitteitaan yrityskäyttöön vain Kiinan markkinoilla. Lisäksi Nokia kertoi TD Techin toimivan itsenäisesti, eikä yrityksellä ole yhteistyötä Nokian operatiivisen toiminnan kanssa.

Huawei kertoo lausunnossaan, että yhtiöllä ei ole halukkuutta tai mahdollisuutta operoida TD Techia yhdessä uuden New Oriental New Materialsin kanssa. Huawei kertoo arvioivansa asiaankuuluvaa tilannetta ja oikeuttaan ryhtyä jatkotoimenpiteisiin. Huawei on nostanut pöydälle muun muassa etuosto-oikeuden käyttämisen, kaikkien osakkeiden myymisen ja vetäytymisen yrityksestä. Huawei kertoo harkitsevansa myös TD Techin ja sen tytäryhtiöiden asiaankuuluvien teknologiavaltuutuksien irtisanomista.

33 tykkäystä

Mahdotonta tietää millaisia osakas sopimuksia on, mutta todennäköisin olisi etuosto-oikeus.

5 tykkäystä

Aika rientää. Tästä alla osittain lainaamastani viestistä on kulunut ensi viikolla puoli vuotta. Palasin aamutuimaan tuumailemaan, mitä seuraavaksi.

Mikä on puolessa vuodessa muuttunut? Osakekurssin kehitystä katsellessa tekisi mieli sanoa, että ei mikään, mutta se ei pidä täysin paikkaansa. Nokian omista kommenteista päätellen pitkään unohduksissa olleiden omistajienkin intresseistä ollaan yhtiössä kiinnostuneita. Pieniä lupauksia suuren kassan – omistajia miellyttävästä – purkamisesta on tullut myös Nokian hallituksen puolelta. Samaan aikaan huolestutti tosin kommentti yritysostoista, joihin kassan saa tunnetusti tuhlattua ilman senttiäkään omistajille tai edes Nokian oman viivan alle – ja Nokiallakin on tästä valitettavasti rutkasti kokemusta. Länsinaapurista löytyy tällaisesta ihan tuorekin esimerkki.

Nokia on edelleen raakatimantti haastavassa markkinassa. Sillä on kaikki edellytykset olla alansa ehdoton huippu, mutta hionta jatkuu. Timantin pari sivua loistaa jo kirkkaina, mutta muiden epätasaisuuksien poistamiseen kuluu aikansa. Loppuun asti hiottu timantti kiiltää, hehkuu ja kestää aikaa – ja se on myös arvokas.

Nokian business vaikuttaa sujuvan hyvin. Potentiaaliset kasvukohteet on tunnistettu ja niihin myös panostetaan. Yhtiön tehokkuuden parantuminen pitää näkyä selvästi tuloksissa ja onhan se näkynytkin. Uutta strategiaa ja organisaatiota ei saa päästää pöhöttymään, kuten aiemmin on käynyt.

Luotan toistaiseksi Nokian johdon tinkimättömyyteen liiketoimintayksiköiden tulosten suhteen. Huonoa tulosta – etenkään, jos kyseessä on huonon johtamisen lopputuote – ei pidä hyväksyä. Nokian tekeminen näyttää ulkopuoliselle hyvältä ja yhtiön oma usko tulevaisuuteen on selvästi kova. Juuri nyt en näe liiketoiminnassa isoja ongelmia, ainoastaan pienempia haasteita. Fokus ei saa sumentua, kuten OldFekin lähinäkö. Nokialla on varaa nopeisiin ja tehokkaisiin korjausleikkauksiin, jos liiketoimintayksiköt eksyvät sumussa tai pimeydessä.

Oma tunnelma on edelleen odottava. En edelleenkään usko, että jään odottelemaan seuraavan G:n kasvupyrähdystä Nokian kanssa. Osaan hypätä siihen junaan mukaan parin vuoden päästä, jos siltä tuntuu. Nokian seuraava tulos julkaistaan ensi viikon torstaina. Odotukset alkuvuoden suhteen ovat melko vaatimattomat, mutta ainahan tulosjulkaisu on jännittävä paikka.

33 tykkäystä

Jos nokia on päättänyt myydä TD Techin neuvottelematta Huawein kanssa luulisi että osakassopimus on osattu tarkastaa sen varalta voiko Huawei heittää kapuloita rattaisiin.

Jos nämä kaikki ovat vaan huhuja niin kuka vaan osapuoli on voinut vuotaa (itselleen suotuisat) tiedot osana neuvottelutaktiikkaansa. Jo tuo mainittu ~283 MEUR (~308 MUSD) olisi mainio lisä kassaan ja tulokseen mutta hienoahan se olisi jos tulisi vielä jotain huutokauppaa ostajien välillä.

