Osakesijoittaminen

Nordic Semiconducter - Norjalainen MCU paja

Foorumilta puuttui lanka Nordicista. Ei hätää, korjaan asian.

Nordic Semiconductor on mielestäni hyvin mielenkiintoinen firma monellakin tapaa. Onkohan kukaan täällä foorumilla tutkinut firmaa enemminkin? NS on mielenkiintoisessa paikassa markkinoillaan. Se on yksi suurista MCU valmistajista, muttei lähelläkään suurimpia kuten NXP:tä tai ST:tä. NS:llä on kuitenkin ässä hihassaan: poskettoman hyvä radio-IP. BT radio on näistä tärkein (rahassa ja volyymissä mitattuna), mutta myös muut radiot sisältyvät portfolioon. Näitä ovat esim LoRa ja cellural.

Mutta mutta, onhan muillakin valmistajilla radioilla varustettuja MCUita. Esimerkiksi STM32WB55. Todellisuudessa tämä IP-lohko ei kuitenkaan ole ST:n, vaan se on ostettu IP jostain muualta. Tämä on nopea tapa tuoda markkinoilla MCU, johon on integroidu BT radio. Tämä helppous tuleekin hinnalla: koska IP on ostettu muualta, ei sitä ole optimoitu hyvin. Laitteelle kehittäminen on vaikeampaa, mutta se on vain kehittäjän ongeama. Mutta tämä myös heijastuu suoraan suoritustehoon, energiatehokkuuteen ja signaalin laatuun yms. Asia on hyvin hyvin tekninen ja vaikea selittää alan ulkopuoliselle. Yritin yksinkertaistaa tätä tähän jonkin verran. Asiassa on myös muitankin tekijöitä. Ei mennä nyt sinne. Siitä montusta on kova työ kaivaa itsensä pois.

NS:n BT onkin sen sijaan aivan eri luku. Se on suunniteltu käytettäväksi suoraan heidän tuotteissaan. Ja sen huomaa. Kehittäminen on mukavaa. Ja suoritus kyky on hyvä. Kansankielisänä esimerkkinä: jos sinun, lukijan, pitäisi arvta mikä on BT:n maksimi kantama niin mitä vastaisit? 10m? 50m? Joku fiksu hoksaa että se riippuu lähetystehosta ja antenneista. Se on totta. Suuntaava antenni ja suuri määrä jerkkua auttaa kovasti. NS:llä on hyvä demo: Nordic Semiconductor – Bluetooth 5 Long Range Test with nRF52840 - YouTube . Tässä käyettiin hyvin pieniä antenneja. Samaa kokoluokkaa mitä matkapuhelista voisi löytyä. Ja video on 4 vuotta vanha. En nyt löydä välittömästi lähdettä, mutta muutaman kilometrin demosta olen myös lukenut.

Kuten Qt ketjussa ollaan huomattu että IoT laitteita tulee kaikkialle. Niissä on näyttöjä, kertoo Qt:n nimeen (itsekkin) vannovat. Niissä on myös BT radioita. Kokoajan kasvavin määrin. Kaikkeen pitää nykyään voida yhdistää. MCU teollisuus on ollut mielestäni jo useamman vuoden murros pisteessä, jossa BT enabloitujen MCU:den kysyntä kasvaa vahvasti radiottomien MCU-piirien reviirille. Näen tässä 5+ vuoden horisontissa hyvää potenttiaalia. Näen NS:n nousevan nopeasti (niin nopeasti kuin tälläinen ala liikkuu) MCU valmistajien huippua kohti.

Nykyisellään NS on korkeasti arvostettu. Mutta tulos tukee tätä. Juuri tulleen osarin luvut olivat melkoisia. Itse hyppäsin jokin aika sitten mukaan tähän junaan. Ja ajattelin pysyä mukana pitkään. Itse kirjoittelen silloin tällöin asiakkaalle nRFxxxxx prossuille softaakin. Väittäisin että minulla on jotain kompetenssia puhua aiheesta teknisestä näkökulmasta. Insinöörinä en talouslaskuista niin välitä.

Yksi lyhyen aikavälin huomioitava asia on maailman silikonipula. NS viestii kuitenkin että heidän toimitukset ovat melko hyvin turvassa. Mutuilisin että NS on MCU alan yksi vahvimmista selviytyjistä. Lukuja on kuitenkin vaikea saada mistään.

24 tykkäystä

Hienoa!

Juuri pari päivää sitten ajattelinkin, että tässä olisi mielenkiintoinen kerjun aihe.

Joskus 15 vuotta sitten olin silloisessa työssäni paljonkin jutuissa näiden kanssa, kun BT LE:tä (nyk BT smart) yritettiin saada Noksun luureihin.
Sittemmin edellisessä startupissa käytössä kauko-ohjaimessa Nordicin tsipit. Ei tarvii vaihtaa pattereita ei.

