Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

Mielestäni on myös huomionarvoista, miten Nokia reagoi vuotoon. Siihen oli varmasti varauduttu. Nokian kokoinen yritys tuskin antaa tuollaista tiedotetta tyhjästä, tunnin varoitusajalla.

2 tykkäystä

Mihin Nokian tiedotteseen viittaat, tänään ilmestyneeseen siis? Linkkiä olisiko?

1 tykkäys

Vois kuvitella että patentit menis samalla diilillä kuin Mikkikselle meni. Eli ikuinen käyttöoikeus Sampalle mutta Noksulle jää muuten kaiken omistajuus ja saa rahastaa muita kui Samsungia.

9 tykkäystä

Mitään tiedotetta ei tainnut tosiaan tulla. Kauppalehti kysyi asiasta Nokialta ja uutisoi vastauksesta näin:

“Yhtiö kieltäytyi kommentoimasta huhua suoraan. Yhtiö viestii kuitenkin olevansa sitoutunut mobiiliverkkoliiketoimintansa menestykseen, jota se luonnehtii strategisesti hyvin tärkeäksi itselleen ja asiakkailleen.
Yhtiö viestii, että mobiiliverkkoliiketoiminnassa on onnistuttu tänä vuonna kustannusten sopeuttamisessa saaden samaan aikaan sopimuksia uusien asiakkaiden kanssa ja kasvattamaan omaa osuutta olemassa olevien asiakkaidensa keskuudessa”

9 tykkäystä

Jos tämä liittyy aiheeseen MN myynti niin suunnitelmat on jo suht pitkällä. Ehkä siinä enää väännetään lopullisesta hinnasta ja siitä miten se maksetaan.

13 tykkäystä

En ole, mutta muutenhan olen pitänyt MN:n mahdollista myyntiä esillä Nokiaan jo kauan. Alla olevan äänestyksen lähetin tiedoksi Nokialle v. 2021 mutta se oli yleisempää laatua oleva selvityspyyntö Nokian rakenteen tarkoituksenmukaisuudesta.

Tänä vuonna kahdessa viestissä Nokian hallitukselle mainitsin eksplisiittisesti Samsungiin lähestymistä mahdollisena yhteisyrityskumppanina tai MN:n ostajana. En tiedä ovatko viestit myötävaikuttaneet tabujen murtumiseen, mutta ainakin yritystä on ollut…

18 tykkäystä

Oli joku maksullinen palvelu jossa näkyy kaikki, pienetkin.

Arviot näköjään jopa hieman heikossa tilassa tuota 10 miljardin luokkaa… Eiköhän se sillä toteudu jos faktaa pohja on.

Harmi että ehti jo Nokiaa reilusti keventämään, vaihto WBA puolelle kevennyksistä ei oikein osunut kohdalleen :sweat_smile:

3 tykkäystä

Kauppalehden palstalla “Kalapoika” pelkäsi seuraavaa:

"Kun tällainen riiustelu tulee ilmi, niin typerä kysymys. Mikä on luottamus, jos avioliittoa ei synny. Noin operaattorien vinkkelistä."

Itse en näe suurempaa ongelmaa. MN:n liiketoimintaahan ei lopeteta missään skenaariossa oli sitten MN osa Nokiaa, itsenäinen yhtiö, osa yhteisyritystä tai osa Samsungia.

7 tykkäystä

Kerro ihmeessä jos tiedät, ilmoitus tehdään FiValle alkaen 0.1% kannasta ylityksestä/alituksesta

Ja julkistavat nuo yli 0.5% kannasta, en ole nähnyt/kuullut että Fivalla olisi palvelua, saati että se rahastaisi tuollaisella tiedolla

Fintel.io saa jenkkishortit

3 tykkäystä

Ei missään nimessä pidä Mobile Networkia alle 15 miljardin $ myydä.
Suomalaiset analyytikot taas ihan pihalla, noloa heille.

