Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

heikkohappinen Vodafone Idea (intia) antaa Nokialle ja Erkille osakkeita kuittaakseen osittain velkaansa ?

Nokian osuus noin 167m€

Interwebin mukaan velka Nokialle on noin tuplat tuosta, mutta Idea on saanut luvan / hakemassa /saamassa päätökseen jopa 5mrd€n lainajärjestelyä kesäkuussa
image

13 tykkäystä

Ericsson laskee Nordean peruttua ostosuosituksen (Finwire) (Finwire)
2024-06-13 10:51

Tietoliikenneyhtiö Ericsson on laskenut enimmillään 2,8 prosenttia sen jälkeen, kun Nordea on luopunut ostosuosituksestaan ja asettanut sen sijaan pitosuosituksen. Tavoitehinta 64 kruunua on toistettu.

Tarkistuksen taustalla on Ericssonin vahva kurssikehitys (lähes 20 prosentin nousu huhtikuun puolivälin pohjalukemista) sekä se, että markkinoiden odotukset ebitalle ovat liian korkeat toisella neljänneksellä, kun otetaan huomioon normaali kausivaihtelu ja laajemman parannuksen puuttuminen RAN-markkinoilta (radio access network).

Nordea laskee ebita-ennustettaan 3 prosentilla vuodelle 2024, mikä johtuu alhaisemmista orgaanisen kasvun odotuksista toisella neljänneksellä ja korkeammista juoksevista kustannuksista.

Ericsson julkistaa toisen neljänneksen raporttinsa 12. heinäkuuta.

Reno Santic
Uutistoimisto Finwire
https://twitter.com/finwire
newsroom@finwire.se

redaktion@finwire.org
Copyright

*** Translated with DeepL Translate: The world's most accurate translator (free version) ***

10 tykkäystä

Inside AT&T’s Nokia rip-and-replace with Ericsson

7 tykkäystä

Hyvä kirjoitus. Korjataan nyt sen verran, että suomeksi tekemäni teksti oli omia mielipiteitä, englanniksi kahden toisen kirjoittajan, jotka otin mukaan nimen omaan keskustelun herättäjinä enkä välttämättä omina näkemyksinäni.

Tutkimuskuluista voidaan kuitenkin ottaa esille MN:n dominoiva rooli eli lähes puolet kokonaiskuluista. Kysymys kuuluu onko painotus oikea ja saadaanko rahoille riittävästi vastinetta? Toki lisensoinnin kautta varmasti saadaan taas hilloa taloon, mutta esim. 6G:n osalta sitä täytyy odottaa n. vuoteen 2030 eli vielä selkeästi yli viisi vuotta. Odottavan aika on pitkä… Itselläni ei ole mielipidettä tähän muuta kuin, että pyhiä lehmiä ei tule olla ja kaikki panostukset tulee perustella riittävillä odotettavissa olevilla tuotoilla. Mielestäni mielenkiintoinen avaus oli myös MN:n siirtäminen yhteisyritykseen Samsungin kanssa jolloin hintakilpailu osaltaan vähenisi ja t&k -kulut olisivat pienemmät kuin kahdella erillisellä mobiiliyksiköllä.

2 tykkäystä

MN tekemästä tutkimus- ja kehitystyöstä tulee mainitsemiasi lisenssituloja, nykyisistä lienee suurin osa on MN’n aikaansaamaa. Meillä ei ole tietoa miten tutkimus- ja kehityskuluja vyörytetään muille niistä hyötyville liiketoimintayksiköille, ainakin privaverkkojen osalta erittäin suuri osa kehityksestä tapahtuu MN’n puolella.

3 tykkäystä

Nokialla nyt 1,5% osuus Vodafone Ideasta (Erkillä 0,9%)

How Much Will Nokia and Ericsson Hold Post Deal?
Nokia and Ericsson will hold stakes of 1.5% and 0.9% respectively in VIL. The Aditya Birla Group and UK’s Vodafone Group Plc, as promoters, will maintain holdings of 22.8% and 14.5% respectively, while the government will retain a 23.2% stake. The public will hold the remaining 37.1%.

With this latest equity raise, Vodafone Idea has garnered approximately Rs 24,000 crore in recent months. The company is also actively seeking debt funding of Rs 25,000 crore from lenders.

According to Vodafone Idea, the preferential allotment to Nokia and Ericsson underscores their longstanding partnership as key suppliers of network equipment. It aims to settle a portion of their outstanding dues and strengthen its capital expenditure for developing high-quality 4G and 5G networks, contributing to India’s digital transformation.

oletettavasti tulee myös 5G kauppaa Nokialle

20 tykkäystä

Eikö olekin upeaa? Massiivinen 5,1 miljardin euron nettokassapositio q1:n lopussa, mikä on noin 23 % vuoden 2024 ohjeistuksen keskipisteen liikevaihdosta ja ylittää merkittävästi Nokian nettokassatavoitteen 10–15 %. Nokian hallitus on kuitenkin suuressa viisaudessaan lukinnut omien osakkeiden ostot vain 300 miljoonaan euroon (5,8 % nettokassasta) sekä vuosille 2024 että 2025.