Luotettavan oloinen firma tältä pohjalta.

Sharevillessä joku norski nosti tän esiin 2020 alussa ja nappasin pienen position itselleni. +200% nyt.

4 tykkäystä

Asiakkaana voin todeta, että tuotteet, tuki ja kehitysympäristö on hyvä. Syynä meidän Nordicin valintaan on nimenomaan BT radio.

Saatavuus tällä hetkellä on kyllä huono, niinkuin kaikilla valmistajilla. Jälleenmyyjien hinnat ovat noin tuplaantuneet vuodenvaihteesta, mutta en ole varma onko Nordic itse nostanut hintojaan vai rahastaako väliporras. Käytämme noin 50.000kpl vuodessa paria eri mallia.

Mutta osake on kyllä minulle liian kallis. Näillä arvostuksilla tosin en oikein onnistu ostamaan mitään, käteistä on tilillä ihan liikaa.

3 tykkäystä

I started looking into them recently and bought some positions in $NOD. I’m trying to get my heard around how they are postioned and their products it’s a very technical area and I’m a non technical person. There’s good secular momentum with cellular iot and recently rumoured to supply apple. Think with 5G this is a good nice play, also think with $SLAB becoming a more pure IOT player valuation are going to converge to $SLAB levels. What’s your view 2-3 years out on $NOD.

2 tykkäystä

STM meinaa ostaa Nordicin?

3 tykkäystä

Nyt noin viikko Q2 osarin jälkeen (https://www.nordicsemi.com/-/media/Investor-Relations-and-QA/Quartely-Reports/2021/Q2_Quarterly_Report_2021.pdf?la=en&hash=A5706B599D13B19C7F633B8BCC97B307AA05C429) on arvostus jälleen saanut uuden vedon ylöspäin. Kurssikehitys on varsin maistuvaa. Kannattavuus ja tuloksentekokyky ovat nyt molemmat testattu, sekä kasvua voidaan saavuttaa puolijohdeteollisuuden yleisistä ongelmista huolimatta

Potenttiaalinen ostotarjous on edelleen mahdollisuus, joskin itse näen sekä ostotarjouksen kautta tulevan pikavoiton olevan vähemmän houkutteleva kuin itsenäinen ja voimakkaasti kasvava yritys.

Empäs ollutkaan aikaisemmin hoksannut katsoa mitä norjalaiset analyytiot ovat tästä mieltä. Kielimuuri on haaste, mutta google on ratkaisu. 350 NOK ja osta. On mielleen. Tämä päivätty 16.7.20201.
image

Yksikeskustelu jatkukoon. Olen kerännyt Qt:sta työpaikkailmoitus dataa vuoden alusta saakka. Qt:ta ja NS:n tuotteita yhdistää se että molemmat ovat omalla tavallaan spesiaaleja työkaluja kehittäjälle. Niinpä alan myöskin seurata “NRF” ja “Bluetooth Embedded” työpaikka ilmoituksia. Saa nähdä onko tämä käyttökelpoista dataa.

Datasetti on vapaasti käytössä:

1 tykkäys

Parin päivän päästä tulisi kolmannen kvartaalin tulos. Tässä muutama miete mitä odottaa:

  1. NS on jo kertonut siirtäneensä kasvaneita valmistuskuluja suoraan asiakkaalle. Ei liene yllätys tässä maailman tilanteessa. Tuotteiden katteet pitäisi siis olla kunnossa. Josta pääsee mutuilemaan että: TSMC laittoi omaa tilauskantaansa uusiksi kesän alun aikoihin. He nostivat hintoja ja ns “streamline”:vat tilauskantaa suurien asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Käytännössä tämä tiputti joitain pienempiä ja matalamman katteen tuotteita (eli TSMC:n kannalta ei niin hyviä asiakkaita) myöhemmäksi tai kokonaan pois tilauskannasta. NS tiedotus asiakashintojen nostamiseen viittaisi siihen että NS kaivoi kuvetta ja ei luopunut omista tilauksistaan.

  2. Kaikki mitä tuotetaan viedään käsistä. Rajoittavin tekijä lienee siis saatavuus TSMC:n suunnalta. Koska NS on voimakkaasti kasvava yhtiö ja arvostukseen on leivottu melkoinen määrä isoa kaksinumeroista vuotuista kasvua sisään niin on tärkeää että toimitattavat volyymit pysyy korkeana. Notkahdus shipatuissa siruissa saisi aikaan hyvän ostopaikan.