Pessimistisessä skenaariossa Huawei pystyisi irtisanomaan jotain yhteistyösopimuksia joka vesittäisi koko TD Techin busineksen. Silloin ainoastaan Huawei olisi varteenotettava ostaja ja lopullinen hinta alhainen.

13 tykkäystä

nyt pienivolyymisena väliperjantaina max-pain on 5$
ensi viikon kuun 3.s perjantai (21.4) max-pain on tutusti 4.5$ :grin:

mutta Q1 osari siis torstaina 20.4 ja Erkkikin tiistaina 18.4
mielenkiintoisesti noussut tuolla earningswhisperin consensuksessa tuo liikevaihto kiivennyt jo reilummin 6mrd$ päälle
image

29 tykkäystä

Nokia mainittu…

5 tykkäystä

@Mustathmir kirjoitti ansiokkaasti ehdotuksia Nokian yhtiökokoukseen. Kiitos siitä. Yhtenä ajatuksena tuli mieleen, että joku voisi kerätä valtakirjoja piensijoittajilta esim. Reddit verkkosivustolla miljoonittain käyttäen tätä varten perustettua saittia ja sähköistä allekirjoitusta. Ja sitten vaan äänestämään …

4 tykkäystä

Nokian kanssa mm. optisissa verkoissa kilpaileva Ciena julkaisi eilen 2023 näkymänsä, jossa nähdään aikaisempaan arvioon verrattuna vahvaa nousua liikevaihdossa. Eihän tämä Nokiankaan kannalta ihan huonolta markkinatilanteelta näytä.

For fiscal 2023, the company continues to expect revenue growth in the range of 20-22%, up from the earlier guided range of 16-18%. Adjusted gross margin is estimated to be between 42% and 44%. Adjusted operating expenses are expected to be $330 million per quarter in the remaining quarters.

27 tykkäystä
17 tykkäystä

Tuosta esille nostamisen arvoinen kappale:

Sunrise adds that it has already begun implementing MPNs for several companies, with a proof of concept project currently underway with agrichemical firm Syngenta.

7 tykkäystä
27 tykkäystä

Kauppalehden uutisista:

OP laskee Nokian tavoitehinnan 5,60 euroon (aik. 5,80 eur), osta-suositus ennallaan

20 tykkäystä

Muutos osana tulosennakkoa. Perustelut: OP odottaa Q1 -tuloksen jäävän vertailukaudesta. Nokian oman ohjauksen mukaisesti tulos painottuu enemmän H2: lle.

OP odottaa Q1 oikaistun liiketuloksen olevan 502 M €. Konsensus on 600 M €. Suurin ero näkemykseen tulee Teknologia -yksiköstä. OP odottaa muiden analyysitahojen laskevan ennusteitaan tältä osin ennen tulosta.

OP samalla arvioi että Nokia voisi palauttaa omistajille seuraavana vuonna 1,2-2,48 miljardia euroa, eli 0,21-0,44 euroa/ osake.

33 tykkäystä

Siltä näyttää että kapuloita tulee rattaisiin, ei taida olla ostovelvoitetta Huaweilla

18 tykkäystä

Ostovelvoite olisi erittäin omituinen sopimusehto, etuosto-oikeus on taas varsin tavallinen. Jos sopimus on allekirjoitettu, niin Huawein vetäytyminen on ostajan ongelma.

15 tykkäystä

Nokiahan aikoinaan kyykytti Siemensiä vähän toisinpäin. NSN:n puolikkaalle ei ollut muita vakavasti otettavia ostajia kuin Nokia ja hintakin oli sit sen mukainen. Toivotaan että lopputulos on Nokian kannalta hyvä tälläkin kertaa.

Tuo olisi todella mukavaa jos Nokia olisi jo myynyt oman osuutensa ja saisi Kiinalaiset tapella keskenään. Pessimistinä en oikein vielä usko tähän mutta faktatietoja sen verran vähän että kai mikä vaan on mahdollista.

20 tykkäystä

Nokialla on kokemusta ja näkemystä pyrkiä näistä itselleen nykyään täysin merkityksettömistä(=kiinalaiset lupaukset/odotukset tyhjiksi osoitettu) menneiden aikojen makaabereista kiinalaiskytkennöistä eroon ajoissa…

Vaikka TD Tech on nimellisesti yhteisyritys, se on periaatteessa Huawein määräysvallassa:

  • “Johto on entisiä Huawein työntekijöitä, joiden tuoteratkaisut perustuvat Huawein tuotteisiin, mutta jotka on hienosäädetty alan markkinoille.”

  • Myynnin myötä Huawei saattaa menettää TD Techin hallinnan…

…TD Tech, which was founded in Beijing in 2005, is primarily known for its wireless communications equipment, including 4G and 5G networking gear, for which it is a major provider to Chinese state-owned telecoms operators

12 tykkäystä