Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

5 tykkäystä

Tuohan on näköjään 2023 esitys. And what’s meant by long term?

4 tykkäystä

Vodafone Idea (Vi) is considering offering more shares to its vendors, including Nokia and Ericsson, to settle its outstanding operational dues, according to industry analysts.

4 tykkäystä

Danske Bank suosii Ericssonia telealalla

Danske Bank on katsastanut telealan, jolle on ominaista hidas ja rajallinen markkinoiden elpyminen. Pankki toteaa, että tietoliikennesektorin uutisvirta on jatkunut negatiivisena kuluneen vuoden aikana. Erityisesti toiselle vuosineljännekselle tarjottiin useita alennuksia ennusteisiin ja ohjeisiin, mikä sai pankin omaksumaan arvioissaan hieman varovaisemman kannan.

Ericssonia suositaan alalla muun muassa AT&T:n kanssa tehdyn sopimuksen vuoksi, kun taas Nokian ei uskota nousevan takaisin ennen vuotta 2025. ”Vaikka Nokialla on vahvemmat pitkän aikavälin kasvunäkymät laajan portfolionsa ansiosta, AT&T:n menetyksellä on vakavia seurauksia, mistä on osoituksena alhaisempi keskipitkän aikavälin liikevoittomarginaalitavoite (14 prosentista 13 prosenttiin). Kasvu- ja tulosvauhti kääntyy positiiviseksi vasta vuonna 2025, kun taas Ericssonin positiivinen tuloskehitys on jo alkanut", Danske Bank kirjoittaa.

9 tykkäystä

The squeeze has lasted more than a year, longer than expected by Ericsson and Nokia, the main vendors. Worryingly, there might not be a rebound. Dell’Oro and Omdia (a Light Reading sister company), two analyst firms, have already forecast another sharp fall in telco spending on mobile network products this year after the big dipper of 2023. Now Analysys Mason has weighed in with a longer-term view on overall network spending. It is a gloomy read for anyone who sells network products to operators, warning that a “long decline” in capital expenditure (capex) has now started. “There will not be a cyclical recovery,” says one subhead.

KOMMENTTI: Lisää argumentteja sille, että MN:n kasvumahdollisuudet ainakin operaattorien suuntaan ovat heikot myös pitkällä tähtäimellä ja että radikaali kustannussopeutus on tarpeen, jos unelma 10 prosentin liikevoittomarginaalista aiotaan joskus saavuttaa. Jos investointien taso on myös laskussa voidaan kysyä onko järkevää jatkossakin investoida MN:ssä parisen miljardia tuotekehitykseen? Viime vuonna liikevoiton suhde tutkimuskuluihin oli MN:ssä 36% (NI:ssä 83,7%) mutta suhdeluku lienee tänä vuonna vielä huomattavasti heikompi MN:n kasvu- ja kannattavuushaasteiden vuoksi. https://www.reddit.com/r/Nok/comments/18yy886/a_brief_comparison_of_rd_in_the_business_groups/

6 tykkäystä

Sulla tuntuu jatkuvan samat kysymykset kuukaudesta toiseen ja kommentteja niihin on annettu myös riittävästi. Uskoisin kuitenkin Nokian johdon tietävän yhtiön tilanteen ja tarpeen, jotta pystyvät luovimaan hankalassakin markkinatilanteessa. Aktiivisella sijoittamisella Nokian kanssa pääsee kyllä sijoittajakin tuottoihin.

8 tykkäystä

Jos et tiennyt, viestini saat helposti vaimennettua napsauttamalla profiiliani. Sen jälkeen et näe enää yhtään viestiäni enkä pääse häiritsemään Nokia-positiivisuuttasi kriittisillä kommenteilla.

https://www.globenewswire.com/news-release/2024/06/18/2900152/0/en/Nokia-and-Google-Cloud-collaborate-to-help-developers-worldwide-create-5G-applications-faster-with-telco-APIs.html

  • Nokia’s Network as Code platform to run on Google Cloud, leveraging Vertex AI and Gemini 1.5 Pro to enrich developer experience with generative AI capabilities.
  • Companies to target vertical use cases to promote with Google Cloud developer community—beginning with healthcare industry to help telehealth companies provide better, safer customer experiences.
14 tykkäystä

Uskoin Siilasmaan ja Surin osaamiseen Nokian johtokaksikkona. Jälkeenpäin katsottuna ei olisi pitänyt uskoa, vaan laittaa osakkeet myyntiin 2015. Johtaminen taitaa olla yhtä vaikeaa kuin sijoittaminen. Aina pitää tehdä valintoja parhaan ymmärryksen mukaan. Tulevaisuus sitten yllättää kuitenkin.

