Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Joo patenttitulot pelasti Q1, mutta näkymät sisältää myyntipuheita, joihin suhtaudun varauksella Nokian ollessa kyseessä.
Tuleeko taas se 2.xx aika?

5 tykkäystä

Toki näkymät sisältää myyntipuheita mutta kun on mainittu myös tilauskannan kasvusta niin siitä on jo nimet paperissa.

15 tykkäystä

Tässä tulee melkein kaikki oleellinen esille.

Lievästi eri liiketoiminta-alueet näyttävät nyt ylöspäin, lukuunottamatta Optical Networksia. Plussia enemmän kuin miinuksia.

Tuloksellisesti Q2/24 tulee kuitenkin olemaan pohja, sillä silloin Technologies ei tuo taannehtuvia tuloja. Kuitenkin toiveissa että esimerkiksi Mobile puoli nousisis voitolliseksi.

33 tykkäystä

Joo, jos ei olisi tilauskannan elpymistä taustalla, niin huolettaisi ainakin allekirjoittanutta aika merkittävästi enemmän, vaikka ei tämäkään nyt mikään erityisen positiivinen raportti ollut. Nyt johdon puheiden taustalla on edes jotain dataa.

Toki en nopealla silmäilyllä löytänyt mitään varsinaista tietoa Nokian tilauskertymästä raportin yhteydessä, joten ollaan aika vahvasti johdon adjektiivien varassa sen suhteen, miten se tilauskertymä nyt on kasvanut.

5 tykkäystä

Tässä kuitenkin kannattaa muistaa, että nyt vertaillaan viime vuoden tilanteeseen. Q1/23 oli vielä vahva ja käänne markkinoilla huonompaan oli vasta näköpiirissä. Muutos sen jälkeen oli jyrkkä.
Nyt näkymissä on nähtävissä tilauskannan kasvua, joka on erittäin hyvä signaali. Myös pitää muistaa kulukuurin vaikutukset loppuvuonna.

20 tykkäystä

Kyllä näitä lukiessa sitä aina miettii, että pitäisikö Nokian pikaisesti siirtyä takaisin kuluttajabisnekseen tavalla tai toisella. Varsinkin, kun oma Nokia-possa on kohtuullisen suuri.

Tämä nykyinen bisnes ei vain tunnu toimivan. Kohta vuosikymmen taaperrusta. 5G oli ja tuli taitaa olla jo mennyttä. Jos ei pian ala tulla radikaaleja ideoita tältä putiikilta, en näe tulevaisuutta kovin positiivisena.

No, saas kattoo. Loppuvuosi lienee taas parempaa.

Edit: Ja kyllä, maailmantilanne on karmea. Mutta sitä se on ollut sekin kohta vuosikymmenen.

4 tykkäystä

Kaikki raportissa olevat negatiiviset asiat olivat jo etukäteen tiedossa. Paljon löytyy kyllä hyvää: rahoituskulujen etumerkki vaihtui miinuksesta plussaksi, nettokassa kasvoi ja kassavirta vahvistui, kun käyttöpääoma pieneni varastojen ja myyntisaamisten myötä. Vakavaraisuus nousi 54 prosenttiin ja maksuvalmius quick ratiolla mitattuna oli 1,4, eli Nokia on selvästi ylilikvidi. Taseeltaan Nokia on entistä vahvempi.

22 tykkäystä

Atte oli nopea, ja antaa linkin takana tuloskommentit:

Vielä summary toteutuneesta.
Patentit tosiaan pelastivat, mutta onko se liian huonolaatuista tuloa markkinoille?
Riittäkö kauden selitykset vakuuttamaan markkinat että ohjeistus tulisi toteutumaan - siinäpä kysymys. Hockey-stick -firman omistaminen ei ole mukavaa, vaikka potentiaalia saa suht edulliseen hintaan…

11 tykkäystä

Johtavilta uutistoimistoilta aika erilaiset otsikot… profit miss vs. beats estimates :laughing:

image

image

15 tykkäystä

Tulosesitys, vähän ehdollistettu ohjeistus?
Myös Lundmarkin haastattelu julkaistu.

“Solidly on track given…”

13 tykkäystä

Hienoa, että esitysmateriaaleissa oli vähän vahvistusta Nokian mobiiliverkkojen kilpailukyvystä. Onhan se erittäin tärkeää Mobile Networksin tulevaisuuden kannalta. Jos tuotteet ei ole kunnossa, ei menestystäkään voi odottaa. Toivottavasti säästöt ei vaaranna teknologista kilpailukykyä.

