Nokia sijoituskohteena (Osa 3)

KL - [pörssin tiedotteissa 4.5.25]

Virkkunen paljastaa EU:n suunnitelman, joka voi tuoda Nokialle miljardeja – Pelissä on maailman hallinta, komissaari sanoo

02.05.2025

Verkkolaiteyhtiö Nokian liiketoiminta on muuttunut yhä enemmän geopoliittiseksi.

Verkkojen ja yhteyksien turvallisuusvaatimusten painoarvo lisääntyy entisestään, kun yhteiskunta digitalisoituu ja tekoälyn sekä puolustuksen panostukset kasvavat.

Verkkojen turvallisuustilanne ei näytä Euroopassa hyvältä. Komission arvion mukaan yli puolet (54 %) EU:n 5g-liikenteestä kulkee korkeariskisen infrastruktuurin läpi, mikä tarkoittaa mahdollisuutta merkittäville häiriöille ja ongelmille.

Kahden kilpailevan verkkoyhtiön, Nokian ja Ericssonin, toimitusjohtajat kävivät tammikuussa Brysselissä tapaamassa keskeisiä eurooppalaisia päättäjiä ja puhumassa verkkojen turvallisuuden tärkeydestä.

Toimitusjohtajat vaativat EU:ta ottamaan täysimääräisesti käyttöön niin sanotun 5g-turvallisuustyökalun (5g-toolbox).

”Tämä [5g-työkalun käyttöönotto] ei voi olla vuosikymmeniä kestävä yritys”, Nokian silloinen toimitusjohtaja Pekka Lundmark jyrähti.

Samalla hän vaati, että 5g-työkalu pitää laajentaa myös optisiin verkkoihin, kiinteisiin laajakaistoihin ja merenalaisiin kaapeleihin.

5g-työkalupakilla tarkoitetaan erilaisia toimenpiteitä, joilla jäsenmaat voivat varmistaa verkkojen turvallisuuden ja suojata 5g-infrastruktuuria kyberuhkilta.

Kiinalaisyritysten riski

Vapaaehtoisuuteen perustuvan 5g-työkalun käyttöönotto on ollut EU:n jäsenvaltioissa hidasta.

Toistaiseksi vain 11 EU-maata on asettanut velvoitteita suuririskisten verkkotoimittajien rajoittamiseksi tai sulkemiseksi 5g-verkkojensa ulkopuolelle.

Käytännössä suuririskisten verkkotoimittajien kohdalla puhutaan Nokian ja Ericssonin keskeisistä kilpailijoista ,kiinalaisyhtiöistä Huaweista ja ZTE:stä.

Vuonna 2023 tehdyssä raportissa komissio totesi, että Huawei ja ZTE edustavat ”olennaisesti suurempia riskejä kuin muut 5g-toimittajat”.

Pelkona on, että kiinalaisyhtiöt voivat käyttää laitteitaan vakoiluun Kiinan hallituksen hyväksi, koska maan lainsäädäntö velvoittaa yritykset tekemään yhteistyötä valtion turvallisuusviranomaisten kanssa.

Komission kertomuksen mukaan nykyinen verkkojen turvallisuustilanne aiheuttaa selvän riskin, ja sillä voi olla ”vakavia kielteisiä vaikutuksia käyttäjien ja yritysten turvallisuuteen kaikkialla EU:ssa”.

Ericssonin toimitusjohtaja Börje Ekholm korosti Brysselissä, että verkkojen turvallisuuden varmistaminen on ”poikkeuksellisen tärkeää”, koska tulevaisuudessa kaikki on digitaalisesti yhteydessä. Hän mainitsi esimerkkeinä itseohjautuvat autot, droonit, tehtaiden automatisaation sekä terveyspalvelusovellukset.

”Kun tähän lisätään vielä puolustussovellukset – kuten me ajattelemme, ovat turvalliset verkot ja yhteydet kriittisiä kaikille kansoille”, Ekholm sanoi.