9 tykkäystä
13 tykkäystä
2 tykkäystä

Kriittisyys on hyvästä ja viesteissäsi on asiaa. Olen samaa mieltä, että tämä menee jo ns floodaukseksi. Kvartaaleiden välissä kun ei kuitenkaan mitään sellaista näkyvää tapahdu meille piensijoittajille että kannattaa jakuvasti toistaa samaa settiä. Uskon, että pointtisi on tullut meille ketjua lukeville jo aikaa sitten selväksi.

Yhteenveto ja laittamasi ehdotukset tänne kirjoitettuna olisivat mielestäni paikallaan aina osavuosikatsauksien jälkeen kun tiedetään missä oikeasti mennään.

Ja itse en aio sinua vaimentaa. Luen kirjoitteluasi mielenkiinnolla, mutta itselleni näissä on liikaa toistoa liian tiheällä tahdilla. En ainakaan itse saa näistä apua omaan sijoituspoltiikkaani näin jatkuvalla syötöllä. Kiitos kuitenkin analyyseistäsi ja lähinnä Nokian johdolle tarkoitetuista ehdotuksistasi joita olemme täällä saaneet lukea.

27 tykkäystä

Kiitos asiallisesta kommentistasi joka näköjään sai varsin paljon kannatusta lukijoiden keskuudessa. Ehkä rajaan jatkossa kirjoituksiani lähinnä Redditiin missä kirjoituksistani on syntynyt keskustelua ja harvoin marinaa. Muutama huomio:

  1. Vaikuttaa siltä, että useimmat mieltävät tämän foorumin pelkäksi informaation jakamispaikaksi, eikä keskustelua asioista toivota. Esim. MN:n kannalta erittäin huolestuttava linkkaamani Light Readingin artikkeli sai vain heikosti huomiota (vain neljä klikkausta päivä julkaisemisen jälkeen) ja keskityttiin torumaan minua mielipiteistäni ja/tai niiden toistosta. Nokian kannalta tärkeä uunituore artikkeli sivuutettiin totaalisesti.

  2. Olen yhä sitä mieltä, että suomalaiset ovat harvinaisen pitkäpinnaista ja hyväuskoista kansaa, joka ei vaadi tai edellytä, vaan uskoo ja toivoo parasta. Kuinka muuten yritys saa jatkaa vuosikaudet samojen henkilöiden käsissä (toki yhdellä vahdinvaihdolla) vaikka valmista ei tahdo millään tulla kasvun, raportoidun voiton tai osakekurssin ollessa mittareina?

  3. Tälläkin palstalla näkyvä rauhallisuus Nokian saavutuksia ja niiden puutetta kohtaan on mielestäni pitkälti samainen hankalasti korjattava valuvika, joka korjautuisi vain siirtämällä Nokian pääkonttori USA:han tai myymällä Nokia tuloshakuisemmalle ja omistaja-arvoa arvossa pitävälle yritykselle.

En saarnaa tätä enempää koska on käynyt ilmeiseksi, etteivät sitä suomalaisella keskivertotemperamentilla varustetut lukijat täällä toivo. Redditissä (Reddit - Dive into anything) jatkan englanniksi kirjoituksiani, joiden tarkoituksena on informoida kanssasijoittajia ja kannustaa heitä aktiiviseen rooliin Nokiaan päin kunnes Nokia toimii kapitalistisesti ja omistajalähtöisesti kuten pörssinoteeratun yrityksen kuuluu tehdä. Nokian suurimmat omistajat ovat omistuksiltaan varsin pienet ja uskoakseni käytännössä vaikutusvallaltaan heikot, ja siksi en tyydy vain odottamaan seinäruusuna uskoen Nokian itse ihmeen kaupalla muuttavan suhtautumistaan tuloshakuisemmaksi ja omistajalähtöisemmaksi, vaan olen aika ajoin lähettänyt Nokialle (ja joskus myös Solidiumille) analyysejani ja ehdotuksiani. Reddit toimii myös hyvänä alustana, jonne koota analyyseja, joihin voi eri yhteyksissä linkata.

Hyvää kesää Etelä-Amerikan ikikesästä toivottaen.