  3. Uutisvirrassa on ollut jotain tuotemainitoja suoraan NS chipeillä. Ei kovin monia, mutta eipä se yllätys olekkaan kun ei sitä usein kerrota ollenkaan. Sen sijaan mikä on yllättänyt positiivisesti on useampi kesän ja syksyn aikana julkaistu pre-sertifioitu MCU moduuli mm. Boschilta. Tämä vaikuttaa kovin herkulliselle.

  4. npm1100 on alettu toimittamaan. Tämän pitäisi avata toimituspiirakka-kuvaajaan uuden lohkon. Mielenkiintoista kuinka tuote on maistunut markkinoille ja kuinka homma kehittyy. Teoriassa jokainen myyty premium hintainen BT/cellular MCU myy automaattisesti myös premium hintaisen PMIC piirin. Eikai tässä voi kuin voittaa.

Torstai kertoo mitä tapahtuu

2 tykkäystä

Mitä mieltä olette Nodin osarista ? ja miltä tulevaisuus näyttää teidän mielestä?

21.10.2021 klo 8.00 · Oslo Børs

NOD: Third quarter results 2021 and forward-looking statements

(Oslo, Norway - October 21, 2021) Nordic Semiconductor ASA reported revenue of

USD 148.5 million for the third quarter 2021, an increase of 24% from the same

quarter last year. Revenue growth continued to be capped by limited wafer

availability, and the order backlog increased to USD 1,316 million at the end of

September 2021.

Bluetooth revenue increased by 28% to USD 123.3 million, whereas Proprietary

revenue declined 5% to USD 18.1 million and Cellular IoT revenue more than

tripled to USD 5.3 million. Gross margin was 53.1% compared to 54.1% in the

third quarter 2020, and EBITDA of USD 28.3 million compared to USD 28.6 million

in the same quarter last year. The lower EBITDA margin reflects continued growth

investments in a period where supply chain constraints temporarily limit revenue

growth.

For the first nine months of 2021, revenue increased by 58% to USD 439 million,

with EBITDA increasing to USD 82.4 million from USD 49.9 million.

"We continue to see strong interest in our products and solutions although our

current delivery capabilities are limited by the supply constraints in the

semiconductor industry. We have established a very strong customer base across

both tier-1 customers and the broad market and continue to invest to capture the

large growth opportunities we see in the market", says CEO Svenn-Tore Larsen in

Nordic Semiconductor.

Nordic will adjust prices in the fourth quarter to reflect increasing wafer and

outsourced assembly and test (OSAT) prices and cost inflation through the value

chain. In combination with the indicated allocation of wafers, this allows the

company to guide for a revenue level of USD 150-170 million for the fourth

quarter of the year. Gross margin is expected at 51%-53% in the fourth quarter.

"Going into the final quarter of the year we expect a revenue level that

corresponds with full year revenue of around USD 600 million. We are now

confident that we can grow this to USD 1 billion already by 2023", says Larsen.

Capital Markets Day - forward looking statements

Nordic Semiconductor ASA later today hosts a Capital Markets Day to present the

company strategy. The presentations will contain certain forward-looking

statements which can be summarized as follows:

  • Nordic expects to reach its USD 1 billion revenue target in 2023, one year

earlier than previously communicated. Given the company’s order backlog, revenue

growth is dependent on supply rather than demand in this timeframe. Committed

wafer deliveries secure the 2022-2023 growth plan.

  • Nordic expects continued revenue growth beyond this period and holds an

ambition to more than double revenue from 2023-2026. This growth ambition is

based on continued strong growth for the company’s short-range business,

accelerating traction for its cellular IoT business, early traction for Wi-Fi

products, and gradually increasing revenue contribution from power management

products and other adjacent technologies and products.

  • Nordic has consistently reported gross margins above 50% over the past years

and believes this will continue also going forward.

  • Nordic has previously presented a long-term EBITDA-margin target of 20%. Given

the growth outlook the company believes scale benefits and increasing

operational leverage will enable the company to grow EBITDA-margin towards 25%

by 2026.

  • Nordic remains committed to innovation and will continue to invest in R&D with

the aim to remain in the forefront of a technology development holding

significant growth opportunities over the next decades.

  • Nordic assesses its cash position to be adequate given the expected level of

R&D and capex investments and believes a strong balance sheet required to ensure

flexibility and resilience. Cash generation is however expected to increase over

the coming years and will allow for the evaluation of cash return to

shareholders in 2023.

Practical arrangements

The management team will host a webcast presenting the third quarter results

today at 08:00 CEST. The presentation will be held in English. A live webcast of

the presentation can be found at Nordic Semiconductor - Investor Relations - nordicsemi.com, and a recorded version

of the presentation will also be available after the event.