Yhdysvallat on jo asettanut Huaweille ja ZTE:lle merkittäviä rajoituksia ja kieltoja.

”On selvää, mitä Yhdysvallat tästä ajattelee, ja minusta myös Euroopan on ryhdistäydyttävä”, Ericssonin toimitusjohtaja sanoi.

Virkkusen vastaus

Kauppalehti kysyi komission varapuheenjohtaja Henna Virkkuselta, joka vastaa EU:n teknologisesta suvereniteetista, mitä EU aikoo tehdä verkkojen turvallisuuden parantamiseksi.

Virkkunen myöntää suoraan, ettei hän ole tyytyväinen unionin nykyiseen 5g-turvallisuuden tasoon.

Jäsenmaat ovat Virkkusen mukaan ottaneet käyttöön 5g-työkalun mahdollistamia suojaustoimia ”vähän hitaasti”.

”Pitäisi huolehtia, että meillä on luotettavat toimittajat ja korkea kyberturvallisuuden taso”, hän sanoo.

Virkkunen ei ota suoraan kantaa kiinalaisyhtiöiden mahdolliseen uhkaan, vaan viittaa edellisen komission lausuntoon, jossa todetaan, että Huawei ja ZTE edustavat olennaisesti suurempia riskejä kuin muut 5g-toimittajat.

Komission varapuheenjohtaja sanoo, että turvallisuusvaatimuksia tullaan tiukentamaan syksyllä esitettävässä uudessa kyberturvallisuuslainsäädännössä, joka liittyy kriittisiin tieto- ja viestintäverkkoihin.

”Me katsomme koko kriittistä infrastruktuuria, ja tuemme jäsenmaita, jotta palvelut hankittaisiin luotettavilta toimittajilta silloin, kun on kyse kriittisestä infrastruktuurista”, Virkkunen sanoo.

Hän kertoo komission tekevän jäsenmaiden kanssa riskiarviota infrastruktuureista, jotka eivät ole luotettavissa käsissä.

Luoko tiukempi lainsäädäntö uusia mahdollisuuksia eurooppalaisille luotettaville verkkolaitetoimittajille eli Nokialle ja Ericssonille?

”Kun eri maat maailmassa alkavat entistä enemmän kiinnittää huomiota kriittiseen infrastruktuuriin, sen luotettavuuteen ja turvallisuuteen, totta kai se on aina iso mahdollisuus luotetuille tekijöille ja toimijoille”, Virkkunen sanoo.

Komissaarin mukaan eurooppalaiset Nokia ja Ericsson ovat ”erittäin vahvoja maailmanlaajuisesti”.

”Eurooppalainen markkina on erittäin iso ja merkittävä, mutta kyllä kaikkialla maailmassa entistä enemmän maat arvioivat myös tätä [turvallisuus]näkökulmaa, kun ne tekevät investointeja kriittiseen infrastruktuuriin”, Virkkunen sanoo.

Lisää rahaa

Virkkusen mukaan turvallisuus ja EU:n kilpailukyky ovat painopisteitä, joihin tarvitaan lisää EU-rahoitusta. Hän sanoo, että digitaalisten yhteyksien parantamiseksi on investoitava yli 200 miljardia euroa.

Virkkunen korostaa, että EU:n sisäisessä turvallisuuden vahvistamisessa on tärkeää, että ei olla kriittisen infrastruktuurin osalta riippuvaisia ”jostain yksittäisestä toimittajasta tai kolmannesta maasta”.

”Sen takia on tärkeää rakentaa muun muassa pilvipalveluihin ja satelliitteihin liittyvää omaa kapasiteettia myös Euroopan unionin alueella”, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa myös puolustusteollisuuden tarpeista.

”Olemme keskustelleet puolustusteollisuuden kanssa, miten pystymme varmistamaan, että puolustusvälineet, kriittinen infra ja siihen liittyvä toiminta ovat omassa kontrollissa koko ajan”.

14 tykkäystä