11 tykkäystä

@Mustathmir’llä on paljon asiaa ja paljon myös toistoa. Samaa voi sanoa myös Nokian menosta, paljon asioita ja paljon sanoilla toistamista muutoksista, kehityksestä, innovaatioista, kilpailusta ja vieläpä lupauksia esimerkiksi sen omistaja-arvon kasvattamisesta. Mutta kun mitään ei oikein tapahdu, muuta kuin ainaisten muutosten toistamisen ja kuuluisan tölkin potkimisen muodoissa, niin on kyllä hyvin ymmärrettävää, että täälläkin palstalla toistetaan aivan olennaisesta asiasta.
Olen joskus kirjoittanut melko pitkän jutun tällä palstalla siitä, ettei Nokia näytä olevan oikein kunnon yritys yritystoiminnan perusidean osalta, koska omistaja-arvon kasvattaminen on jäänyt sen filosofiassa sivuun. Tulosta kyllä tulee, mutta se käytetään jokseenkin laajalla portfoliolla toimivan tutkimus- ja kehitystoiminnan investointeihin, jotka sinänsä ovat välttämättömiä, mutta jotakin siitä huolimatta jää saavuttamatta. Nokia on ikään kuin yleishyödyllinen tutkimus- ja kehityslaitos, joka patsastelee monissa verkko- ja datasiirtoon liittyvissä projekteissa eturintamassa, hyvin monissa omasta mielestään ykkösenä ja todistetusti joillakin selkeästi. Myös fokus on laajalla – maalla, merellä, ilmassa, avaruudessa, sisällä ja ulkona.
Jotakin siis on jäänyt väistämättömästi puuttumaan yhtiön suorituskyvystä, mikä näkyy kurssissa ja jatkuvassa taapertamisessa (epäröinnit ja takaiskut vaikkapa 5G-ratkaisuissa ja etenkin kaupankäynnissä) eikä tuota kuuluisaa omistaja-arvoa ole pystytty realisoimaan. Monet ovat varmasti kyllästyneet siihen, että ”long term” ei koskaan näytä realisoituvan, vaikka kaikkien lupausten jälkeen alkaisi olla paikallaan kokea jokin kairoottinen vaihe siinäkin. Miksi kaikki näyttää jäävän aina tuohon ”kehitysputkeen” eikä koskaan todellistu – siinä lienee myös eräs tämän palstan keskusteluteema.

6 tykkäystä

Tommi Uitto

https://twitter.com/i/status/1803387808519696509

2 tykkäystä

“Long-term”-asiaa tarjotaan molempiin suuntiin, menneeseen ja tulevaan! Koettakaamme kestää :joy:

1 tykkäys

Sijoittamiseen liittyy aina riski kuten kaikki tietävät. Kyse on riskin sietokyvystä. Se että useimmat palstalaiset eivät yhdy valitukseen tarkoittaa että useimmilla on riskin sietokykyä.
Jos et ole tyytyväinen Nokia sijoitukseesi, niin järjestele salkkuasi uudelleen, sen sijaan että viikosta ja kuukaudesta toiseen jaat palstalla tuskaasi.

9 tykkäystä

Eli myy suurella tappiolla ja viittaa kintaalla Nokian saamattomuudelle niin kuin enemmistö täällä näyttää tekevän? Nimen omaan sellainen asenne antaa Nokialle loputtomasti aikaa yrittää, kokeilla, pyrkiä, vakuutella ja luvata rakennemuutoksesta ja tehostusohjelmasta toiseen. Kukaan ei lyö nyrkkiä pöytään ja Nokia-NGO jatkaa taapertamistaan seuraavankin vuosikymmenen. Eikö juuri Nokia-palstalla tule edellyttää yritykseltä maksimaalista suoritusta ja omistaja-arvon ensisijaisuutta sen sijaan, että ollaan vain sokeasti Nokian lupauksiin uskova ja loputtoman kärsivällisyyden omaava kannattajakerho?

LISÄYS seuraavaan viestiisi vastaten: Toki tiedän luovutusvoittojen vähentämisestä mutta ellen muuta Suomeen takaisin niitä ei voi ainakaan Suomessa vähentää. Ja joka tapauksessa kyse ei ole minusta vaan Nokiasta. Tämä ei ole Mustathmir-foorumi vaan Nokia-foorumi, jossa käsittääkseni olisi keskusteltava Nokian edesottamuksista eikä kehottaa kriitikoita tukkimaan suunsa ja/tai myymään omistuksensa jottei syntyisi säröjä siihen Nokia-kuvaan, joihin niin moni haluaa näköjään ehdoitta uskoa.

4 tykkäystä

Luovutustappiot voi 5 vuotta vähentää verotuksessa pääomatuloista, vaikkapa osinkotuloista. Järjestele pienemmissä erissä, ei kaikkia tarvitse kerralla myydä.

1 tykkäys

Nokian kannattavuusongelmille yksi merkittävimmistä juuri syistä on ollut kiinalaiset valtiontuet, ne pilasivat koko toimialan muualla maailmassa. Vaikka kiinalaiset ovat nyt bannattu suurimmassa osassa länsimaita, niin kannattavuuden korjautuminen kestänee. Aika lailla sama tilanne on nyt sähköautopuolella, mutta siihen sentään yritetään puuttua.

10 tykkäystä