Ilmeisesti osakekurssin tukemiseen ei ole syytä, koska hyvät asiat tapahtuvat hissukseen? Pörssikurssi n. 3,4 euroa on vain 20% (tai 34% inflaatiokorjattuna) alle Lundmarkin aloittamista edeltänäneen pörssipäivän tason, joka oli 4,2755 euroa, tai inflaatiokorjattuna 5,15 euroa (€4.28 in 2020 → 2024 | Euro Inflation Calculator).

Vaikka entinen johto ei enää olekaan Nokiassa on hyvä pitää mielessä, että nykytilanne ei ole mikään väliaikainen kuoppa: Surin aloittaessa toimarina vuonna 2014 kurssi oli 5,4 euroa tai nykyrahassa 6.90 euroa (€5.40 in 2014 → 2024 | Euro Inflation Calculator). Inflaatiokorjatusti laskua kymmenessä vuodessa on kertynyt 51%. Kysyy kuitenkin aika paljon taitoa, että kymmenssä vuodessa kurssin saa ajettua reaalisesti 51% alemmaksi samalla kun OMX Helsinki 25 on noussut reaalisesti 24% 30.4.2014 jälkeen (ja olisi noussut enemmän ilman Nokian rämpimistä).

Nokian hallitus ja operatiivinen johto ovat ilmeisesti siinä määrin tyytyväisiä tilanteeseen, ettei ole kiirettä ryhtyä lisätoimiin, esim. omien osakkeiden ostojen lisäämiseen tai säästöohjelman tahdin kiristämiseen. Tämän asenteen mahdollistaa aktiivisten suurten omistajien puute, joilla on valta ja tahto viedä läpi muutoksia kun tulokset eivät vastaa odotuksia.

Valitettavasti ainakin vaikutelma siis on se, että Nokian johdolle omistaja-arvon edistäminen on korulause, jonka käytännön merkitystä ei ole sisäistetty. Jos suomalaisjohtoinen hallitus ei kymmenessä vuodessa saa kuin kurssilaskua aikaan olisiko mietittävä, onko Nokian johtaminen syytä jättää pätevämpiin käsiin? Siksikin olen esittänyt Nokian myymistä USA:han tai vaihtoehtoisesti pääkonttorin siirtämistä sinne. USA:ssa ei vuositolkulla jatkuvaa yrittämistä sallita vaan tulos tai ulos -asenne varmistaa sen, ettei huono johtaja saa jatkaa pestissään kovin kauan. ESG-hömppä ei myöskään sellaisessa tilanteessa voi muodostua tärkeämmäksi kuin omistaja-arvon saavuttaminen.

P.S. Olen tätä viestiäni muutamaan otteeseen täydennellyt, joten joku on saattanut antaa tykkäyksen aikaisempaan versioon eikä enää kannattaisi nykyversiota.

16 tykkäystä

Aika kovia väitteitä kirjoituksessa. Nokian fanilliset radiot epäluotettavia, laatuongelmia, kamat energiasyöpömpiä, mastoon asennettavat romut isompia kuin E//:n. Näitä samoja väitteitä kuulee puolin ja toisin lähteistä riippuen. Se on kuitenkin selvää, että Nokialla on yleensä ollut isomman kapasiteetin ja paremman radiotehon laitteita kuin E//:lla, mutta kyllähän E//:n laatu ilmeisesti on edelleenkin parempaa kuin Nokian. Nokialla softat tökkii aina ja samat prontot pyörii sukupolvesta toiseen korjauslistoilla.

Laatuun ja laadukkaaseen softaan kannattaa aina panostaa. Siksi nvidiakin on alansa markkinajohtaja.

9 tykkäystä

Nokia aims to facilitate the interconnection of data centers in Mexico through advanced connectivity, leveraging new national infrastructure capabilities to drive digitalization in enterprises and Industry 4.0.

https://mexicobusiness.news/cloudanddata/news/nokia-aims-interconnect-data-centers-mexico

6 tykkäystä

Viesti yhdistettiin ketjuun: Sijoitusfoorumin liputuskeskustelu ja liputusten jälkipuinti

Uusimmassa Economistissa on kansijuttu Kiinan tieteen noususta. Lehdessä on kolmisivuinen juttu Huaweista, josta oheinen kuvakaappaus.