Nordic’s Capital Markets Day at Oslo Konserthus starts at 15:30 CEST. CEO

Svenn-Tore Larsen will be joined on stage by EVP Sales & Marketing Geir

Langeland, CTO Svein-Egil Nielsen, EVP Product Management Kjetil Holstad, EVP

People & Communication Katarina Finneng and CFO Pål Elstad, and the

presentations are expected to be concluded at around 18:00 CEST.

The presentations will be held in English and will be made available at 15:00

CEST. A live webcast of the presentations can be found at Nordic Semiconductor - Investor Relations - nordicsemi.com,

and a recorded version of the presentation will also be available after the

event.

For further information, please contact:

Pål Elstad, CFO Nordic Semiconductor ASA

Phone: +47 991 66 293

Ståle Ytterdal, SVP IR Nordic Semiconductor ASA

Phone: +47 930 37 430

About Nordic Semiconductor:

Nordic Semiconductor has been a pioneer in ultra- low power wireless solutions,

from proprietary technologies for PC accessories to today’s Bluetooth low energy

and multiprotocol products and long-range cellular IoT solutions. Nordic

Semiconductor is the clear market leader in the ultra-low power wireless

segment, serving a growing market in consumer electronics, wearables, building

and retail, healthcare and an increasing number of other verticals and

applications. Nordic Semiconductor (NOD) is a public company listed on the Oslo

stock exchange in Norway.

For more information go to www.nordicsemi.com

This information is subject to the disclosure requirements according to §5-12 in

the Norwegian Securities Trading Act.

https://newsweb.oslobors.no/message/544728

1 tykkäys

Tulos ja illalla ollut webinaari olivat molemmat hyvin mielenkiintoisia ja kaksijakoisia. Markkinareaktiosta huomataan että odotettiin enemmän. Omasta mielestäni osuttiin aika lähelle sitä mitä realistisesti odotin.

Kasvua rajoittaa kiekkojen saatavuus ja valmistus slotit. Tämä oli tiedossa jo etukäteen. Backlogin kasvaminen oli kenties suurempi kuin kuvittelin. Webinaarissa kerrottiin että nykisellä tiedolla backlogi ei purkaudu 2022 aikana kokonaan, siirtyy varmasti 2023 puolelle. Tähän päälle tietty vielä uudet tilaukset. En ole varma että sanottiinko tästä sanallisesti, mutta jossain diassa oli maininta hankitaketjun hajauttamisesta. Olisiko NS ostamassa kapaa myös esim Inteliltä? Sitäpä on vaikea tietää.

Webinaarissa mainittiin monta kertaa uudet tuotteet ja vertikaalit ja kuinka sekä WLAN, celllular ja PMIC portfolio saa jatkoa molmepiin suuntiin. Todellatodella mielekäs uutinen. Cellularista kerrottiin yleisökysymykseen vastaten että 100m tulosraja menee rikki 2023-2026, mutta luultavasti lähempänä 23. Odotin hieman nopeampaa aikataulua, mutta mennään tällä.

Suurin osa tuloksesta ja backlogista on BT laitteista. Varinkin kuva nRF51 vs nRF52 volyymit per vuosi launchin jälkeen näytti todella herkulliselle:


Tämä on mieleen.

Lisäksi koko IoT teollisuuden kasvun analyysit (3. osapuoli) luovat varsin vahvan kuvan.

Webinaarissa korostettiin myös paljon teknologia johtajuutta BT radioissa. Nykyinen markkinosuus on hyvä, kasvuvaraa on sekä koko sektori kasvaa.

Yleisöstä kysyttiin yritysostoista. Vastaus oli että asiaa tutkitaan jatkuvasti ja rivien välistä saattoi ymmärtää että rautoja on tulessa asian osalta.

Siirryin itse ennen osaria 250NOK hintaan selkeään ylipainoon NS:lla edellisestä dipistä. Muutama analyytikko laski TP:tä 350 → 320 mutta edelleen osta. Itselläni koko sijoituscase on puhtaasti perustuen teknologiaan. Se on mahtavaa ja sen kanssa on todella mukava työskennellä. Fundat on kunnossa ja ei muuta kuin odottamaan kapasiteetin kasvua.

Tässä tämmöinen hajautettu ja varsin huonorakenteinen mielipide osarista. Mr. marketille ei ainakaan ihan heti maistunut mutta tässä on siemen niin hyvin massaa etten malta odottaa mitä seuraava 5v pitää sisällään

1 tykkäys

Ainiin, webinaarin katsomista en voi kuin suositella mikäli NS kiinnostaa sijoitus casena pintaraapaisua enempää. Löytyy täältä: Nordic Semiconductor - Investor Relations - nordicsemi.com ja on vähä alle 3h pitkä

1 tykkäys

itseasissa itselläni on nodia ihieman kiitos vinkistä vaan
eilen mr markkina rankaisi nodia -12,41%
ja tänään noustu +5,34% so far

1 tykkäys