Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

44 tykkäystä

Vajaa vuosi sitten ihmeteltiin porukalla sitä, miten Nokian lisääminen kyseiseen indeksiin laski osakekurssia oikein huolella. Indeksiin lisäämisestä aiheutui iso myyntipiikki. Syitä tälle arvuuteltiin. Mahdollisesti indeksin shorttaamista? Isojen poikien myyntejä ja sen jälkeisiä ostoja halvemmalla?

Teorioita oli erilaisia, mutta fakta on, että ilo indeksiin lisäämisestä vaihtui suruun varsin karusta osakekurssin laskusta. :slight_smile:

Ehkä tämä on vain “lajityypillistä käytöstä” Nokian osakkeelle. Pitkään seuranneena ja omistaneena tiedän yhtiöstä ja osakkeesta ylivoimaisesti eniten salkussani – verrattuna mihin tahansa salkkuni osakkeeseen. Nokian kurssikäyttäytymistä en silti osaa ennustaa lähellekään yhtä hyvin kuin monen muun sijoitukseni. Ehkä katson liian läheltä – en tiedä. Mielestäni hermostuneita ja sentimenttiin perustuvia isoja liikkeitä, joissa ei ole juurikaan järkeä liiketoiminnan valossa, on paljon.

45 tykkäystä

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/nokia-oyj-omien-osakkeiden-takaisinosto-17082023

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/nokia-oyj-omien-osakkeiden-takaisinosto-18082023

14 tykkäystä

Ei ihan lajityypillistä: Samana päivänä myös Nordea lisättiin Eurostox50 -indeksiin, ja senkin kurssi laski voimakkaasti.
Tilanteesta tekee vielä erikoisemman indeksistä tippuneen Koneen kurssikäytös: em. perusteella sen olisi olettanut nousevan, mutta ei, sekin laski selvästi.

Tuolloin syytä oudoille kurssiliikkeille etsittiin ihan urakalla, muistaakos joku löytyikö lopullista selittävää tekijää…?

1 tykkäys

@Juupeli itse muistelen että kyseisenä indeksimuutospäivänä Koneen osake olisi noussut merkittävästi. Palailen tähän viestiin vielä tarkistuksen jälkeen.

Edit. Näköjään noin olin kirjoitellut.

Itse en edelleenkään tiedä selittävää tekijää asialle.

14 tykkäystä

Nokia ei ole Metaversen kanssa yksin Facen kanssa…

Vauhdikas ja värikäs kirjoitus. Vaikka lämpimien kohteiden suosikkejani olivatkin mojito tai caipirinha – vielä toista vuosikymmentä sitten olisin ottanut viestiäsi lukiessa cuba libren kyytipojaksi – teemaan sopien – mutta nyt jäin jaffa-linjalla lauantai-illan vauhdistasi pari askelta jälkeen. :smiley:

Erityisesti ORAN-nosto oli hyvä. Mavenir-irtisanomisten prosentteja, jos pitävät paikkansa, en ole aiemmin muistaakseni kuullut ja Flex-uutistakaan en muistanut, jos sellaista koskaan/missään on edes ollut. ORANin ongelmat ovat näkyneet jo pitkään ja niistä on ketjussa paljon kirjoiteltu.

Vasta hiljattain Deutsche Telekomin johto kuittaili omaa ORAN-verkkoaan rakentaneelle 1&1:lle Saksassa sen jälkeen, kun 1&1 siirtyi pitkällä ja rahakkaalla sopimuksella DT:ltä Vodafonen 5G roaming -asiakkaaksi. Kuittailu koski kuitenkin lähinnä 1&1:n omaa ORAN-verkkoa, jota on väitetysti rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Reippaasti myöhässä se ainakin on. DT:n ja 1&1 välien rikkoutumista edesauttoi tosin mm. “kumppanuuden rakentaminen” oikeussaleissa. Kuten sanoit, saksalaiset ovat opportunistisia pelureita.

ORAN ei ole 5G:n juttu. Ehkä 6G:ssä tilanne tulee muuttumaan – ainakin joiltain osin.

Mutta, jos mietimme tilannetta. Tiedämme, että …

  1. … ORAN-projekteilla ja -valmistajilla on ollut isoja haasteita teknologian käyttöönoton suhteen. Ainakaan 5G:n osalta ORANista ei tule kilpailukykyistä investointikustannuksiltaan, implementointinopeudeltaan, ominaisuuksiltaan tai suorituskyvyltään.
  2. … kiinalaiset verkkovalmistajat tulevat vähitellen syrjäytymään länsimaiden ja muiden, järkeään käyttävien, maiden verkoista. Tämä kehitys näkyy vahvasti ja tulee jatkumaan.