10 tykkäystä

NOKIA : Jefferies remains Neutral

June 14, 2024 at 04:31 pm EDT

Share

Jefferies’s research confirms his advice and maintains his neutral opinion on the stock. The target price remains unchanged at EUR 3.50.

Share

© MarketScreener with dpa-AFX Analyser - 2024

13 tykkäystä

Mutta pääasia on, että Nokia tekee vahvaa tulosta ja kasvaa, vai mitä?

Kannattavuuskehitys

Kuten linkistä (https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1c3wghd/is_nokias_comparable_result_consistently/) käy ilmi, Nokian raportoitu tulos oli negatiivinen 2016-2018 ja nollan kieppeillä 2019. Sen jälkeenkin varsin heikko, mutta siedättävä vuosina 2021 ja 2022 jolloin raportoitu operatiivinen liikevoitto oli 9,7% ja 9,3%. Toki kuten todettua vertailukelpoinen tulos, joka unohtaa jatkuvat ja kalliit uudelleenjärjestelykulut, on ollut korkeampi mutta kyseinen kaunisteltu tulos ei korreloi kovinkaan korkean vapaan kassavirtaprosentin kanssa.

Kasvukehitys

Vuonna 2015 Nokian ja Alcatel-Lucentin yhteenlaskettu liikevaihto oli 26 606 milj. (nykyrahassa 33 994 milj. eli lähes 34 mrd.) ja vuonna 2016 yhdistymisen jälkeen 23 945 milj. (nykyrahassa 30 520 milj.). Muistetaan, että Nokialle viimeisenä hyvänä vuonna 2022 liikevaihto oli 24 911 milj. (nykyrahassa 26 675 milj.) ja vuonna 2023 liikevaihto oli 22 258 milj. (nykyrahassa 22 426 milj.). Jos verrataan vuotta 2016 ja vahvahkoa vuotta 2022 voidaan nähdä, että Nokian myynti laski inflaatiokorjatusti kuudessa vuodessa 3 845 milj. eli 12,6%.

Nokian kymmenen vuoden muutosprosessi kahden toimitusjohtajan aikana on saanut paljon hyvääkin aikaan, mutta saavutuksiin eivät valitettavasti kuulu:

  • pysyvästi korkea raportoitu kannattavuus,
  • myynnin reaalinen kasvu vuoden 2016 Alcatel-Lucent yritysoston jälkeen tai
  • osakekurssin siedettävä kehitys
3 tykkäystä

Tarkastellaan vielä erikseen Nokian uudelleenjärjestelyjä, jotka omalta osaltaan selittävät heikkoa raportoitua tulosta. Ensinnäkin voidaan todeta, että Nokian uudelleenjärjestely on viime vuosina ollut jatkuvaa eikä mitenkään satunnaista. Seuraavassa Nokian tulosraporttien viimeisimmät ilmoitetut tiedot eli sisältäen jo mahdollisimman paljon tietoa toteutuneista kuluista pelkkien ennusteiden sijaan:

  1. Kustannussäästöohjelma 2016-2018: uudelleenjärjestelykulut 1600M, verkkolaitevaihdoskulut (swap) ja niihin liittyvät rahavirrat kummatkin 1300M, uudelleenjärjestelyihin liittyvä ulosmenevä kassavirta 2100M (lähde: q4 2018 raportti)
  2. Kustannussäästöohjelma 2019-2020: uudelleenjärjestelykulut 1200M, ulosmenevä kassavirta 1200M (lähteet: q4 2020 ja q4 2021 raportit)
  3. Kustannussäästöohjelma 2021-2023: uudelleenjärjestelykulut 750M, ulosmenevä kassavirta 1200M (lähteet: q4 2022 ja q4 2023 raportit)
  4. Kustannussäästöohjelma 2024-2026: uudelleenjärjestelykulut 800M, ulosmenevä kassavirta 950M (lähde: q4 2023 raportti)

Yhteenveto

  • Uudelleenjärjestelykulut 2016-2026 (sisältäen verkkolaitevaihdoksia 1300M) 5650M, josta 4850M ajalta 2016-2023
  • Järjestelyihin liittyvä ulosmenevä kassavirta 2016-2026 (sisältäen verkkolaitevaihdoksia 1300M) 9750M, josta 8500M ajalta 2016-2023

Toisin sanoen uudelleenjärjestelykulut ajalta 2016-2023 olivat 4850M eli ne selittävät huomattavasti alle puolet kumulatiivisesta erosta (lähes 11 mrd. euroa) vertailulukelpoisen ja raportoidun tuloksen välillä. Mainituista 11 mrd. eurosta olen eliminoinut vuoden 2020 verosaamisten (2,9 mrd.) taseesta poistamisen ja niiden osittaisen (2,5 mrd.) palauttamisen vuonna 2022.

