Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Frontier Becomes First Company in North America to Demonstrate 100G Broadband Network Speeds

Partners with Nokia to unlock record-breaking speeds with scale and efficiency

https://www.businesswire.com/news/home/20240725303697/en/Frontier-Becomes-First-Company-in-North-America-to-Demonstrate-100G-Broadband-Network-Speeds

13 tykkäystä

MARSHALL WACE ilmeisesti ostaa nyt lainaosakkeitaan takaisin. Eilen kirjattu enää 1,1% positio. Saa nähdä oliko myös tämänpäiväinen nousu heidän aikaansaama.

8 tykkäystä

Tällä kertaa, ja hyvin lyhyellä perspektiivillä, näyttäisi kovasti siltä että Nokian omien osto puree. Omaan ajatteluun loogista olisikin että jossain on olemassa se raja missä lappuja imuroidaan niin iso osa päivävaihdosta että se vaikuttaa päivän kaupankäyntidynamiikkaan ja robottien & shorttaajien parametreihin.

Kaikki lyhyen aikavälin tulokset on kuitenkin aika irrelevantteja jos ei nousu ole pysyvää. Se mitä omien oston mielekkyydestä kinaavat eivät usein hahmota on että se ei ole itsessään hyvä eikä paha. Vaan tilanne nyt vaan on niin että jos alla olevat fundamentit kantaa ja edes siedettävää kasvua ja kannattavuutta on firmassa niin omien osto toimii hyvin vipuna. Ja sitten taas toisinpäin jos funda ei ole kunnossa niin omien osto tuhoaa omistaja-arvoa (kuten mikä tahansa muukin huono investointi).

Näiden nyt tapahtuvien ostojen osalta vasta muutamassa vuodessa nähdään oliko onnistunut sijoitus vai ei. Henk koht olen sitä mieltä että jos olen osakkeeseen sijoittanut niin sitten uskon tulevaisuuteen ja silloin niin ikään kaikki investointien jälkeen jäljelle jäävät ylimääräiset varat tulisi käyttää omien ostoon.

Ja lisätään vielä että jos kaikki ostetut osakkeet käytetään johdon & henkilökunnan palkitsemiseen tai esim johonkin yrityskauppaan niin silloin ostojen efekti ei tietenkään ole sama kuin jos ne systemaattisesti menee silppuriin ja osakemäärä pienenee.

24 tykkäystä

Osakkeiden kokonaismäärä näyttäisi pienentyneen 0.5% viimeisen viiden vuoden aikana.

8 tykkäystä

Tässähän tämä paradoksi juuri on, kyllä mielestäni olisi saanut ja tulisi osakemäärän jatkossa tippua paljon rivakammin. Johdon&henkilökunnan palkitseminen osakkeilla aiheutti epätervettä ilmiötä historiassa ja tästä olisi pitänyt kyllä jotain oppia.

5 tykkäystä

On tuossa osingoilla palkitsemisessa se etu että ainakin ylimmän johdon osaltahan näitä seurataan. Jos joku alkaa merkittävästi myymään niin tietää että ko. johtaja ei ole “all-in”.

Rahaahan palkitsemiseen menee joka tapauksessa. Joko suoraan kassasta tai sitten palkkio-osakkeiden ostamiseen tai sitten uusien osakkeiden painamisen dilutoiva vaikutus).

Ei kai tuosta kukaan ole eri mieltä? Mielestäni rahaa on jaettu ulos vallitsevan tilanteen sallima maksimi tai ainakin lähellä sitä. Eli oikeastaan kyse on siitä että Nokian on nyt tehtävä niin hyvää businesta että rahaa on enemmän jaettavaksi.

5 tykkäystä

Eikös osto-ohjelmat käynnistetty vasta helmikuussa 2022, ei viisi vuotta sitten?

3 tykkäystä
2 tykkäystä

22 7 oli “vain” 1,09% eli aktiivisesti hoitavat possaa, eilen ottivat pikkaisen lisää (550k lappua) eilisistä huipuista

8 tykkäystä

Pekka puhui hyvin CNBC:lle

8 tykkäystä

“Analyytikot arvioivat datakeskusten kapasiteetin kasvavan jopa kuusinkertaiseksi vuoteen 2035 mennessä.”

“Helsingin pörssissä ei ole merkittäviä teknologiayhtiöitä, jotka voisivat suoraan hyötyä kasvavasta datakeskusten kysynnästä.”

Juttu julkaistu tänään sijoittaja.fi

Mitä?

Kirjoittajan mukaan Nokia ei ole mukana kasvavassa datakeskus kysynnässä.

Eikö Infinera hankinnalla vahvistettu juurikin myös datakeskus osaamista.

10 tykkäystä

Mikäs tämä?

Form 6-K - Report of foreign issuer [Rules 13a-16 and 15d-16]

https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/924613/000119312524185327/0001193125-24-185327-index.htm

2 tykkäystä

Ilmeisesti ei mitään kovin merkityksellistä? Joku 6-K -dokkari siinä on lähetetty SECille. Ainakin siellä oli juttua, että jos joku omistaa yli 33,3 % osakkeista, niin pitää tehdä ostotarjous kaikista osakkeista.

Edit:

ARTICLE 13 - Obligation to purchase shares

A shareholder whose holding - either alone or together with other shareholders in a way defined hereinafter - of the total shares of the company equals or exceeds 33 1/3 per cent or 50 per cent (“Purchasor”) shall be obliged, at the request of other shareholders (“Purchasees”), to purchase their shares and securities which entitle to shares under the Companies Act, as provided in this section.

Olisko jotain ehtoja sitten muutettu, kun on lähetetty tuo file SECille USAssa. Ei ainakaan kerrota mitenkään selvästi.