4 tykkäystä

Iain Morriski kirjoittelee päivän uutisesta.
Samsung olisi mahdollisen yrityskaupan jälkeen hyvä kakkonen markkinoilla Huawein jälkeen ja Ericssonin edellä.
Kilpailuviranomaisilla ihmeteltävää kun monissa länsimaissa ei olisi enää edes sitä pienempää kolmatta mahdollisuutta.

Last year, the South Korean company accounted for just 6.1% of all RAN sales worldwide, according to Omdia. A takeover of Nokia would instantly boost this to 25.6%, establishing Samsung as the world’s second-biggest RAN vendor, behind Huawei, with 31.3%, but just ahead of Ericsson’s 24.3% share.

Given Samsung’s small market share, regulatory authorities may be unopposed to any deal. But the same will not go for many operators, unless they have abandoned their open RAN efforts to foment competition. Its 6.1% RAN market share makes Samsung the fourth-biggest RAN vendor worldwide, and the best alternative to Ericsson and Nokia for telcos now forbidden from using Chinese suppliers. In many countries, a deal could effectively herald a duopoly.

11 tykkäystä

Jeps, samaa mieltä. Jos tässä huvikseen ja karkeasti laskeskelee niin

Normalisoitu liikevaihto ja säällinen kannavuus joka Noksun yksinkin pitäisi saada kasaan:
Liikevaihto: 10 mrd usd
Operating margin 10%
→ 1 mrd usd /vuosi

Synergiat:
-materiaalikustannukset 3mrd x 3,5%= 1mrd usd/vuosi, ehkä jotain etuja Sampallekin
-Samsung säästää patentti maksuissa sanotaan 0.1 mrd / vuosi

  • hallinto: 0,1 mrd / vuosi; osin operating marginin päällä, osin alla
  • jne

Johan tuosta tuli 2,2 mrd usd Samsungille kaupanmaksurahaa ja 10 mrd usd kauppahinta kuitattu viiteen vuoteen?

No heittoja heittelin, mutta @lexus pointti on kyllä tasan validi, 10 mrd usd ei ole sinänsä mitään astronomiaa.
Etenkin kun jos jollain intressiä tällä alalla niin vaihtoehtoja ei oikein ole.

Tietenkin sitä voi myös pohtia, että vaikuttaisiko Mobile Networksin poistuminen jollain tapaa patenttipuolen suorittamiseen jollain aikavälillä?

11 tykkäystä

Onkohan mobiiliverkot kuinka tärkeitä Yhdysvalloille? Etelä-Korea lienee vahva liittolainen, mutta lopulta kuitenkin Suomea/Ruotsia vähemmän voimakkaasti vaikutuspiirissä + laajempi uhka tuleville monopoleille.

Mietin täällä vaan paikat kurssinousun jälkeen kipeinä, että olisiko Jenkeillä mitään syytä lähteä hintakilpailuun, jos huhulla olisi perää? Toisaalta eipä noita mobiiliverkkoja kovin kovasti hyödynnetä vaikkapa puolustusteollisuuden puolella. Ehkä tulevaisuudessa Samppa ja Erkki vaan kilpailisivat toisensa hengiltä Nooan ja Erkin sijaan.

Vai voisiko tämä johtaa johtaa johonkin isompaan?

2 tykkäystä

Niin. Kannattaa muistaa mm. Trumpin 5G ja 6G kuviot eli sen kuinka hän kutsui jenkkiteknoja koolle asian tiimoilta. Ja sitten tietysti Mavenir sekä mm. Koch-veljesten tälle myöntämä rahoitus. Sekä sitten kaikki sähläys Open-RANin ympärillä.
Jotenkin myös itsestäni tuntuu, että osakkeen hinta ja osaamisen todellinen arvo eivät oikein kulje käsi kädessä.

Voi palauttaa vaikka mieleen 15v takaisen tilanteen kännymarkkinalla. Mikä oli kaikkien toimijoiden yhteinen markkina-arvo tuolloin ja mikä se on nyt. Ja miten se arvo keskittyy niille, jotka saavat markkinasta tavalla tai toisella yliotteen.