On myös selvää, että Nokia ja Ericsson eivät ole häviäjäpuolella tässä kehityksessä.

Loppuvuoden osalta varoitukset on jo kuultu ja ne voi lukea ketjusta, ja valmistajien ennusteita ruuvattu niiden mukaisesti. Kaikkinensa talouden tilanne on synkistynyt jopa viimeisen kuukauden takaisesta, mutta ehkä painavin kysymys liittyy nyt siihen minkälainen näkyvyys Nokialla oli loppuvuodesta edellisen varoituksen antaessaan. Jos loppuvuoden näkymä rakennettiin optimismin päälle… on syytä olla huolissaan. Oliko näin? En tiedä – houkutus on aina kova, kun paikka on paha.

En kuitenkaan vielä löisi vetoa sen puolesta, että Q3 tai koko loppuvuosi mene Q2:n jälkeisiä ennusteita heikommin – siis jos panoksena olisi hatullinen pashaa – ellen olisi varma siitä, että pashan makuun tottuu, jos sitä nauttii vaikkapa laadukkaiden kuubalaisten kera.

Edit.

Kun olemme aikuisten keskustelupalstalla – varsin asiallisella sellaisella – pidän AquaVitux:en viestin liputtamista outona. @Sijoittaja-alokas ja kumppanit arvioivat varmasti viestin lopullisen liputusarvon, mutta ihan yleisesti… ehkä kestämme hieman ronskimman kielenkäytön lauantai-iltoina silloin tällöin, jos sisältö käsittelee ketjun aihetta eikä ole suoranaisesti ketään loukkaavaa.

27 tykkäystä

Kyllä täysverinen Nokia-sijoittaja kestää myös kritiikin. Antaa kaikkien kukkien kukkia. Erilaiset näkökulmat ovat rikkautta. Ei kaikkien tarvitse olla asioista samaa mieltä.

Muutamasta asiasta olen silti itsekin eri mieltä. Minä en muun muassa lupaisi lusikoida hatullista kakkaa Q3-ovk:n erityisen heikkouden puolesta.

Syyskuussa nimittäin saataneen päätökseen myös merkittävä patenttivääntö, jonka tuloutuksia saatetaan huomioida jo kuluvassa kvartaalissa. Muuttaa numeroita melko lailla isosti, vaikka muuten H2:lle jo lupailtu hiljaisempi jakso ei muuten toisikaan kasvoille ilonkyyneleitä.

Syyskuun sopu on toki vain omaa spekulaatiotani.

16 tykkäystä

En tiedä moniko teistä luki viestin, jonka linkkasin edelliseen viestiini, ja joka sisälsi lainauksia Lightreadingin jutusta alan toimijoilta.

American Towerin toimitusjohtaja kuvasi USA:n tilannetta mielestäni hyvin ja samaa kehityskulkua seuraa 5G-verkottuminen kaikkialla. Nostan sen tähän uudestaan. Suomensin kommentit alle.

Tom Bartlett “”:

Operaattoreiden menojen hillitseminen alalla viime aikoina havaitun historiallisen aktiivisuuden jälkeen ei ole odottamatonta, ja se on johdonmukaista aiempien verkkosukupolven investointisyklien kanssa.

Syklit etenevät tyypillisesti kattavuussyklin myötä. Tämä on nähty aiemmissa sykleissä, myös 3G:n ja 4G:n osalta. Aluksi on usean vuoden mittainen jakso, jolloin kattavuusinvestoinnit lisääntyvät, ja ne on sidottu uusiin G-taajuuksiin, joilla pyritään parantamaan olemassa olevaa infrastruktuuria.

Myöhemmin syklin aikana siirrytään taas kapasiteettivaiheeseen, jossa aletaan nähdä lisää tiheyttä.

Toivon siis, että sijoittajapohjamme ei pelästy sitä, että tämä on taantuma. Kehitys on hyvin johdonmukaista. Se vastaa hyvin sitä, mitä olemme nähneet muiden teknologioiden kohdalla.

On selvää, että USA:n osalta on siirrytty kapasiteettivaiheeseen, jossa lisätään verkon tiheyttä kattavuuden sijaan. Pandemia toimitusketjusekoiluineen pisti pakan sekaisin ja toivottavasti viimeisin siitä aiheutunut seuraus on ylipaisuneiden varastojen purkaminen, joka on osunut tähän vuoteen – samaan aikaan kattavuusinvestointien kovimman piikin hiipumisen kanssa.