2 tykkäystä
2 tykkäystä

Ei suoraan, mutta välillisesti. Optiset verkot ja optiset switchit että -routerit tulevat datakeskusten ulkoisiin liitäntöihin ulkomaailmaan. Volyymit ovat aika pieniä.

Isot volyymit datakeskuksissa itse servereiden lisäksi ovat tor-switcheissä, joita on kapasiteetista riippuen 2-4 per kabinetti. Eli 8-12 serveriä + 2-4 switchia + 1-2 virtalähdettä.

Nokialla on ollut myös switcheja alulta tulleessa portfoliossa (NI), mutta markkinaosuus on pieni. Markkinajohtaja on Arista, muita mm. Dell ja Juniper. Virtalähteissä ykkönen taitaa olla Delta tai Murata.

Switchit ovat vain aika simppeleitä värkkejä, mutta 224G PAM4 systeemissä katteet takuulla ovat kohdillaan. Pitäisi pysyä kehityksen kärjessä, kun legacy sukupolvien tuotteissa voittoa voivat tehdä vain aasialaiset.

11 tykkäystä

Vaatimukset ja standardit kasvaa, ja todetaan heti ettei tältä istumalta juuri tuntumaa tämän hetken tekniikka osuuksista datacentereiden sisäisissä kaapeloinneissa.
Mutta olettaisin, että uudemmat keskukset kaapeloitaisiin kuidulla heti kättelyyn.

Server Interconnections: Servers within the data center communicate with each other extensively . Fiber optic cables are increasingly used for these server-to-server connections, especially for high-performance computing clusters and storage area networks (SANs) ( The Ultimate Guide to Data Center Fiber Connectivity - Blog )

Ja tätä edge computingia nyt poljetaan pystyyn lähivuosina isolla kädellä.

12 tykkäystä

Ei kaapeloida kuidulla vaan kuparilla. Kupari on ylivoimaisen halpa ja käyttövarma optiseen transceiveriin ja -kuituun verrattuna.

Transceiverit vaativat mm. qualificointia, ovat kalliita jne. Kupari ei vaadi mitään muuta kuin fysiikan lakien ymmärrystä, attenuation/m. Toki high speed kuparikaapeleissakin on tapahtunut kehitystä. On tullut activ copper sovelluksia jne. markkinoille, joilla saavutetaan kymmenien, jopa 100m etäisyyksiä 224G PAM4 signaaleille.

Kupari ei tule katoamaan johdinmateriaalina koskaan.

Edge computingia poljettiin pystyyn erityisesti Nokian toimesta 5-7 vuotta sitten. Ei siitä oikein tullut mitään, ja Taiwanilaiset sekä Dell vei markkinat. Sille on tilausta mm. tehdasautomaatiossa (5G), mutta kuitunopeudet edgeltä serverifarmille ovat nopeutuneet ja latency vähentynyt. Lisäksi jo edgellä olevassa basebandissa, jopa radion basebandissa on nykyään muistia ja prossutehoa tarpeeksi kaikkein aikakriittisimpiin edge-toimintoihin.

Nämä prosessit hajautuu entistä enemmän yli rautarajapintojen.

8 tykkäystä

Ehkä Nokia toimi jonkinlaisena mittatikkuna. Tuskin patenttikiistat oikeudenkäynteineen mikään itseisarvo ole…edes Kiinalaisille.

4 tykkäystä

Ei varmasti jokaista päällekkäistä serveriä tarvitse kuiduttaa toisiinsa.
Lisääntyy kuitenkin varmasti, kun uusia sovelluksia meinataan lisäillä XR,VR,5G-advanced, roboautot jne.

Tätä vasten Infineran osto saattaapi olla ajoitukseltaan aika mainio.

6 tykkäystä

Viime vuoden osalta RAN-yksityisverkkojen kasvu oli vaikuttavat 40% mutta koko oli vielä hyvinkin pieni: “Private Wireless Radio Access Network (RAN) revenue growth slowed in the fourth quarter on a year-over-year (Y/Y) basis; however, full-year revenues still accelerated around 40 percent in 2023, propelling private wireless to comprise around 2 percent of the overall RAN market.” https://www.delloro.com/news/private-wireless-ran-revenues-up-40-percent-in-2023/

Omdian mukaan RAN-markkinan koko oli viime vuonna 40 Mrd USD (https://www.telecoms.com/wireless-networking/global-ran-market-declined-by-11-in-2023), josta yksityisverkkojen osuus 2% merkitsisi n. 800 M USD. 12.12. 2023 Nokia kertoi investoijatilaisuudessaan, että sen markkinaosuus on yksityisverkoissa n. 30%, mikä siis vuoden 2023 osalta merkitsisi 240 miljoonan USD myyntiä. Jos oletetaan, että markkinaosuus ei muutu ja että yksityisverkkojen markkina kasvaa 21% vuositasolla 2024-2028 niin silloin Nokian yksityisverkkomyynti olisi 622 M USD vuonna 2028. Ihan kiva lisä ainakin CNS:n myyntiin suhteutettuna (CNS vastaa myynnillisesti suurempien kampusverkkojen myynnistä ja MN vähäisemmistä makroverkoista).

Ilmeisesti eri laskentatapaa käyttäen kuin Omdia Nokia itse arvioi joulukuussa 2023, että yksityisverkkojen markkinoiden koko oli viime vuonna 1,4 Mrd euroa (makroverkot 400 M ja kampusverkot 1 Mrd), josta 30% olisi 420 M euroa ja markkinoiden vuosikasvu 21% tarkoittaa, että Nokian vuoden 2028 myynti olisi 1 089 miljoonaa euroa.

10 tykkäystä