23 tykkäystä

Pohjaonkijat ovat jo liikkeellä. Nokian kurssi on hoippuen toipumaan päin. Onhan siellä pohjassa yli 5 miljardin kassa. Jos tämä vähennetään Nokian tämän hetkisestä markkina-arvosta, liiketoimintaryhmille jää katettavaksi noin 12-13 miljardia. Tulosta pitäisi saada noin miljardi vuodessa P/E arvolla 13. Tämänhän jo Technologies tuottaa vuodesta toiseen. Muiden liiketoimintaryhmien pitäisi ponnistaa vähintään nollatulokseen. Eiköhän se onnistu. :thinking:

22 tykkäystä

Mikä sen arvo on kun sitä ei investoida tuottavasti eikä jaeta omistajille, pientä korkotuottoa toki siitä tulee. Tilanne on jatkunut niin pitkään että olotila on pysyvä eikä tilapäinen, mitä muuta iloa siitä on omistajille.

3 tykkäystä

On sitä hyvä olla jonkin verran että jos makropuolella vähän ryskyy niin ei olla heti omistajien taskuilla. Se on sitten tietenkin avoin asia että mikä on ns. oikea taso, mutta ainakaan nykyinen ei ole liian pieni.

9 tykkäystä

no eikös sitä lähdetä ensi vuonna jakamaan, monihan sitä odotti jo tämän vuoden osinkoina, mutta tyhjennys alkaa ensi vuonna…

10 tykkäystä

“Nokia pyrkii jatkossa pitämään nettokassansa 10–15 %:ssa vuotuisesta liikevaihdosta (aik. vähintään 30 %). Nokian mukaan tämä nettokassan taso mahdollistaa sen, että yhtiö voi tehdä tarvittavat T&K-investoinnit ylläpitääkseen ja vauhdittaakseen edelleen teknologiajohtajuuttaan, rahoittaa yhtiön kasvutavoitteita tukevat käyttöpääomatarpeet sekä jättää tiettyä joustoa pienempiin täydentäviin yritysostoihin.”

Atte näyttää ennustavan Nokian vuotuisen liikevaihdon olevan seuraavien vuosien aikana +/- 22 jaardia. Näin ollen Nokian nettokassan tulisi yhtiön oman viestinnän mukaan pyöriä jatkossa vaihteluvälissä 2,2 miljardia (10% vuotuisesta liikevaihdosta) - 3,3 miljardia (15% vuotuisesta liikevaihdosta). Kun Nokian nettokassa on tällä hetkellä jo mainittu 5,1 jaardia, niin kyllä sieltä pitäisi olla kaiken järjen mukaan odotettavissa vuolasta voitonjakoa omistajille tulevaisuudessa, kun vielä muistetaan, että Nokian nettokassan tulisi ohjeistuksen mukaan edelleen paisua tästä nykyisestä 5,1 jaardin tasosta, kun liiketoiminta rullaa eteenpäin. :thinking:

Sormet ja kädet vaan ristiin, ettei Nokian johto päätä perseillä paisunutta nettokassaa tulevaisuudessa riskisiin yritysostoihin…

15 tykkäystä

Hyvä, että kassaa on - mieluummin liikaa kuin liian vähän. Iso kassa mahdollistaa esimerkiksi kasvattaa palveluliiketoimintaa, myydään verkot ja ohjemistot as a service, jolloin kassaa tarvitaan tuotantokulujen kattamiseksi. Toivottavasti Nokia ei osta mitään isoa, jonka sulattamiseen menee jälleen vuosia.

9 tykkäystä
  • Nokiaa on uhkaamassa myös vihamielinen yritysvaltaus, jos nykyinen asetelma jatkuu liian pitkään.

Tätähän tässä on pelätty jo pitkään.

6 tykkäystä

2000 henkeä vähentynyt Q4 lopusta Q1 loppuun

tuolla mielenkiintoisia kohtia Q2 yllättäviin tuottoihin (ekasta ei osaa sanoa onko + vai - ?)

mitkä on NSBn nettovarat, tasevelka on rapiat alta 500m€

laitoin tuon oman omien osto excelini kuntoon, tämän hetken tahdilla rahat riittää noin 20.11 asti, keskiarvo ostot per päivä ovat olleet noin 300t€ korkeammat kuin rahaa riittää loppuvuodelle tasaisella tahdilla

16 tykkäystä

Jottei ihan hupailuksi menisi niin pari kommenttia sapattivapaalta “etelän lämmöstä”.

Nokia kertoi heikosta markkinasta, mutta näkee jatkuvaa parannusta tilauskertymissä ja luottaa edelleen vahvempaan toiseen vuosipuoliskoon sekä vuositavoitteensa saavuttamiseen. Immateriaalioikeuksien tulovirrat ovat tasaantuneet lähivuosiksi ja yhtiöllä on kilpailukykyinen portfolio verkkoliiketoiminnoissaan.

Vapaasti lainattuna:
“Markkina pysyy haastavana” (Ericsson CEO Ekholm)
“Taloudellinen toimintaympäristö on vaisu” (Nordea CEO Vang-Jensen)
“Tämän jälkeen ei tarvitse enää uusia säästöpäätöksiä tehdä ilman geopoliittisia yllätyksiä” (Suomi, PM Orpo)

Suurin ongelma on edelleen selvä. En odota, että Nokian suunta kääntyisi merkittävästi parempaan ennen parannusta sen toimintaympäristössä.

50 tykkäystä