Mutta, ei verkkojen rakentaminen USA:ssakaan tähän lopu.

14 tykkäystä

Jos Oppo näkisi asian samalla tavalla, se ei odottelisi asiassa syyskuuhun asti, vaan olisi allekirjoittanut jo sopimuksen. Niin kauan kuin nimet eivät ole paperissa, suhtaudun asiaan niin, että yrityksessä nähdään realistinen mahdollisuus sopimuksen lykkäämiseen tai sen ehtojen heikentämiseen. Valitettavasti näin.

9 tykkäystä

Olen samoilla linjoilla kanssasi. En näe signaaleja siitä, että edistymistä olisi tapahtunut.

Selvimpänä merkkinä siitä, että neuvottelut jumittavat edelleen, pidän tätä Uiton twiittiä →

Perustelen tätä sillä, että Uitto, Nokian johtoryhmäläisenä, tietää luonnollisesti tarkalleen, missä neuvottelut menevät. Hän saa täsmällisen päivityksen asiasta Nokian johtoryhmässä vähintään kerran kuukaudessa. Tuskin hän tällaista kommenttia olisi kirjoittanut, jos sopimusehdotusta hypisteltäisiin mustekynät käsissä.


Muuten… Ketjuun jo aiemmin linkatussa Suomimobiilin jutussa Tommi Uiton kommenttia tulkitaan näin:

Lisenssisopimuksen uusiminen on tärkeää Nokialle. Tästä hyvä viittaus saadaan myös Nokian matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja Tommi Uitton tuoreesta sosiaalisen median julkaisusta. Uitto on erikoisesti ärähtänyt asian tiimoilta yksittäiselle kuluttajalle, joka omistaa OnePlus-puhelimen.

X-palvelun käyttäjä Torsti Yrjänä on nostanut esille OnePlus 11 -puhelimen hyvät nopeudet verkko-operaattori DNA:n 5G-verkoissa, joissa puhelimella oli saavutettu peräti 2 gigabitin latausnopeus. Nähtävästi Tommi Uitto ei ole suuremmin ilahtunut OnePlussan saamasta hyvästä palautteesta, sillä hän on tuonut ilmi Oppon halukkuuden olla maksamatta Nokian keksinnöistä.

Jäi jutun julkaisun aikoihin ihmetyttämään, miksi Suomimobiili ei kerro, minkälainen käyttäjä Torsti on, sillä hän ei todellakaan ole mikä tahansa tavallinen Xöyhöttäjä. Tämän kertomatta jättäminen asettaa Uiton kommentin outoon valoon. Tommi seuraa Torstia hyvästä syystä.

Netissä tartuttiin samaan asiaan ja tottakai sitä käytettiin heti hyväksi. Ihmettelin satunnaisia botti- yms. propagandaviestejä, joiden mukaan Tommi Uitto olisi käynyt moittimaan satunnaista X-käyttäjää, joka oli vain kertonut OnePlus-puhelimen upeista ominaisuuksista. :smiley: No, kiinalaiset ja terroristivaltion edustajat käyttävät kyllä kaikki tilaisuudet yksipuolisen roskansa levittämiseen.

Ja niille, jotka eivät tiedä. Torstihan kuvailee itse itseään näin → LTE/NR enthusianist, Cellmapper power user, author @ http://mt-tech.fi.

14 tykkäystä

Jenkkioperaattorit on ilmoittaneet isoista capex laskuista tälle vuodelle viime vuoteen verraten. Osaako joku sanoa sisältääkö nämä taajuushuutokauppa ostokset vai pelkästään. Esim. Nokia/Erkki hankinnat?

Hyvä tarkennus, näköjään Kone nousi indeksistä tippumispäivänä, mutta laski nousun verran ja vähän enemmänkin seuraavalla viikolla. Eli, nuo kaikki kolme osaketta, Nokia, Nordea ja Kone, liikkuivat indeksimuutospäivänä juuri päinvastaisesti kuin olettaisi. Kaikilla oli myös iso volyymipiikki indeksimuutospäivänä, joka viittaisi siihen, että suuromistajat tekivät liikkeitään. Mutta, jos osake lisätään indeksiin ja sitä lisätään indeksirahastoihin sen takia, luulisi ostovolyymin kasvun nostavan kurssia eikä laskevan… Jos jollakulla on havaintoja muista vastaavista tilanteista, niin laittakaa esimerkkejä. Jos tämä nurinkurinen kurssireaktio on sääntö eikä poikkeus, sitähän voi hyödyntää esim Nokiaa ostamalla - jos Nokia tippuu Eurostoxx50:stä, sen kurssihan tekee siis kovan pompun :slight_smile:

6 tykkäystä

Viime vuonna ma 19.9 oli se päivä kun piti olla EuroStoxx50 osakkeet salkussa pörssin auetessa

All changes will be effective with the opening of European markets on September 19, 2022.