Tai toinen näkökulma. Nyt saamme n. 20/kk todella monipuolista ja alati kehittyvää palvelua. Hinta on ollut näin edullinen - ja itse asiassa reaalisesti jopa halpeneva - osin siksi, että Mr. markkina ja halinnot ovat hoidellleet sekä operaattorien että toimittajien kilpailutuksen esimerkillisesti.

Mutta miten on tilanne tulevaisuudessa. Voiko esimerkiksi olla niin, että kyttäämme tietoliikenteen spottihintoja samalla lailla kuin sähkön hintoja nykyisin. Ja jos esmes näin olisi, niin alan “arvoketjuihin” voisi muodostua joillekin toimijoille vähän lisää hilloo. Vaikkapa nyt ompun ja kuukkelin tapaisesti.

Ja tosiaan nyt arvotettava kompetenssi olisi ehkäpä sitten tärkeä palanen tässä tulevaisuuden arvonluonnissa.

Vähän sekava viesti tämä, mutta bottom line se sama kuin taisin todeta jo AT&T kuvion jälkeen: toivottavasti ei mene ihan sikahalvalla.

11 tykkäystä

Operaattoreita kauppa ei varmasti miellyttäisi. Osuisi kyllä omaan nilkkaan…henkihieveriin viedyillä kilpailutuksilla on seurauksensa.

10 tykkäystä

Nyt tuli sitten virallisempi tiedote:

Nokia kommentoi osakkeensa kaupankäyntiä
Espoo – Nokia julkistaa tämän pörssitiedotteen kommentoidakseen markkinahuhusta johtuvaa osakkeensa viimeaikaista kaupankäyntiä. Nokialla ei ole mitään tiedotettavaa liittyen tänään mediassa julkaistuun markkinahuhuun, eikä siihen liittyvää sisäpiiriprojektia.
Matkapuhelinverkot on strategisesti erittäin tärkeä Nokialle ja sen asiakkaille, ja yhtiö on sitoutunut sen menestykseen. Matkapuhelinverkot on edistynyt tänä vuonna merkittävästi sekä kustannusrakenteensa alentamisessa että tuoteportfolionsa kilpailukyvyn varmistamisessa. Se on voittanut sopimuksia uusien asiakkaiden kanssa ja kasvattanut osuuttaan jo olemassa olevissa asiakkuuksissa. Nokia keskittyy varmistamaan, että Matkapuhelinverkot on hyvin asemoitunut tarjoamaan asiakkailleen alan parhaimpia verkkoja, investoimaan portfolioonsa ja luomaan lisäarvoa Nokian osakkeenomistajille

20 tykkäystä

Kivaahan se on tehdä hyvää tuottoa, kunnes on enää yksi “kilpailija”. :smile:

Operaattorit Yhdysvalloissa saavat ymmärtääkseni hyvää katetta luonnollisine monopoleineen, joten kokemusta erilaisista skenaarioista todennäköisesti löytyy. Toisaalta tuskin Samppa Erkin toimintoja ostaa, jos saavat Nokian osan hyvään hintaan. Joten todennäköisesti kilpailu jatkuu viimeistään viranomaisten avustuksella. Mutta Ericsson on tunnetusti hyvä neuvotteleman diileistään, enkä epäile hetkeäkään, ettei Samsungkin olisi. Nokia on kovin puhtoinen toimija.

1 tykkäys

Eli huomenna -10%. Laitan skumpan kiinni ja soitan pomolle, että en ollut vakavissani.

39 tykkäystä

Tosiaan antoivat tiedotteen. Eikö tämä vastaa sitä mitä aikaisemmin olivat sanoneet - ilmeisesti Blommalle.

Mutta mitä tämä osuus tarkoittaa: “…eikä siihen liittyvää sisäpiiriprojektia”?

Mielestäni on täysin selvää ettei kyseessä ole uutisankka. Tuo kohta hieman hämmentää itseä.

ADR ei kovinkaan paljoa värähtänyt tälle.

9 tykkäystä