Uudelleenjärjestelyillä toki pyritään parantamaan tuloksentekokykyä, mutta koskapa Nokialla on ollut (ja jatkossakin on) koko ajan tulosta ja kassaa syöviä järjestelyjä menossa ei ihme, että raportoitu tulos ja voitonmaksukyky tästä ovat jatkuvasti kärsineet. Analyysini ei ole Nokiaa tuomitseva, mutta tarkasteleva ja tilannetta ihmettelevä. Olisiko asian voinut hoitaa esim. ennakoivammin kerralla kuntoon -periaatteella välttäen jatkuvat uudet ohjelmat, nopeammalla toteutuksella ja alemmin kustannuksin?

Henkilöstön osalta olisi jo kauan sitten voitu pyrkiä saavuttamaan paljon pienempi osuus kalliisti ja hitaasti uudelleenjärjestettävässä Euroopassa. https://www.reddit.com/r/Nok/comments/1byb7ec/should_nokia_become_american/ Euroopassa toimiminen on dynaamista reagointia edellyttävälle korkean teknologian yritykselle kivireen vetämistä.

P.S. Verkkolaitevaihdoskulut menivät Verizonin osalta pitkälti kankkulan kaivoon kun se hylkäsi Nokian RAN-toimittajana v. 2020 eikä mennyt ihan putkeen AT&T:nkään kanssa, joka teki saman tempun viime vuoden lopussa.

9 tykkäystä
5 tykkäystä

Tuohan on näköjään 2023 esitys. And what’s meant by long term?

4 tykkäystä

Vodafone Idea (Vi) is considering offering more shares to its vendors, including Nokia and Ericsson, to settle its outstanding operational dues, according to industry analysts.

4 tykkäystä

Danske Bank suosii Ericssonia telealalla

Danske Bank on katsastanut telealan, jolle on ominaista hidas ja rajallinen markkinoiden elpyminen. Pankki toteaa, että tietoliikennesektorin uutisvirta on jatkunut negatiivisena kuluneen vuoden aikana. Erityisesti toiselle vuosineljännekselle tarjottiin useita alennuksia ennusteisiin ja ohjeisiin, mikä sai pankin omaksumaan arvioissaan hieman varovaisemman kannan.

Ericssonia suositaan alalla muun muassa AT&T:n kanssa tehdyn sopimuksen vuoksi, kun taas Nokian ei uskota nousevan takaisin ennen vuotta 2025. ”Vaikka Nokialla on vahvemmat pitkän aikavälin kasvunäkymät laajan portfolionsa ansiosta, AT&T:n menetyksellä on vakavia seurauksia, mistä on osoituksena alhaisempi keskipitkän aikavälin liikevoittomarginaalitavoite (14 prosentista 13 prosenttiin). Kasvu- ja tulosvauhti kääntyy positiiviseksi vasta vuonna 2025, kun taas Ericssonin positiivinen tuloskehitys on jo alkanut", Danske Bank kirjoittaa.

9 tykkäystä

The squeeze has lasted more than a year, longer than expected by Ericsson and Nokia, the main vendors. Worryingly, there might not be a rebound. Dell’Oro and Omdia (a Light Reading sister company), two analyst firms, have already forecast another sharp fall in telco spending on mobile network products this year after the big dipper of 2023. Now Analysys Mason has weighed in with a longer-term view on overall network spending. It is a gloomy read for anyone who sells network products to operators, warning that a “long decline” in capital expenditure (capex) has now started. “There will not be a cyclical recovery,” says one subhead.

KOMMENTTI: Lisää argumentteja sille, että MN:n kasvumahdollisuudet ainakin operaattorien suuntaan ovat heikot myös pitkällä tähtäimellä ja että radikaali kustannussopeutus on tarpeen, jos unelma 10 prosentin liikevoittomarginaalista aiotaan joskus saavuttaa. Jos investointien taso on myös laskussa voidaan kysyä onko järkevää jatkossakin investoida MN:ssä parisen miljardia tuotekehitykseen? Viime vuonna liikevoiton suhde tutkimuskuluihin oli MN:ssä 36% (NI:ssä 83,7%) mutta suhdeluku lienee tänä vuonna vielä huomattavasti heikompi MN:n kasvu- ja kannattavuushaasteiden vuoksi. https://www.reddit.com/r/Nok/comments/18yy886/a_brief_comparison_of_rd_in_the_business_groups/

6 tykkäystä

Sulla tuntuu jatkuvan samat kysymykset kuukaudesta toiseen ja kommentteja niihin on annettu myös riittävästi. Uskoisin kuitenkin Nokian johdon tietävän yhtiön tilanteen ja tarpeen, jotta pystyvät luovimaan hankalassakin markkinatilanteessa. Aktiivisella sijoittamisella Nokian kanssa pääsee kyllä sijoittajakin tuottoihin.

8 tykkäystä