Ja taas vastaavasti pe16.9 oli Triple Witching Day, joka isolla volalla luultavasti sekotti pakkaa/kursseja/pörssejä isomman kerran…

oliko se juuri tuo sama kuu,kun jollakin “pankilla” optiot paukutti Nokian yli5% rajan ja niitä omistuksia/optioita ja niiden erääntymisiä täällä ihmeteltiin ?
Edit: ei ollut syyskuu,oli GS ja joulukuussa (joulun 3WitchDay)

5 tykkäystä

Eihän nyt isot rahastot voi tehdä indeksivaihtoja yhtenä päivänä. Kiinnostavaa olisi tietää kurssin kehitys indeksin-muutosilmoituksesta indeksinmuutospäivään. Vaikka versus muu indeksi tai vertailukelposet osakkeet. Tai vaikka ennen indeksinmuutosilmoitusta, koska jotkut voivat spekuloida indeksimuutoksilla.

Sehän oli seuraavana business group päivityksenä vuorossa mobile networks.
Näitä päivityksiähän tuli aina osavuosikatsauksien n. puolivälissä.
En kyllä päivämäärää tähän hätään löytänyt

Usko Nokiaan alkaa loppumaan. On ollut salkussa massiivisessa ylipainossa koronapaniikista lähtien. Omasta mielestäni positiiviset ajurit ylipainon perusteena:

  • Huihain korvaaminen uskottavilla toimittajilla ja kilpailun väheneminen.
  • Datan määrän lisääntyminen
  • Private networks. Tehtaiden, kaivosten, satamien ym. järkevä siirtyä täysin automatisoituihin prosesseihin.
  • Odotusten (=arvostuksen) nousu em. syistä
  • Merkittävät vallihaudat. Alalle vaikea tulla, teknologia vaikeaa.

Pörssi arvostaa Nokian tällä hetkellä ongelmajätteeksi eikä ole perustetta uskoa asian muuttuvan nähtävissä olevassa tulevaisuudessa. Pekkaa pidin alussa huippujohtajana, joka kykenee viemään Nokian osakekurssin nousuun. Nyt tuntuu siltä, että Pekka on ylpeä monista asioista, mutta ei osakkeenomistajien varallisuuden kasvattamisesta.

Tämä tällaista tilitystä uskonsa menettäneeltä sijoittajalta. Tiedän kyllä, että hinta on minkä maksat ja arvo on se minkä saat. Tuntuu nyt siltä, että työnnän koiranputkea ennen kun saan arvon, jos silloinkaan…

25 tykkäystä

Etelä-Korean suurimman matkapuhelinyhtiön mukaan 5G ei ole lunastanut lupauksiaan
Ylimitoitetut odotukset ja kehittymätön ekosysteemi ovat johtaneet kuluttajien pettymykseen

11 tykkäystä

Hieman tähän liittyen, miksi 5G ei ole lunastanut odotuksia. 2017 tai kehityksen alkuvaiheessa ei muusta puhuttu kuin mm-alueen taajuuksista eli 27GHz ja 39GHz. Nykyään laajemmin FR2 alue.

5G kuluttajille on käytännössä tapahtunut ainoastaan FR1 alueella, mikä ei ole nykyistä 4G kovin paljon kummosempi, taajuus tuo rajoituksensa. Eli vasta nyt, priva verkkojen myötä FR2 tuo luvatun potentiaalin 5G advanced myötä.

Miljardin dollarin kysymys on miten markkinoida FR2 laitteet kuluttajille, operaattoreiden kautta vai jollain toisella konseptilla? Johtuen tekniikasta, lähinnä tiheästi asuttu alue kohderyhmänä.

Voipi olla että joillekin tuli yllätyksenä juuri tämä sub-6Ghz alueen suosio, mutta toisaaltaan joidenkin mielestä 5G on vasta alkuvaiheessa.

5 tykkäystä

Kun itsellä on loppunut usko Nokiaan, olen myynyt puolet pois ja allokoinut rahat johonkin mielenkiintoisempaan kohteeseen. Näin on myös mieli piristynyt ja usko tulevaan parantunut !
Suosittelen tällaista. Mula on em. tavalla mennyt Nokia-possa tällä erää neljännekseen…

3 tykkäystä