Ovatko Nokian pitkän aikavälin tähtäimet olleet todellisuutta tähän asti? Ehkä sieltä löytyy joku osaava teelehtien lukija, mutta minulla ei ole tästä tietoa ja siksi kysyn. Omia visioita avattuna:
- Datakeskusten oletettu 30% vuosittainen lisääntyminen, vaikka siinä onkin haittana Googlen sisäsiittoisuus oikeastaan kaikessa niihin liittyvässä. Ovat selvästi lähteneet tavoittelemaan täyttä johtajuutta ja täysillä, ja onhan niillä siihen käyttäjäkuntaakin, mutta niin on myös niillä joilta ei löydy kykyä valmistaa hardwarea. Taistelu tulee olemaan veristä, vaikka siitä ei lähivuosina saisikaan voittoja. Tämä toki plussaa Nokialle, sillä jokaisella toimijalla ei ole valmista “omaa” portfoliota, jolla näitä laittaisi pystyyn, ja tämä johtaa uusiin patenttituloihin voittajista riippumatta.
- Sotaan valmistautuminen, dronet, tiedonsiirto ja siihen liittyvä just-eikä-melkeen-:D-tarve alkaa valitettavasti olemaan kriittisesti läsnä. Nokia on jatkuvasti tuonut esille puolustusteknologian mahdollisuuksia kasvussa, ja se lienee esim. Ericssonia pätevämpi yhdistämään erilaisia mahdollisuuksia kiitos laajemman tuotepuun. On droneja, radioita ja jopa kehittelee langatonta terveysteknologiaa.
- Jossain vaiheessa on vaan todettava julkisesti, että tehokas ja turvallinen tiedonsiirto syntyy maan alla valokuiduissa, eikä asentamalla langatonta joka kadun kulmaan. Tai vaikka asennettaisiinkin, niin niiden pitäisi olla yhteydessä datakeskuksiin ja toisiinsa maanalaisilla kuiduilla, jotta koko kaupunki ei olisi sekaisin yksittäisestä radiohäirinnästä. Radiot yms. on tulevaisuudessa apuväline ja rungot on oma infrastruktuurinsa.
Eipä tässä oikein muuta avautumista tähän hätään. Turhaan minä varmaan täällä itkisin sitä, kun päämaja on Suomessa ja ketään muuta kuin suomalaisia ei kiinnosta sijoittaa tähän vaatimattomien osinkojen vähemmän vaatimattoman verotuksen takia. Ja olisihan sitä muutakin. Mutta lähden nämä las(e)issa uuteen vuoteen.